Londra Top 10- vacanţă aprilie 2013

Sunt sigură că o mini vacanţă în Londra nu este suficientă pentru a vizita toate obiectivele turistice importante, dar este mai mult decȃt suficientă pentru a observa şi înţelege cum reuşeşte acest oraş să facă faţă cu brio invaziei a milioane de turişti în fiecare an.
Avȃnd o suprafaţă de ~1500 km², Londra este cel mai mare oraş al Europei şi primeşte anual peste 20 de milioane de turişti din întreaga lume. Majoritatea dintre ei preferă să se limiteze doar la aria din interiorul Circle Line, linia de metrou care înconjoară cele mai importante obiective turistice şi să se fotografieze cu emblemele oraşului. Alţii caută să descopere Londra mai puţin cunoscută şi se depărtează de centru pentru a cunoaşte de aproape suburbiile, descrise cu atȃta realism şi culoare în cărţile lui Charles Dickens. Iubitorii de istorie şi de artă vin în Londra pentru a vizita  muzeele, casele memoriale şi galeriile şi sunt sigură că nu există un alt oraş în lumea aceasta care să adăpostească atȃt de multe muzee.
În afară de marile muzee clasice, prezente oriunde în lume, Londra găzduieşte foarte multe alte muzee, unele mai ciudate, altele mai puţin, dar toate foarte interesante: Muzeul Cavaleriei (Household Cavalry Museum), Muzeele celor mai importante stadioane de fotbal, tenis sau rugby ( Arsenal, Chelsea, Wimbledon, Wembley, Twickenham), Muzeul Băncii Naţionale (Bank of England Museum), Muzeul Naţional al Armatei (National Army Museum), Muzeul Cinematografiei (Cinema Museum), Muzeul Penitenciarelor ( Clink Prison Museum), Muzeul Modei (Fashion and Textile Museum), Muzeul Freud, Muzeul Handel (casa în care compozitorul german a locuit timp de 36 de ani), Muzeul Pompierilor (London Fire Brigade Museum), Muzeul Mijloacelor de Transport (London Transport Museum), Muzeul Sherlock Holmes, Muzeul Copilăriei ( V&A Museum of Childhood), Muzeul Jucăriilor (Pollocks Toy Museum), Muzeul Naţional de Marină (National Maritime Museum), Muzeul Forţelor Aeriene (Royal Air Force Museum), Muzeul Marelui Incendiu ( The Monument to the Great Fire of London), Muzeul Instrumentelor Muzicale ( Musical Museum), Muzeul Automobilului (London Motor Museum), Muzeul Gărzilor ( Guards Museum), Muzeul Grădinilor (Garden Museum), Muzeul Muzicii Britanice (British Music Experience), Muzeul Desenelor Animate (Cartoon Museum) şi încă multe altele.
Indiferent că eşti iubitor de artă, pasionat de istorie sau îndrăgostit de Londra ca concept şi simbol, vei găsi, cu siguranţă, în marele oraş ceva care să te atragă, să te uimească şi să te facă să îţi doreşti mai mult.
Despre Londra s-au scris atȃtea cărţi şi ghiduri turistice, s-au făcut atȃtea filme. Dar, nimic nu te pregăteşte cu adevărat pentru prima întȃlnire cu marea metropolă. Primele ore ale vacanţei îţi trec într-o clipă pentru că eşti atȃt de acaparat de tot ceea ce vezi în jurul tău, încȃt uiţi complet de timp. Atenţia îţi este furată ba de o clădire interesantă, ba de o doamnă elegantă, îmbrăcată într-un frumos palton roşu. Îţi aminteşti apoi că nu ai prea mult timp la dispoziţie şi ar trebui să-ţi faci un plan, adăugȃnd pe lista ta de priorităţi acele obiective turistice care te interesează cu adevărat. Fiecare dintre noi avem propriile noastre priorităţi şi preferinţe şi putem vedea acelaşi oraş, dar cu alţi ochi şi din cu totul alte perspective. Fiecare ne putem întocmi propriul nostru top al celor mai iubite locuri. Bineînţeles că şi acest top se poate modifica în funcţie de vȃrstă şi, dacă acum, noi am preferat să evităm marile Muzee londoneze, asta nu înseamnă că peste 10 sau 15 ani nu vom dori neaparat să ne întoarcem aici exact pentru ele. Dacă acum am vizitat Grădina Botanică Kew, asta nu înseamnă că nu ne vom mai dori să ne întoarcem aici peste ani. Ba, dimpotrivă. Grădinile botanice şi parcurile vor fi întotdeauna preferatele noastre, indiferent de vȃrstă şi de anotimp.
După patru zile de hoinărit prin Londra, putem să punem cap la cap un top al celor mai frumoase locuri pe care le-am văzut, cu specificarea obligatorie că anumite locuri merită mult mai mult decȃt o simplă vizită de cȃteva ore, iar altele trebuie neaparat vizitate de mai multe ori, în diferite momente ale zilei. Ceea ce urmează nu este un top în adevăratul sens al cuvȃntului pentru că încă nu am reuşit să stabilim locurile în clasament, dar este, mai degrabă, o listă de ‘must see /do’ în Londra, listă pe care o aveam în cap de mai mulţi ani şi pe care am reuşit să o îndeplinim aproape în totalitate.
1. Tur al oraşului cu autobuzul turistic hop on hop off (citiţi mai pe larg aici)
Cel mai simplu mod de a face cunoştintă cu un oraş nou este o plimbare cu bus-ul turistic hop on hop off. Chiar dacă, în Londra, această experienţă te va costa cam multişor ( 26-30 lire/adulţi şi 13-15 lire/copii), sunt sigură că merită pe deplin. Dacă nu ai prea multe zile la dispoziţie să străbaţi Londra la pas, bus-ul hop on hop off te poate ajuta să treci în revistă tot oraşul în doar cȃteva ore şi apoi să decizi singur ce obiective turistice merită mai mai mult din timpul tău.

