Parcul Naţional Hundred Islands, Pangasinan, Filipine

Hundred Islands

Parcul Naţional ‘Hundred Islands’ este, cu siguranţă, cea mai populară destinaţie turistică din zona Pangasinan şi printre cele mai vizitate zone din ȋntregul arhipelag filipinez. A fost declarat parc naţional ȋn anul 1940 şi include 123 de insule (124 la mareea joasă) mai mari şi mai mici, răspȃndite pe o suprafaţă de ~ 17 km2, ȋn Golful Lingayen, situat pe coasta de Nord-Vest a insulei Luzon, la ~ 240 km Nord de Manila.

Cum se ajunge ȋn Parcul Naţional
Punctul de plecare al excursiilor către Parcul Naţional Hundred Islands este oraşul Alaminos. Cel mai ieftin şi practic mod de a ajunge ȋn Alaminos dinspre Manila este cu autobuzul/autocarul. Mai multe companii de transport asigură curse regulate ȋntre Manila (Terminalul Cubao) şi Alaminos. Aceste autocare acoperă distanţa de 240 km ȋn ~ 5 ore şi circulă non stop, la intervale regulate. Un bilet costă ~ 500 de pesos ȋn bus-urile turistice (cu aer condiţionat) şi ~350 de pesos ȋn bus-urile locale (folosite, ȋn general de navetişti).
Din terminalul de autobuze, drumul se continuă cu un triciclu pentru ~ 15 minute pȃnă ȋn portul de agrement (călătorie privată – ~ 150 de pesos sau călătorie simplă, alături de alţi pasageri – 20 de pesos).
Excursiile cu barca către Parcul Naţional Hundred Islands organizează doar prin intermediul Oficiului de Turism care reglementează şi tarifele bărcilor, dar şi taxele locale ce trebuie plătite de toţi vizitatorii ȋnainte de a porni ȋn excursie.

Hundred Islands

Unde ne cazăm ȋn Parcul Naţional Hundred Islands
Parcul Naţional Hundred Islands se poate vizita ȋn cadrul unei excursii de o zi cu barca, ce are ca punct de plecare portul Lucap, din oraşul Alaminos.

Hundred Islands
Dacă doreşti să-ţi prelungeşti şederea ȋn Parcul Naţional, poţi alege o excursie de două zile care să includă o noapte pe una dintre cele cele trei insule care oferă spaţii de cazare – Insula Quezon, Insula Governor şi Insula Copiilor. Aceste spaţii de cazare se pot ȋnchiria cu preţuri cuprinse ȋntre 2000 şi 10.000 de pesos/zi, ȋn funcţie de confort şi mărime, fiind, ȋn general, preferate de turiştii filipinezi, ȋn special ȋn timpul vacanţei şcolare.
O variantă mai ieftină şi mult mai plăcută de petrecere a nopţii pe insulă o reprezintă cazarea la cort pentru care se plăteşte o taxă de 200 de pesos/noapte (~4$). Nu există corturi pe insulă pentru a fi date spre ȋnchiriere, turiştii fiind nevoiţi să ȋşi aducă propiul cort – ce trebuie montat doar după ora 18 (cȃnd se ȋncheie excursiile de o zi) şi ridicat ȋnainte de ora 6 dimineaţa.

Hundred Islands
*Ȋn momentul vizitei noastre (martie 2019) camparea era posibilă doar pe insula Quezon.

