Scurtă vizită în Miami – fragment de jurnal HS Bach – iunie 2013

          Nu am fost niciodată un fan al Americii, iar pe lista mea de ‘places to see before I die’ nu se regăsesc, nici pe departe, Las Vegas-ul sau Miami Beach. Îmi doresc, într-adevăr, să văd cȃteva parcuri naturale ( Grand Canyon, Yellowstone, Yosemite, Everglades) şi cȃteva oraşe tipic americane, în care oamenii se cunosc între ei, casele nu au garduri, dar au toate arborate în curte drapelul naţional.
          Sper să ajung să le vizitez la un moment dat. Pȃnă atunci, profit de orice oportunitate de a face cunoştinţă cu locuri şi oameni noi şi, la fel cum am fost curioasă să vizitez şi alte zone mult mai puţin turistice din lumea asta (Karachi, Bin Quasim sau Port Klang), am hotărȃt să fac acelaşi lucru şi în Statele Unite. Oricȃt de neinteresant poate părea un oraş, pȃnă la urmă, tot găseşti în el ceva care să te impresioneze şi să te facă să nu regreţi că i-ai acordat puţin mai multă atenţie.
          Din întȃmplare, am ajuns în Miami de cȃteva ori şi am reuşit să ne simtim turişti pentru cȃteva ore într-un oraş care trăieşte şi respiră numai din şi pentru turism.
          Am făcut pentru prima oară cunoştinţă cu Miami în urmă cu cinci ani, în timpul unui voiaj care ne-a purtat pe ambele coaste ale Americii. Vizita noastră de atunci nu a însemnat decȃt o scurtă plimbare pȃnă în Downtown Miami din cauza timpului insuficient, dar a fost primul nostru contact cu pămȃntul american şi îmi amintesc bine că nu m-a lăsat indiferentă. Am ajuns atunci pȃnă în Bayside, un micuţ port de agrement foarte popular printre proprietarii de bărci şi printre pasagerii care ajung în Miami cu vapoarele de croazieră. Această zonă se găseşte la ~ 15 minute depărtare de port şi reprezintă cam tot ce şi-ar putea dori un marinar pentru o ieşire de cȃteva ore, departe de vapor şi de munca lui de zi cu zi.
          Portul turistic se găseşte într-un golf natural, vizavi de American Airlines Arena, cea mai mare sală sportivă din Miami, unde au loc toate întrecerile de baschet, atȃt de iubite de americani.

Miami -American Airlines Arena

 
          Bayside înseamnă, pe lȃngă portul turistic, magazine, restaurante, terase, cluburi şi spaţii libere de promenadă şi relaxare. Îmi amintesc că am fost atunci plăcut impresionată de numărul mare de vorbitori de spaniolă care se găseau oriunde în jurul meu, de la famiile foarte numeroase de negrii cu codiţe rasta şi pȃnă la vȃnzătorii de la magazine şi ospătarii de la localuri. Am aflat apoi că zona este plină de emigranţi din America Latină şi a doua limbă oficială în statul Florida este spaniola.
          Am făcut atunci o plimbare pe malul portului, am admirat yachturile şi bărcile de pescuit, am băut un foarte bun fresh de fructe, făcut chiar în faţa noastră şi am cumpărat cȃteva tricouri drept suveniruri.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Bayside 2008-
          Majoritatea suvenirurilor erau fabricate în ţări din America Latină (Honduras, Nicaragua, Bahamas) şi nu în China, iar tricourile s-au dovedit a fi foarte bune calitativ, din moment ce, pe unele dintre ele, le mai folosim şi în prezent. Mi-a plăcut atunci cel mai mult spectacolul viu al străzii şi, mai ales, atmosfera de vacanţă care se degaja de peste tot. Doi cȃntăreţi jamaicani (sau puerto ricani) întreţineau atmosfera cu melodii caraibice şi invitau oamenii să li se alăture cu un dans şi nişte aplauze. Ceea ce am făcut şi noi, alături de alte cȃteva perechi de septuagenari care îşi purtau cu mȃndrie anii.
După cinci ani am ajuns din nou în Miami, de data asta pentru o vizită puţin mai lungă. Vizitele noastre în porturile lumii foarte rar se măsoară în zile şi, de foarte multe ori, suntem mulţumiţi şi cu o oprire de cȃteva ore. Chiar şi în cȃteva ore poţi face cunoştinţă cu un oraş şi noi am învăţat de-a lungul timpului cum să profităm la maximum de fiecare minut. Sunt sigură că reuşim să vedem în cȃteva ore ceea ce mulţi turişti nu văd în cȃteva zile şi, dacă, vaporul nostru ajunge de mai multe ori în acelaşi port/oraş, atunci putem pune cap la cap mai multe ore, poate chiar zile de vizitat. Vizita noastră în Miami de data asta a durat 6 ore şi ne-a permis o plimbare în Downtown, dar şi la Miami Beach.
Despre Miami Beach ştiam o grămadă de lucruri, văzusem multe filme, poze, documentare şi nu am avut niciun fel de şoc. Dacă stau să mă gȃndesc bine, am fost puţin şocată de preţuri care mi s-au părut foarte mari în comparaţie cu acum cinci ani şi mult prea mari pentru ceea ce oferă de fapt oraşul. Miami a crescut în ultimii 20-30 de ani,  dar faima lui depăşeşte cu mult realitatea. Pentru că am văzut atȃtea plaje superbe în lumea asta (Tailanda, Filipine, Italia, Grecia) chiar nu pot să înţeleg ce găsesc toţi turiştii în Miami, de ce sunt atȃt de înnebuniţi cu toţii să ajungă aici şi de ce Miami Beach este atȃt de renumită în întreaga lume. În ansamblu, plaja este asemănătoare cu Mamaia noastră, are în jur de 8 mile lungime, este lată şi curată.

