Santorini, la pas

Santorini

Vulcanul, plajele, Fira ṣi Oia – acestea sunt principalele atracṭii turistice, obiective turistice, embleme sau doar locuri ce merită vizitate în insula Santorini. Se pot descoperi în mare viteză, în timpul unei vizite de o zi sau se pot vizita pe îndelete, într-o vacanṭă de 3-4 zile, de preferabil în perioada mai-iunie ṣi septembrie-octombrie. În funcṭie de popularitate, se pot clasifica într-un top care coincide, din fericire, ṣi cu preferinṭele noastre.

  • Vulcanul

Milioane de turiṣti din toate colṭurile lumii vin în Santorini pentru a fotografia vulcanul – la apus de soare sau la orice altă oră din zi – din diferite locuri ṣi din diferite unghiuri.

Cele mai populare puncte de observare se găsesc de-a lungul drumului ce leagă Fira de port – în special între taverna Zorba’s ṣi intrarea în Fira -ṣi pe drumul care merge spre Far.

Santorini

Santorini

Santorini

În apropierea Farului, panorama este deosebit de spectaculoasă – atât spre Vulcan ṣi spre insulele Aspronisi ṣi Thirassia, cât ṣi spre casele terasate din Fira.

Santorini

Santorini

Vulcanul se poate admira ṣi din Firostefani, Imerovigli ṣi Oia – din Golful Armeni.

Santorini

Dacă nu vă mulṭumiṭi cu imaginea vulcanului proiectată pe fundalul unui apus de soare privit din Fira (sau Oia) ṣi vrṭi să-l priviṭi mai de aproape, puteṭi opta pentru o excursie de o zi cu barca (sau doar o croaziera la apusul soarelui) pentru care veṭi plăti ~25 de euro. Bărcile pornesc din Old Port (baza telefericului) la 9 dimineaṭa, înconjoară vulcanul – atât pe cel nou (Nea Kameni), cât ṣi pe cel vechi (Palea Kameni) – oferă pasagerilor un popas de ~ două ore pe Nea Kameni pentru o plimbare până la crater, un popas de ~ o oră la Hot Springs (Palea Kameni) ṣi o vizită pe insula alăturată Thirassia, pentru prânz. Excursiile la apus de soare pornesc la ora 15:30 din Old Port ṣi includ vizită pe vulcan (Nea Kameni), partidă de bălăceală la Hot Springs (Palea Kameni) ṣi apus de soare la Oia. O astfel de excursie costă 30 de euro în extrasezon ṣi 40-45 în full sezon.

Santorini

Santorini– La vulcan, 2009 –

Santorini– La vulcan, 2009 –

Pentru a ajunge în Old Port, puteṭi alege telefericul ( 6 euro), puteṭi coborî la pas drumul ṣerpuitor (fără să vă grăbiti, veṭi ajunge jos în ~ o jumătate de oră) sau puteṭi închiria un măgăruṣ (catâr) care să vă ducă la vale pentru doar câṭiva euro. Ultima variantă este, cu siguranṭă, cea mai amuzantă, dar ṣi periculoasă, fiind recomandată doar celor amatori de senzaṭii tari, cu încărcătură maximă de adrenalină.

Santorini

Santorini

Santorini

 

  •  Plajele

Plajele din insulă sunt departe de imaginea clasică a plajelor acoperite cu nisip auriu, dar sunt, cu atât mai mult, unice ṣi spectaculoase. Apele care scaldă aceste plaje sunt foarte frumoase ṣi curate, dar se adâncesc foarte repede, fiind recomandate doar celor care ṣtiu să înoate.

