Suveniruri din călătorii

          Din toate călătoriile noastre m-am întors acasă cu multe amintiri. Cele mai importante dintre ele sunt cele pe care le păstrez în suflet şi care mă ajută mereu să merg mai departe, mă ajută să trec peste momente grele şi îmi trezesc noi şi noi dorinţe de a călători mai mult. Sunt amintiri despre locuri care m-au marcat şi despre oameni pe care i-am cunoscut în drumurile mele şi de la care am învăţat mereu lucruri noi. 

          Dar întotdeauna mi-am dorit să iau cu mine acasă mult mai mult decât imagini impregnate pe retină şi în suflet sau pe cardul unui aparat foto – o bucăţică din acel loc care să-mi zâmbească şi să-mi facă mai frumoase zilele de aşteptare, zilele în care doar visez şi plănuiesc următoarea aventură. Aceste amintiri îmi decorează casa şi viaţa, sunt valorile mele cele mai de preţ şi, ori de câte ori mă simt puţin tristă sau melancolică, doar privindu-le, mă trezesc la viaţă, sufletul mi se umple de bucurie şi încep să-mi fac planuri pentru noi călătorii.

          Câteva obiecte se regăsesc în lista mea de “must buy” din călătorii şi acestea sunt : magneţii de frigider, vederile şi ornamentele de brad . Ȋn unele oraşe pierd ore în şir pentru a găsi aceste obiecte sau măcar unul dintre ele, câteodată nu le găsesc deloc ( în oraşele mai puţin turistice) şi în foarte multe cazuri mi se întâmplă să nu fiu mulţumită de ceea ce găsesc. Asta mi se întâmplă atunci când caut magneţi. Ȋn majoritatea oraşelor turistice simplii magneţi de frigider au ajuns să fie complet identici unul cu celălalt cu singura deosebire că, bineînţeles, în Paris cumperi un magnet pe care scrie Paris, iar în Roma, unul pe care scrie Roma. Anumite elemente îi deosebesc, totuşi, pe unii de alţii, dar, de cele mai multe ori, materialul este acelaşi, culorile sunt identice, chiar şi forma literelor. Aceştia sunt magneţii fabricaţi în China, sunt confecţionaţi fie dintr-un tip de plastic cauciucat, fie dintr-un material metalic  şi se găsesc pe toate străzile marilor sau micilor oraşe atât europene, cât şi din lumea largă.

Magneti de frigider


        Ȋn primii ani în care am ieşit din ţară, mă bucuram foarte tare când îmi cumpăram astfel de magneţi şi îi aduceam acasă, pe unii chiar îi dăruiam prietenilor. Cu timpul, am început să realizez că aceşti magneţi nu poartă în ei nici măcar o picătură din tradiţia şi unicitatea locului pe care ar trebui să-l reprezinte. Şi, din acel moment, am început să fiu mai pretenţioasă în alegerile mele ceea ce s-a dovedit a fi o schimbare foarte bună de atitudine şi înţelegere. Am început să caut magneţi nu în magazinele şi la tarabele din zonele super aglomerate,  unde turiştii sunt atraşi în capcane (trapole), ci mai mult în bazarurile de meşteşugari. Acesti magneţi, confecţionaţi de artizanii locali, sunt mai scumpi decât cei chinezeşti, dar poartă în ei amprenta şi istoria locului. Acum, colecţia mea de magneţi numără peste 60 de exemplare şi sunt foarte mândră să spun că mai mult de jumătate dintre ei nu sunt “made in China”. 

magneti


          Ştiu că am reuşit să contribui, chiar dacă foarte puţin, la menţinerea tradiţiei şi la susţinerea comunităţii locale. Magneţii mei preferaţi sunt cei confecţionaţi manual, din diferite materiale – hârtie, piele, scoici, lut, sticlă sau lemn.

