Malta – ghid de călătorie pe timp de iarnă

Dacă ai ales Malta ca destinaţie de vacanţă trebuie să ştii că această ţară, cu o suprafaţă de ~ 300 km pătraţi şi o populaţie de 420.000 de locuitori, este una dintre cele mai vizitate ţări europene, primind peste 1.200.000 turişti în fiecare an. Ai putea să crezi că o ţară atȃt de mică – formată dintr-o insulă mai mare şi alte două mai mici – nu-ţi va crea probleme prea mari şi vei putea să o străbaţi în întregime într-un city break de 3-4 zile. În realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Dacă vrei să vizitezi Malta de la un capăt la celălalt şi să-i cunoşti străzile încărcate de istorie, templele şi bisericile, castelele şi forturile, plajele, golfuleţele şi grădinile, atunci trebuie să-ţi rezervi cel puţin o săptămȃnă. Dacă eşti cu adevărat pasionat de istorie şi de arheologie vei dori, probabil, mai multe zile şi va trebui să-ţi alegi ca perioadă de vizitat iarna, mai exact între lunile noiembrie şi martie. În acest interval de timp, vremea este perfectă pentru drumeţii, soarele străluceşte multe ore pe cer, străzile sunt mai pustii, cozile de intrare la toate obiectivele turistice dispar cu desăvȃrşire şi te poţi bucura în voie de peisaje minunate, poţi face fotografii în care să nu apară şi alte personaje nepoftite şi chiar poţi să găseşti o plajă doar pentru tine, să te relaxezi şi să visezi. Dacă ai noroc, în luna noiembrie apa mării poate avea temperaturi de pȃnă la 22-23 de grade, aşa că te poţi şi bălăci în voie. Malta este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bune destinaţii de vacanţă pe timp de iarnă pentru că este binecuvȃntată cu o climă perfectă (cea mai bună din Mediterană), cu temperaturi ce pot ajunge pȃnă la 15 grade pe timpul zilei, dar care nu coboară sub 5-6 grade noaptea. În unele zile vȃntul poate bătea mai tare şi este posibil să plouă, dar, în comparaţie cu iarna din Europa, în Malta iarna este mult mai blȃndă şi mai prietenoasă. De aceea, foarte mulţi europeni din ţările nordice, dar şi din Marea Britanie, în special pensionari, preferă să se mute în Malta pe timpul iernii, economisind astfel mari sume de bani pe care le-ar plăti în ţările lor doar pe încălzire.

Deci, înainte de a-ţi alege Malta ca destinaţie a vacanţei tale trebuie să ştii ce anume vrei să faci şi ce fel de vacanţă îţi doreşti. Majoritatea europenilor care vin în Malta pentru a se bucura doar de plajă şi de apele de culoare azur ale Mediteranei, ajung în insulă în lunile iulie – august. Trebuie să ştii că această perioadă reprezintă vȃrful de sezon al insulei şi, din acest motiv, preţurile sunt cele mai mari, densitatea populaţiei pe metru pătrat se triplează, dar vei fi răsplătit din plin. Vei primi pȃnă la 12 ore de soare pe zi, peste 35 de grade în termometre şi peste 25 în apa mării. Cȃteodată, căldura este atȃt de toridă încȃt vei căuta un loc în care să te ascunzi de soarele puternic care bate fără milă între 12 şi 16 şi îţi vei găsi alinarea la o terasă umbrită unde vei putea degusta o bere locală sau un fresh de fructe. Chiar şi la primele ore ale dimineţii este posibil să-ţi fie puţin cam greu să găseşti un loc liber pe plajă să-ţi amplasezi cearceaful, iar seara va trebuie să aştepţi să se elibereze o masă la terasa ta preferată, dar nu trebuie să disperi. Dacă ţi-ai ales această perioadă de vacanţă înseamnă că ţi-ai asumat deja toate aceste incoveniente şi nu-ţi rămȃne decȃt să te bucuri de vacanţă ta malteză, alături de sute de mii de alţi turişti – îngrămădiţi pe plajă şi la terase, în trafic, în mijloacele de transport în comun şi mereu în competiţie pentru a găsi un loc bun de fotografiat (şi liber).