Red Beach – situată pe coasta Sud-Vestică ṣi acoperită cu nisip roṣu, de lavă. Drumul până la plajă este puṭin mai anevoios deorece presupune parcurgerea unei distanṭe de ~ 1 km, pe un teren denivelat ṣi acoperit cu pietre ṣi bolovani. Plaja dispune de o zonă îngustă dotată cu ṣezlonguri ṣi umbrele ṣi o zonă mai largă, în care se pot amplasa prosoape. Din cauza pericolului alunecăriilor de pământ (ṣi de bolovani), accesul în zona de la baza muntelui este strict interzis. În tot golfuleṭul care adăposteṣte plaja Red Beach, apa este foarte curată ṣi adâncă (se adânceṣte la ~ 1 metru de mal);

Santorini

Santorini

Santorini

White Beach – o plajă situată de partea cealalată a stâncii de la Red Beach, fiind accesibilă doar cu barca (plecările au loc de pe plaja Red Beach, la fiecare 30 de minute, un bilet costă 5 euro). Este acoperită cu pietre albe. Apa este potrivită pentru partide lungi de bălăceală pentru că este foarte caldă ṣi presărată cu stânci ṣi pietre, tocmai bune de explorat;

Kamari Beach – situată pe coasta de Sud-Est, pe partea nordică a Muntelui Mesa Vuono, cel mai înalt vârf de pe insulă. Este acoperită cu pietricele negre ṣi colorate, dotată cu umbreluṭe ṣi ṣezlonguri, dar foarte des în bătaia vânturilor. Din această cauză, marea este învolburată, în cea mai mare parte din an ṣi foarte periculoasă pentru cei care nu ṣtiu să înoate. Faleza Kamari este populată cu restaurante, terase, baruri ṣi magazine, fiind foarte potrivită pentru o plimbare la ceas de seară;

Santorini

Santorini

Perissa Beach – este cea mai lungă ṣi frumoasă plajă din insulă – acoperită cu nisip gri-negru – fiind preferată de familiile cu copii ṣi de cuplurile ce doresc să petreacă ore în ṣir într-un ṣezlong, cu o carte bună în mână. Are zone dotate cu umbrele ṣi ṣezlonguri, dar ṣi multe zone libere, terenuri de volei, centre de închiriat ambarcaṭiuni nautice ṣi foarte mulṭi pomi. Plaja are o lungime de câṭiva km ṣi merge paralel cu o faleză îngustă, dar foarte animată ṣi populată cu terase, baruri, cluburi, restaurante ṣi magazine. Este situată pe coasta Sud – Estică a insulei, pe partea sudică a Muntelui Mesa Vuono;

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Perivolous Beach – este o plajă mai puṭin populară, dar foarte frumoasă, curată ṣi liniṣtită, situată în continuarea plajei Perissa, spre Sud. Are zone foarte largi ṣi foarte puṭin populate – chiar ṣi în timpul sezonului – ṣi zone amenajate cu umbrele. Apa este foarte frumoasă, dar se adânceṣte repede;

Santorini

Santorini

Vlichada Beach – situată pe coasta sudică, aproape de Perivolous. Este o plajă foarte puṭin cunoscută, dar deosebit de frumoasă, acoperită cu nisip gri-negru ṣi adăpostită într-un golf. Plaja dispune de zone cu umbreluṭe ṣi ṣezlonguri ṣi este preferată de iubitorii sporturilor nautice. Dacă nu bate vântul, plaja este foarte liniṣtită ṣi marea deosebit de frumoasă (dar adâncă), dar atunci când bate vântul este foarte dificil să stai pe prosop pentru că nisipul este ridicat din toate direcṭiile ṣi chiar multe pietricele sunt aduse de pe stânca albă ce străjuieṣte golful ṣi împrăṣtiate în mici tornade;

Santorini

Santorini

Monolithos Beach – situată în imediata vecinătate a aeroportului. Este o plajă lungă, acoperită cu nisip negru, preferată de familiile cu copii.