 

Magnet din hartie, Panama
 – magnet din hârtie – Panama-
Magnet din sticla Milos
 – magnet din sticlă – Milos, Grecia
Magnet din piele, Puerto Deseado, Argentina
 – magnet din piele – Puerto Madryn, Argentina
Magnet din Filipine
– magnet din combinaţie lemn, pânză, scoici – Filipine
 
          Cu ornamentele de Crăciun a fost mereu mult mai dificil. Ȋn puţine locuri din lume poţi găsi ornamente de brad pe tot parcursul anului. Eu am găsit doar în Italia, în Statele Unite (Charleston) şi în Argentina. Ȋn Veneţia, în special în magazinele de sticlărie de Murano, se pot găsi fel de fel de Moşi Crăciuni, globuleţe, bombonele, clopoţei, îngeraşi – toate din sticlă. Şi aici ne putem păcăli pentru că există magazine pur turistice şi, în general, foarte aglomerate, unde se vând replici chinezeşti, la preţuri aproape identice, dar nu la fel de bune calitativ.

Mos Craciun pe schiuri Bellagio
 – Moş Crăciun confecţionat din tablă (reciclabilă), Belaggio –
Christmas Heart Venice
 – Glob din sticlă, Veneţia –
Decoratie de brad din lemn Charleston
 – Decoraţie de brad din lemn (traforaş)  – Charleston, USA
Little Santa Murano
 -Moş Crăciun din sticlă, Murano –
Mos Craciun Murano
 – Glob din sticlă, Veneţia –
Murano Candy
 – Bombonele din sticlă, Murano
Ingeras Murano
 – Ȋngeraş din sticlă – Venetia
Mos Craciun tartacuta
 – Moş Crăciun confecţionat dintr-o tărtăcuţă – Buenos Aires
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-Moş Crăciun din Charleston, USA –
 
          Ȋntotdeauna în călătoriile noastre mi-a plăcut să vizitez târgurile/tarabele de meşteşugari unde caut, în special, obiecte de îmbrăcăminte tradiţionale, şepci, tricouri, prosoape de plajă, gentuţe, portofele, căni, calendare şi alte mici suveniruri care îmi sunt utile atât în călătorii, cât şi acasă. 

In targul de la Mataderos, Argentina
 -Târgul de meşteşugari din Mataderos, Buenos Aires –
In targul de la Mataderos, Buenos Aires
– Târgul de meşteşugari din Mataderos, Buenos Aires-
Alexandria, Egipt - in bazar
 – Bazar în Alexandria, Egipt –
Bombay, in bazar
 – Bazar în Bombay –
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Magazin pe plaja în Davao, Filipine –
IF
–  Târgul de meşteşugari din Mataderos, Buenos Aires –

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Meşteşugar în Tao, Tailanda –
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Târgul de meşteşugari din Montevideo, Uruguay –
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Tao, Tailanda – 

         

          Prefer să cumpăr obiecte de care am nevoie şi pe care să le folosesc cu plăcere, în loc să cumpăr obiecte pur decorative care doar să-mi umple rafturile din bibliotecă. 
          Ȋn bibliotecă am loc pentru ghidurile de călătorii, hărţile şi pliantele pe care obişnuiesc să le aduc cu mine de peste tot, chiar şi din avion. 

pliante

 

ghiduri de calatorie

 

          Dintr-o călătorie mi-am adus acasă chiar lumea întreagă. Este un puzzle imens cu harta lumii ( 1.20 m/0.85 m) pe care l-am construit în două săptămâni, dar pentru care mi-ar trebui mai multe vieţi să-l cutreier cu adevărat – pas cu pas, de la Nord la Sud şi de la Est la Vest.

 

harta lumii puzzle

 

          Ȋn primii ani în care am ieşit din ţară obişnuiam să colecţionez şi să aduc acasă toate biletele de autobuz, de metrou, chitanţele de la hotel, biletele de intrare la muzee, frunze, flori, pietricele, scoici. Scoici încă mai aduc şi îmi place mereu să le privesc în aranjamentele pe care le-am făcut şi care îmi decorează câţiva pereţi din casă. Mă poartă mereu cu gândul la plajele şi mările care le-au găzduit cândva.

