San Marino – 4 Oct. 2009

          Am vizitat micuţa republică San Marino într-o frumoasă duminică de octombrie şi, chiar de la intrare, am fost întâmpinaţi de următorul anunţ : “ Welcome to the oldest land of freedom”.
          Cam aceasta este prima imagine pe care o vezi când te apropii de San Marino. 

IF
          Statul se întinde în jurul şi la poalele acestui munte, Titan, iar oraşul San Marino se află chiar pe stâncă.          Una dintre cele mai mici ţări din lume (în Europa doar Vatican şi Monaco sunt mai mici), San Marino are o suprafaţă de ~61 km pătraţi şi 30.000 de locuitori. Este cea mai veche republică din lume, fiind constituită ca o continuitate a unei aşezări monastice întemeiată în anul 300 e.n.
          Este situat în Peninsula Italică, în partea de SE a Munţilor Apenini, la graniţa dintre două regiuni italiene –Emilia Romagna şi Marche – la 10 km depărtare de coasta Adriatică.
          Peste 3 milioane de turişti vizitează anual San Marino, indiferent de anotimp, pentru că ţara se bucură de o climă mediteraneană, cu veri calde şi ierni blânde.
          Este o adevărată plăcere să te plimbi pe străduţele înguste, întortocheate şi pavate cu piatră. Drumul până sus durează ~ o jumătate de oră, în condiţiile în care nu te opreşti prea mult să admiri peisajul care se deschide în toate punctele cardinale, zecile de magazine cu suveniruri, îmbrăcăminte, articole din piele şi mâncare. Dacă ţi s-a făcut foame, poţi să te opreşti pentru o mică gustare la o terasă care, pe lângă un meniu tipic italian, la preţuri puţin mai mici, îţi oferă şi un peisaj de vis.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

          Ȋn vârf, ai posibilitatea să faci câteva fotografii remarcabile cu Italia care se întinde la picioarele Muntelui Titan – zona Emilia Romagna, într-o parte, şi Marea Adriatică cu Riccione, în cealaltă.
IF

 

IF
 
          Tot aici se află cele două embleme ale ţării – Palazzo Publico, sediul Primăriei şi al Guvernului  şi Fortăreaţa Guaita (La Rocca Tower), fostă închisoare, în prezent deschisă publicului spre vizitare.

 

IF
 
          Ne-am plimbat şi noi pe străduţe şi am admirat câteva magazine ale meşteşugarilor locali care îşi expuneau produsele lor chiar şi în stradă … asta pentru a te încânta să le treci pragul. Am păşit şi noi în interior, după ce l-am salutat pe Pinochio de la intrare şi ne-am simţit tare bine, chiar dacă nu mai suntem copii.

 

IF

 

IF
         
          Am plecat din San Marino cu bucuria că am cunoscut, chiar dacă doar pentru 3 ore, acest popor curajos care a luptat de-a lungul secolelor pentru a-şi păstra independenta şi care te primeşte mereu cu braţele deschise, cu zâmbetul pe buze şi cu cele mai mici preţuri din zonă … datorită faptului că nu se plăteşte TVA.

 

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)