Parcul Naţional Plitvice, Croaţia

Plitvice

Ȋmi doream de mulţi ani să vizitez Parcul Naţional Plitvice din Croaţia, dar abia ȋn toamna anului trecut am reuşit să ȋmi ȋndeplinesc visul şi abia acum – după alte şapte luni – ȋndrăznesc să scriu cȃteva rȃnduri despre acesta. Nu ştiu cum s-a ȋntȃmplat de am amȃnat mereu ȋntȃlnirea cu minunea Plitvice, dar, cred că aşa a trebuit să fie. Nimic nu este ȋntȃmplător ȋn viaţă şi, cum orice se ȋntȃmplă doar atunci cȃnd trebuie să se ȋntȃmple, am ajuns să vizităm Parcul Plitvice ȋntr-un septembrie trist, cel mai trist din viaţa mea, la doar două săptămȃni după ce l-am pierdut pe tata.

Ştiu că i-ar fi plăcut să vadă cu ochii lui frumuseţea de nedescris a Plitvice-lor, dar mai ştiu că l-am purtat cu mine ȋn gȃnd şi ȋn inimă pe potecile din lemn care străbat parcul şi l-am simţit atȃt de aproape, de parcă ar fi fost alături de noi, atȃt de timid şi, totuşi, atȃt de curios, ca ȋntotdeauna. Aş putea să jur că l-am auzit de cȃteva ori şoptindu-mi la ureche cȃt de bucuros este că a ajuns să vadă aceste locuri – exact cum a făcut-o la finalul vacanţei noastre asiatice din primăvara lui 2017, cȃnd ne-am despărţit pe aeroportul din Bali, neştiind atunci că aceea avea să fie ultima noastră vacanţă ȋmpreună.

Ştiu că ar fi avut multe de comentat ȋn legătură cu parcul – ȋn special, ȋn legătură cu neputinţa ţării noastre de a crea un asemenea paradis, sau mai exact de a-l promova – ştiu că ar fi vrut să cerceteze fiecare potecă, pȃrȃu sau luminiş – mai ales, cele situate ȋn zonele cu ‘acces interzis’ – şi ar fi fotografiat continuu ȋn jurul lui orice i s-ar fi părut demn de imortalizat. Din păcate, nu a reuşit.

Povestea mea ȋţi este dedicată, tati. Ştiu că voi aştepta ȋn zadar comentariile tale ȋn josul paginii, dar ȋţi promit că te voi purta cu mine ȋn gȃnd, ȋn toate călătoriile viitoare. Aventura noastră nu s-a ȋncheiat, chiar dacă comentatorul anonim al poveştilor mele nu ȋmi va mai scrie niciodată că i-a plăcut ceea ce a citit şi că aşteaptă următoarea poveste.

Parcul Naţional Plitvice – Informaţii generale

Parcul Naţional Plitvice este situat la ~ 150 km de Zagreb şi 120 km de Zadar, fiind primul parc natural din Europa inclus ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO, ȋn anul 1979. Se află la graniţa Croaţiei cu Bosnia Herţegovina şi se ȋntinde pe o suprafaţă de ~ 300 de hectare. Parcul include 16 lacuri şi peste 90 de cascade ce se pot vizita tot timpul anului, cu excepţia zilelor foarte ploioase de toamnă şi a perioadei ȋn care se topesc zăpezile, cȃnd accesul ȋn parc este interzis sau restricţionat. Este vizitat de peste 1 milion de turişti ȋn fiecare an, majoritatea preferȃnd lunile iulie şi august cȃnd aglomeraţia atinge cote maxime, la fel şi tarifele de intrare.

Parcul Plitvice este recunoscut ȋn ȋntreaga lume datorită culorii aproape ireale pe care o capătă lacurile pe care le găzduieşte – sub influenţa cantităţii de minerale şi microorganisme din compoziţia apei, dar şi ȋn funcţie de lumina soarelui – culori ce variază de la verde, la albastru şi de la turcoaz la gri. Este o imagine incredibilă care ţi se va lipi de retină pentru totdeauna şi pe care vei ȋncerca, ȋn zadar, să o capturezi ȋn fotografii sau filmuleţe.