Dacă vrei să combini ore de relaxare şi bălăceala în mare cu plimbări pe străzile foarte bogate în atracţii turistice, atunci este recomandat să-ţi alegi ca perioadă de vizitare lunile septembrie – octombrie sau mai-iunie. Poţi beneficia astfel de ore cu soare şi suficient de multe grade în termometru pentru a face plajă şi baie aşa cum îţi doreşti şi poţi să hoinăreşti pe străduţe înguste cu ochii pe hartă şi pe pliantele de prezentare turistică pentru a observa şi admira tot ceea ce are Malta mai bun de oferit iubitorilor de istorie, artă şi arhitectură. În această perioadă este mult mai linişte, plajele nu mai sunt arhipline, străzile nu-ţi mai provoacă dureri de cap din cauza traficului aglomerat, iar căldura de la mijlocul zilei este mult mai suportabilă.

Nu întotdeauna însă putem să alegem aşa cum ne dorim perioadele de vacanţă pentru că nu întotdeauna suntem noi cei care decidem, dar, indiferent de anotimp, Malta oferă fiecăruia dintre noi o oază de relaxare şi de încȃntare – o bucăţică de cer albastru şi o mare ireal de frumoasă, cȃmpuri verzi tocmai bune pentru alergat, străduţe înguste cu aer misterios, clădiri vechi şi noi, perfect integrate şi armonioase, lecţii de istorie şi multe multe momente de fericire sublimă la apus de soare. Nu depinde decȃt de noi să facem dintr-o vacanţă malteză (mai scurtă sau mai lungă) un sejur de neuitat.

Dacă aţi ales să vizitaţi Malta pe perioada iernii (aşa cum am făcut noi) vă prezint în continuare un mic ghid de călătorie.

Unde ne cazăm

          Malta dispune de foarte multe spaţii de cazare atȃt pentru turiştii mai pretenţioşi, cȃt şi pentru cei care călătoresc cu buget redus. Cele mai frumoase şi populare zone turistice sunt Sliema şi St. Julien, aici găsindu-se cele mai luxoase hoteluri cu superbe panorame către golfuleţe liniştite, pline de yacht-uri. De aceeaşi panoramă superbă se bucură şi hoteluri mai modeste (de 3 stele) care se întind pe malul golfului, alături de surorile lor mai luxoase, dar şi blocuri particulare unde se pot închiria garsoniere sau apartamente de două camere, la preţuri foarte rezonabile.

Sliema Bay Malta– Sliema Bay –

St. Julien Bay Malta– St. Julien Bay –

O zonă nouă, dar în plină dezvoltare, o reprezintă Nordul extrem al insulei – oraşul Cirkewwa – unde s-au deschis de curȃnd cȃteva hoteluri luxoase cu vedere spre insula Gozo. Şi în capitala Valetta există, de asemenea, multe hoteluri, răsfirate pe malul apei, sau mai în interior, pe străduţe liniştite. Zone puţin mai liniştite şi mai ieftine sunt St. Paul’s Bay, Bugibba and Qawra. Toate aparţin de St. Paul’s Bay, dar sunt trei staţiuni turistice distincte, cu faleze frumoase cu vedere la Golful St. Paul şi la insula cu acelaşi nume.

Dacă îţi doreşti o vacanţă liniştită, departe de agitaţia marilor oraşe şi mai mult în mijlocul naturii, atunci poţi alege şi insula Gozo. Pȃnă nu demult doar o insulă de pescari, Gozo este acum un adevărat paradis pentru cei care caută liniştea şi aerul curat, în mijlocul cȃmpurilor de măslini şi portocali, cactuşi şi viţă de vie. Pe timpul iernii, vȃntul bate destul de tare dinspre Vest, ceea ce poate fi puţin cam neplăcut, dar insula îţi oferă suficient de multe atracţii turistice pentru a-ţi face vacanţa perfectă. Te găseşti, totuşi, şi destul de aproape de restul ţării pentru că un ferry te duce în doar 25 de minute pe insula mamă.