Există câteva plaje mai mici ṣi puṭin cunoscute înṣirate pe coasta N ṣi NNE a insulei, în drum spre Oia. Unele dintre ele sunt doar înguste întinderi de nisip ce nu poartă (încă) niciun nume, altele ṣi-au câṣtigat numele în ultimii ani datorită unor resort-uri sau terase construite în apropiere. De exemplu – Vourvoulos Beach, Giasas Beach, Kouloubos Beach, Paradisos Beach.

Vlichada Beach Santorini

 

  • Fira

Dacă vreṭi să simṭiṭi cel mai bine pulsul insulei, trebuie să petreceṭi câteva ore pe străzile din Fira ṣi Oia, în special după amiaza ṣi seara. Este posibil să faceṭi acest lucru în acelaṣi timp cu alte câteva zeci de mii de turiṣti, dar aṣa vă veṭi integra cel mai bine în atmosfera specială oferită de aceste frumoase aglomerări urbane, construite în terase ṣi cu vedere spre Vulcan.

Cel mai bine ar fi să vă rezervaṭi ~ 3 ore pentru fiecare zonă – timp în care să puteṭi străbate la pas toate străduṭele înguste ṣi întortocheate (mai multe în Fira, dar mai frumoase în Oia), să admiraṭi gama foarte variată de suveniruri ṣi produse de toate felurile oferite de comercianṭii locului, să vă opreṭi din când în când să admiraṭi vulcanul, dar ṣi casele albe ce se întind la picioarele voastre. Cu cât urcaṭi mai sus, cu atât tabloul devine mai spectaculos în urmă, cu cât lumina soarelui îṣi pierde din intensitate, cu atât mai magic devine peisajul înconjurător – casele încep să-ṣi schimbe culorile – trecând de la alb ṣi crem la roṣu ṣi auriu – terasele ṣi restaurantele se îmbracă în straie noi, la fel ṣi bărcile ancorate în Old Port, ṣi străduṭele pavate cu piatră. Dacă continuaṭi pe drumul de urcare spre teleferic, veṭi ajunge în punctul cel mai înalt din Fira, unde veṭi fi răsplătit cu o imagine panoramică de vis, către sutele de case (vile) terasate ale capitalei, dar ṣi spre Vulcan, spre Thirasia ṣi spre Oia.

Santorini

Santorini

Santorini

  • Oia

Pentru a ajunge la Oia, există două variante, amândouă la fel de frumoase ṣi spectaculoase. Una merge de-a lungul coastei estice, foarte aproape de nivelul mării ṣi foarte aproape de plajele din această zonă.

Santorini

Santorini

Alt drum merge aproape de coasta vestică, urcând în serpentine uṣoare până la ~ 300 de m altitudine, pentru a coborî apoi, de partea cealaltă, direct în centrul oraṣului Oia. Atât la urcare, cât ṣi la coborâre, peisajul este spectaculos, marea fiind vizibilă întâi pe partea dreaptă, apoi pe stânga ṣi, la un moment dat, pentru câteva sute de metri, chiar pe ambele părṭi în acelaṣi timp. Muntele este stâncos ṣi golaṣ în cea mai mare parte, dar are ṣi zone acoperite cu vegetaṭie ce pot fi explorate de către pasionaṭii de drumeṭii montane.

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

De îndată ce aṭi ajuns în Oia, nu vă rămâne decât să vă lăsaṭi purtat de val ṣi să înaintaṭi spre capătul extrem al peninsulei – unde vă veṭi apropia cel mai mult de insula Thirassia – locul preferat de sute de turiṣti pentru a admira apusul. Pe drum, veṭi străbate străduṭe înguste ṣi albe – presărate cu magazine de lux, terase ṣi restaurante cochete – veṭi admira biserici cu acoperiṣuri albastre ṣi vile de lux ce se pot închiria cu mii de euro/noapte. Dacă soarele nu a apus încă, veṭi putea ajunge cu privirea – ṣi cu obiectivul camerei foto – până în Fira ṣi Firostefani – veṭi putea admira vulcanul, insula Thirassia, dar ṣi construcṭiile tradiṭionale terasate ce adăpostesc acum spaṭii de cazare exclusiviste, ce se oglindesc în Golful Armeni. La capătul drumului de acces, vă veṭi ‘îngrozi’ puṭin la vederea unei mase mari de turiṣti căṭăraṭi pe ruinele unei foste mori de vânt pentru a admira soarele coborând la apus pe una dintre insulele îndepărtate din Nord.