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Parcul Naţional Plitvice este un loc magic ȋn care trebuie să ajungi cel puţin o dată ȋn viaţă şi, dacă eşti, norocos, chiar de mai multe ori, ȋn diferite anotimpuri, pentru a vedea natura ȋmbrăcată ȋn diferite culori.

Parcul Naţional Plitvice – Trasee

Parcul Naţional Plitvice este un parc natural ce se poate vizita la pas, vizitatorii avȃnd posibilitatea de a alege dintr-un total de 7 trasee pentru a admira lacurile şi 4 trasee montane, pentru drumeţii.

Parcul este ȋmpărţit ȋn două zone, fiecare zonă fiind deservită de o intrare separată:

 • Lacurile de Jos (Lower Lakes) – Intrarea 1
 • Lacurile de Sus (Upper Lakes) – Intrarea 2

Toate lacurile pot fi văzute ȋntr-o singură zi – ȋntr-un traseu de 8-9 ore – dar cel mai bine este să ȋi oferi parcului măcar răgazul unei vizite de două zile, pentru a străbate pe ȋndelete toate drumurile, podeţele, potecile şi cărările care ȋnconjoară şi traversează lacurile, pentru o plimbare cu barca pe lacul cel mare şi pentru o plimbare deasupra canionului.

PlitvicePlitvice

Plitvice

Traseele sunt numerotate cu literele A, B, C, E, F, K, H, cel mai scurt avȃnd 3.5 km (A), iar cel mai lung 18 km.

Plitvice

Toate traseele sunt foarte bine marcate cu plăcuţe aşezate din loc ȋn loc, astfel ȋncȃt fiecare vizitator să-şi poată urmări drumul ales doar cu ajutorul literei corespunzătoare traseului său.

Plitvice

Plitvice

Indiferent că ai ales Intrarea 1 sau Intrarea 2, poţi urmări un traseu pȃnă la un punct şi apoi să te muţi pe un alt traseu, ȋn funcţie de inspiraţia de moment, neexistind riscul să te pierzi – atȃta timp cȃt rămȃi ȋn interiorul zonei amenajate şi marcate. Cel mai bine ar fi să alegi un traseu şi să ȋl urmezi pȃnă la capăt – pentru a fi sigur că acoperi toate punctele de interes – dar ȋn unele cazuri traseele se suprapun şi atunci rămȃne la latitdinea ta ce drum de ȋntoarcere alegi.

Transferul ȋntre cele două intrări/ieşiri se face cu un trenuleţ electric (inclus ȋn preţ) care circulă la interval de ~ 30 de minute.

Plitvice

Se poate traversa lacul Kozjak cu vaporaşul electric (inclus in preţ), dar timpii de aşteptare pentru ȋmbarcare pot ajunge la două ore, ȋn timpul sezonului.

Plitvice

Indiferent de traseul ales, asigură-te că ai admirat toate cele 16 lacuri şi cele mai mari cascade – Veliki Slap (78 m) şi Galovacki Slap (25 m).

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Plitvice

Dacă vrei o privire de la ȋnălţime asupra Lacurilor de Jos, caută drumul spre View Point (Vidikovac Sightseeing Point) ce porneşte din faţa cascadei celei mari. Urcă treptele din piatră pȃnă ajungi pe un platou unde se găsesc şi cȃteva spaţii de cazare, apoi continuă drumul prin spatele cascadei mari, pȃnă ajungi ȋn partea ei dreaptă de unde vei avea o panoramă excepţională.

