Râul Subteran Puerto Princesa ( ianuarie 2015)

Râul Subteran

O excursie care se includă doar Râul Subteran este mult mai uṣor de rezervat, în condiṭiile în care îṭi pui toată încrederea într-o agenṭie de turism ṣi eṣti dispus să plăteṣti pentru serviciile oferite. Dacă nu vrei să preiei responsabilitatea organizării unei astfel de excursii pentru tine ṣi familia ta, o agenṭie de turism ṣi un ghid specializat vor rezolva totul pentru tine.  Astfel de excursii se pot rezerva în foarte multe locuri din oraṣ – agenṭii de turism, hoteluri – ṣi absolut toate au acelaṣi preṭ – 1500 de pesos/persoană. În această sumă sunt incluse:

–           Ghid însoṭitor;

–           Transferul cu minivan-ul de la hotelul tău până în Sabang (~ 80 Km) ce durează ~ o oră ṣi jumătate;

–           Barca închiriată din Sabang spre Râul Subteran (~ 20 de minute) ṣi barca fără motor care intră pe Râu (~ 45 de minute);

–           O masă de prânz de tip bufet, la întoarcere, în Sabang;

–           Permisul de intrare în aria protejată.

Mai este necesară achitarea unei taxe de mediu – 40 de pesos, în momentul îmbarcării pe barcă. Dacă ṭi-ai rezervat o astfel de excursie printr-o agenṭie de turism vei fi nevoit să îṭi iei cu tine paṣaportul deoarece permisul de intrare în aria protejată  îl vei obṭine doar în baza acestuia, înaintea îmbarcării.

O excursie organizată se desfăṣoară în felul următor:

În dimineaṭa excursiei, vei fi preluat din faṭa hotelului tău ṣi în ~ o oră ṣi jumătate vei ajunge în Sabang. De aici pleacă bărcile spre Râul Subteran ṣi tot de aici încep traseele de drumeṭii montane prin împrejurimi.

IF

De îndată ce ajungi la Sabang, nu îṭi rămâne altceva de făcut decât să aṣtepṭi alături de ceilalṭi turiṣti (câteodată pot fi câteva sute) barca în care este programat grupul tău.

IF

IF

În timpul acesta, ghidul se ocupă de obṭinerea permiselor (achitând taxele necesare) ṣi, odată, taxele achitate, tot ghidul este cel care programează barca.

IF

În medie, timpul de aṣteptare până la plecarea bărcii este de o oră – o oră jumătate ṣi, în general, ghidul care a însoṭit grupul până aici nu va merge în excursie, ci va rămâne în Sabang ṣi va aṣtepta. Drumul cu barca durează ~ 15-20 de minute ṣi poate fi foarte agitat, din cauza faptului că valurile sunt mari aproape tot timpul anului.

IF

Această barcă nu este cea care te va duce ṣi pe Râul Subteran, ci te va duce până aproape de locul în care Râul Cabayugan se varsă în Philippines Sea.

IF

De acolo, se formează alte grupuri mai mici pentru a avea acces în bărcuṭele fără motor care intră în peṣteră.

IF

Aceste bărcuṭe au o capacitate de maximum 10 persoane la care se adaugă barcagiul care are rol ṣi de ghid ṣi este întotdeauna aṣezat la pupa. Accesul bărcuṭelor în peṣteră se face în ordinea sosirii turiṣtilor la locul de îmbarcare ṣi se realizează în flux continuu, fără pauze. În peṣteră sunt mereu cel puṭin zece bărci, circulaṭia se desfăṣoară pe partea dreaptă, păstrând o distanṭă de câṭiva metri între bărci ṣi întreaga vizită în interior durează ~ 45 de minute.

IF

IF

IF

Peṣtera nu are sistem de iluminare propriu ṣi, din această cauză, fiecare barcă dispune de o lampă ce va fi purtată de către unul dintre turiṣti – în general de către cel aṣezat pe primul rând de bănci din prova – ṣi care va lumina pereṭii peṣterii pentru a dezvălui formaṭiunile calcaroase, în funcṭie de cerinṭele ghidului. În anumite perioade, afluxul de turiṣti este foarte mare, obligând bărcile să scurteze considerabil traseul (sau să mărească viteza de deplasare), în acelaṣi timp lungindu-se ṣi timpii de aṣteptare pentru îmbarcare.

