Peştera Gheţarul de la Scărişoara – martie 2013

          Pentru că ne aflam în vacanţă la Stâna de Vale (povestea aici), am profitat de vremea frumoasă de afară şi am pornit la drum să descoperim împrejurimile. Vizitasem Gheţarul de la Scărişoara cu aproape 25 de ani în urmă când mă aflam într-o tabără şcolară în localitatea Albac, din judeţul Alba. Nu îmi amintesc prea multe de atunci, în afara faptului că am dârdâit de frig jos, în peşteră, în timp ce sus erau peste 30 de grade în termometru. Parcă gheţarul era atunci mult mai mare, lucru infirmat acum de ghidul local … dar şi eu eram mult mai mică, deci este posibil să fi fost doar o impresie.          

Noi am ajuns la Scărişoara după un drum de ~ 90 de km, care ne-a purtat de partea cealaltă a Munţilor Apuseni, până la o altitudine de 1165 m.


View Larger Map

Am trecut pe lângă Arieşenişi am văzut faimoasa lor pârtie – care arată, oricum, mult mai bine decât cea de la Stâna de Vale.  😀

Partia Arieseni

Apoi, am mers o jumătate de oră pe malul Crişului Pietros şi am ajuns la un drum asfaltat de curând şi care începea direct cu o pantă destul de abruptă şi fără pic de zăpadă. Serpentinele au venit una după alta, din ce în ce mai strânse, dar şoseaua largă ne-a salvat de câteva ori şi ne-a permis să oprim pentru a admira peisajul.

 

rsz_img_6008

rsz_img_6014

 

 

rsz_img_6010

 

Am fi putut opri şi în mijlocul drumului pentru că nicio altă maşină nu a apărut în zonă până aproape de destinaţie. Ȋncet încet, drumul a început să se acopere cu zăpadă şi gheaţă şi urcarea a devenit foarte dificilă pe ultima portiune de ~2 km. Gheţuşul care se formase pe şosea  ne-a pus în încurcătură atât pe noi, cât şi pe alţii. Nu pe turişti, pentru că noi eram singurii turişti în zonă, dar pe alţi oameni care doreau să ajungă în localitate şi aveau de străbătut acelaşi drum în serpentine ca şi noi. Am fost nevoiţi să abandonăm maşina şi să continuăm urcuşul pe jos ceea ce s-a dovedit extrem de dificil (mai ales la întoarcere).

Când am ajuns, în sfârşit, la destinaţie am constatat cu stupoare că, deşi programul de funcţionare arăta clar că peştera ar trebui să fie deschisă, casa de bilete era închisă şi sigilată cu un lacăt uriaş.

Intrarea in Pestera Scarisoara

Ȋn geam, era afişat un număr de telefon de contact la care am sunat şi ne-am anunţat sosirea. Ȋn câteva minute a venit şi paznicul/ghidul/vânzătorul de bilete care era una şi aceeaşi persoană, ne-a încasat taxa de 10 lei/persoană şi ne-a permis intrarea. Am avut onoarea să fim primii vizitatori ai peşterii pe săptămâna respectivă (era o zi de joi) şi am fost invitaţi să pornim uşor pe scări în jos, să stăm cât vrem şi să facem câte poze dorim. Ceea ce am şi făcut. Ne-am simţit foarte bine doar noi doi în peşteră, fără alţi oameni grăbiţi şi gălăgioşi care să ne împingă de la spate şi să ne blocheze vederea.
          Peştera Gheţarul de la Scărişoara este situată în Parcul Natural Apuseni, în comuna Gârda de Sus, judeţul Alba şi este cel mai mare gheţar subteran din România şi printre cele mai mari din Europa. Are o lungime de 700 m şi o adâncime de 105 m. Ȋn peşteră se ajunge coborând ~50 m pe nişte scări metalice până la poarta de intrare care ne introduce în Sala Mare. Peştera se continuă spre dreapta (NV) cu Biserica, principala atracţie turistică.

rsz_img_6030

 

Pestera Ghetarul Scarisoara (5)

 

Pestera Ghetarul Scarisoara

 

Pestera Ghetarul Scarisoara (2)

 

Pestera Ghetarul Scarisoara (4)

La întoarcere, acelaşi domn care aştepta să închidă după noi lumina şi lacătul pe poartă, ne-a dat câteva informaţii pe care ar fi trebuit să ni le dea la faţa locului, dar pe care le-am primit cu mare plăcere.
Aşa am aflat că blocul de gheaţă are un volum de ~ 100.000 de metri cubi, o grosime de 22,5 metri şi o vechime de ~ 3800 de ani. Ȋn afară de zona turistică, Peştera mai cuprinde două sectoare ştiinţifice distincte – Rezervaţia Mare şi Rezervaţia Mică. Stalagmitele de gheţă din interior au dimensiuni ce variază între câţiva cm şi 7 metri, unele dispar sau se micşorează pe perioada verii, dar se refac complet iarna.

Galerie foto:

Please follow and like us:
error0
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)