Oradea – martie 2013

          Am ajuns pentru prima oară în Oradea, de fapt, pentru prima oară în acest colţ de ţară şi am rămas profund impresionată. Nu ştiu de ce, dar m-am simţit parcă teleportată în timp şi spaţiu şi mi-a plăcut mult sentimentul. Să fie oare de vină moştenirea şi tradiţia acumulate în peste 200 de ani de ocupaţie habsburgică? Sau faptul că Oradea este aşezată la doar 10 km de graniţa cu Occidentul şi influenţele Vestului au ajuns aici mai repede?
          Oricare ar fi cauza, oraşul este un model de civilizaţie, curăţenie şi bun gust şi sunt foarte fericită că am ajuns să-l cunosc, chiar dacă mi-au trebuit peste 35 de ani să ajung aici. Nu am avut prea multe ore la dispoziţie, dar datorită unei bune prietene care locuieşte aici, am reuşit să vedem câteva dintre atracţiile principale şi să aflăm lucruri interesante.

          Primăria

Primaria Oradea

          Construită în stil neo-clasic în numai doi ani, între februarie 1902 şi octombrie 2003, Primăria din Oradea este situată pe malul stâng al Crişului Repede. Este o clădire masivă şi impunătoare ce îmbină stilul maiestuos cu funcţionalitatea unei instituţii administrative. Are forma literei ‘U’ cu o latură deschisă şi se întinde pe o suprafaţă de 5508 mp – parter şi două etaje. Faţada dinspre Crişul Repede are un turn cu un orologiu care se poate vizita în schimbul unei taxe de 5 lei/persoană.

          Turnul cu Ceas, înalt de 50 de metri, are patru etaje principale, trei dintre ele sunt deschise spre vizitare şi oferă o panoramă de 360 de grade asupra împrejurimilor.

 

Turnul Primariei Oradea

 

          Orologiul de la cota cea mai înaltă a fost construit în anul 1904 şi cântă la ore fixe “Marşul lui Iancu”, cântec patriotic românesc apărut în timpul Revoluţiei de la 1848.
          La etajul întâi se află mecanismul orologiului.

 

Orologiul din Turnul Primariei Oradea

 

          Nivelul al II-lea oferă o panoramă de la ~34 m, nivelul al III-lea de la ~40 m, iar nivelul al IV-lea de la ~50 m.
Crisul Repede vazut din Turnul Primariei

 

Crisul Repede

 

Vedere spre Biserica cu luna Oradea

                      -Vedere spre Sud Est – cu Biserica cu Lună în centru –

        
         Ȋn turn se poate urca pe scările metalice – de marţi până vineri, între orele 12.30 şi 18.30 şi în week-end între orele 12.30 şi 19.30. (programul de iarnă este mai scurt cu două ore).

         Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului “Biserica cu lună”

         Această biserică, cunoscută sub denumirea de “Biserica cu lună”, este unul dintre monumentele emblemă ale oraşului.

 

Biserica cu luna Oradea
     
          Lucrările de construcţie au început în 1784 şi au fost finalizate şase ani mai târziu. Biserica a fost sfinţită în 1832 după terminarea decoraţiunilor interioare. Arhitectura sa îmbină cu succes arta bizantină cu cea a barocului târziu şi a fost declarată catedrală în 1920.
         Cel mai interesant detaliu legat de această biserică îl reprezintă globul său –jumătate auriu şi jumătate negru – care indică fazele lunii pe cer şi care funcţionează cu aceeaşi precizie de peste două secole. 
Oradea Biserica cu luna
         
          Palatul Episcopiei Greco Catolice

          Una dintre cele mai frumoase clădiri din Oradea este sediul Episcopiei Greco-Catolice. Ȋnălţat pe locul vechiului sediu al Episcopiei, actualul edificiu datează din anul 1903 şi a fost construit într-o combinaţie de stiluri arhitecturale. A găzduit pentru o perioadă de timp biblioteca centrală. 

Fosta Biblioteca Oradea
         
          Teatrul Regina Maria

          Construit între 1899 şi 1900, Teatrul de Stat din Oradea a găzduit prima stagiune românească în octombrie 1927, prilej cu care a fost şi electrificat, devenind prima clădire electrificată din oraş.

          Sala este dispusă pe trei nivele, oferind până la 1000 de locuri, dintre care 576 pe scaune – în sală, lojii şi balcon.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

          Aspectul exterior îmbină mai multe stiluri –neoclasic, neobaroc, neorenascentist şi rococo. 

Teatrul Regina Maria Oradea

          Oradea este un oraş care te fascinează şi care se descoperă la pas. Câteva ore nu sunt suficiente decât pentru a face cunoştinţă cu centrul şi sperăm să ne întoarcem aici în curând pentru a-l descoperi în întreaga lui măreţie.

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Oradea – martie 2013”

  1. Elena Manea says:

    Foarte frumoasa, Oradea. De mult vroiam sa ajung. Prezentarea ta este un motiv in plus.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)