 

scoici pe perete

 

Scoici

 

          Cele mai de preţ suveniruri sunt acelea care nu te lasă să uiţi şi te ajută să visezi. Să visezi la ceea ce-a fost, dar mai ales la ceea ce va veni. Te poartă înapoi în timp şi spaţiu şi îţi aduc zâmbetul pe buze chiar şi într-o zi mohorâtă de ianuarie, sau te teleportează pe o plajă superbă, pe un mal de mare tropicală, acolo unde vei pleca în următoarea aventură.
          Ȋmi place să călătoresc chiar şi atunci când stau acasă, în fotoliu, citind ghiduri şi bloguri de călătorii, urmărind emisiuni pe Travel Chanel sau privind, pur şi simplu, la suvenirurile mele aduse de departe.  

          Ideea pentru acest articol mi-a venit de mult, dar abia acum m-am mobilizat. Am fost primită într-o frumoasă familie de călători care scriu cu pasiune pe blogurile lor personale şi zilele trecute cineva a aruncat în blogosferă această temă de discuţie. Mă alătur şi eu, mai timid, şi  îi prezint mai jos pe ceilalţi prieteni ai mei din blogosfera de turism: 

Bianca (Bialog) http://www.bialog.ro/2013/01/cum-recunosti-casa-unui-calator/

Anda (Hai la Bord)   Cuibușorul meu de călător
Larisa (Blogul Larisei)    Amintiri din călătorii
Rose (CatherineCrossRoad)   În casa călătorului
Anca Ș. (1001 Călătorii)    Biroul de călătorii
Sorin (AirLinesTravel)    Din casa unui călător pasionat de avioane
Alice (Enciclopedia Călătorului Independent)    Suvenirurile mele aduse din călătorii
Adriana (Călătorii în trei)   Trofee de prin călătorii adunate
Ovidiu (BucketList)   Din călătorii adunate
Elena (Elena Cîrîc)    Ce am adus eu din călătorii
Romulus (Turist în țara mea)   Bibliotecă de călător pasionat de istorie
Diana (Hai-Hui Stângaci)   Cutia cu povești
Lucian (Travel Impressions around the World)   Trofee de călătorie
Andreea (Tomata cu Scufiță)   Colțul călătoriilor
Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Suveniruri din călătorii”

 1. Anonymous says:

  M-au incantat toate suvenirurile aduse de tine din calatorii!Am citit totul cu multa placere si cu zambetul pe buze.Eram cam plictisita,dar expunerea ta m-a inviorat!Foarte frumoase amintiri!!!Mi-au placut,in mod deosebit,cele de sticla!

 2. frumoase suveniruri! si eu iau suveniruri de unde ma duc! multumesc pentru felicitari la concursul unde particip cu descrierea Transfagarasanului! nu am cont de facebook pentru a va raspunde!

 3. Anonymous says:

  le-am vazut pe toate chiar le-am pipait–frumoase–astept altele

 4. mihai says:

  Buna seara. Si eu sunt colectionar de magneti de frigider ,si ma intrebam daca doriti sa facem schimb de magneti,sau poate stiti pe altcineva care doreste. Merci si toate cele bune. Mihai – cemi40@yahoo.com 0730240906

  • calatoriprinlume says:

   Buna, Mihai. Imi pare rau,dar nu suntem amatori de astfel de schimburi. Preferam sa colectionam doar acei magneti cumparati de noi si care sa ne aminteasca de un anumit loc pe care l-am cunoscut candva. Din aceasta cauza nici nu primim magneti de la prieteni. Daca am fi avut magneti in dublu exemplar, ti i-am fi daruit cu placere.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)