Peṣtera este foarte frumoasă ṣi ar trebui pusă mai bine în valoare cu ajutorul unor lumini aṣezate strategic pentru a scoate în evidenṭă formaṭiunile calcaroase de diferite forme ṣi mărimi care cresc pe pereṭi ṣi pe tavan ṣi care au căpătat, de-a lungul timpului, nume reprezentative.

IF

IF

IF

IF

Dacă vrei să faci economie ṣi să plăteṣti puṭin mai mult de jumătate din suma cerută de agenṭiile de turism, trebuie să preiei întreaga răspundere a organizării ṣi să fii tu însuṭi ghidul familiei tale (al grupului tău). Nu este deloc greu ṣi merită efortul, mai ales că o excursie organizată printr-o agenṭie de turism nu oferă niciun avantaj. Timpii de aṣteptare sunt la fel pentru toată lumea, accesul în bărci se face în ordinea sosirii ṣi nicidecum în baza unor programări anterioare. Pe lângă costul mai mic, o excursie pe cont propriu la Râul Subteran mai are un avantaj. Excursiile organizate de agenṭii implică folosirea paṣapoartelor turiṣtilor deoarece permisele de acces în aria protejată se obṭin doar în baza acestora ṣi doar în ziua excursiei. Dacă îṭi organizezi singur excursia la Râul Subteran, ai posibilitatea să obṭii pemisul de intrare direct de la sediul Underground River Office, cu cel puṭin o zi în avans ṣi să nu mai fi obligat să iei paṣaportul cu tine. Pemisul în avans se obṭine de la sediul central Underground River – situat în clădirea Coliseum, în centrul oraṣului Puerto Princesa – tot în baza paṣaportului. De îndată ce ai ajuns la Sabang, trebuie să plăteṣti permisul de intrare (250 de pesos) în baza unei copii după paṣaport,  în acelaṣi loc în care plătesc ṣi ghizii pentru turiṣtii lor ṣi apoi să te înscrii într-o barcă, alături de alṭi turiṣti care au ajuns la Sabang la fel ca tine, fără o excursie organizată. O barcă costă 700 de pesos ṣi poate primi un grup de maximum 8 persoane, ceea ce înseamnă că fiecăruia îi revine o taxa de ~ 100 de pesos.

O excursie pe cont propriu presupune următoarele costuri:

–           Transfer Puerto Princesa Sabang, dus-întors 400 pesos/persoană cu minivan-ul;

–           Barca ~ 100 pesos/persoană

–           Masa de prânz – 200 pesos

–           Permisul de intrare – 250 pesos.

Masa de prânz este de tip bufet ṣi se serveṣte la întoarcerea din excursie, într-unul dintre restaurantele situate în imediata vecinătate a punctului de îmbarcare/debarcare. Această masă este inclusă în tariful pe care l-ai plătit agenṭiei de turism ṣi, chiar dacă nu este obligatorie în cazul unei excursii individuale, ea reprezintă, totuṣi, o variantă foarte avantajoasă, oferind o gamă diversificată de mâncăruri – asiatice ṣi europene, pe bază de pui, peṣte, fructe de mare ṣi legume.

Sabang Puerto Princesa Lunch Buffet

IF

Sfaturi ṣi informaṭii utile pentru excursiile pe cont propriu:

–           Parcul naṭional PPSRNP este deschis tot timpul anului, dar cea mai bună perioadă pentru vizitare o reprezintă anotimpul uscat ( ianuarie – iunie );

–           Accesul în parc se poate limita/ restricṭiona în cazul în care bate vântul ṣi transportul cu bărcile poate pune în pericol vieṭile turiṣtilor. Chiar ṣi în timpul sezonului uscat, este posibil să bată vântul cu putere ṣi, din această cauză, accesul în zonă se poate interzice, în special după ora 14. Dacă vrei să nu ai astfel de neplăceri, încearcă să porneṣti la drum spre Sabang cât mai devreme (maximum ora 8 dimineaṭa), ceea ce îṭi poate garanta plimbarea pe Râu ṣi întoarcerea la mal până în ora 14;

–           Daca alegi să plăteṣti 200 de pesos pentru o masă de tip bufet la Sabang, după vizitarea Râului Subteran, nu te opri chiar la primul restaurant care îṭi iese în cale. Toate restaurantele au aceeaṣi ofertă (acelaṣi preṭ), dar unele oferă ṣi o băutură răcoritoare la alegere (în loc de o sticlă de apă) ṣi sunt mai puṭin aglomerate.