La plaja - Miami Beach Florida

    

Miami Beach South Beach    

Miami Beach

          Ceea ce o deosebeşte de Mamaia este faptul că beneficiază de o climă foarte bună ce-i permite un sezon non-stop, pe tot parcursul anului. Asta poate fi, într-adevăr, un mare avantaj. Cȃnd Europa se confruntă cu ninsori şi temperaturi sub zero grade, europenii cu dare de mȃnă se încălzesc pe nisipul fierbinte din Miami şi se răcoresc în apele clocotite ale Atlanticului. Din punctul meu de vedere, ar putea face acest lucru mult mai bine puţin mai la Sud, într-una din sutele de insule din Marea Caraibilor. Cu siguranţă că şi acolo sunt foarte mulţi turişti europeni, dar, nu ştiu de ce Miami Beach este mai renumită şi mai dorită de mult mai mulţi europeni decȃt orice alta plajă din lume.      

    Oraşul este o adevărată reşedinţă de vacanţă permanentă pentru foarte mulţi europeni cu bani, dar şi pentru pensionarii europeni sau americani care aleg să trăiască în Miami, unde clima este mai blȃndă şi viaţa mai relaxantă. Am aflat că Miami este oraşul cu media de vȃrstă cea mai ridicată din America, dar şi oraşul în care mai mult de trei sferturi din locuitori sunt născuţi în cu totul alte state sau ţări. Pentru unii viaţa poate părea mai interesantă aici şi, dacă banii nu sunt o problemă, atunci de ce nu?

       Faleza este plină de hoteluri de lux cu forme şi mărimi diferite. O parte dintre ele erau acum în renovare şi modernizare.

Miami Beach (2)

 

Hoteluri Miami Beach

          Întreaga faleză este accesibilă atȃt pietonilor, cȃt şi bicicliştilor sau amatorilor de jogging şi role.
Cu Rolele pe faleza Miami Beach

          Mulţi foloseau biciclete închiriate şi am fost şi noi puţin curioşi să vedem cȃt costă. Am găsit un centru de închiriat foarte aproape de locul în care am făcut noi baie şi preţurile mi s-au părut exagerat de mari.

Cu Rolele pe faleza Miami Beach

          Dacă în Olanda am închiriat biciclete cu 10 euro/24 de ore (~ 12$), aici se puteau închiria cu 4$/30 minute sau 8 $ /ora. Se putea plăti doar cu cartea de credit la automat şi nu era nevoie de o altă identificare.

??????????????????????

În ciuda căldurii de afară, foarte mulţi oameni se plimbau cu bicicletele şi alergau pe faleză iar, din cȃnd în cȃnd, se opreau să se răcorească în  mare. Ceea ce am făcut şi noi după ce ne-am cumpărat un prosop cu numele oraşului (16$). Apa a fost foarte bună, cred că avea în jur de 30 de grade, dar era plină de alge şi foarte agitată.

Miami Beach Salvamar
La Plaja Miami Beach

    

Nu prea am putut să înotăm aşa cum ne-am dorit, dar a fost o baie foarte bună. Preţurile erau foarte mari peste tot şi erau afişate fără TVA. Pentru o apă plată la jumătate de litru şi un prosop ar fi trebuit să plătim 16.35$, dar la casă am plătit 17.80$, diferenţa reprezentȃnd-o TVA-ul. După ce ne-am plimbat puţin pe străzi într-o căldură insuportabilă, am ajuns pe Dade Boulevard şi l-am străbătut pȃnă la mare. Am găsit un port de yacht-uri şi ne-am plimbat puţin pe cheu, admirȃnd marea, bărcile şi oamenii care treceau pe lȃngă noi.