PLitvice

Plitvice

Plitvice

Parcul Naţional Plitvice – Informaţii utile

 • Tariful de intrare ȋn parc diferă ȋn funcţie de sezon şi variază ȋntre 7 euro (ȋn extra sezon) şi 33 de euro ȋn iulie-august. Există reduceri pentru elevi şi studenţi, pentru copii şi persoane cu dizabilităţi, pentru grupuri mai mari de 15 persoane, dar şi bilete valabile două zile. Biletul de intrare include transferul cu trenuleţul panoramic şi plimbarea pe lac cu barca;
 • Există parcări la ambele intrări ȋn parc, o oră de parcare costă ~ 1 euro pentru maşini mici şi 10 euro pentru campere/ autobuze. Motocicletele/scuterele se pot parca gratuit. Ambele parcări se găsesc ȋn pădure, pe partea stȃngă a drumului naţional, fiind doar nişte spaţii amenajate ȋntre pomi, pe alei care urcă adȃnc ȋn pădure, ȋn serpentine. Ȋnainte de a părăsi maşina, nu uita să ȋţi iei cȃteva repere pentru drumul de ȋntoarcere, ȋn special ȋn perioada de full-season;

Plitvice

 • Parcul se poate vizita zilnic, ȋntre orele 8 şi 19, casele de bilete fiind deschise doar pȃnă la ora 17, iar parcările ȋntre orele 7 şi 20;
 • Ȋn interiorul parcului, ȋnotul ȋn apele lacurilor şi hrănirea peştilor sunt strict interzise;
 • Podurile şi potecile din lemn care traversează lacurile sunt foarte ȋnguste şi se aglomerează excesiv ȋn lunile iulie-august. Din această cauză, nu se recomandă staţionarea prelungită pe acestea, oprirea ȋn grupuri mari sau traversarea lor ȋn alergare; Deasemenea, părinţii sunt sfătuiţi să-şi poarte bebeluşii ȋn braţe sau ȋn ‘spate’, nu ȋn cărucioare voluminoase care ȋncurcă, de cele mai multe ori, traficul ȋn zonele ȋnguste şi foarte aglomerate;

Plitvice

Plitvice

Plitvice

 • Ȋn foarte multe zone există locuri de popas umbrite, băncuţe şi măsuţe din lemn sau piatră ce pot fi folosite pentru un scurt picnic;

Plitvice

 • Accesul ȋn parc este permis cu mȃncare şi băutură, dar aici există şi un restaurant – terasă, cu o ofertă de mȃncare destul de diversificată. Restaurantul se aglomerează foarte mult ȋn jurul prȃnzului, preţurile fiind mai mari decȃt cele practicate de restaurantele din afara parcului;
 • Păstrează biletul de intrare ȋn parc pentru că el ȋţi asigură şi accesul ȋn trenuleţul panoramic şi ȋn barca electrică;
 • Dacă vrei să eviţi aglomeraţia excesivă, ȋncearcă să ajungi ȋn parc cȃt mai devreme şi alege să vizitezi ȋntȃi Lacurile de Sus, lasȃnd pentru a doua parte a zilei Lacurile de Jos. Vei constata că astfel vei ȋnainta contra curentului, evitȃnd traseul cel mai popular care ȋncepe la Intrarea 1 dimineaţa şi se termină la Intrarea 2, după amiaza. Vei evita astfel şi cozile enorme pentru ȋmbarcarea ȋn bărcile care traversează Lacul Kozjak, traficul cel mai aglomerat fiind dinspre Lacurile de Jos către Lacurile de Sud, dar şi cozile din staţiile de trenuleţ, ȋn care fluxul de călători este foarte mare după amiaza.
 • Ȋn toate satele din jurul parcului există spaţii de cazare convenabile, cele mai numeroase fiind pensiunile familiale unde o camerele se pot ȋnchiria cu 25-50 euro (ȋn funcţie de sezon).
 • ** Recomandăm: Apartment Monika, situat ȋn satul Rakovica, la ~ 15 km de intrarea ȋn parc. Ȋn luna septembrie am plătit 40 de euro pentru o cameră/două persoane.

