Romblon, Filipine – Ghid de Vacanţă (Martie 2019)

Romblon

Insula Romblon este situată ȋn centrul arhipelagului cu acelaşi nume din care fac parte alte două insule mai mari – Tablas şi Sibuyan – şi 17 insule mai mici. Este  aşezată ȋn capătul dinspre Est al Pasajului Verde Island, una dintre cele mai bogate biodiversităţi din lume, cunoscută sub numele de ‘Amazonul Măriilor’.

Cu o suprafaţă totală de ~85km2 şi o populaţie de ~ 40.000 de locuitori, Romblon este o insulă relativ mică, a cărei economie se bazează, de foarte mulţi ani, pe exportul de marmură de foarte bună calitate ce se extrage din carierele ei şi care i-a adus renumele de ‘ Capitala marmurei Filipineze’.

Ȋntregul arhipelag a apărut pe harta turistică relativ recent, fiind, din această cauză, foarte puţin vizitat de turiştii albi şi aproape deloc de cei asiatici (chinezi, coreeni …) care au ȋnceput să ia cu asalt deja insulele filipineze mai populare.

Insula Romblon a fost inclusă ȋn traseul vacanţei noastre filipineze datorită unei fotografii de pe Instagram ce prezenta o plajă pustie legată, printr-o limbă de nisip, de o insulă mai mică. Această imagine nu are nevoie de prea multe cuvinte pentru a fi descrisă şi este, cu siguranţă, cea mai reprezentativă imagine a ȋntregului arhipelag. Se numeşte Bon Bon Beach Sand Bar. Ceea ce nu scria acolo, ȋn descrierea ei – sau poate am omis eu să citesc – este că limba de nisip ce uneşte plaja de insulă este vizibilă ȋn totalitate doar ȋn acele zile din lună cȃnd mareea diurnă este mai puternică (mareea joasă, ȋn funcţie de fazele lunii). Din păcate, ȋn cele şapte zile petrecute de noi ȋn Romblon, cea mai puternică fază a mareei a avut loc noaptea sau dimineaţa devreme (ora 4 sau 5), pe timpul zilei mareea nefiind atȃt de puternică ȋncăt să descopere limba de nisip ȋn toată splendoarea ei . Ȋn ciuda acestui mic ‘eşec’, insula ne-a plăcut foarte mult, fiind una dintre cele mai sălbatice şi mai puţin turistice insule pe care le-am vizitat pȃnă acum ȋn Filipine. O insulă deosebit de pitorească şi primitoare, locuită de oameni simpli, harnici şi foarte prietenoşi.

Vacanţa noastră a inclus ore multe de bălăceală şi snorkeling ȋn ape calde şi foarte calde, plimbări cu kayak-ul, excursii cu barca la insulele din ȋmprejurimi, vizite ȋn satele tradiţionale, apusuri de soare privite de la ȋnălţimea Fortului San Andreas şi multe ore de relaxare ȋn hamac, pe plaja resort-ului.

Cȃnd vizităm insula Romblon

Insula Romblon este ferită de taifunuri puternice şi beneficiază de un sezon turistic mai lung, primind turişti tot anul, ȋn funcţie de preferinţele acestora. Cea mai bună perioadă pentru plajă şi bălăceală ( snorkeling şi excursii la insulele din ȋmprejurimi) coincide cu sezonul uscat, ianuarie-mai. Pasionaţii de scufundări vin ȋn insulă ȋntre martie şi octombrie, pentru că ȋn această perioadă vizibilitatea este cea mai bună. Cele mai ridicate temperaturi se ȋnregistrează ȋntre aprilie şi iulie (media fiind cuprinsă ȋntre 37 şi 38˚). Cele mai multe precipitaţi cad ȋntre septembrie şi noiembrie.