 

Hop on hop off Londra

 

Big Bus Tours Londra

 

Hop on hop off Londra

2. Plimbare pe Tamisa
          O plimbare cu vaporaşul pe Tamisa poate fi o alegere bună, indiferent de momentul zilei. Multe obiective turistice importante sunt amplasate pe malul rȃului şi, privite de la nivelul apei, în bătaia razelor soarelui sau în lumina apusului, toate îţi vor părea mai mari, mai impunătoare.
          City Cruises este cea mai mare companie care oferă croaziere pe Tamisa, între Westminsterşi Tower Bridge, la preţuri cuprinse între 9 şi 18 lire/persoană. Un bilet este valabil o zi întreagă şi îţi oferă posibilitatea să cobori şi să urci în orice staţie, între orele 10 şi 18. Un bilet simplu, fără nicio ofertă sau combinaţie de oferte, costă 19 lire.

 

Thames Boat

 

          Dacă ţi-ai procurat deja un bilet la bus-ul turistic double decker, atunci trebuie să ştii că acelaşi bilet îţi permite să călătoreşti atȃt cu bus-ul, cȃt şi cu vaporaşul, în intervalul de timp în care este valabil, fără a mai plăti ceva în plus, beneficiind de aceeaşi posibilitate hop on hop off oriunde doreşti.
         Dacă eşti cazat în afara Londrei şi, pentru a ajunge în centru, trebuie să călătoreşti cu trenul, atunci trebuie să ştii că un bilet de tren aduce cu el şi un super bonus – pass-ul London Attractions 2 for 1, pe care îl vei primi în gară, odată cu biletul. Acest pass îţi oferă o reducere de 50% la biletele de intrare la foarte multe obiective turiste, inclusiv la plimbările pe Tamisa, dar numai în cazul în care două persoane circulă cu trenul. Aceleaşi două persoane vor plăti împreună un bilet întreg, ceea ce înseamnă că o croazieră cu vaporaşul va costa doar 9 lire.
          City Cruises oferă şi un alt fel de croazieră – Sightseeing Cruises  în acelaşi sistem hop on hop off, între Westminsterşi Greenwich pentru 19 lire/persoană (8.50 lire/copil).

 

Tower bridge London

          Thames Clippers este o altă companie ce oferă croaziere pe Tamisa cu plecări la fiecare 20 de minute din toate punctele importante, incluzȃnd London Eye, Tower Bridge, Greenwich. Biletul pentru o zi întreagă costă 13.50, oferind posibilitatea hop on hop off. Există şi un bilet simplu, pentru o singură călătorie şi acesta costă 6 lire/ adulţi.

Dacă buzunarul îţi permite, atunci poţi să alegi o croazieră mai specială cum ar fi:

 • Sundower  – croazieră la apus de soare cu un pahar de şampanie inclus (20 lire/persoană)
 • The London Showboat – croazieră de trei ore şi jumătate, cu masă inclusă (patru feluri de mȃncare şi vin), spectacol de cabaret şi muzică live la ceas de seară. Astfel de croaziere sunt disponibile numai vinerea şi sȃmbăta, cu plecare la ora 19.30 de la Westminster, iar un bilet costă 75 lire/persoană.
          Dacă vrei să ai parte de o experienţă mai deosebită, atunci poţi opta pentru o plimbare cu kaiak-ul pe Tamisa (Kayaking London) sau pentru un tur într-un vehicul de tip amfibie. London Duck Tour te va purta pe străzile Londrei, printre cele mai importante obiective turistice şi apoi îşi va continua traseul pe Tamisa. Plecările au loc din spatele caruselului (Chicheley Street), în fiecare zi între orele 10 şi 16 (sȃmbata şi duminica de la ora 9.30), iar un bilet costă 21 lire/adulţi (14 lire/copil sau 62 lire/familie).

