Top 5 obiective turistice în Puerto Princesa, Palawan ( ianuarie 2015)

Principalul motiv pentru care am ales vacanṭa în Puerto Princesa a fost Râul Subteran, dar, chiar dacă acesta se află pe locul întâi în topul preferinṭelor majorităṭii turiṣtilor, nu putem spune acelaṣi lucru ṣi noi acum, după ce l-am vizitat. Poate ne-ar fi impresionat mai tare dacă l-am fi vizitat în urmă cu 10-15 ani (sau poate doar înainte de 2012 când a fost ales în topul 7 al Minunilor Lumii Noi) ṣi am fi avut posibilitatea să-l admirăm mai pe îndelete ṣi nu într-o excursie deosebit de obositoare care a durat, în final, doar două ore. Poate l-am fi apreciat mai mult dacă am fi reuṣit să ne bucurăm de el în liniṣte, să-l fotografiem doar pe el ṣi fără alṭi zeci de turiṣti îmbrăcaṭi în portocaliu în acelaṣi plan. Acest lucru se întâmplă inevitabil tuturor obiectivelor turistice care devin faimoase (peste noapte sau după ani de existenṭă) ṣi, în mod normal, aṣa ceva nu ar trebui să diminueze în niciun fel importanṭa/frumuseṭea/faima lui.  Noi am preferat mereu să evităm astfel de obiective turistice (unele dintre ele supraevaluate) sau, atunci când am avut posibilatatea, am încercat să le vizităm în extrasezon. Se pare că Râul Subteran nu se poate ‘bucura’ de o perioadă de extrasezon, deoarece se vizitează tot timpul anului, iar atunci când vremea este nefavorabilă, accesul în zonă este ṣi el restricṭionat.

Câteva insule din Honda Bay ne-au lăsat, însă, cu gura căscată. Fauna marina, plajele impecabile ṣi peisajele scoase parcă din cărṭile poṣtale ne-au impresionat peste măsură ṣi ne-au făcut de multe ori să exclamăm ‘waaw!!’ – acelaṣi ‘waaw’ pe care aṣ fi dorit din suflet să-l exprim ṣi atunci când am vizitat Râul Subteran. În urmă cu patru ani, într-o insulă tailandeză din Marea Andaman, am vizitat o lagună ascunsă ṣi, pentru a ajunge la ea, am fost nevoiṭi să înotăm câṭiva zeci de metri într-un canal săpat în stâncă. Când am ajuns în partea cealaltă, peisajul care mi s-a deschis în faṭa ochilor era de o frumuseṭe rară, o imagine incredibilă care încă îmi mai colorează visele ṣi pe care nu o voi uita niciodată. Un simplu ‘waaw’ nu ar fi fost de ajuns pentru a ne exprima admiraṭia, dar tăcerea care ne-a cuprins pentru câteva secunde a spus mult mai mult. Poate aceasta a fost greṣeala noastră – că am încercat să comparăm imaginea Râului Subteran cu alte imagini existente deja în memorie.

Avem cu toṭii dreptul să ne creăm propriile noastre clasamente ṣi să privim fiecare obiectiv turistic aṣa cum simṭim că este mai bine. Topul meu nu doreṣte să influenṭeze în vreun fel decizia altor turiṣti în alegerea importanṭei unor obiective turistice în defavoarea altora. Am preferat să-l realizez în funcṭie de sentimentele pe care fiecare obiectiv în parte le-a trezit în mine, în funcṭie de emoṭiile pe care mi le-a provocat ṣi pe care încă mi le provoacă acum, privind fotografiile ṣi vizionând filmuleṭele realizate pe durata vacanṭei.

 1. Excursie cu barca printre insulele din Honda Bay

Honda Bay poate reprezenta, din foarte multe puncte de vedere, alegerea perfectă pentru petrecerea unei zile (sau a mai multora) într-un cadru natural deosebit de frumos. Plajele impecabile, pădurile de mangrove ṣi fauna marină foarte bogată ṣi diversă reprezintă principalele motive pentru care această zonă atrage an de an din ce în ce mai mulṭi vizitatori.