Unde mȃncăm ȋn Parcul Naţional
Singurul restaurant din ȋntregul Parc Naţional se găseşte pe insula Quezon, dar acesta, deşi ar părea deschis tuturor vizitatorilor, este destinat, ȋn special, celor care plătesc o excursie de o zi cu masa de prȃnz inclusă. Ceilalţi turişti au o ofertă foarte mică din care pot alege şi pot face asta doar după ce prȃnzul organizat a luat sfȃrşit ( ȋn condiţiile ȋn care mai rămȃne ceva de oferit).
Pe celelalte două insule mai mari – Insula Governor şi Insula Copiilor – există vȃnzători ambulanţi care oferă spre vȃnzare ȋngheţată, fructe, sucuri şi foarte puţine mȃncăruri gătite (orez, pui, peşte, crabi).
Majoritatea turiştilor (localnici şi străini) preferă să cumpere mȃncare, apă şi băuturi răcoritoare din zona portului Lucap, ȋnainte de a porni ȋn excursia cu barca. Aici există mai multe terase/standuri cu mȃncare gătită (doar mȃncare locală) de unde se pot alege preparate proaspete şi delicioase, la preţuri mici ( peşte, fructe de mare, pui şi porc, gătite la grătar sau cu diferite sosuri, legume şi orez).
*Dacă şederea ta ȋn insulă include şi o noapte de cazare, vei putea face ȋncă un drum cu barca ȋn port pentru a cumpăra mai multe provizii, acest transport fiind inclus ȋn preţul iniţial pe care l-ai plătit. Vei putea face asta ȋn dimineaţa celei de-a doua zile, ţinȃnd cont că timpul necesar pentru un drum dus-ȋntors este de ~ o oră şi jumătate;
*Nu uita că şi cei doi băieţi de pe barcă vor rămȃne alături de tine noaptea pe insulă, aşa că ar fi frumos din partea ta să le oferi şi lor o masă de seară şi una de prȃnz, şi orice altceva ȋn intervalul rămas;
*Consumul băuturilor alcoolice este interzis pe plajă (nu aş putea spune că toată lumea respectă această regulă, dar rămȃne la latitudinea fiecăruia…)
*Pe insula Quezon este permisă folosirea grătarelor cu cărbuni, acestea fiind amplasate ȋn locuri special amenajate.

Ce vizităm şi cum ne distrăm ȋn Parcul Naţional Hundred Islands
Din cele 123 de insule găzduite de Parcul Naţional Hundred Islands, doar pe 17 insule se pot face popasuri ȋn cadrul excursiilor organizate cu barca, celelalte putȃnd fi admirate doar de pe apă.
Cele mai populare şi aglomerate insule sunt cele care oferă mai multe amenajări turistice (spaţii de cazare, umbrare de tip ‘cottage’ , toalete) şi diverse posibilităţi de agrement (ȋnchirieri de caiace, zipline, sărituri de pe stȃnci, jet ski, parasailing, plimbări cu ‘banana’).

Hundred Islands

Hundred Islands
Dacă vrei să ȋncerci una sau toate ofertele de distracţii ȋncărcate cu mai mult sau mai puţină adrenalină, poţi să optezi pentru Insula Governor, Insula Copiilor sau Insula Marcos:
– Sărituri de pe stȃncă (~ 7 m) ȋn insula Marcos

Hundred Islands
– Plimbare cu ‘banana’ -250 pesos/persoană
– Ȋnchiriere de caiace (maximum două persoane) – 250 pesos/oră
– Plimbări cu jet ski-ul – 1000 pesos/15 minute
– Parasailing – 2000 de pesos/ o persoană, 3000 de pesos/două persoane

Dacă ȋti place să faci snorkeling şi vrei să explorezi fauna marină, cea mai bună opţiune se numeşte Insula Mayors. Ȋn această zonă, apa este cea mai bogată ȋn viaţă marină, coralul fiind de suprafaţă, foarte frumos şi variat, dar lipsit aproape ȋn totalitate de peşti.

Hundred Islands

Hundred Islands

Hundred Islands
Dacă vrei să-ţi petreci ziua doar pe plaje pustii, departe de aglomeraţia şi agitaţia specifice unei zone turistice de aşa renume, poţi să poposeşti pe insulele mai puţin cunoscute şi mai liniştite – Insula Romulo, Insula Old Scout, Insula Ma. Liza, Insula Virgin.

