Paradisul florilor de la Keukenhof, Olanda

Keukenhof

Vă invit într-o călătorie virtuală prin cea mai frumoasă grădină de primăvară a Europei. Haideţi să priviţi prin ochii mei culorile superbe ale lalelelor, zambilelor, narciselor şi ale brânduşelor răspândite şi migălos aşezate în peste 32 de hectare de paradis floral. Mi-ar fi plăcut să vă pot oferi la pachet şi o părticică cât de mică din miresmele îmbătătoare care pluteau în aer şi pe care am încercat să le iau cu mine acasă, ascunse în bagaje. Mi le-au confiscat, însă, la vamă. Ce s-ar fi întâmplat dacă fiecare dintre sutele de mii de turişti ar fi luat şi ei acasă câte o părticică din acele miresme? Ce ar mai fi rămas din Olanda dacă cei ~ 800.000 de turişti care vin aici în fiecare an, din toate colţurile lumii, ar ascunde cu toţii în bagaje câteva grame de pulbere de aer stropit cu petale de zambile sau narcise. Olandezii nu ar putea supravieţui fără florile lor minunate, aşa cum nici eu nu credeam că voi mai putea supravieţui fără ele. Le-am imortalizat în sute de fotografii, le visez în fiecare noapte de când le-am părăsit şi îmi doresc să mă întorc la ele din nou, iar şi iar.

 

Bine aţi venit la Keukenhof!

Keukenhof este o expoziţie independentă de plante bulboase susţinută prin contribuţia voluntară a 85 de expozanţi olandezi care îşi prezintă în fiecare an, timp de două luni, cele mai de preţ comori. Ȋn schimbul acestor donaţii ei primesc admiraţia şi recunoştinţa a sute de mii de vizitatori anual, dar îşi ating şi scopul comercial care le permite să continue această tradiţie şi în viitor. Şi o fac cu aceeaşi sârguinţă şi plăcere de aproape 65 de ani.

Grădina este desenată în stil englezesc, cu alei şerpuitoare şi straturi de flori amestecate cu câmpuri întinse, iazuri superbe şi pomi seculari. Florile crează adevărate covoare cromatice, foarte plăcute privirii şi care te îndeamnă să le fotografiezi continuu.

Keukenhof înseamnă cea mai mare expoziţie de lalele, brânduşe, zambile şi narcise din lume (peste 7 milioane de fire) şi peste 30 de expoziţii de alte flori  – zambile, crini, trandafiri, orhidee, anthurium, frezii, lalele, hortensii, narcise, stânjenei, crizanteme, liliac – toate împărţite pe zile. Aceste expoziţii au loc în diferite pavilioane (Pavilionul Oranje Nassau, Pavilionul Wilhelmina, Pavilionul Juliana, Pavilionul Beatrix şi Pavilionul Wilhem Alexander)  şi programul pentru fiecare expoziţie în parte apare în pliantele de prezentare.

Keukenhof mai înseamnă 7 grădini inspiraţionale, peste 100 de opere de artă răspândite pe alei, iazuri cu peşti şi pasări, canale pentru plimbări cu barca.

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

KeukenhofKeukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

Keukenhof

KeukenhofKeukenhof

Keukenhof

Pentru o iubitoare de flori cum sunt eu, grădina din Keukonhof înseamnă un vis împlinit, o minune, un adevărat paradis terestru.

Ȋmi doream de mulţi ani să ajung la Keukenhof primăvara şi anul acesta visul mi s-a împlinit. Din păcate, vremea nu a ţinut cu mine şi perioada aleasă pentru această vacanţă s-a dovedit a fi puţin neinspirată. Ȋn luna ianuarie, când am făcut rezervările pentru zborurile către Olanda, nu mi-am închipuit că primăvara aceasta va fi cea mai rece din ultimii 100 de ani. Deschisă pentru public pe 21 martie, grădina Keukenhof îşi primeşte vizitatorii până pe 20 mai, dar, în funcţie de temperaturile de afară lalelele pot fi înflorite sau nu. La începutul perioadei, este posibil să nu fie toate înflorite, iar spre sfârşit, pot fi deja trecute. De aceea, cea mai bună perioadă pentru a vizita grădina este 15 aprilie – 5 mai, atunci când sunt cele mai mari şanse pentru a vedea lalele înflorite la maxim şi câmpuri colorate cât vezi cu ochii. Anul acesta, a fost altfel şi, după cum am aflat de la un cunoscător de la faţa locului, natura întreagă a fost puţin mai leneşă primăvara aceasta şi mai întârziată cu ~ 3 săptămâni.