IF

IF

Foarte mulṭi turiṣti care ajung în Palawan doar pentru câteva zile îṣi dedică întreaga vacanṭă oraṣului Puerto Princesa. Cei mai mulṭi dintre ei vizitează Râul Subteran deoarece este un obiectiv turistic renumit ṣi mult lăudat ṣi se relaxează apoi în excursii de o zi în insulele din Honda Bay. În acest caz, fie se înscriu într-o excursie organizată care să-i poarte printre insulele din Golf, fie închiriază bărci ṣi îṣi aleg chiar ei insulele pe care doresc să le viziteze. Excursiile organizate includ vizitarea a trei insule ṣi se pot rezerva prin intermediul agenṭiilor de turism din oraṣ. O astfel de excursie costă 1300 de pesos/persoană ṣi are ca punct de pornire portul turistic din Santa Lourdes. Tot de aici se pot închiria ṣi bărcile pentru excursii pe cont propriu care oferă o libertate mai mare de miṣcare ṣi costă chiar mai puṭin. Dacă vacanṭa ta în Palawan include ṣi un sejur în El Nido, este bine ca ea să debuteze în Puerto Princesa ṣi apoi să continue în El Nido. Poṭi astfel să te bucuri în voie de frumuseṭea insulelor din Honda Bay ṣi să le apreciezi valoarea înainte de a face cunoṣtinṭă cu celelalte minunăṭii din Bacuit Bay, net superioare, din toate punctele de vedere (mai multe despre Honda Bay aici).

 1. Vizită la Grădina de Fluturi

Grădina de Fluturi din Puerto Princesa nu este foarte mare, dar găzduieṣte o gamă foarte diversificată de fluturi ṣi alte insecte ce trăiesc ca într-un paradis, printre plante cu flori colorate ṣi frumos mirositoare.

Puerto Princesa Palawan Butterfly Garden (1)

Puerto Princesa Palawan Butterfly Garden (7)

Dacă te afli pentru prima data într-o astfel de grădină, vei fi cu adevărat surprins să poṭi admira de aproape atât de multe tipuri diferite de fluturi exotici pe care nu ai cum să-i vezi în grădina de acasă.

Puerto Princesa Palawan Butterfly Garden (4)

Puerto Princesa Palawan Butterfly Garden (6)

IF

Această Grădină găzduieṣte ṣi un centru de conservare ṣi reproducere pentru diverse tipuri de fluturi ce sunt ajutaṭi să se înmulṭească ṣi să crească folosind metode inovative, dar ṣi tradiṭionale. Poṭi admira larve de fluturi în diferite stadii de dezvoltare ṣi, dacă ai răbdare ṣi mai mult timp la dispoziṭie, poṭi petrece câteva ore în interiorul grădinii, aṣteptând îngăduitor ca larvele mature să se transforme în fluturi. Vei avea parte de un spectacol deosebit de interesant ṣi înduioṣător ce va trebui imortalizat în zeci de fotografii ṣi filmuleṭe.

Puerto Princesa Palawan Butterfly Garden (2)

IF

Pentru a descoperi toate cele câteva zeci de tipuri diferite de fluturi ce sunt găzduiṭi de această grădină, trebuie să urmăreṣti cu atenṭie fiecare floare în parte ṣi să cauṭi cu privirea (fără să atingi) prin cele mai ascunse locuri. Unii fluturi se adăpostesc sub frunze sau se camuflează în mijlocul florilor ṣi necesită un efort deosebit pentru a putea fi descoperiṭi. Alṭii îṣi petrec întreaga zi în preajma unei singure flori, devenind astfel foarte uṣor de depistat ṣi fotografiat.

Puerto Princesa Palawan Butterfly Garden (5)

Tot în interiorul Grădinii există un spaṭiu special amenajat denumit  Tribal Village unde poṭi face cunoṣtinṭă cu câṭiva membri autentici ai unui trib băṣtinaṣ, originar din sudul insulei Palawan. Vei avea posibilitatea să înṭelegi cum supravieṭuiesc aceste triburi în afara civilizaṭiei ṣi vei putea admira câteva reprezentaṭii de dansuri, muzică ṣi activităṭi de zi cu zi, oferite de membrii tribului, în schimbul unor mici donaṭii.

IF

IF

Scopul acestor demonstaṭii este acela de a face cunoscut lumii exterioare elementele esenṭiale vieṭii ce se desfăṣoară în aceste comunităṭi izolate, contribuind, în acest fel, la susṭinerea ṣi protejarea lor. Cinci – ṣase membrii ce aparṭin acestor triburi coboară din când în când în mijlocul civilizaṭiei, aducând cu ei câte puṭin din secretele vieṭii comunităṭii, dar ṣi produse confecṭionate manual ṣi din materiale 100% naturale ce se comercializează într-un târg amenajat în interiorul grădinii.