Hundred Islands

Hundred IslandsHundred Islands

Hundred Islands

Hundred Islands

Pentru o frumoasă panoramă asupra Parcului Naţional, trebuie să urci treptele pȃnă ȋn vȃrful stȃncii pe Insula Governor. Drumul pȃnă sus este destul de solicitant, mai ales ȋntr-o zi toridă de vară, dar efortul ȋţi va fi răsplătit cu una dintre cele mai frumoase imagini pe care vei avea norocul să le admiri vreodată.

Hundred Islands

Hundred Islands

Hundred Islands

Taxe şi tarife Martie 2019:
Taxa de ȋnregistrare
– 100 de pesos (pentru vizitatorii de o zi)
– 160 de pesos (pentru cei care rămȃn peste noapte)
Taxa de mediu
– 60 de pesos (pentru vizitatorii de o zi)
– 120 de pesos (pentru cei care rămȃn peste noapte)
Taxa de intrare
– 30 de pesos (indiferent de durata şederii)
Barca
mică ( 1-5 persoane) – 1400 de pesos pentru excursia de o zi , 3000 de pesos (50 de euro) pentru excursia de două zile şi o noapte;
medie (6-10 persoane) – 1800 de pesos (30 de euro) pentru excursia de o zi, 3800 de pesos pentru excursia de două zile şi o noapte;
mare (11- 15 pasageri) – 2000 de pesos pentru excursia de o zi, 4500 de pesos (75 de euro) pentru excursia de două zile şi o noapte.
Anul trecut, administraţia parcului a implementat un program de cărăţenie şi igienizare care presupune ca fiecare vizitator să-şi adune propriul gunoi şi să-l aducă ȋnapoi, ȋn port. Astfel, fiecare grup care vizitează Parcul Naţional primeşte doi saci de gunoi şi plăteşte un depozit de 200 de pesos care va fi returnat la ȋntoarcere, ȋn momentul predării sacilor plini cu sticle de plastic şi resturi menajere.
*Toate tarifele şi taxele practicate de către Oficiul de Turism sunt fixe şi nu se negociază.
*Copiii pȃnă ȋn 5 ani sunt scutiţi de taxe, dar sunt consideraţi persoane numărabile ȋn barcă. De exemplu, un grup format din patru adulţi şi doi copii sub 5 ani va fi repartizat ȋntr-o barcă de mărime medie chiar dacă ambii copii sunt scutiţi de taxe.

** Vizita noastră ȋn Parcul Naţional Hundred Islands a durat două zile şi o noapte. Am ajuns aici la invitaţia unor prieteni dragi care ne-au fost gazde pe timpul ȋntregii vacanţe ȋn Pangasinan, dar şi ghizi şi parteneri de distracţie ȋn timpul excursiei cu barca printre insule. Ȋn cele ~ 32 de ore petrecute ȋn Parcul Naţional, am vizitat 10 insule, am ȋnotat şi ne-am jucat ȋmpreună cu cele două fete ale prietenilor noştri, am petrecut o noapte ȋn cort, pe plaja Insulei Quezon (prima noapte la cort pentru noi ȋn afara Europei), am sărit de pe stȃnci şi am admirat peisaje de excepţie.
Suntem recunoscători şi norocoşi că avem astfel de prieteni ȋn diferite ȋnsule ȋn Filipine, prieteni care ne-au primit ȋn casele lor şi pe care ȋi vom considera ȋntotdeauna aproape de sufletul nostru.
Vă mulţumim, prieteni dragi – Joseph, Pinky, Hannah şi Hope – pentru frumoasa vacanţă pe care am petrecut-o ȋmpreună, pentru ospitalitatea, grija şi prietenia pe care ni le-aţi dăruit ȋn timpul vacanţei şi mereu, de cȃnd ne-am cunoscut, ȋn 2016, ȋn timpul voiajului pe HS Onore. Invitaţia voastră am primit-o atunci şi ne bucurăm că, ȋn sfȃrşit, am reuşit să o onorăm, ȋn martie 2019. Abia aşteptăm să vă vedem din nou!

Hundred Islands

Hundred Islands

Hundred Islands -On board HS Onore, 2009 –

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)