Bineînţeles că majoritatea oraşelor importante pun la dispoziţie turiştilor spaţii de cazare – de la 2 la 5 stele de confort, dar cele mai renumite zone rămȃn tot cele din Sliema şi St. Julien. Aici, pe perioada iernii, o cameră într-un hotel de 3 stele poate costa în jur de 25-30 euro/seară (puţin mai scumpe sunt camerele cu vedere la mare), iar la 5 stele preţul se ridică la 100-120 euro/noapte. Sunt sigură că altele sunt preţurile în timpul sezonului estival, dar, tocmai această politică a preţurilor mici pe perioada extra-sezonului este principalul motiv pentru care Malta este o destinaţie de călătorie foarte apreciată pe timpul iernii. Proprietarii de hoteluri din Malta sunt conştienţi de faptul că turiştii au posibilitatea să aleagă acum între o multitudine de destinaţii şi doar preţurile scăzute pot înclina balanţa în favoarea lor.

Multe hoteluri oferă micul dejun inclus în preţul camerei, dar, în cele mai multe cazuri, preţul pentru mic dejun este separat, existȃnd posibilitatea alegerii. La un hotel de 3 stele micul dejun poate costa între 5 şi 6 euro/persoană/zi, preţ ce nu este tocmai oglindit în diversitatea şi bogăţia meniului.

Unde mȃncăm

Pe perioada iernii cele mai populare şi mai aglomerate zone sunt acelea în care se găsesc şi cele mai multe restaurante, terase, baruri şi localuri de tot felul. Probabil că vara în orice colţ cȃt de îndepărat al insulei poţi găsi o terasă în care să-ţi poţi savura micul dejun sau o cină la ore tȃrzii în noapte. Iarna însă numărul restaurantelor deschise este mai mic şi este concentrat, în special, în zonele în care funcţionează şi hoteluri pe tot parcursul anului – Sliema, San Julien, St. Paul’s Bay, dar şi în Valetta şi în toate oraşele importante.

În Sliema, mai ales în zona de unde se iau vaporaşele, denumită Sliema Ferries, există foarte multe terase-restaurante la parterul tuturor hotelurilor răspȃndite pe malul apei iar preţurile sunt mai mult decȃt rezonabile. Mȃncarea este foarte bună, porţiile foarte mari şi servirea ireproşabilă. Aceste restaurante sunt specializate în mȃncare italiană – paste delicioase, pizza, fructe de mare, dar oferă şi bunătăţi locale şi fel de fel de mȃncăruri internaţionale.

Toate restaurantele au şi terase afară şi, chiar dacă este puţin răcoare la orele serii, aceste terase oferă un confort şi o ambianţă perfecte datorită încălzitoarelor amplasate printre mese care ridică simţitor temperatura ambientală.

Dacă ai plătit doar cazarea, fără a alege şi micul dejun, trebuie să ştii că poţi mȃnca foarte bine cu cȃţiva euro (în funcţie de preferinţe) un mic dejun la orice terasă pe malul mării (chiar mai ieftin pe străduţe mai lăturalnice) fără a exista riscul să te plictiseşti de acelaşi mic dejun în fiecare dimineaţă. Poţi alege din oferta foarte variată şi poţi schimba în fiecare zi.

Dacă eşti pasionat de fast-food-uri, le vei găsi în insulă la tot pasul – Mc. Donlad’s, Burger King, Subway, Pizza Hut – iar preţurile sunt destul de bune. Un meniu Mc. Donald’s costă ~ 6 euro, o prăjitură la Mc. Caffe 2.50 euro, iar un capuccino 1,5 euro.