IF

Informaṭii utile:

– Taxa de intrare în Grădina de Fluturi este de 50 de pesos/persoană ṣi include ṣi vizita în Tribal Village;

– Pentru a ajunge la Grădina de Fluturi, cel mai ieftin mijloc de transport îl reprezintă multicab-ul. Un bilet costă 22 de pesos (în direcṭia IRAWAN);

– Dacă doreṣti să afli mai multe informaṭii despre viaṭa fluturilor, nu ezita să intri în vorbă cu simpaticii ghizi din interiorul grădinii. Cei mai mulṭi dintre ei sunt doar elevi (în vârstă de 14-16 ani) ṣi sunt foarte bine documentaṭi ṣi dornici să-ṣi exerseze aptitudinile de limbă engleză;

– Ghizii te vor sfătui să vizitezi Tribal Village ṣi te vor ajuta să găseṣti ṣi uṣa care duce în rezervaṭie ṣi care este foarte slab semnalizată.

 1. O după amiază la Baker’s Hill

Baker’s Hill este un adevărat paradis pentru iubitorii de flori de toate felurile, aranjamente de grădini, păsări ṣi natură, în general. Nu este doar o grădină ca toate grădinile botanice pentru care se plăteṣte o taxă de intrare, ci este mai mult decât atât.

Puerto Princesa Baker's Hill (2)

IF

Este o grădină specială tocmai datorită faptului că este o grădină privată ce ṣi-a deschis porṭile către iubitorii de frumos ṣi se poate vizita în fiecare zi, gratuit.

IF

IF

Proprietarii acestei grădini trăiesc într-o frumoasă casă amplasată chiar la intrare ṣi au reuṣit, de-a lungul timpului, să transforme micul lor paradis într-un bun public ce atrage o mulṭime de vizitatori, în special, localnici.

Puerto Princesa Baker's Hill (3)

Pentru a menṭine ṣi întreṭine aceast parc, proprietarii au dezvoltat o mică afacere care nu obligă în niciun fel pe vizitatori, dar care este foarte îmbietoare. Această afacere este un fel de patiserie care oferă spre vânzare o gamă diversificată de preparate dulci, majoritatea inspirate din gastronomia locală, dar deosebit de gustoase ṣi ieftine – prăjituri, ciocolată, fructe uscate ṣi deshidratate, bomboane.

Grădina este foarte frumos compartimentată ṣi pusă în evidenṭă cu ajutorul unor construcṭii din bambus care o protejează de razele prea puternice ale soarelui, dar ṣi de eventualii prădători din exterior ṣi este împărṭită în mai multe separeuri, despărṭite de alei pietruite ṣi fel de fel de aranjamente pe bază de pietre sau sculpturi din lemn. Există multe spaṭii de relaxare populate cu bănci din lemn, un spaṭiu foarte generos de joacă pentru copii cu multe tobogane ṣi alte atracṭii, multe colivii cu păsări colorate ṣi câteva căsuṭe din lemn acoperite în întregime cu plante.

Puerto Princesa Baker's Hill (1)

Puerto Princesa Baker's Hill (4)

IF

IF

IF

IF

O după amiază la Baker’s Hill se poate prelungi cu un popas la St. Monica Ranch, situat la mică distanṭă de acesta ṣi unde se poate ajunge cu un triciclu în maximum 10 minute. St. Monica Ranch este un fel de parc, aṣezat pe un deal ṣi cu o superbă priveliṣte spre Honda Bay. Este un loc perfect în care să te ascunzi într-o zi toridă de vară, să te relaxezi în mijlocul naturii, să dormi pe iarbă la umbra unui pom ṣi să te împrieteneṣti cu localnicii pe care îi vei întâlni în număr mare, în special la sfârṣit de săptămână. St. Monica Ranch este inclusă ṣi în turul oraṣului organizat de agenṭiile de turism ṣi foarte mulṭi turiṣti fac un popas aici pentru a admira priveliṣtea superbă peste Honda Bay.

