Singapore din nou (Februarie 2015)

Giant Panda

Ni se întâmplă foarte rar să revenim într-un oraṣ pentru o vacanṭă (mini vacanṭă) la câṭiva ani după prima vizită, cu toate că ne dorim din tot sufletul să revedem anumite locuri ṣi ne facem mereu promisiuni că ne vom întoarce. Din păcate – sau din fericire – lumea este atât de mare ṣi nu avem timp suficient să revedem mereu ṣi mereu teritori cunoscute în timp ce altele, la fel de frumoase, aṣteaptă să fie descoperite. Nu la fel stau lucrurile ṣi când vine vorba despre Singapore.

Singapore este un ṭinut cu totul aparte ṣi ocupă un loc special în inima noastră din simplul motiv că este o oază de civilizaṭie într-o aglomerare asiatică haotică ṣi obositoare. Acest oraṣ-ṭară ne fascinează de fiecare dată ṣi, din acest motiv, încercăm să-i oferim întotdeauna cel puṭin două zile din timpul nostru, atunci când paṣii ne poartă prin această zonă – între două vacanṭe sau înaintea vreunui voiaj pe mare. Ultima noastră vacanṭă în Singapore (povestea aici) a fost posibilă la sfârṣitul unui voiaj care a avut ca loc de debarcare chiar portul Singapore ṣi acum, după aproape trei ani, am ajuns din nou în această zonă, după o vacanṭă asiatică – în Filipine (povestea aici) – ṣi înaintea unui alt voiaj.

Cele cinci zile de vacanṭă ne-au permis să vizităm câteva locuri pe care nu am reuṣit să le vedem în urmă cu trei ani  – unele din cauza lipsei de timp, altele din cauza faptului că nu existau încă – dar ṣi să revedem altele cunoscute ṣi pe care le îndrăgim foarte mult.

1. Jurong Park (Grădina de păsări)

Jurong Park din Singapore reprezintă una dintre cele mai frumoase ṣi bogate expoziṭii de păsări din lume ce adăposteṣte – în spaṭii libere sau parṭial acoperite – peste 5000 de exemplare, aparṭinând unui număr de peste 400 de specii diferite de păsări. Cele mai populare atracṭii ale întregii grădini sunt Lory Loft ṣi Waterfall Aviary, dar foarte animate sunt ṣi spaṭiile dedicate păsărilor de pradă (Birds of Prey), lacul cu păsări Flamingo ṣi Ibis, acvariul cu pinguni (Emperor, King, Galapagos, Gentoo ṣi Magellan) ṣi cele două arene unde se desfăṣoară spectacole de dresaj (cu papagali ṣi vulturi).

Jurong Park Bird Park Singapore (2)

Jurong Park Bird Park Singapore (15)

Jurong Park Bird Park Singapore (16)

Jurong Park Bird Park Singapore (17)

IF

IF

Lory Loft este un spaṭiu dedicat Papagalilor Curcubeu ṣi include un fel de pasaj suspendat la o înălṭime de ~ 30 de metri care te poartă printre sute de papagali coloraṭi, deosebit de prietenoṣi ṣi jucăuṣi. Aceṣtia sunt obiṣnuiṭi cu prezenṭa omului ṣi vor căuta să se apropie de tine, să te atingă ṣi să te studieze, în speranṭa că vor primi ceva de mâncare ( Punguṭe cu grăunṭe sunt disponibile la vânzare, 2-3 S$).

Jurong Park Bird Park Singapore (4)

Jurong Park Bird Park Singapore (5)

Jurong Park Bird Park Singapore (6)

Jurong Park Bird Park Singapore (7)

Jurong Park Bird Park Singapore (8)

IF

Jurong Park Bird Park Singapore (9)

IF

Waterfall Aviary este un spaṭiu închis în care vizitatorii se pot plimba în voie alături de peste 600 de păsări care zboară libere, în apropierea unei superbe căderi de apă. Majoritatea acestor păsări se camuflează printre frunzele copacilor ṣi necesită un efort deosebit pentru a putea fi descoperite. Altele se plimbă nestingherite pe alei alături de oameni sau se bălăcesc în iazurile special amenajate, printre nuferi ṣi alte plante colorate.

Jurong Park Bird Park Singapore (12)

Jurong Park Bird Park Singapore (13)

Jurong Park Bird Park Singapore (3)

Jurong Park Bird Park Singapore (11)

IF

Informaṭii utile:

Jurong Park este deschis zilnic între orele 8:30 ṣi 18;

Jurong Park Bird Park Singapore (1)

IF

IF

– Un bilet de intrare costă 28S$ (sau 34S$ incluzând o plimbare cu trenuleṭul);

– Pentru a ajunge la Jurong Park, se merge cu Metroul Linia Verde până la staṭia Boon Lay ṣi apoi cu autobuzul 194

2. Gardens by the Bay

În timpul vizitei noastre anterioare în Singapore am vizitat Grădina Botanică ṣi alte câteva parcuri ṣi grădini mai mici ṣi am aflat că o grădină mai mare era în proces de amenajare în apropiere de Marina Bay Sands.

