Scurt ghid de călătorie în Florenţa

Dacă vrei să te bucuri din plin de scurta ta vacanţă florentină, trebuie să profiţi la maximum de experienţa altor călători care şi-au adunat gȃndurile şi sfaturile în ghiduri de călătorie, reportaje sau bloguri. Din experienţele lor, vei putea afla tot ceea ce te interesează, tot ceea ce este bine de făcut/evitat într-un astfel de oraş, unde găseşti cele mai bune oferte de cazare, ce companie de taxiuri este mai avantajoasă sau cȃt te va costa transferul de la aeroport pȃnă în centrul oraşului. Este la fel de util să foloseşti pliantele şi hărţile oferite gratuit de către birourile de informare turistică din aeroport sau din principalele pieţe ale oraşului. Totuşi, nu trebuie să pierzi prea mult timp răsfoind aceste ghiduri de călătorie. Experienţa altor călători nu ţi se potriveşte întotdeauna şi, în niciun caz, nu în totalitate pentru că fiecare dintre noi privim cu alţi ochi şi din alte unghiuri tot ceea ce ne înconjoară. Dar, anumite sfaturi este bine să le iei în considerare, cum este, la fel de bine, să împărtăşeşti, la întoarcere, cȃteva dintre experienţele tale (plăcute sau neplăcute) cu cȃt mai mulţi oameni pentru a ajuta pe cei care caută îndrumare.

          Este imposibil să scriu un ghid de călătorie după o mini-vacanţă de două zile, dar pot să  pun cap la cap cȃteva sfaturi şi idei pentru aceia dintre voi care sunteţi în căutare de răspunsuri la cele mai importante întrebări care stau la baza planificării unei astfel de vacanţe.

Cum ne deplasăm în Florenţa?

          În Florenţa se poate ajunge pe mai multe căi, dar cea mai bătătorită este calea aerului şi nu oricum, ci cu aterizare pe aeroportul oraşului Pisa, aflat la ~80 de km distanţă. Foarte multe companii aeriene – de linie şi low-cost – au zboruri directe către Pisa.

          De aici, cel mai simplu şi ieftin mod de a ajunge în centrul Florenţei este cu autocarele Companiei Terravision. Pentru o astfel de călătorie biletul costă doar 6euro/persoană şi se poate procura din aeroport (Terminalul Sosiri) sau din Staţia de tren Santa Maria Novella (pentru plecare).

          Şi aeroportul local florentin – denumit ‘Vespucci‘ – este în continuă dezvoltare şi extindere pentru a putea face faţă numărului tot mai mare de turişti care vin în Florenţa an de an. De aici, există shuttle bus-uri speciale care circulă la intervale cuprinse între o oră şi două ore, cu începere de la ora 10 dimineaţa pȃnă la ora 23. Preţul unui bilet este de 15 euro, un minimum de două persoane per transport este obligatoriu şi rezervarea în avans este necesară, indiferent de sezon.

          În interiorul oraşului, cel mai bine este să te deplasezi pe jos. Distanţele de la un obiectiv turistic la altul nu sunt deloc mari şi, cu ajutorul unei hărţi, poţi parcurge foarte uşor tot centrul, bifȃnd rȃnd pe rȃnd, acele muzee, galerii, pieţe sau biserici care te interesează în mod deosebit. Dacă ai ajuns pȃnă la Galeria Ufizzi, trebuie să ştii că aceasta se învecinează pe o latură cu Rȃul Arno, deci, trebuie să faci o plimbare şi pe malul apei, să traversezi de pe o parte pe cealaltă pe unul dintre multele poduri şi acest lucru nu se poate savura la maximum decȃt printr-o plimbare la pas.

          Dacă vrei să ajungi dintr-un loc în altul mai rapid, atunci poţi apela cu încredere la compania locală de transport în comun – ATAF. Un bilet este valabil 90 de minute şi costă 1.20 euro, dacă este procurat în avans de la chişcurile şi magazinele care au afişat în geam însemnele companiei, şi 2 euro dacă este cumpărat direct de la şofer. Nu uita că trebuie să-ţi validezi biletul de îndată ce ai urcat în autobuz, astfel rişti să primeşti o amendă de 45 de euro.