IF

Puerto Princesa St. Monica Ranch view over Honda Bay

IF

 

 1. Vizită la Râul Subteran

 Parcul Naṭional al Râului Subteran din Puerto Princesa este unul dintre cele mai importante zone protejate din Filipine ṣi se găseṣte la ~ 75 km NV de oraṣul Puerto Princesa, pe coasta de Vest a insulei Palawan.

Întregul ecosistem PPSRNP (Puerto Princesa Subterranean River National Park) include Muntele St. Paul (de formaṭie calcaroasă) ṣi Râul Cabayugan, care străbate ~ 8 km prin munte pentru a se vărsa în Philippines Sea. Peṣtera – care are o lungime totala de ~ 24 de km – adăposteṣte o multitudine de formaṭiuni calcaroase, cristale de forme diferite, nouă specii de lilieci ṣi o fosilă ce datează de 20 milioane de ani.

Muntele St. Paul găzduieṣte opt tipuri diferite de păduri, adăpostind peste 800 de specii de plante ṣi o mulṭime de specii de vieṭuitoare, dintre care unele sunt pe cale de dispariṭie, unele sunt protejate ṣi altele sunt endemice. Apele costiere adăpostesc păduri de mangrove ṣi recifuri de corali.

Întregul parc a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO  în anul 1999 ṣi în topul 7 al Minunilor Lumii Noi în 2012.

Dacă vacanṭa ta este mai generoasă ṣi, mai ales, dacă eṣti pasionat de natură, trasee montane ṣi bird/animal watching, o excursie la Râul Subteran ar trebui să includă ṣi o drumeṭie prin pădurile ce acoperă în totalitate Muntele St. Paul. Doar explorând întreaga arie protejată (sau măcar o parte din ea) poṭi avea o imagine clară a măreṭiei ṣi importanṭei acestui ecosistem ṣi doar aṣa vei putea înṭelege motivul pentru care Râul Subteran a fost inclus în acest top, alături de alte minuni ale naturii, cum ar fi Cascada Iguazu sau Table Mountain.

Astfel de excursii se pot realiza numai cu ghid privat ṣi se pot rezerva prin intermediul agenṭiilor de turism din Puerto Princesa.

O excursie care să includă doar vizitarea Râului Subteran se poate rezerva prin orice agenṭie de turism din oraṣ ṣi costă 1500 de pesos. Chiar dacă plimbarea propriu –zisă pe râu durează doar 45 de minute, vei fi nevoit să acorzi o zi întreagă acestei excursii deoarece transferul până în Sabang durează ~ o oră ṣi jumătate ṣi timpii de aṣteptare pentru îmbarcarea în BANKA ṣi apoi în micuṭele bărci fără motor pot ajunge la o oră (chiar două).

IF

IF

IF

Lăsând la o parte aglomeraṭia excesivă ṣi cozile destul de lungi la sediul Rezervaṭiei – pentru plata taxei – ṣi la îmbarcare,  Râul Subteran trebuie să fie inclus în programul oricărui turist, indiferent de durata vacanṭei. Oricât de mult vrem să evităm vizitarea unor obiective turistice din simplul motiv că au devenit foarte populare, faimoase ṣi lăudate, trebuie să recunoaṣtem că, înainte de toate, Râul Subteran este o realitate. El există de mii de ani, a încântat pe mulṭi călători care l-au descoperit din întâmplare de-a lungul timpului ṣi a devenit ‘faimos’ în urmă cu câṭiva ani, fără să facă ceva în mod deosebit pentru a-ṣi căpăta acest renume (mai multe despre Râul Subteran aici).

 1. Vizită la ferma de crocodili

Chiar dacă nu eṣti un mare iubitor de crocodili, tot trebuie să te intereseze câte ceva legat de viaṭa acestor fioroase animale ṣi cel mai bun loc în care să afli astfel de informaṭii este chiar o fermă de crocodili. Ferma de crocodili din Puerto Princesa a luat fiinṭă în urmă cu peste 20 de ani când niṣte oameni iubitori de animale, au găsit un pui de crocodil abandonat de mama lui (care fusese ucisă) ṣi s-au gândit să-l salveze. Încet-încet, în fermă au fost aduṣi ṣi alṭi crocodili – unii dintre ei foste animale de companie pentru niṣte bogătaṣi excentrici – ṣi ferma a căpătat renumele de ‘adăpost pentru animalele abandonate’. Voluntarii implicaṭi în acest proiect au început să acorde mai multă importanṭă protejării ṣi perpetuării speciei ṣi au reuṣit să pună bazele unei adevărate crescătorii de crocodili în care speciile existente se înmulṭesc, contribuind în acest fel la diminuarea riscului de dispariṭie al unor specii rare. În fermă, trăiesc câteva specii de crocodili locali, dintre care două sunt pe cale de dispariṭie. Din păcate, majoritatea acestor crocodili sunt crescuṭi pentru a fi comercializaṭi sub diferite forme – pentru carne ṣi pentru piele – salvând în acest fel speciile care trăiesc în libertate. Din când în când, unele exemplare sunt eliberate în mediul natural unde sunt monitorizate o perioadă de timp pentru a fi protejate.

