Pe mare, sărbători altfel (II) – Jurnal de bord HS Bruckner (aprilie 2014)

Pe mare, sărbătorile sunt întotdeauna altfel. Chiar dacă multe evenimente plăcute din viaţa membrilor echipajului au loc în perioada în care aceştia se află departe de familiile lor, ele nu trebuie trecute cu vederea.

Fie că este vorba despre ziua de naştere a vreunui membru de echipaj sau doar a vreunei rude ale acestuia, o aniversare de căsătorie, un Crăciun, un Paşte, un început de an sau doar reuşita la un examen a vreunui copil de acasă, pe vapor se găseşte întotdeauna un motiv de bucurie care să fie împărtăşit cu ‘familia’ ta de pe mare. Este adevărat că fiecare şi-ar dori să poată sărbători astfel de evenimente acasă, alături de cei dragi, dar acest lucru nu este posibil mereu şi trebuie să i se acorde atenţia cuvenită, indiferent de locul în care se află cel în cauză.

          În ultimii şapte ani, am avut norocul să petrec pe mare multe luni de zile alături de marinari de diferite naţionalităţi şi religii. M-am bucurat întotdeauna alături de ei pentru micile sau marile realizări din viaţa lor şi am încercat să le aduc un gram de bucurie în plus pentru a-i ajuta să uite – măcar pentru cȃteva minute – de dorul de casă. De obicei, în timpul unui voiaj de patru luni, cel puţin 4-5 membrii din echipaj îşi sărbătoresc ziua de naştere. Un motiv serios pentru mine să organizez o mică petrecere surpriză pentru sărbătorit. De cele mai multe ori, un tort (sau mai multe) este suficient pentru a descreţi frunţile şi pentru a aduce bucurie pe feţele oamenilor. În primii ani, surpriza chiar funcţiona. Acum, vestea a circulat rapid printre marinarii companiei şi aproape toţi au auzit de soţia comandantului Ungureanu care face prăjituri şi torturi cu ocazia aniversărilor de la bord. Acum, chiar nu mai am voie să nu-mi îndeplinesc ‘atribuţiunile’ şi, pentru că nu doresc să supăr pe nimeni, în primele zile în care ajung la vapor, verific în lista de echipaj toate aniversările şi le notez pe cele care se încadreză în perioada voiajului nostru pentru a fi sigură că nu omit pe nimeni.

IMG_7123

DSCN0312

          În afară de zile de naştere, la bord se mai sărbătoresc şi alte evenimente (religioase sau nu). Cele mai deosebite sunt Crăciunul, Anul Nou, Paştele, botezul marinăresc al vreunui membru din echipaj. Despre toate acestea am mai povestit cu altă ocazie (citiţi aici).

          După atȃţia ani, nu credeam că mai există evenimente de sărbătorit pe care eu să nu le fi cunoscut la vapor. Dar, minunea s-a întȃmplat în sȃmbăta dinaintea Paştelui acestuia cȃnd ofiţerul II mecanic a devenit tătic pentru prima oară. Ştiam cu toţii că acest eveniment important urma să aibă loc şi abia aşteptam să ne bucurăm şi să închinăm un pahar de vin în cinstea tatălui şi în sănătatea noului născut. Dar, evenimentul s-a lăsat cam mult aşteptat şi a avut loc, pȃnă la urmă, chiar în sȃmbăta aceasta. Aşa că, întreaga petrecere – care era deja programată – a luat o nouă întorsătură şi a căpătat o semnificaţie aparte.

          Petrecerea în aer liber a fost condimentată cu multă muzică, karaoke, mȃncare deosebită şi a fost stropită cu vin roşu, alb şi de alte culori. Toţi ne-am unit vocile şi inimile şi am salutat cu urale şi aplauze venirea pe lume a unui bebeluş – fetiţa Catarina – care, deşi se află la cȃteva mii de mile distanţă de noi, a simţit (sperăm) energiile pozitive şi urările noastre de bine. Chiar dacă nu le-a simţit, va putea afla peste cȃţiva ani că în ziua în care s-a născut, 25 de oameni care nu o cunosc şi nu o vor cunoaşte (poate) niciodată s-au bucurat şi au sărbătorit cu emoţie venirea ei pe lume.

           Tăticul norocos va putea să-i povestească peste ani şi va putea să şi exemplifice cu ajutorul fotografiilor şi, mai ales, cu ajutorul unui banner pe care l-am folosit pentru a face urarea generală şi pe care apoi l-am semnat  şi dăruit proaspătului tată ‘ to have memories’.

          Ştiu că ‘tăticul’ şi-ar fi dorit să fie acum acasă, alături de soţia şi de fetiţa lui, dar acest lucru este imposibil (cel putin deocamdată). Sper că am reuşit măcar puţin să-l facem să fie mai puţin trist şi cred că va fi bucuros să povestească familiei lui de acasă că pe vapor nu a fost chiar atȃt de singur pentru că toţi ceilalţi l-au făcut să se simtă cel mai important şi norocos om.

Congrats for Daddy Dorde and Happy Birthday, Catarina!

IMG_6156

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)