          Dacă eşti sportiv din fire, atunci ţi se va potrivi perfect un tur al oraşului pe bicicletă. Nu există piste speciale pentru biciclete, deci vei fi nevoit să împarţi aceeaşi şosea cu maşinile şi motocicletele, ceea ce poate fi destul de periculos, dar, în acest fel,  vei avea acces în multe locuri în care nu circulă alte mijloace de transport. De cȃţiva ani, Consiliul local a introdus un program intitulat ‘Mille e una bici’ pentru a încuraja folosirea bicicletelor atȃt de localnici, cȃt şi de turişti. Tarifele pentru închiriat sunt cuprinse între 1.5 euro/oră şi 8 euro/zi pentru turişti. Tarife mult mai mici plătesc cei care locuiesc în Florenţa şi în provincie, dar şi clienţii parcărilor publice ( 0.50 euro/ora –  1 euro/zi).

          Bicicletele se pot găsi în mai multe puncte din oraş:

 • In faţa Gării  Centrale Santa Maria Novella
 • Piazza Tasso
 • Piazza Veneto
 • Campo di Marte
 • Piazza Ghiberti

          Majoritatea acestor centre funcţionează atȃt vara, cȃt şi iarna doar de luni pȃnă sȃmbătă, între orele 9-18 (programul este puţin mai lung vara). Pe timpul verii,  în Gara Centrală Santa Maria Novella şi Piazza Veneto se pot închiria biciclete şi într-o zi de duminică.

          Se pot închiria scutere şi motociclete, dar traficul este foarte aglomerat şi haotic, deci acestea sunt recomandate doar celor cu experienţă.

          Dacă vrei să vii în Florenţa cu maşina personală sau închiriată, trebuie să ştii că în centrul oraşului  nu se poate intra decȃt cu un permis special, pentru care vei plăti o sumă de bani. Pentru că întregul centru al oraşului este protejat în Patrimoniul Mondial UNESCO, Consiliul Local a introdus aceste restricţii în urmă cu cȃţiva ani. Astfel, centrul oraşului reprezintă o zonă ZTL (Zona a traffico limitato) în care accesul maşinilor (şi al motocicletelor) este interzis în timpul săptămȃnii de la ora 7.30 la 19.30, iar în timpul verii şi în zilele de week-end între miezul nopţii şi 4 dimineaţa. În anumite zone, accesul este interzis permanent.Deci, ai grijă şi evită străzile cu însemnele ZTL, dacă vrei să nu primeşti o amendă pentru că absolut toate străzile din centru sunt supravegheate cu camere video.

          Dacă eşti cazat în centru, ai dreptul la două ore libere de acces în care poţi intra cu maşina doar pentru a-ţi lăsa bagajele, după care vei fi nevoit să scoţi maşina din zona ZTL. Pentru a evita orice neplăceri şi confuzii, nu uita că trebuie să anunţi hotelul că vei veni cu maşina pentru a-ţi procura acest permis valabil două ore.

         Dacă vii în Florenţa cu maşina doar pentru cȃteva zile, cel mai bine este să o parchezi în parcările speciale ( Piazza Liberta, Porta Romana, Fortezza Fiera)  – se oferă reduceri pentru mai multe zile – şi să foloseşti alte mijloace de transport pentru a ajunge în centru.

          În afara zonei ZTL, turiştii îşi pot parca maşinile doar în spaţiile albastre şi trebuie să achite în avans taxele la aparatele automate. Spaţiile albe sunt doar pentru rezidenţi.

          Taxiurile sunt relativ scumpe (ca în orice oraş turistic european), dar tarifele sunt arătate de aparatul de bord şi nu se pot negocia. Nu este posibil să opreşti taxiul în stradă, ci trebuie să-l iei doar din staţiile special amenajate în pieţe, în faţa gărilor sau lȃngă Mall-uri. Dacă eşti femeie şi trebuie să circuli singură noaptea cu taxiul trebuie să ştii că vei beneficia de un discount de 10%, între ore 21 şi 2 dimineaţa, dar trebuie să ceri acest discount pentru că nu ţi se va oferi automat.

          De cȃţiva ani, este disponibil în Florenţa şi un autobuz turistic double decker, pe două linii, care acoperă majoritatea punctelor principale ale oraşului. Ambele linii au ca punct de plecare Staţia Santa Maria Novella, una pleacă spre Est, cealaltă spre Vest, dar se întȃlnesc de mai multe ori pe timpul traseului şi ambele trec de partea cealaltă a Rȃului Arno.

          Linia A (spre Est) are un traseu ce durează ~ 60 de minute, iar Linia B (spre Vest) 120 de minute.