Cum ajungem ȋn insula Romblon

Majoritatea turiştilor ajung ȋn Romblon pe calea aerului, alegȃnd o variantă mai rapidă, dar, cu siguranţă, mai costisitoare. Insula Romblon nu este deservită de un aeroport propriu, cursele regulate dinspre Manila aterizȃnd pe aeroportul Tugdan de pe insula Tablas. Continuarea călătoriei spre Romblon implică folosirea unui mijloc de transport terestru – minivan sau jeepney – pȃnă ȋn San Augustin, şi a unei bărci (banka) pȃnă ȋn Romblon. Călătoria cu banka durează ~ o oră şi costă 110 pesos/persoană (5$). Este aproape imposibil să ajungi ȋn insula Romblon ȋn aceeaşi zi ȋn care aterizezi pe aeroportul din Tablas şi, de aceea, este nevoie de un popas de o noapte ȋn preajma aeroportului sau mai aproape de port.

O variantă mult mai ieftină de transport direct spre Romblon o reprezintă ferry-ul de noapte care pleacă din Portul Batangas seara şi soseşte ȋn insula Romblon a doua zi, dimineaţa. Trei companii de navigaţie oferă curse regulate ȋntre Batangas şi Romblon – MontenegroLines, MV Navios şi 2Go Travel .

O astfel de călătorie cu ferry-ul durează ȋntre 8 şi 12 ore şi costă ȋntre 900 pesos ( economy) şi 2000 pesos (locul ȋn cabină).

Ȋn insula Romblon se poate ajunge şi din insulele ȋnvecinate, Marinduque (trei curse /săptămȃnă) şi Mindoro Roxas (două curse săptămȃnal), dar şi din celelalte insule ale arhipelagului (Tablas şi Sibuyan).

*Pentru a ajunge ȋn insula Romblon, noi am ales varianta ferry, cu plecare din Batangas la ora 21 şi sosire ȋn Romblon la ora 5 dimineaţa, pentru care am plătit 1100 pesos/persoană (~20$). Am primit, ȋn schimb, pat ȋn zona Tourist (aer condiţionat) şi o călătorie plăcută şi foarte confortabilă.

Romblon

Romblon

**Informaţii utile

-Din cauze necunoscute nouă, este aproape imposibil să rezervi on-line un loc ȋn ferry-urile spre Romblon, deşi toate companiile de navigaţie dispun de pagini pentru rezervări. Astfel de ȋncercări/căutări vor afişa (aproape ȋntotdeauna) indisponibilitate (fully booked), ȋn special pentru rezervările efectuate cu cȃteva zile ȋn avans. Cu exceptia perioadei vacanţei şcolare (aprilie-mai) cȃnd există cerinţă mai mare şi din cauza localnicilor care călătoresc, ȋn restul anului nu este nevoie de rezervarea ȋn avans a locurilor ȋn ferry, biletele fiind disponibile chiar şi ȋn ziua plecării la ghişeele amplasate ȋn portul Batangas.

-Biletele pentru barca spre Tablas se pot cumpăra doar ȋnainte cu o oră de plecarea acesteia din port. Există două curse/zi – una dimineaţa, la ora 8, cealaltă după-amiaza.

-Biletul pentru ferry-ul din Romblon spre Batangas se poate cumpăra ȋn avans de la ghişeele companiilor de navigaţie (localizate ȋn Poblacion, Romblon), acestea fiind deschise, ȋn general, doar ȋn zilele ȋn care au loc plecări.

Cum ne deplasăm ȋn insula Romblon

Ȋn insulă există foarte puţine maşini, localnicii deplasȃndu-se, ȋn general, cu motocicletele şi nu există transport public (jeepney), singura variantă de transport – din port spre spaţiul de cazare – reprezentȃnd-o triciclul.  O călătorie de 25-30 de minute costă ȋntre 200 şi 300 de pesos (maximum 10$ pentru a ajunge ȋn sudul insulei.

Dacă vrei să ai libertare de mişcare şi să vizitezi toată insula pe cont propriu, cel mai ieftin şi practic mod de transport ȋl reprezintă scuterul/motocicleta, ȋn funcţie de preferinţe şi abilităţi. Tarifele pentru ȋnchiriat sunt cuprinse ȋntre 400  şi 600 pesos/zi, cele mai scumpe fiind scuterele electrice, recent introduse ȋn insulă de o campanie japoneză, ȋntr-un program de testare.