Turul fermei de crocodili durează ~ 30 de minute, timp în care vizitatorii sunt purtaṭi prin mai multe adăposturi ce găzduiesc crocodile de diferite vârste, începând cu puii de câteva luni ṣi ajungând la adulṭii care trăiesc în acest habitat de peste 20 de ani. Ghidul însoṭitor oferă o mulṭime de informaṭii interesante despre viaṭa crocodililor, în general, dar ṣi despre istoricul ṣi obiceiurile celor mai în vârstă dintre membrii comunităṭii. În sala în care sunt găzduiṭi puii, accesul este limitat doar pe durata turului organizat, dar în spaṭiul dedicat crocodililor adulṭi nu există limită de timp, turiṣtii având posibilitatea să zăbovească cât doresc, să fotografieze ṣi să filmeze, fără să deranjeze animalele.

Puerto Princesa Palawan Crocodile Farm (2)

Puerto Princesa Palawan Crocodile Farm (3)

IF

Puerto Princesa Palawan Crocodile Farm (4)

Puerto Princesa Palawan Crocodile Farm (5)

IF

IF

 

Ferma de crocodili este inclusă într-un parc de salvare ṣi protejare (Palawan Wildlife Rescue and Conservation Centre) ce adăposteṣte ṣi alte animale – mai multe specii de păsări ṣi mamifere, unele endemice.

Informaṭii utile:

– Taxa de intrare în fermă este de 40 de pesos (20 de pesos/copii);

– Tururile încep la 8:30 dimineaṭă, durează o jumătate de oră ṣi ultimul este la ora 16.30 (cu o pauză între 12 ṣi 13);

– În interiorul parcului există multe magazinaṣe de suveniruri cu preṭurie foarte bune;

– Dacă vrei să hrăneṣti animalele, trebuie să cumperi mâncare din locurile special amenajate. Cel mai simpatic ṣi haios dintre toṭi locatarii acestui parc este ‘porcul cu barbă’ (Bearded Pig) care este mare amator de banane. Chiar dacă îṣi petrece aproape toată ziua dormind, nu se va supăra deloc dacă îl vei trezi cu o invitatie la masă. Invitaṭia poate fi oricât de zgomotoasă (poṭi să arunci cu pietricele în căsuṭa lui din lemn) ṣi mirosul de banane îl va purta ca prin transă până la limita adăpostului, astfel încât să poată primi cadoul chiar din mâna ta. Experienṭa este deosebit de amuzantă ṣi merită fotografiată.

Puerto Princesa Crocodile Farm - the bearded pig

Dacă vacanṭa ta în Puerto Princesa este doar o avanpremieră pentru un sejur mai prelungit în El Nido, pregăteṣte-te să pleci spre nord cu ochii ṣi inima deschise … dar ṣi cu buzunarele pline pentru a face faṭă provocărilor. Puerto Princesa este doar o introducere în Paradis … El NIDO este totul.

CITIṬI ÎN CONTINUARE:

Ghid de vacanṭă în Puerto Princesa, Palawan

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “Top 5 obiective turistice în Puerto Princesa, Palawan ( ianuarie 2015)”

 1. costica anonimul says:

  m-au incantat crocodilii,raul subteran (de care mai citisem),tortul de flori si intreaga prezentare si descriere

 2. Mioara says:

  Cele cinci obiective turistice din Puerto Princesa sunt deosebit de atragatoare cu ilustratii imbietoare,locuri si insule exotice de vis.Mi-a placut mult Gradina privata,minunat amenajata care prin frumusetea si farmecul ei te relaxeaza! Felicitari pentru articolul util pentru iubitorii de calatorii si vacante de vis.Totul frumos redat si impresionant.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)