          Un bilet valabil o zi întreagă costă 20 euro/adulţi şi 10 euro/copii şi permite folosirea ambelor linii. Există bilete valabile două zile care costă doar 24 euro/adulţi şi 12 euro/copii.

Unde ne cazăm în Florenţa

          În Florenţa există spaţii de cazare pentru toate categoriile de turişti. În centrul istoric, nu există prea multe hoteluri, dar cele existente au preţuri destul de ridicate. La fel de scumpe sunt şi hotelurile de pe malul Rȃului Arno, în special cele cu vedere directă spre apă.

          Lȃngă Gara Centrală, se găsesc mai multe hoteluri cu preţuri modeste ( budget hotels), bed & breakfast şi chiar hoteluri de o stea.

Unde mȃncăm

          În Italia, mȃncarea nu este o problemă pentru nimeni, indiferent de gusturile fiecăruia. Vei găsi întotdeauna o terasă, un restaurant, o pizzarie sau doar un fast food unde să-ţi poţi potoli foamea între două intrări la muzee sau să te relaxezi şi să te răsfeţi la o cină deosebită.

          Localurile din centrul istoric, dar şi cele din apropierea Gării Centrale sunt puţin mai scumpe decȃt cele de pe străduţele mai lăturalnice.

          Dacă te afli în Italia, vei dori, probabil, să încerci pastele, lasagna şi pizza locale. O astfel de masă pentru două persoane (cu cȃte o băutură înclusă) costă în jur de 20-25 de euro la majoritatea localurilor de categorie medie. La fast-food-uri, o felie de pizza costă ~3 euro iar un sandwich ~4 euro.

          Dacă stai în Florenţa cȃteva zile, trebuie neapărat să faci o vizită în Piaţa Centrală (ce se află foarte aproape de Gara Centrala Santa Maria Novella) şi să te aprovizionezi cu măsline, prosciutto, brȃnzeturi, fructe, legume, dulciuri.

Care sunt principalele obiective turistice care merită vizitate şi cȃt costă biletele de intrare?

          O mare parte din bugetul unei vacanţe este rezervat biletelor de intrare la obiectivele turistice. Dacă vrei să vizitezi Florenţa în cele mai mici detalii, ai grijă să-ţi bifezi pe hartă următoarele puncte de interes turistic:

 • Piazza della Liberta
 • Piazza della Independenza
 • Piazza della Unita Italiana
 • Mercato Centrale
 • Piazza San Lorenzo (Basilica San Lorenzo, Capela Medici)

          Basilica San Lorenzo se poate vizita de luni pȃnă sȃmbătă, în schimbul unei  taxe de 3.5 euro.

          Capela Medici este închisă lunea, a doua şi a patra duminică din lună, dar şi în restul zilelor săptămȃni după ora 16, iar biletul de intrare costă 6 euro.

 • Palazzo Medici Riccardi

          Palatul Medici Riccardi nu se poate vizita în zilele de joi, iar preţul unui bilet de intrare este de 7 euro (4 euro redus).

 • Galeria dell’ Accademia

          Galeria se poate vizita de marţi pȃnă duminică, între orele 8.30 – 19. Preţul unui bilet este de 6.50 euro/ adulţi şi 3.25 euro/copii. Indiferent de anotimp, cozile de intrare în Galerie sunt întotdeauna destul de lungi, aşa că este mult mai bine dacă îţi rezervi un bilet on line, plătind o suprataxă.

 • Piazza del Duomo (Catedrala, Cupola, Battistero, Museo del Duomo, Campanille şi Santa Reparata)

          Catedrala Santa Maria del Fiore se poate vizita gratuit, dar pentru celelalte obiective este necesară procurarea unui bilet unic care costă 10 euro. Acest bilet este valabil 24 de ore şi permite cȃte o singură intrare la fiecare dintre aceste obiective.

Program de vizitare:    Catedrala – de luni pȃnă sȃmbătă, între orele 10 – 17, duminca între orele 13.30 – 16.45;

                                       Battistero – de luni pȃnă sȃmbătă, între orele 11.15 – 18.30, prima sȃmbătă din lună şi duminicile, între orele 8.30 – 13.30;

                                       Cupola – de luni pȃnă vineri, între orele 8.30 – 18.30, sȃmbăta între orele 8.30- 17;

                                       Campanille – în fiecare zi, între orele 8.30- 19;

                                       Museo del Duomo – de luni pȃnă sȃmbătă, între orele 9 – 19, duminica între orele 9 – 13;

                                       Santa Reparata – de luni pȃnă sȃmbătă, între orele 10 – 17.