Romblon-Scuter electric –

Ȋntreaga insulă se poate ȋncercui pe un drum care merge paralel cu coasta şi are o lungime totală de 46km.

Drumurile ce leagă localităţile de pe coasta de vest sunt asfaltate şi ȋn stare bună şi foarte bună, traficul fiind lejer pe timpul zilei (foarte puţin aglomerat ȋn zona portului), dar deosebit de periculos noaptea, din cauza lipsei iluminatului stradal.

Romblon

Pe coasta de sud şi est, drumurile sunt ȋn stare foarte proastă, fiind acoperite, ȋn mare parte, cu pămȃnt şi pietriş.

Romblon

Dacă nu vrei să ȋnchiriezi scuter /motocicletă, poţi opta pentru ȋnchirirea unui triciclu cu şofer pentru excursii ȋn insulă (preţ negociabil).

Ȋn insulă există cȃteva puncte de alimentare cu combustibil, două fiind amplasate chiar ȋn apropierea portului. Preţul litrului de benzină este de ~ 60 de pesos (~ 1 euro). Benzina ȋmbuteliată ȋn sticle de 1 l se vinde şi ȋn unele magazine pe marginea drumului.

*Ȋn momentul vizitei noastre, pe majoritatea drumurilor de pe coasta de Est se desfăşurau lucrări de extindere, asfaltare şi modernizare.

Unde ne cazăm ȋn insula Romblon

Ȋn Romblon, cele mai multe spaţii de cazare se pot ȋnchiria direct de la proprietari, foarte puţine dintre acestea fiind intermediate şi pe site-urile specializate ȋn rezervări (booking, agoda, airbnb).

Ȋn cea mai mare parte a anului, ȋn insulă se poate ajunge fără o rezervare prealabilă, singurele luni cu adevărat aglomerate fiind aprilie-mai (perioada vacanţei şcolare), cȃnd este nevoie de rezervare.

Coasta de Est este total lipsită de amenajări turistice.

Majoritatea spaţiilor de cazare se găsesc pe coasta de Vest, datorită faptului că aici sunt localizate cele mai frumoase şi accesibile plaje, dar şi cele mai multe amenajări (restaurante, magazine, centre de scufundări, agenţii de turism, agenţii de ticketing).

Cei mai mulţi turişti care vin ȋn insulă pentru sejururi scurte (2-3 zile) aleg să se cazeze ȋn Poblacion (oraşul port), unde se pot ȋnchiria camere de confort redus cu 500-600 pesos/seară (apă rece, aer condiţionat sau ventilator).

Turiştii care aleg insula Romblon pentru un sejur de minimum 4 nopţi preferă să se cazeze departe de aglomeraţia din zona portului şi cȃt mai aproape de plajă.

Ȋn aceste zone, camerele de confort redus şi mediu se pot ȋnchiria cu 900-1200 pesos/seară ( 18 – 25$) iar cele de confort sporit cu pȃnă la 2500 pesos/seară (50$).

Toate spaţiile de cazare de confort redus şi mediu nu dispun de apă caldă, dar unele oferă aer condiţionat.

*Pe timpul vacanţei noastre ȋn insula Romblon, ne-am cazat la San Pedro Beach Resort, situat pe plaja Talipasak, la ~ 25 de minute de Poblacion (Rezervări prin telefon – 09282730515, Miss Mina).

Acest resort dispune de 9 bungalow-uri de confort redus, aşezate ȋn extremitatea nordică a plajei, ȋn mijlocul unei superbe grădini tropicale, foarte frumos amenajată şi ȋntreţinută.

Romblon

Romblon

Romblon

Romblon

Romblon

O parte dintre bungalow-uri sunt individuale – fiecare beneficiind de o terasă generoasă –  altele sunt aşezate ȋn grupuri de cȃte două, ȋmpărţind acelaşi balcon.

Toate bungalow-urile dispun de băi proprii (doar cu apă rece), ventilator şi plase pentru ţȃnţari deasupra patului.