O parte din această grădină se putea vizita chiar ṣi atunci, dar noi am preferat să nu diminuăm cu nimic din întreaga frumuseṭe ṣi măreṭie a ‘paradisului floral’ ṣi să nu ne multumim cu jumătăṭi de măsură. Trebuia să vizităm întreaga grădină sau absolut nimic. Din această cauză,  am hotărât să ne amânăm vizita în Gardens By the Bay pentru un viitor pe care ni l-am fi dorit mai apropiat, dar care nu s-a lăsat nici prea mult aṣteptat.

IF

Flower Dome Gardens by the Bay Singapore - Chinese Nea Year Exhibition (5)

IF

Gardens by the Bay înseamnă mai mult decât o simplă grădină botanică pentru că are în componenṭa ei mai multe grădini ce se pot vizita împreună sau separat, după preferinṭele fiecăruia – Flower Dome, Cloud Forest, Grădina Exterioară ṣi Supertrees. (Cititi mai multe despre Gardens by the Bay aici)

Informaṭii utile:

Cloud Forest ṣi Flower Dome se pot vizita zilnic, între orele 9 ṣi 21 iar un bilet de intrarea ce permite vizitarea ambelor sere costă 28$S  (15$S/ copii);

– Cel mai simplu acces către grădină este dinspre Marina Bay SandsLion Bridge, de la nivelul 4 (zilnic, între orele 8 ṣi 23) ce se deschide direct în Dragonfly Bridge.

Entering the Gardens by the Bay Singapore

 1. River Safari

Îmi plac grădinile zoologice care oferă rezidenṭilor un ambient cât mai aproape de cel natural, cu spaṭii generoase de miṣcare, adăposturi curate ṣi spaṭioase, hrană suficientă ṣi programe susṭinute de conservare ṣi reproducere pentru speciile în pericol de dispariṭie. În astfel de parcuri, te simṭi cu adevărat încântat ṣi mulṭumit, ṣtiind că prin contribuṭia ta modestă ( ce se regăseṣte în preṭul biletului de intrare) ai ajutat la crearea ṣi menṭinerea unui habitat sănătos în care animale de diferite forme ṣi mărimi – pe care ar fi foarte greu sau chiar imposibil să le întâlneṣti în mediul natural – pot convieṭui fericite într-un spaṭiu capabil să le ofere cele mai bune condiṭii de viaṭă.

În Singapore există trei Grădini Zoologice, fiecare oferind vizitatorilor un cadru tematic diferit – Singapore Zoo (cea mai frumoasă grădină zoo tropicală din lume), River Safari (singurul parc Asiatic cu animale specifice râurilor) ṣi Night Safari (un mini parc ce adăposteṣte animale nocturne ce pot fi admirate doar după lăsarea întunericului).

Am vizitat câteva grădini zoologice până acum în Asia ṣi Europa (dintre care cele mai frumoase au fost Kuala Lumpur Zoo, Tierpark ṣi Zoo Berlin) ṣi în toate am căutat cu disperare să întâlnesc pe unul dintre animalele mele favorite – Ursul Panda. Cel mai aproape de realizarea acestui vis am fost în Tierpark –ul din Berlin, dar ṣi acolo am sosit cu câteva luni mai târziu – după ce singurul exemplar de Urs Panda care trăise în parc timp de câṭiva ani murise răpus de un virus. Tot ce mai rămăsese din el era o cuṣcă uriaṣă cu zăbrele metalice, o fotografie în mărime naturală ṣi o povestioară ce descria scurta lui viaṭă în acest adăpost.

Dezamăgirea mea a fost ṣi mai mare când am aflat că peste 90% din cei ~ 1600 de urṣi Panda care mai trăiesc în ziua de azi se află în pădurile ṣi rezervaṭiile naturale de pe teritoriul Chinei ṣi doar ~ 150 de exemplare se pot admira în grădini zoologice ṣi centre de conservare (majoritatea tot în China). Numărul de exemplare care trăiesc în afara Chinei este foarte redus ṣi se limitează la câteva parcuri în Statele Unite, Europa ṣi Asia.

River Safari din Singapore este singurul parc Asiatic ce adăposteṣte doar animale ce trăiesc în râuri, lacuri ṣi în zonele mlăṣtinoase ṣi pădurile din apropierea acestora.