Pentru a vizita grădina este nevoie de o zi întreagă. Dacă vii impreună cu copiii, să nu-ţi fie teamă că se vor plictisi pentru că există în grădină multe locuri de joacă, spaţii vaste cu gazon pentru alergat şi tăvălit, poduri şi poduleţe pentru căţărat, fel de fel de alte atracţii care îţi vor umple ziua atât ţie, cât şi celor mici sau celor care nu sunt cu adevărat pasionaţi de flori.

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof

Există şi câteva restaurante pentru a-ţi potoli foame şi setea, cu preţuri destul de piperate, foarte multe tarabe cu îngheţată şi fresh-uri de fructe. Poţi foarte frumos să faci un picnick pe iarbă cu sandwich-urile pe care le-ai pregătit din timp sau să tragi şi un pui de somn la soare.

Keukenhof Olanda

Apoi, dacă eşti pasionat de şah, poţi juca o partidă cu piese gigantice, din lemn, sau poţi participa la unul dintre multele cursuri care se desfăşoară în fiecare zi şi unde poţi învăţa lucruri interesante despre istoria grădinii sau despre modul în care ai putea să-ţi clădeşti şi tu un mic Keukenhof la tine acasă. Acest curs despre grădinărit este ţinut, din păcate, doar în limba olandeză de către o familie de fermieri, unii dintre cei mai de seamă expozanţi din grădină. Chiar dacă nu înţelegi nimic din ceea ce se spune, poţi să ai norocul să primeşti o floare cadou pentru că, după ce vorbeşte un sfert de oră despre modul de îngrijire al unui anumit tip de floare, unul dintre fermieri face cadou celor din public absolut toate florile din stoc. Şi chiar am văzut oameni mulţi plecând acasă cu câte două – trei ghivece.

Keukenhof Olanda

Şi pentru ca ziua să fie completă, poţi să te relaxezi pe o băncuţă şi să asculţi o muzică superbă cântată de o flaşnetă uriaşă. Un domn foarte simpatic alege din sutele de cartonaşe cu melodii şi poţi avea norocul să asculţi o melodie româneacă pentru că există în colecţia lui melodii din peste 50 de ţări.

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Cea mai vizitată expozitie este cea de lalele şi are loc în Pavilionul Wilhem Alexander. Este, pe departe, cel mai mare pavilion din grădină şi oferă spre încântarea privirii peste 100.000 de exemplare de lalele de toate culorile, formele şi mărimile.

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

Keukenhof Olanda

O altă atracţie importantă a grădinii o reprezintă superba moară din lemn care se încadrează atât de bine în peisaj. Este exact ‘cireaşa de pe tort’ care aduce perfecţiunea şi care te ajută să ai o imagine şi de sus a paradisului. Te poţi urca în ea şi, dacă ţi-ai ales momentul vizitei mai inspirat decât mine, atunci imaginea care ţi se deschide în faţa ochilor este exact imaginea emblemă a Olandei : câmpuri multicolore şi o bărcuţă care trece pe canale, cu turişti entuziasmaţi şi fericiţi.

Keukenhof Olanda

Chiar dacă nu am putut vedea câmpurile colorate aşa cum sunt prezentate în toate pliantele şi vederile cu şi despre Keukenhof, grădina mi s-a părut un vis,  un tablou pictat de un maestru care ar mai fi avut nevoie doar de două săptămâni de vreme frumoasă pentru a ajunge la perfecţiune.