Plitvice

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

10 Responses to “Parcul Naţional Plitvice, Croaţia”

 1. Cora says:

  Minunat! Foarte frumoase și fotografiile. Zici că sunt realizate în anotimpuri diferite, nu doar în zile diferite.
  Felicitări, Oana! Și sincere condoleanțe pentru pierderea suferită!

  • Multumesc, Cora. Intr-adevar, culorile au fost diferite in cele doua zile cat am vizitat parcul – prima zi cu soare, a doua zi cu ploaie, fiecare cu avantajele ei … Ne-a placut foarte mult … doar ne pare rau ca nu am reusit sa-l vizitam mai de mult.

 2. Doina says:

  Buna,

  In cateva zile zile voi fi si eu acolo.
  Vrem sa il vizitam in 2 zile, stii cumva daca pot cumpara biletele de intrare online? Sa evitam statul la coada, zic…
  Am retinut sfatul tau de a incepe cu Lacurile de Sus, adica Intrarea 2.
  Speram ca fotografiile de primavara sa fie la fel de frumoase. Felicitari si multumim penru toate povestile!

  • Buna, Doina. Stiu sigur ca toamna trecuta nu se puteau cumpara bilete on line si, după cat am cautat acum pe net, cred ca la fel se intampla si acum. Eu te sfătuiesc sa ajungi acolo cat mai devreme, la deschidere chiar … Vei vedea ca nu vei astepta prea mult la coadă, mai ales daca începi turul la Intrarea 2. Majoritatea vizitatorilor incep dimineata la Intrarea 1. Daca vei vizita parcul in doua zile, trebuie sa- ti cumperi biletul pentru doua zile care este mai avantajos si te scuteste de stat la coadă la casa de doua ori. La intrare vei sta la coadă, dar sunt sigură că nu mult.
   Iti doresc sa ai parte de soare, dar si o zi cu ploaie are farmecul ei … Vacanta frumoasă!

  • Buna, Doina,
   Intrarea 2 este inchisa pe perioada iernii, ceea ce inseamna ca ar putea sa se deschida din nou pe 1 Mai. Nu stiu cand ajungi tu acolo, dar, daca vei vizita parcul inainte de 1 Mai, este posibil sa nu ai alta alternativa decat Intrarea 1. Iti doresc vacanta frumoasa!

 3. Alexandra says:

  Foarte fain si detaliat. Ce traseu trebuie sa alegi ca sa ajungi la panorama din poza nr.8?

 4. Cosmin says:

  Buna,

  Din ce inteleg eu, ar trebuit intrat dimineata pe la intrarea 2? Masinile se pot parca la ambele intrari ?

  • Buna, Cosmin,
   E mai bine sa incepi vizitarea dimineata cu Intrarea 2 pentru ca cei mai multi incep cu Intrarea 1. Asa vei merge contra aglomeratiei. Parcarile sunt destul de generoase la ambele intrari. Vacanta frumoasa!

 5. Lelia says:

  Buna!
  Vreau sa ajung la Plitvice in iulie, anul acesta. Vreau sa vizitez parcul in doua zile. Spui ca e bine sa incepi cu intrarea 2.Presupun ca in prima zi voi vizita jumatate. Pentru a doua jumatate de parc, a doua zi, tot pe intrarea 2 trebuie sa intru? Multumesc!

  • Buna, Leila,
   Noi am vizitat parcul in doua zile. Am observat ca majoritatea turistilor incep dimineata la intrarea 1, de aceea acolo este mai aglomerat. Intrarea 2 si zona aferenta se aglomerează mai mult dupa amiaza. De aceea, recomandam sa începeți dimineata la intrarea 2 … astfel o sa prindeti o buna bucata de timp foarte liber si apoi, când o sa ajungeti in zona 1, o sa fie mai liber si acolo. Daca aveti doua zile la dispozitie, cu atat mai bine. Important este sa mergeti contra curentului … Ideal ar fi sa evitati weekend- ul. Va dorim vacanta frumoasă!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)