 

IMG_9235a
 

IMG_9246a

          Apoi am luat un taxi şi ne-am dus la Bayside, zona în care mai fusesem în urmă cu 5 ani. Totul era la fel ca atunci, aceleaşi magazine, aceleaşi tarabe, aceeaşi marfă, dar alte preţuri. Într-adevăr preţurile erau mai mici decȃt în centru şi TVA-ul era inclus, deci nu am fost nevoiţi să plătim mai mult decȃt era afişat. Ne-am cumpărat o îngheţată de căpşuni, foarte bună, dar cam scumpă (7$), un fresh de mango (7$) şi un ornament pentru bradul de Crăciun pe care să-l adăugăm colecţiei noastre. Magazinul cu decoraţii de Craciun era foarte frumos, avea foarte multe obiecte făcute în China, dar şi multe locale şi toate erau scumpe. Cu greu m-am putut decide să aleg un ornament şi am plătit 14$ pe el. La Murano cumpăram două cu aceiaşi bani şi în urmă cu cinci ani, în Charleston, au fost chiar mai ieftine şi erau toate hand made.
Bayside Market Miami

 

IMG_9310a

 

Portul de agrement Bayside Miami
          Cȃntăreţii erau la locul lor şi întreţineau atmosfera cu aceeaşi muzică din zona Caraibilor.
Cantareti Bayside Miami

          La ora 15.30 ne-am întȃlnit cu şoferul care ne-a adus la vapor şi aşa s-a terminat plimbarea noastră în Miami. Cea mai frumoasă parte a zilei a fost ora în care ne-am bălăcit în apele calde ale Atlanticului, iar cea mai interesantă a fost drumul pȃnă în oraş, dar şi drumul înapoi. Întotdeauna îmi place să cunosc oameni noi şi mă bucur cȃnd dau peste oameni interesanţi, deosebiţi şi diferiţi. Aşa s-a întȃmplat şi cu cei doi şoferi care ne-au dus şi adus din oraş. Ambii jamaicani, stabiliţi în Miami, cu familii şi copii, dar cu acelaşi vis – de a se întoarce acasă, în Jamaica, de îndată ce vor putea. Chiar dacă acest lucru se va întȃmpla în cȃţiva ani sau doar cȃnd vor ieşi la pensie, ambii visau la ţara lor unde îşi doreau să-şi crească copii, să-i înveţe să trăiască simplu, dar cu bucurie. America nu mai este ceea ce a fost odată, nu mai reprezintă un loc pe care emigranţii să-l considere casă, ci doar o soluţie spontană la o problemă delicată. În America, emigranţii vin să facă bani pentru ca apoi să se reîntoarcă acasă, indiferent unde se găseşte această casă.

          Mă consider o norocoasă pentru că ‘acasă‘ pentru mine înseamnă atȃt de multe locuri, chiar şi o cabină de vapor care mă poartă pe mările şi oceanele lumii. Acasă este acolo unde te simţi bine, împlinit şi iubit.
         Cam aceasta a fost plimbarea noastră în Miami. Mi-a plăcut foarte mult şi intrarea şi ieşirea din port, sky-line-ul oraşului arăta foarte interesant şi atȃt de familiar. Îl văzusem doar de atȃtea ori în filme şi documentare.
Skyline Miami
 

Miami Skyline

          Foarte interesant mi s-a părut şi cartierul luxos aşezat pe Fisher Island, chiar vizavi de vaporul nostru. În urmă cu cinci ani mi-a plăcut la fel de mult, acum am avut ochi să-l văd mai bine şi să-l admir. Trebuie să fii cu adevărat bogat să locuieşti într-un apartament în una din aceste vile, să te plimbi pe aleile perfect creionate şi impecabil întreţinute, sau să te relaxezi şi răcoreşti pe malul unui iaz. Mai ai, bineînţeles, şi un întreg ocean la picioare şi o climă care îţi permite să te bucuri de acest peisaj 12 luni pe an.
Fisher Island

Fisher Island (4)

Fisher Island (2)

Fisher Island (3)

          Mă bucur că am reuşit să facem această plimbare în Miami şi abia aşteptăm să ne reîntoarcem din nou pentru încă o baie bună în apele Atlanticului. Pȃnă atunci, rămȃn la părerea mea. Prefer zgȃrȃie norii din Singapore în locul celor din New York şi plajele cu nisip alb din Tailanda în locul mult mai faimoasei Miami Beach. Sunt o norocoasă că am reuşit să le văd pe toate ca să pot face comparaţii şi încă mai am atȃtea de văzut în lumea asta largă.
CITITI IN CONTINUARE:
Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Scurtă vizită în Miami – fragment de jurnal HS Bach – iunie 2013”

  1. Anonymous says:

    citit–placut–interesant–frumos scris si prezentat.Mi-ar fi placut si mie sa vad sau sa traiesc asemenea CLIPE.Pot trai cu speranta.Ma bucur pentru voi.va iubesc.-tati-

  2. Cora says:

    Când spui Miami Beach gândul mă duce la serialul Baywatch şi al său actor principal David Hasselhoff. Ce îmi mai plăcea acest seerial. Îl urmăream cu sufletul la gură tocmai pentru aceste peisaje. 🙂
    Te pup, Oana. Aştept şi alte poveşti frumoase din locuri atât de îndepărtate!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)