O masă normală pentru două persoane costă între 20 şi 25 de euro (o pizza costă între 7 şi 9 euro, o porţie de paste între 5 şi 8 euro, o bere locală poate costa pȃnă la 2 euro, un pahar de vin 2,5-3 euro, o băutură răcoritoare 2-2,5 euro) la terasele/restaurantele de pe malul mării, preţurile fiind mai scăzute în interiorul oraşelor.

Dacă eşti hotărȃt să te răsfeţi în vacanţa ta malteză, atunci trebuie neapărat să încerci peştele şi fructele de mare – scoici, creveţi, calamari, caracatiţă, dar şi cȃteva preparate locale pe bază de iepure. Pentru o astfel de masă trebuie să scoţi din buznar ~ 50 de euro pentru două persoane (cu paharul de vin inclus şi aperitivul din partea casei), dar te asigur că nu-ţi va părea rău şi te vei ridica de la masă mai mult decȃt sătul şi hotărȃt să te mai întorci şi chiar să recomanzi şi altora experienţa ta culinară.

pasta with seafood Boat House restaurant Xlendi Gozo Malta

** Recomandam:

 • Cuba Bistro – Sliema

Cuba Bistro este un local foarte cochet aşezat la parterul unui hotel, în Golful Sliema. Aici am mȃncat o pizza delicioasă (~8 euro), făcută cu ingrediente originale italiene – măsline, prosciutto şi mozarella aşa cum numai în Italia găseşti.

Malta

 •  Boat House Restaurant – situat în Golful Xlendy, pe insula Gozo – pentru friptură de iepure, caracatiţă la grătar si spaghete cu fructe de mare.Malta

  MaltaMalta

Cum ne deplasăm

În Malta se poate ajunge pe două căi: cu avionul sau cu vaporul. Datorită aşezării sale strategice în Marea Mediterană, Malta se regăseşte pe ruta multor vapoare de croazieră care poposesc aici în număr mare în special în lunile de vară.

Cu avionul se poate ajunge în 2-3 ore din majoritatea aeroporturilor principale europene. De îndată ce ai ajuns în Malta International Airport, ai mai multe posibilităţi de transport către hotelul tău.

Poţi lua un taxi chiar din faţa aeroportului care te va duce pȃnă la destinaţie în timp scurt şi în condiţii de confort. Tarifele pentru aceste curse sunt fixe şi se pot chiar plăti în avans , la ghişeul special amenajat în interiorul aeroportului, în holul de aşteptare de la Sosiri. Tarifele sunt cuprinse între 11 şi 30 de euro, în funcţie de distanţă şi nu se pot negocia.

Şi din faţa Terminalului de Pasagere se pot lua astfel de taxiuri cu preţuri fixe. Trebuie să te interesezi înainte care este tariful pentru destinaţia dorită (există afişe cu tarifele în mai multe locuri) şi să nu-i permiţi şoferului să te încaseze mai mult.

În faţa aeroportului se află şi un terminal de autobuz, cu patru linii –X1, X2, X3 şi X4 – care acoperă aproape toată insula şi pentru care un bilet costă doar 1,3 euro.

Pentru a te deplasa în interiorul insulei, poţi să foloseşti cu încredere compania publică de transport. Autobuzele sunt, în general, bine întreţinute şi au aer condiţionat, te pot duce în absolut toate oraşele , de la Nord la Sud şi de la Est la Vest şi, pe timpul iernii, funcţionează destul de bine. În fiecare staţie vei găsi amplasat un program de funcţionare, dar trebuie să ştii că şoferii nu îl respectă în totalitate, de aceea este recomandat să soseşti în staţie cu cel puţin zece minute mai devreme dacă vrei să fii sigur că prinzi autobuzul dorit. În unele zone mai puţin umblate, autobuzele circulă la intervale de 30 -45 de minute (chiar o oră) şi, pentru că în multe staţii pe traseu nu sunt clienţi, şoferii nu mai opresc în toate staţiile şi ajung astfel înaintea orarului stabilit de program. Poţi să ajungi în staţie în timp, dar să ai ghinionul ca autobuzul tău să fi trecut deja. Bineînţeles că te afli în vacanţă, deci nu eşti grăbit şi nici nu te enervezi. Aştepţi cuminte următorul autobuz, bucurȃndu-te între timp de peisaj sau porneşti pe jos, ca să nu-ţi iroseşti orele preţioase pe o bancă, aşteptȃnd în staţie.