IF

Ursul Panda nu este un animal de apă ṣi nici nu trăieṣte în apropierea unor râuri, ci în pădurile din Estul Platoului Tibet, în mijlocul pădurilor de conifere ṣi bambus situate la altitudini de 2000-3800 de metri. Singurul motiv pentru care Ursul Panda este adăpostit de acest River Safari Park este de natură pur comercială (din punctul meu de vedere). Din moment ce Grădina Zoologică singaporeză este, oricum, cea mai frumoasă ṣi mare grădină tropicală din lume ṣi primeṣte un număr record de turiṣti în fiecare zi, a fost nevoie de un ‘locatar de seamă’ pentru a atrage un număr mare de vizitatori ṣi în grădina River Safari de vizavi – nici pe departe la fel de animată ṣi bogată ca ‘sora’ ei de peste drum. Ursul Panda îṣi îndeplineṣte cu brio rolurile de atracṭie turistică/emblemă/ mascotă, fiind cel mai ‘de seamă’ locuitor al grădinii ṣi majoritatea turiṣtilor care plătesc biletul de intrare la River Safari preferă să treacă în revistă în mare viteză zonele tematice ale celor ṣase fluvii ṣi să-ṣi petreacă apoi restul timpului admirând aceste animăluṭe deosebit de drăgălaṣe ṣi fotogenice.

Ursul Panda petrece între 10 ṣi 16 ore pe zi mâncând frunze, crengi ṣi rădăcini de bambus, iar restul timpului leveneṣte sau doarme în copacii uriaṣi care formează habitatul lui natural sau în spaṭiile special amenajate din interiorul rezervaṭiilor sau grădinilor zoologice.

Giant Panda Bear River Safari Singapore (3)

În parcul River Safari, cei doi urṣi Panda – Kai Kai ṣi Jia Jia – trăiesc în adăposturi situate în mijlocul unei adevărate păduri de bambuṣi ṣi alte plante specifice ṣi pot fi admiraṭi în voie de la 3-4 metri distanṭă, în timp ce mănâncă sau dorm. Chiar dacă întregul lor habitat recrează în mare măsură mediul natural, urṣii Panda nu sunt nevoiṭi să se caṭare prin copaci pentru a-ṣi căuta hrana, ci o primesc la intervale regulate  – bambus, morcovi ṣi suplimente alimentare. Cele mai bune momente pentru a admira aceste superbe animale sunt chiar cele câteva minute înaintea meselor principale ale zilei când urṣii devin cu adevărat nerăbdători ṣi foarte activi. Se plimbă agitaṭi dintr-un colṭ în celălalt, urcând ṣi coborând de nenumărate ori aceleaṣi poteci, urmărind acelaṣi traseu ṣi făcând popasuri de câteva secunde în faṭa porṭii de acces prin care îngrijitorii le oferă hrana, alături de câteva specialităṭi preferate – mere sau morcovi. Timp de 10-15 minute înainte de ora mesei, urṣii îndeplinesc mereu acelaṣi ritual, oferind vizitatorilor posibilitatea să-i admire din toate unghiurile ṣi să-i fotografieze după pofta inimii.

Giant Panda Bear River Safari Singapore (2)

Giant Panda Bear River Safari Singapore (4)

Dacă nu mănâncă sau nu aṣteaptă să primescă porṭiile de hrană,  urṣii panda sunt deosebit de ‘leneṣi’, preferând să doarmă întinṣi pe jos sau pe câteva suporturi de lemn construite special pentru ei.

Giant Panda Bear River Safari Singapore (1)

Giant Panda Bear River Safari Singapore (5)

Aṣ fi putut să stau câteva ore în acest décor ṣi să urmăresc toate miṣcările preferaṭilor mei, dar m-am lovit de un element pe care nu îl luasem în calcul ṣi care mi-a creat un adevărat discomfort – temperatuta scăzută din ambient. În condiṭiile în care, Singapore se bucură de o climă ecuatorială cu temperaturi foarte ridicate tot timpul anului (30-40°C), în habitatul urṣilor Panda nu erau mai mult de 15°, o temperatură destul de plăcută pentru un popas de câteva minute, dar mult prea scăzută pentru ṣederi mai lungi.

Aṣadar, pentru a face faṭă acestei provocări, am fost nevoiṭi să ne părăsim de mai multe ori preferaṭii ṣi să ‘ne încălzim’ în pădurile tropicale de pe malul râurilor pentru a ne reîntoarce apoi timp de câteva minute în pădurile de bambus tibetane ṣi tot aṣa de mai multe ori până am trecut în revistă toate cele ṣase zone tematice, ‘asezonate’ la intervale regulate cu vizite în habitatul răcoros ce adăpostea pe uriaṣii Urṣi Panda.

