Pamukkale (Vacanṭă în Tucia iulie-august 2015)

Pamukkale sau ‘castelul de bumbac’ reprezintă o aglomerare de izvoare termale ce coboară de pe un deal ṣi sunt captate în mai multe bazine de tip terasă, acoperite cu travertin. Este una dintre cele mai populare atracṭii turistice de pe teritoriul Turciei – inclusă în Patrimoniul Mondial încă din anul 1988 – ṣi poate fi vizitată pe tot parcursul anului, beneficind de o climă favorabilă.

Apele termale au temperaturi cuprinse între 38 ṣi 100°C ṣi sunt recomandate persoanelor ce suferă de boli de piele, astm sau reumatism, dar ṣi celor care doresc doar să se relaxeze ṣi să se răsfeṭe, în mijlocul acestui peisaj de vis.

Pamukkale

Pamukkale

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Până în urmă cu mai mulṭi ani, accesul în zonă era nelimitat ṣi necontrolat, fapt ce a dus la distrugerea mai multor bazine ṣi la închiderea acestora pe perioade nelimitate de timp.

Pamukkale

IF

După ce au plătit biletul de intrare, vizitatorii sunt obligaṭi să se descalṭe ṣi întregul urcuṣ până în vârful dealului se realizează doar în picioarele goale, călcând pe piatra albă de calcar care este poroasă ṣi deosebit de plăcută la atingere, mai ales în combinaṭie cu apa ce ṣiroieṣte continuu.

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pe partea stângă a urcuṣului, dealul coboară abrupt oferind o imagine de vis spre o altă piscină amenajată în curtea interioară a unui restaurant.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Pe partea dreaptă, apar din loc în loc bazine de diferite dimensiuni, pline cu apă ṣi adevăraṭi pereṭi de calcar, deosebit de ‘fotogenici’ ṣi foarte plăcuṭi la ‘pipăit’.

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

 

Pamukkale

IF

Poṭi străbate tot acest urcuṣ fără nici un popas – ṣi vei ajunge în vârf în maximum o jumătate de oră – sau poṭi alege să faci mai multe popasuri într-un bazin sau în altul, să te răcoreṣti, să admiri ṣi să fotografiezi totul în jurul tău, înainte de a ajunge în vârf.

Între orele 11 ṣi 15 aglomeraṭia atinge cote maxime ṣi întregul urcuṣ se poate transforma într-un adevărat coṣmar deoarece sute de oameni se înghesuie pe cărarea îngustă care merge spre vârf – în timp ce alṭii încep deja să coboare. În această perioadă, cel mai bine este să faci un popas pe platoul de sus, la umbra copacilor – timp în care te poṭi bălăci într-unul din bazinele ce se găsesc aproape de vârf – ṣi să începi coborârea după ora 16.

IF

IF

În vârful dealului există un alt bazin cu apă termală, denumit Piscina Cleopatrei (Antique bath) , deosebit de aglomerat indiferent de momentul zilei. Legenda spune că în această piscină s-ar fi scăldat Cleopatra, dar niciun document al vremii nu atestă faptul că faimoasa Regină a Egiptului ar fi ajuns prin această zonă.

Pamukkale Antique Bath

La întoarcere, drumul este la fel de spectaculos ṣi coborârea poate dura maximum 20 de minute, fără popas.

Pamukkale

Pe marginea dinspre exterior a dealului, există un ṣanṭ de ~ 30 cm lăṭime – prin care se scurge un ṣuvoi destul de bogat de apă – pe marginea căruia poṭi face un popas atât la urcare, cât ṣi la coborâre, pentru a te odihni ṣi relaxa. Vei putea astfel să-ṭi prelungeṣti ṣederea în zonă, să-ṭi acorzi timp să admiri peisajul din diferite unghiuri, să fotografiezi ṣi să savurezi la maximum această minune a naturii.

Pamukkale

Pamukkale

Informaṭii utile:

– Oraṣul Pamukkale este situat în Provincia Denzili din SV Turciei, la ~ 20 de km de Denizili.

– Din Kusadasi până în Pamukkale sunt ~ 200 Km. Drumul trece prin localităṭile Selcuk – Camlik – Ortaklar – Germencik – Incirliova – Aydin – Umurlu – Kosk – Nazilli – Burharkent – Saraykoy – Denizili – Pamukkale. Există ṣi o porṭiune de autostradă între Germencik ṣi Aydin, dar aceasta nu scurtează prea mult drumul ṣi, în plus, necesită plătirea unei taxe (permisul KGS). Drumul prin localităṭi este în stare foarte bună, dar restricṭiile de viteză – 50 km/oră – îngreunează traficul ṣi lungesc timpul de pracurs la ~  3 ore.

– O mulṭime de indicatoare dirijează traficul spre parcarea cea mare de la baza dealului ( la capătul rândului de magazine, în apropierea unei moschei) unde se plăteṣte o taxă de 5TLY (pentru maṣină).

– Din parcare, se porneṣte pe jos spre intrarea în rezervaṭia naturală, se plăteṣte un bilet de 25TLY pentru accesul în bazine.

– Dacă eṣti pasionat de arheologie, poṭi vizita ṣi ruinele oraṣului antic Hierapolis care se ridică în vârful dealului Pamukkale.

Pamukkale

– Dacă vrei să vizitezi Muzeul oraṣului antic Hieropolis, trebuie să mai achiṭi o taxa de 5TLY.

– Se poate ajunge direct în vârful dealului – dar numai după ce s-a achitat taxa de intrare de 25TLY – cu un minibus sau autocar care circulă din centrul oraṣului (de la bază) ṣi care costă 5TLY. În cazul acesta, poṭi străbate dealul doar într-un singur sens – la vale – traseul fiind mai uṣor, dar la fel de spectaculos.

– În zona Antique Bath, există un restaurant ṣi mai multe terase, magazine de suveniruri, toalete, duṣuri, vestiare ṣi o piscină uriaṣă înconjurată de o mulṭime de flori colorate. Un bilet separat – 32 TLY – se plăteṣte pentru accesul în această piscină, denumită Piscina Cleopatrei (Antique Bath).

– Programul de funcṭionare al complexului Antique Bath si al muzeului este între orele 8 -20, dar în restul rezervaṭiei naturale, accesul este deschis non-stop.

– În timpul urcuṣului spre vârf – chiar dacă piatra nu este alunecoasă – este recomandat să se păṣească pe ea cu atenṭie ṣi pe marginile exterioare ale versantului nu este permisă staṭionarea.

– Pe platoul din vârf există o ciṣmea cu apă potabilă, deosebit de rece ṣi bună.

– Poṭi ajunge la Pamukkale ṣi cu un autocar, în cadrul unei excursii organizate prin intermediul spaṭiul tău de cazare sau prin agenṭiile de turism din Kusadasi. O astfel de excursie costă ~ 60 de euro/persoană ṣi include transportul dus-întors, taxele de intrare ṣi o masă de prânz. Autocarele pornesc din Kusadasi dis-de-dimineaṭă (în jurul orei 7.30) ṣi se întorc după ora 18.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Pamukkale (Vacanṭă în Tucia iulie-august 2015)”

  1. Mioara says:

    Interesant si deosebit de atractiv acest obiectiv turistic.M-au incantat si impresionat imaginile de un ,,alb imaculat,,al peretilor calcarosi si traseului.Placute pentru popas si izvoarele termale relaxante.Minunat!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)