Principala staţie de autobuze se află chiar la intrarea în Valetta. Acolo există şi un birou de informare turistică de unde poţi procura o hartă şi un program de funcţionare (aproximativ) al autobuzelor.

Un bilet simplu costă 1.3 euro şi este valabil două ore. Pentru o zi întreagă biletul costă 1.5 euro, iar pentru o săptămȃnă 6.5 euro. Aceste preţuri sunt puţin cam mici, într-adevăr, în această perioadă, datorită faptului că guvernul a reziliat contractul cu compania Arriva care desfăşura activitatea în insulă şi aşteaptă noi ofertanţi, dornici să preia transportul local. Preţurile vor fi, cu siguranţă, mai mari în curȃnd. Aceste bilete/abonamente sunt valabile doar pentru insula Malta, nu pentru Gozo şi doar pȃnă la ora 23. După ora 23, autobuzele nu mai circulă decȃt în week-end (probabil vara programul este mai lung) şi pentru Night Bus sunt valabile alte bilete, la aceleaşi preţuri (deocamdată). Biletele se pot cumpăra de la ghişeele amplasate în unele staţii, de la automate, dar şi de la şofer.

 Dacă alegi autobuzul ca mijloc de transport în insulă, trebuie să ai în vedere faptul că în multe zone circulaţia se desfăşoară doar pe un singur sens (din cauza faptului că străzile sunt foarte înguste). De aceea, trebuie să te orientezi şi să afli din timp locul de oprire al autobuzului de întoarcere.

Pentru a ajunge din Sliema în Valetta, cel mai rapid şi plăcut mod este cu bărcuţa albastră. Aceste bărcuţe circulă de la primele ore ale dimineţii pȃnă seara şi te poartă de pe un mal pe celălalt în doar cȃteva minute, în schimbul unei taxe de 1,5 euro.

Nici taxiurile nu sunt foarte scumpe în oraş. Există două feluri de taxiurialbe şi negre. Taxiurile albe sunt cele care opresc oriunde şi pe care le găseşti parcate lȃngă hoteluri, mall-uri sau obiective turistice. Acestea sunt, în general, mai scumpe decȃt cele negre, dar tarifele se pot negocia la începutul călătoriei. Taxiurile negre sunt mai ieftine şi vin, de obicei, doar la comandă.

Dacă vrei să ai libertate de mişcare şi dacă nu ai probleme cu condusul pe partea stȃngă, atunci cel mai bine este să închiriezi o maşină pentru vacanţa ta. Preţurile sunt cuprinse între 20 şi 40 euro/zi, drumurile sunt foarte bune şi destul de bine semnalizate, dar traficul este cam aglomerat şi haotic chiar şi iarna.

Să nu te aştepţi ca în insulă să vezi foarte multe scutere, motociclete sau biciclete. Spre deosebire de insulele greceşti unde scuterul este principalul mijloc de transport, preferat atȃt de localnici, cȃt şi de turişti, în Malta nu am întȃlnit decȃt o singură dată un scuter pe drum şi un grup de motociclete (pe insula Gozo). Pistele pentru biciclete lipsesc aproape cu desăvȃrşire, iar pe stradă este foarte periculos să circuli, spaţiile fiind, oricum, foarte înguste.