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Jos, la baza stâncii, se desfăṣoară Golful Ammoudi ṣi frumoasele taverne înṣirate de-a lungul micului port de agrement – ce poate fi vizitat în timpul zilei pentru experimente gastronomice de neuitat.

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

Santorini

  •  Farul (Faros)

Dacă vreṭi să admiraṭi stânci de diferite forme ṣi înălṭimi ce coboară în trepte abrupte spre mare, trebuie să faceṭi o plimbare până la Far ṣi să cercetaṭi – cu privirea doar – golfuleṭele ce se deschid la picioarele lui, în trei puncte cardinale. Drumul până la Far merge paralel cu coasta Sud-Vestică – oferind câteva locuri Best View pentru observarea vulcanului ṣi a insulei Aspronisi – urcă în câteva serpentine uṣoare până într-o parcare micuṭă, fiind apoi accesibil doar pe jos. Priveliṣtile ce se deschid în faṭa ochilor – mai întâi pe partea dreaptă, apoi, pe măsură ce urcăm, pe toată zona peninsulară – sunt, cu adevărat, spectaculoase, dar nu sunt recomandate celor ce au rău de înălṭime. Clădirea Farului este foarte fotogenică, în special atunci când este proiectată pe un fundal de cer albastru, brăzdat de nori albi.

Santorini– Vedere spre Insula Aspronisi –

Santorini– Vedere spre Insula Aspronisi –

Santorini– Vedere spre vulcan –

Santorini– Vedere spre vulcan –

Santorini

Santorini– Vedere spre Fira –

Santorini

Santorini

Santorini– View towards White Beach –

  • Akrotiri

Dacă sunteṭi pasionat de arheologie, puteṭi petrece câteva ore la Akrotiri, unde veṭi putea înṭelege mai bine cum arăta insula înaintea erupṭiei din anul 1500 î.e.n, cum trăiau localnicii ṣi cât de avansată era civilizaṭia în această parte de lume, în urmă cu peste 3500 de ani.

Indiferent de durata vacanṭei în Santorini, trebuie să vă asiguraṭi că aṭi acordat atenṭia cuvenită fiecăruia dintre obiectivele turistice menṭionate mai sus ṣi că aṭi păstrat suficient timp pentru meditaṭie, odihnă ṣi leneveală. O vacanṭă de vară trebuie să vă ajute să vă încarci bateriile ṣi nu veṭi reuṣi acest lucru dacă nu vă veṭi acorda zilnic răgazul câtorva ore de relaxare într-unul din locurile pline de energie din vecinătatea vulcanului sau, dimpotrivă, pe una dintre plajele de pe coasta Estică.

Găsiṭi un loc retras ṣi admiraṭi vulcanul în liniṣte pentru a vă încărca cu energia, farmecul ṣi frumuseṭea lui, petreceṭi o dimineaṭă întreagă pe un ṣezlong în faṭa mării zbuciumate de la Kamari sau pe nisipul negru de la Perissa ṣi gândiṭi-vă cât de norocos sunteṭi că aṭi ajuns pe aceste meleaguri ṣi cât de multe fotografii ṣi poveṣti veṭii duce acasă, pentru a le împărṭi cu oamenii dragi.

Citiṭi în continuare:

Ghid de vacanṭă în Santorini

Santorini, din nou

Turist in Santorini

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Santorini, la pas”

  1. costica says:

    frumos-excelent-poze fantastice-bun pozarul

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)