Un alt fel de viaţă – pe barjele belgiene

          V-aţi gȃndit vreodată cum ar fi să vă petreceţi viaţa pe o barjă, plutind mereu între două porturi, indiferent de vremea de afară şi de data din calendar? Nu foarte mulţi ar putea face aşa ceva, dar nu este întotdeauna o chestiune de alegere. Mereu trebuie să faci sacrificii pentru a-ţi realiza anumite vise şi, dacă pentru unii aceste sacrificii înseamnă să locuieşti 11 luni din an pe o barjă, atunci nu pot decȃt să-i admir.
          I-am văzut pentru prima oară în urmă cu 9 ani cȃnd am ajuns în Anvers (Belgia). Mi se părea atunci ciudat să văd atȃt de munte barje pe rȃul Schelde, mai ales că cele mai multe dintre ele arătau ca nişte case plutitoare – cu maşina parcată la pupa (sau la prova), cu două-trei biciclete lȃngă, cu locuri de joacă pentru copii (tobogane, piscine, jucării), chiar şi cu mini- grădini de legume crescute în recipiente mari.
          Am ajuns acum în Anvers şi i-am văzut din nou. Nu mai sunt atȃt de mulţi ca atunci, se pare că şi pe ei i-a atins criza şi parcă barjele lor nu mai arată chiar ca nişte case plutitoare, dar, în general, au rămas la fel.
IMG_9424a

 

IMG_9425a

          Aceste barje care pot căra containere pe rȃu între Belgia, Olanda, Germania şi Franţa reprezintă afaceri de familie în care sunt implicaţi 2-3 membri ai aceleaşi familii – soţul, soţia, fraţi sau nepoţi. Ei locuiesc pe barjă tot timpul anului şi se mută dintr-un loc în altul în funcţie de contractele în care sunt angajaţi. Copiii lor merg la şcoală cu internat şi vin acasă (pe barjă) vineri seara, îşi petrec week-endul cu familia, după care pleacă din nou la internat pentru cinci zile. În vacanţe locuiesc pe barjă sau, dacă sunt norocoşi, părinţii lor îşi iau şi ei concedii şi călătoresc sau stau, pur şi simplu, la uscat, în casele pe care, oricum, le au (majoritatea dintre ei). Probabil că după 10-11 luni de umblat între diferite porturi, concediile înseamnă pentru ei mai mult odihnă la uscat decȃt plecat din nou în altă parte (chiar dacă în vacanţă).
         Pentru vacanţe sau perioadele în care sunt la cheu, în port, mijlocul de transport favorit rămȃne tot maşina. Aşa că, ajutată de o macara, maşina este coborȃtă pe cheu şi poate fi folosită de membrii familiei pentru a se plimba sau pentru a se aproviziona. Pe distanţe scurte folosesc, bineînţeles, bicicletele.
          Aceste barje pot ajunge pȃnă în Paris, trecȃnd de pe un rȃu pe altul, dar majoritatea contractelor se desfăşoară între Belgia şi Olanda, adică pe Rȃurile Schelde şi Maas.
          Nu am văzut acum locuri de joacă pentru copii aşa cum am văzut în urmă cu nouă ani, dar probabil barjele se transformă mai multe în case plutitoare pe perioada vacanţei de vară cȃnd copiii petrec mai mult timp cu părinţii lor. Probabil atunci apar piscinele gonflabile la pupa, toboganele şi jucăriile.
          Acum am văzut doar maşinile parcate la pupa sau prova, cȃteva bărcuţe cu pȃnze pentru agrement în zilele însorite şi cȃteva biciclete.
Barja in Anvers

 

Barja pe raul Schelde

         Cred că o astfel de viaţă este interesantă, îţi oferă, în primul rȃnd, siguranţa unui job pentru membrii familiei, dar şi oportunitatea de a călători şi de a cunoaşte mereu locuri noi. Nu este o viaţă uşoară, nici confortabilă, dar îţi poate oferi un venit sigur, atȃta timp cȃt economia funcţionează şi containerele trebuie să ajungă dintr-un port în altul.
Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Un alt fel de viaţă – pe barjele belgiene”

  1. ici-colo.ro says:

    probabil ca nu e neaparat cea mai frumoasa viata; sunt niste nomazi pe ape, mereu pe drumuri; dar articolul e fain-fain.

  2. Anonymous says:

    oricum e frumos–mi-as fi dorit asa ceva in viata–dar se pare ca e prea tarziu.poate doar pe canalul poarta alba midia navodari

  3. Mioara Danilovici says:

    Foarte frumoasa noua prezentare!Interesanta si placuta o astfel de viata!Ma captiveaza articolele tale.Felicitari,calatoriprinlume!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)