Dacă vrei să te plimbi prin Valetta într-un mod mai relaxant, mai amuzant, dar şi tradiţional atunci ai mai multe posibilităţi:

 • trenuleţul galben. O tură completă durează ~ 35 de minute şi costă 4 euro/adulţi şi 2 euro/copii. Plecările au loc din faţa Catedralei Sf. John din oră în oră.

trenuletul turistic Valetta

 • taxiurile electrice

electric cab Valetta

 • trăsurile trase de cai

Trasura cu cai Valetta

Pentru a ajunge pe insula Gozo, trebuie să iei un ferry din Cirkewwa, din nordul extrem al insulei. Un bilet costă ~ 4.65 euro dus/întors/ adulţi şi 1.15 euro/copii, sumă ce se plăteşte o singură dată, la întoarcere, iar călătoria durează ~25 de minute. Dacă vrei să treci cu tine dincolo şi o maşină atunci trebuie să plăteşti 15.70 euro (aici fiind inclus şi biletul şoferului). Noaptea, după ora 20, tarifele sunt puţin mai mici.

Ferry Gozo

O dată pe săptămȃnă (marţi) pleacă un ferry spre Gozo şi din Valetta. Pe timpul verii, mai multe companii oferă excursii spre Gozo chiar din Valetta sau din Sliema, dar iarna, singura posibilitate o reprezintă ferry-ul din Cirkewwa.

Dacă ţi-ai programat o excursie pe insula Gozo trebuie să îţi planifici bine timpul şi să porneşti la drum cȃt mai devreme. Din Sliema pȃna la Cirkewwa călătoria cu autobuzul durează ~ o oră, dar poate dura o oră şi jumătate cȃnd traficul este aglomerat. De acolo, ferry boat-ul pleacă la fiecare 45 de minute (între orele 7.30 şi 1.30) şi la o oră jumătate între 1.30 şi 6.

Dacă vrei să priveşti Malta de la înălţimea double decker-ului hop on hop off, poţi să te îmbarci pe unul din multele bus-uri de culoare roşie (pe insula Malta) sau verde (pe insula Gozo) în schimbul unei taxe de 17 euro/zi/adulţi şi 11 euro/zi/copii. Fiind extrasezon, ar fi bine să cauţi mai multe oferte şi să negociezi preţul pentru că toţi agenţii care vind bilete au libertatea să lase la preţ, atȃta timp cȃt şi tu eşti hotărȃt să nu plăteşti primul preţ afişat.

Malta sightseeing bus

Indiferent de modul în care ţi-ai ales să străbaţi insula trebuie să fii pregătit în orice moment să străbaţi drumurile şi pe jos. În Valetta, străduţele sunt prea înguste pentru orice mijloc de transport în comun (cu excepţia trenuleţului galben, al taxiurilor electrice, al bicicletelor) şi este preferabil de mers pe jos.

 În Gozo, cel mai bine este să închiriezi o maşină pentru a putea străbate insula de la un capăt la celălalalt după bunul tău plac sau, dacă eşti adeptul plimbărilor cu bicicleta, atunci un mountain bike este tot ceea ce ai nevoie. S-ar putea să te supere puţin vȃntul, dar frumuseţea peisajelor va merita orice efort.

Dacă vremea îţi permite, trebuie să faci o plimbare cu una dintre micuţele bărci tradiţionale ‘dghajsa‘ care te vor purta prin Grand Harbour şi îti vor oferi o imagine deosebită de la nivelul mării.