Cele mai mare fluvii ale lumii – Nil, Gange, Congo, Amazon, Mississippi, Mekong ṣi Yangtze – sunt descrise separat ṣi sunt incluse într-un fel de circuit care te poartă într-o călătorie în aval sau în amonte alături de toate vieṭuitoarele care le populează. Vei putea vedea aici:

– aligatori ṣi paddle fish de Mississippi;

IF

– cel mai mare amfibian – salamandra uriaṣă – ṣi unul dintre cei mai rari aligatori din lume ce se pot întâlni pe Yangtze River;

– rândunici de mare (manta ray) ṣi somni uriaṣi ce trăiesc în Fluviul Mekong;

IF

– peṣti pirania ṣi somni din Amazon;

– crocodili Gharial din Gange ṣi multe alte tipuri de peṣti mai mici sau mai mari care pot fi admiraṭi prin pereṭii groṣi de sticlă ai acvariilor în aer liber.

IF

IF

În afară de peṣti, în parc mai trăiesc ṣi o mulṭime de păsări ṣi animale ce împart acelaṣi habitat bogat ṣi umed din vecinătatea marilor fluvii – păsări flamingo ṣi ibis (Amazon), Maimuṭa Macaque (Mekong) ṣi Maimuṭa Veveriṭă (Amazon), Ṣarpele cu trompă de elefant (Yangtze River), Ṣarpele Anaconda (Amazon), Jaguarul ṣi Tapirul amazonian.

Squirrel Monkey River Safari Singapore

Informaṭii utile:

River Safari se poate vizita în fiecare zi, între orele 9 ṣi 18;

– Un bilet simplu de intrare costă 28S$ (sau 33S$ incluzând o plimbare cu barca);

IF

– Pentru a ajunge la River Safari, se merge cu metroul până la staṭia Choa Chu Kang (Metro Red Line) ṣi de acolo cu autobuzul 927 (~ 25 de minute).

   4. S.E.A Aquarium

Singapore se poate mândri cu două dintre cele mai mari acvarii din lume, ambele găzduite de insula Sentosa – Underwater World Singapore ṣi S.E.A Aquarium. Vizita noastră de acum patru ani ne-a permis să vizităm doar Underwater World Aquarium deoarece S.E.A. Aquarium era atunci abia la stadiul de proiect.

Inaugurat la sfârṣitul anului 2012, acest acvariu a fost pentru scurt timp cel mai mare din lume, dar locul lui a fost luat de un altul, construit in China.

Privită din exterior, clădirea care găzduieṣte acvariul nu este foarte impunătoare, dar interiorul este atât de bine organizat ṣi compartimentat încât găzduieṣte un număr de peste 100.000 de exemplare (~ 800 de specii).

SEA Aquarium Singapore (16)

Atracṭia centrală a acvariului este tancul uriaṣ care adăposteṣte peste 50.000 de exemplare ce pot fi admirate din spatele uriaṣilor pereṭi de sticlă.

SEA Aquarium Singapore (10)

Bazinele ṣi tancurile mai mici sunt împărṭite în 49 de habitate ṣi găzduiesc peṣti din aproape toate zonele climatice.

Cele mai populare bazine sunt cele care adăpostesc:

 • cea mai mare colecṭie de ‘manta ray’ din lume;
 • rechini ciocan ṣi grouper giganṭi;
 • meduze;

SEA Aquarium Singapore (17)

IF

SEA Aquarium Singapore (20)

SEA Aquarium Singapore (8)

SEA Aquarium Singapore (9)

 • câteva tipuri de recifuri de corali;
 • caracatiṭe uriaṣe;

SEA Aquarium Singapore (7)

 • delfini;
 • uriaṣul crab păianjen;
 • melcul Nautilius;

SEA Aquarium Singapore (6)

 • peṣtiṣori tropicali;

SEA Aquarium Singapore (15)

SEA Aquarium Singapore (14)

SEA Aquarium Singapore (13)

SEA Aquarium Singapore (12)

SEA Aquarium Singapore (11)

SEA Aquarium Singapore (1)

SEA Aquarium Singapore (2)

SEA Aquarium Singapore (3)

 • crabi si langustine.

SEA Aquarium Singapore (4)

SEA Aquarium Singapore (5)

 

Foarte apreciat este ṣi tunelul lung de ~ 80 de metri care te poartă printre rechini ciocan, rândunici de mare uriaṣe ṣi alṭi peṣti de dimensiuni considerabile.

IF

Informaṭii utile:

SEA Aquarium se poate vizita zilnic, între orele 10 ṣi 19;

– Un bilet de intrare costă 32S$ (22S$/ copil), dar există o mulṭime de oferte combinate cu alte atracṭii ṣi bilete valabile o zi sau o săptămână.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)