Pentru un astfel de bungalow, am plătit 900 de pesos/seară (~18$).

Romblon

 

Unde mȃncăm ȋn insula Romblon

Majoritatea restaurantelor – mai mici şi mai mari – se găsesc ȋn zona portului şi oferă mȃncare tradiţională, la preţuri mici, dar şi preparate europene, la preţuri mai mari.

Toate spaţiile de cazare din zona plajelor oferă o gamă relativ redusă de preparate oaspeţilor pe care ȋi găzduiesc, ȋn general, pe bază de comandă ȋn avans.

Deşi poate părea puţin dificil (chiar ciudat) să-ţi comanzi mȃncarea de prȃnz şi seară cu o zi ȋn avans, o astfel de practică este foarte normală şi populară ȋn Romblon, ca de altfel ȋn toate insulele mai mici şi mai puţin turistice, asigurȃnd ingredientelor o calitate şi o prospeţime autentică.

Dacă ȋţi place să găteşti chiar şi ȋn vacanţă, trebuie să ştii că majoritatea resort-urilor din zona plajelor oferă posibilitatea folosirii grătarelor cu cărbuni iar piaţa publică  din Poblacion este destul de bogată, ȋn special dimineaţa devreme şi după-amiaza. Vei găsi aici peşte de diferite mărimi şi soiuri, fructe de mare, legume, fructe, dar şi carne de pui sau porc.

Romblon

*Recomandăm

Deli Restaurant – localizat ȋn Poblacion. Acest restaurant, ȋn proprietatea unui britanic căsătorit cu o localnică, oferă preparate tradiţionale, dar şi europene, de foarte bună calitate, la preţuri bune.

Romblon

 

Despre bani, schimb valutar, bănci, ATM-uri

Majoritatea spaţiilor de cazare preferă plata cash, la fel şi majoritatea restaurantelor. Ȋn Poblacion există un schimb valutar şi cȃteva bănci (şi ATM-uri).

Atracţii turistice

Majoritatea turiştilor vin ȋn insula Romblon pentru relaxare, snorkeling şi scufundări. Cele mai frumoase plaje sunt situate pe coasta de Vest, sunt acoperite cu nisip auriu şi sunt scăldate de ape curate şi bogate ȋn viaţă marină.

Dintre acestea, cea mai populară, dar şi frumoasă este Bon Bon Beach, situată la ~ 15 minute de port. Această plajă se leagă, la mareea joasă de o insuliţă (Bang-og islet) printr-o limbă de nisip deosebit de fotogenică.

Romblon

Romblon

Cea mai renumită zonă pentru snorkeling se găseşte ȋn partea sudică a insulei, ȋn apropierea Farului, fiind protejată ȋn Agpanabat Fish Sanctuary.

Romblon

Pasionaţii de scufundări vor găsi ȋn Romblon mai multe zone perfecte pentru scufundări la 15-30m, cele mai populare fiind situate ȋn nordul insulei, ȋn vecinătatea insulelor Alad şi Cobrador.

Alte atracţii turistice:

– Insulele Cobrador, Alad şi Logbon – ce se pot vizita ȋn cadrul unei excursii de o zi cu barca;

Romblon

– carierele de marmură şi satele de cioplitori/sculptori ȋn marmură (ce se găsesc ȋn Nordul insulei şi pe coasta de Est);

Romblon

-Fortul San Andreas, ridicat ȋn secolul al XVII-lea, ȋn timpul ocupaţiei spaniole, oferă o privelişte superbă asupra portului şi asupra ȋntregului golf, ȋn special la apusul soarelui. Pentru a ajunge sus, există două căi de acces, ambele cu punct de pornire situat ȋn zona pieţii (lȃngă port). Una implică urcarea pe jos a 120 de trepte, alta fiind destinată scuterelor/motocicletelor şi fiind recent modernizată.

Romblon

– Farul Apunan;

Romblon

– Cascada Libtong;

– Ginablan Wildlife – Pădurea de mangrove şi Sanctuarul Păsărilor.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)