Ȋn Grădină nu este posibilă plimbarea  cu bicicleta, dar, ziua o poţi începe sau încheia perfect cu o plimbare prin împrejurimi. Poţi să iei contact cu câmpurile înflorite de lalele, narcise sau zambile chiar înainte de a ajunge în grădină sau poţi să îţi rezervi o zi întreagă (sau mai multe) pentru o plimbare prelungită prin satele din împrejurimi. Poţi să te plimbi în voie printre straturile cu zambile, să-ţi încarci plămânii cu mirosul lor puternic, poţi chiar să te opreşti din drum, să te aşezi o clipă pe jos, să priveşti în jurul tău şi să te întrebi dacă nu cumva ai ajuns în rai. Proprietarii acelor terenuri ştiu prea bine şi am înţeles şi eu. Paradisul este pe pământ. Depinde doar de noi să-l vedem şi să-l apreciem. După ce te-ai plimbat prin câmpurile de zambile, trebuie să te opresti puţin şi la galbenele narcise. Nu sunt ele la fel de puternic mirositoare ca zambilele, dar sunt atât de delicate şi, împreună cu verdele ierbii, formează o combinaţie foarte reuşită.

Dacă pentru întreaga lume Big Ben-ul simbolizează Londra şi Statuia Libertăţii este emblema New York-ului, pentru mine întreaga Olandă se reduce la un singur nume – flori. Olanda mea este Olanda câmpurilor de lalele, zambile şi narcise şi este reprezentată de Keukenhof şi de toate satele drăguţe din împrejurimi. Acesta este paradisul meu primăvăratic şi mă bucur că l-am împărţit cu voi, iubitori de flori sau nu, dar, în orice caz, iubitori de frumos!

Câteva indicaţii şi sfaturi pentru cei care vor să viziteze Keukenhof

  • Grădina este deschisă până pe 20 mai anul acesta, deci încă mai aveţi timp şi, cu siguranţă, veţi vedea câmpurile mai colorate decât le-am văzut eu în urmă cu două săptămâni.
  • Accesul în grădină este permis zilnic, între orele 8 şi 19.30, contra unei taxe de 15 euro/persoană (7,50 euro/copii).
  • Dacă ajungi cu maşina în zonă, atunci trebuie să mai scoţi din buzunare încă 6 euro pentru parcare.
  • Ȋn ultima săptămână, grădina va găzdui cea mai mare expoziţie de crini din lume.
  • Pentru a ajunge în Keukenhof există o linie directă de autobuz (cu ore fixe) din Gara Centrală Leiden (linia 854), dar şi o linie directă de la aeroportul Schiphol (linia 858).
  • Dacă vreţi să cumpărati bulbi, să ştiţi că preţurile sunt puţin mai mari decât în piaţa de flori din Amsterdam.
  • Dacă vreţi să vedeţi grădina dar şi câmpurile de flori din împrejurimi cel mai bine este să vă cazaţi în zonă ( Lisse, Noordwijk, Sassenheim, Noordwijkerhout) şi să închiriaţi biciclete (8-12 euro/zi). Aşa vă veţi simţi mult mai liberi şi mult mai integraţi în peisaj alături de miile de localnici de toate vârstele care pedalează continuu, indiferent de vreme.
  • Parcarea pentru biciclete este gratuită în spaţiile special amenajate şi semnlizate, dar bicicletele parcate neregulamentar pot fi ridicate de către poliţie.

 

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Paradisul florilor de la Keukenhof, Olanda”

  1. […] După o superbă vacanţă olandeză (povestea aici , aici , aici , aici  si aici )  – pe bicicletă, printre cȃmpuri de flori – am ajuns în Londra pentru un city break […]

  2. […] şi am petrecut acolo mai mult de 9 ore, printre flori mirositoare şi frumos colorate. (povestea aici).          Ȋn ultima zi a vacanţei noastre olandeze am ajuns cu bicicletele pana ȋn […]

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)