–           De îndată ce ai ajuns la Sabang este bine să-ṭi rezervi loc în minivan-ul de întoarcere către Puerto Princesa. Acestea circulă la intervale de o jumătate de oră, dar sunt foarte aglomerate după ora 16. Rezervarea nu presupune plata în avans, deci ai posibilitatea să te răzgândeṣti ṣi să-ṭi amâni plecarea – în acest caz, nu uita să-ṭi anulezi rezervarea pentru a oferi alcuiva posibilitatea de a călători în locul tău. În orice caz, dacă vrei să ai locul asigurat, trebuie să ajungi la minivan cu ~ o jumătate de oră înaintea orei programate pentru plecare.

–           Dacă doreṣti să cumperi câteva suveniruri ṣi cadouri pentru cei de acasă, nu ezita să treci în revistă magazinaṣele din apropierea debarcaderului. Oferta lor este foarte bogată ṣi preṭurile foarte bune. Nu amâna cumpărarea de ‘cadouri’ pentru El Nido (de exemplu) deoarece aceleaṣi articole le vei găsi acolo la preṭuri aproape duble.

–           În interiorul parcului trebuie să ai mare grijă ṣi să te fereṣti de maimuṭele care par foarte haioase, dar sunt deosebit de periculoase. Nu aduce cu tine mâncare sau obiecte prea colorate ce pot atrage privirile curioase ale acestor simpatice animăluṭe. Vor încerca să fure absolut tot ceea ce pare interesant ṣi atrăgător ṣi ultimul lucru pe care ṭi-l doreṣti este să alergi după ele pentru a­-ṭi recupera înapoi bunurile. Foarte multe anunṭuri avertizează turiṣtii să se ferească de maimuṭe ṣi nimeni nu-ṣi asumă nicio răspundere pentru obiectele furate ṣi ascunse de către acestea.

IF

–           Dacă vrei să te fotografiezi cu maimuṭele, pastrează mereu o distanṭă regulamentară faṭă de ele ṣi fii cu ochii în patru pentru a le anticipa miṣcările. Nu le lăsa să te ia prin surprindere ṣi nu-ṭi lăsa lucrurile nesupravegheate.

–           Un alt animal mult mai inofensiv ṣi mai încet în miṣcări poate fi observant pe cărările din interiorul pădurii – aproape de vărsarea râului în mare. Acesta este Varanul ṣi poate fi admirat în voie, păstrând distanṭă regulamentară de siguranṭă. Atât maimuṭele, cât ṣi varanii pot părea inofensivi ṣi aproape domestici, dar ele sunt, totuṣi, animale sălbatice ṣi trebuie tratate ca atare.

IF

IF

–           Pentru a ajunge la Râul Subteran, călătoria cu barca (BANKA) poate fi o adevărată provocare, în special pentru cei puṭin obiṣnuiṭi cu marea ṣi capriciile ei. Ieṣirea în larg, drumul propriu-zis ṣi, în special, debarcarea în vecinătatea Râului nu sunt deloc plăcute în condiṭiile în care valurile sunt mai mari de 1-1.5 metri. Oricât de simplu ṭi s-ar părea, o călătorie cu barca pe o mare agitată (sau doar puṭin agitată) îṭi poate da peste cap stomacul ṣi îṭi poate ruina întreaga zi. Poṭi preveni astfel de evenimente neplăcute dacă iei o pastiluṭă împotriva răului de mare. Pentru a diminua răul, încearcă să priveṣti marea continuu pentru a ajuta creierul să se obiṣnuiască mai uṣor cu miṣcarea.

–           Râul Subteran este un spaṭiu relativ închis ṣi accesul în interiorul lui se face printr-o deschizătură în stâncă ce nu depăṣeṣte câṭiva metri în lăṭime. Din această cauză, o excursie de acest gen nu este recomandată persoanelor claustrofobe ṣi nici celor cu probleme cardiace.

IF

IF

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Râul Subteran Puerto Princesa ( ianuarie 2015)”

  1. costica anonimul says:

    interesant-nu degeaba a fost inclus in topul celor opt minuni ale lumii moderne.Am revazut pozele:-excelente.Ati vazut locuri minunate.La mai multe

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)