Barcute traditionale Malta

Cȃteva sfaturi pentru o vacanţă reuşită în Malta

 • Ca în multe oraşe turistice şi aici trebuie să te fereşti de cei care vor să profite de pe urma turiştilor creduli. Întreabă întotdeauna înainte tariful pe care urmează să-l plăteşti într-un taxi, dar şi preţul fructelor în pieţe. Maltezii au tendinţa să mărească puţin preturile atunci cȃnd vȃnd străinilor, nu şi dacă întrebi înainte – în special la tarabele ambulante de pe marginea drumului care vȃnd fructe şi legume.
 • Nu uita că în Malta circulaţia se desfăşoară pe partea stȃngă şi de aceea trebuie să fii foarte atent mai ales cȃnd traversezi strada şi cȃnd iei autobuzul din staţie.
 • În foarte multe locuri publice există acces gratuit la internet – parcuri, mall, gara maritimă – dar şi la majoritatea teraselor şi restaurantelor.
 • În Valetta, în pieţele importante şi în parcuri există fȃntȃni cu apă potabilă de unde îţi vei putea umple sticla ori de cȃte ori vei dori.
 • Dacă circuli cu autobuzul, trebuie să ştii că şoferul nu opreşte în toate staţiile, decȃt dacă sunt alţi călători care urcă/coboară. Dacă vrei să cobori într-o staţie anume, trebuie să anunţi şoferul (există un buton roşu care trebuie apasat), iar dacă doreşti informaţii, poţi foarte bine să întrebi pe oricine din jurul tău. Absolut toţi localnicii vorbesc limba engleză şi sunt foarte amabili, dornici să te ajute şi să te îndrume. Dacă vrei, poţi afla lucruri foarte interesante în timpul călătoriei cu autobuzul, poţi primi ponturi bune unde să mănȃnci o mȃncare tradiţională sau orice altceva îţi doreşti. Şoferii sunt şi ei amabil, dar cȃteodată sunt cam nervoşi din cauza traficului aglomerat.
 • Trebuie să mai ştii că în Malta se foloseşte sistemul electric englezesc, adică prizele cu trei găuri. Este bine să ai asupra ta un adaptor (travel adaptor) dacă vrei să nu mai plăteşti cȃţiva euro pe el pentru a-ţi încărca telefonul sau bateria aparatului foto.
 • Înainte de a folosi telefonul mobil, fii sigur că ai ales reţeaua potrivită şi acceptată de compania ta de acasă. În Malta există mai multe companii de telefonie care se pot activa automat pe telefonul tău, excluzȃnd-o chiar pe cea mai potrivită şi încărcȃndu-ţi factura cu sume uriaşe. Acum, compania Vodafone Romȃnia a activat un serviciu automat care te anunţă imediat ce o reţea străină se conectează la telefonul tău. Această decizie a fost luată, probabil, după ce foarte mulţi clienţi s-au plȃns că au fost încărcaţi cu sume mari din cauza faptului că convorbirile lor nu au fost intermediate de Vodafone, ci de alte companii străine, iar Vodafone a fost nevoită să plătească pierderile. Dacă auzi la telefonul tău anunţul ” this call has been barred” înseamnă că o altă reţea a încercat să-ţi mijlocească apelul, dar a fost respinsă de către Vodafone. Cel mai bine este să-ţi fixezi telefonul pe manual (căutare manuală a reţelei), împiedicȃnd în felul acesta să se activeze automat vreo altă reţea intrusă.

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 Responses to “Malta – ghid de călătorie pe timp de iarnă”

 1. costica anonimul says:

  frumoasa Malta,o tara mica si interesanta.Mi-am notat tot cand ajung acolo o sa stiu sa ma descurc.Asteptam si alte postari-va urmarim pas cu pas

 2. Mioara says:

  Cel mai amanuntit si pretios ghid prin diverse locuri turistice il puteti gasi,oricand,citind frumoasele articole ale Oanei!

 3. Carmen says:

  Aveți idee cum ar fi de sărbători? Eu as vrea sa merg de revelion dar mi-e teama sa nu fie prea pustiu…
  Multumesc pt răspuns!

  • calatoriprinlume says:

   Scuze pentru intarziere, dar nu am avut acces la internet in ultimul timp. Malta este foarte frumoasa in toate anotimpurile. De sarbatori nu este deloc pustiu pentru ca au oferte foarte bune si foarte multi turisti vin din toata lumea. Daca ai noroc de vreme buna, este posibil sa faci si plaja … poate nu baie in mare, dar plaja … Cele mai frumoase zone sunt Sliema si St. Julien … in special iarna … in rest, este posibil sa fie mai pustiu, intr-adevar. Daca vrei sa vizitezi toata insula atunci este perfect … vara este foarte aglomerat. Iti doresc vacanta placuta! Dar, pana la iarna … mai ai o alta vacanta in fata, cu siguranta!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)