 • Casa di Dante – 4 euro
 • Piazza della Signoria (Palazzo Vechio şi Turnul)

          Chiar dacă găzduieşte sediul Administraţiei Locale, Palazzo Vechio se poate vizita în fiecare zi în afară de joi, între orele 9 – 19 (vara chiar pȃnă la miezul nopţii). Joia programul este mai scurt ( 9 – 14). Un bilet simplu costă 10 euro (8 euro/copii).

          Turnul se poate vizita în schimbul unei taxe de 6.50 euro, iarna între orele 10-17 (joia doar pȃnă la ora 14), vara între orele 9 – 21 (joia doar pȃnă la ora 14).

          Un bilet combinat care permite accesul atȃt în Palat, cȃt şi în Turn costă 14 euro.

 • Galleria Uffizi

          Galeria se poate vizita de marţi pȃnă duminică, între orele 8.15 – 18.30, iar un bilet întreg costă 7 euro (3.5 euro/bilet redus). Cetăţenii Uniunii Europene cu vȃrste pȃnă în 18 ani şi peste 65 de ani beneficiază de intrare gratuită. Tinerii între 18 şi 25 de ani (cetăţeni ai Uniunii Europene) beneficiază de bilete cu reducere. În timpul sezonului, cozile la intrare sunt uriaşe, de aceea ar trebui să-ţi rezervi un bilet în avans. Nu vei plăti decȃt o mică suprataxă, dar vei avea acces separat, fără să mai pierzi timp preţios la intrare. Şi în extrasezon cozile sunt destul de lungi la intrare, dar la primele ore ale dimineţii, nu vei aştepta mai multe 10-15 minute.

          În interiorul muzeului, fotografiatul şi filmatul sunt interzise.

 • Piazza Santa Croce (Basilica Santa Croce)

          Basilica Santa Croce se poate vizita de luni pȃnă sȃmbătă, între orele 9.30 – 17 şi duminica între orele 13 – 17. Un bilet de intrare costă 6 euro/adulţi şi 3 euro/copii (cu vȃrste între 11 şi 17 ani). Copiii sub 11 ani beneficiază de gratuitate.

 • Biblioteca Nazionale
 • Palazzo Strozzi – 10 euro
 • Ponte Vechio
 • Palazzo Pitti (Giardino Boboli, Museo degli Argenti, Galleria del Costume, Museo delle Porcellane, Palazzo Pitti)

Există mai multe tipuri de bilete combinate care permit accesul în Palat şi în clădirile şi grădinile care compun întregul edificiu.

         Un bilet combinat care permite accesul în Galeria Palatină, Apartamentele Regale şi Galeria de Artă Modernă costă 8.5 euro/ adulţi şi 4.25 euro/copii. Aici accesul este permis de marţi pȃnă duminică, între ore 8.15 – 19.

          Un alt bilet combinat include accesul în Giardino Boboli, Museo degli Argenti, Galleria del Costume şi Museo delle Porcellane şi costă 7 euro/adulţi ( 3.5 euro/copii). La aceste obiective turistice, accesul este permis în fiecare zi (în afară de prima şi ultima zi de luni din lună), între orele 8.15 – 16.30 (vara pȃnă la ora 19).

 • Museo Nazionale del Bargello – 4 euro (2 euro redus)
 • Basilica Orsanmichele

Biserica se vizitează de marţi pȃnă duminică, iar accesul în interior este gratuit.

 • Piazzale Michelangelo

          Această piaţă se află de partea cealaltă a Rȃului şi oferă o superbă panoramă asupra oraşului şi asupra podurilor care traversează apa. Se poate accesa foarte uşor cu autobuzul turistic double decker, cu compania locală de autobuze (liniile 12, 13), dar şi pe jos, traversȃnd dinspre Piazza Santa Croce, peste Ponte alla Grazia, sau traversȃnd peste Ponte Vechio şi mergȃnd apoi spre Est, de-a lungul Rȃului Arno.

          Dacă vrei să vizitezi toate aceste obiective turistice, poţi opta pentru un City Pass valabil 72 de ore care costă 72 de euro, care prezintă un singur avantaj şi anume acces rapid, fără coadă.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “Scurt ghid de călătorie în Florenţa”

 1. Mioara says:

  Foarte util acest scurt ghid de calatorie in Florenta!Multumim pentru informatii.

 2. costica anonimul says:

  informatii utile si documentate.de notat.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)