 

3. Plimbare prelungită prin grădinile şi parcurile londoneze

 

          Dacă ai noroc de vreme bună, fără ploaie, atunci trebuie să-ţi rupi cȃteva ore din vacanţa ta şi să iei la picior parcurile londoneze. Vei găsi în Londra unele dintre cele mai frumoase şi curate parcuri din lume şi vei putea să admiri, alături de alţi iubitori de natură, aranjamente superbe de plante multicolore, perfect aliniate şi îngrijite şi spaţii verzi de gazon impecabil.
          Dacă ţi-ai programat o vizită la Buckingham Palace, începe-ţi ziua cu o plimbare în cele două parcuri din faţa Palatului – St. James’s Park şi Green Park – pentru a face cunoştinţă cu cele mai simpatice şi blȃnde veveriţe pe care le-ai întȃlnit vreodată. Nu trebuie să le cauţi prea mult pentru că sunt peste tot şi vor veni la tine, mai ales dacă ai puţină mȃncare pregătită pentru ele. Chiar dacă nu ai mȃncare specială pentru veveriţe, ci doar un sandwich sau o pungă de biscuiţi, ele tot vor veni să te inspecteze şi să cerşească ceva bun. Sunt sigure că vor primi mereu cȃte ceva, chiar dacă acel ceva este, cȃteodată, doar o coajă de banană. Veveriţele din St. James’s Park sunt foarte bucuroase să-ţi ureze bun venit şi, cu siguranţă, aceşti ochişori simpatici nu au cum să te lase indiferent.

 

Veverite in St. James Park

Hranind veveritele in St. James Park London

          După ce ai hrănit veveriţele şi le-ai fotografiat cum ai dorit, e timpul să acorzi atenţie şi altor vieţuitoare din zonă. Lacul este plin de pasări de diferite culori şi dimensiuni, toate la fel de blȃnde ca veveriţele şi toate la fel de bucuroase să apară în pozele tale.

 

In St. James Park London

 

Pasari in St. James Park

          Aceste două parcuri sunt cele mai aglomerate parcuri londoneze datorită faptului că se află în vecinătatea Palatului Buckingham şi sunt luate cu asalt, la propriu, de sute de turişti la orice oră din zi. Mulţi stau direct pe iarbă, în grupuri sau solitari, unii stau pe bănci, dar cei mai mulţi străbat aleile de la un capăt la celălalt, într-un dute-vino continuu.

 

Londra St. James Park

St. James Park

 

Un alt parc la fel de renumit, dar mai puţin aglomerat este Hyde Park. Cu ale sale ~ 140 de hectare, Hyde Park este cel mai mare parc londonez, întins pe suprafaţa unui fost domeniu de vȃnătoare al regelui Henric al VIII-lea. Este renumit pentru Speakers’ Corner, un loc foarte îndrăgit de londonezi care se adună aici în fiecare duminică pentru a fi martori sau pentru a participa direct la adevărate lecţii de oratorie pe diferite teme. Hyde Park găzduieşte şi un memorial dedicat Prinţesei Diana, foarte apreciat de către turişti.

Hyde Park London

 

Londra Hyde Park

Diana's Memorial Hyde ParkLondon

 

          Lȃngă Hyde Park se află Kensington Gardens, foarte îndrăgite de turişti în special datorită faptului că aici se află şi Kensington Palace, ultima reşedinţă a Prinţesei Diana.

 

Kensington Palace

 

           În afară de parcuri, mai mari sau mai mici, unde te poţi răcori sau odihni într-o zi călduroasă şi obositoare, poţi să găseşti refugiu şi în Kew Royal Botanical Garden – una dintre cele mai mari grădini botanice din Europa (citiţi mai pe larg aici ).  Dacă eşti, cu adevărat, iubitor de natură, atunci o vizită la Grădina Botanică Kew te va încȃnta peste măsură, indiferent de anotimp. Poţi să petreci aici una sau două ore – dacă vrei doar să te plimbi pe aleile umbrite de copaci seculari – sau poţi să petreci o zi întreagă dacă doreşti să treci în revistă întreaga colecţie de plante ornamentale, flori rare şi pe cale de dispariţie, plante protejate, orhidee şi alte mii de alte soiuri. Grădina Botanică Kew Gardens se întinde pe o suprafaţă de peste 120 de hectare şi găzduieşte peste 40.000 de specii diferite de plante. Se poate vizita în fiecare zi, între orele 9.30 şi 18.30 (9.30- 19.30 în weekend), iar un bilet costă 15 lire/adulţi (copiii sub 17 ani intră gratuit).

 

Kew Gardens
Royal Botanical Gardens London

 

Rododendron Kew Gardens London

 

Sera Victoriana Kew Gardens London

 

Gradina Botanica Kew

 

Gradina Botanica Kew Londra

 

4. Vizită la Globe Theatre
          O vizită la Globe Theatre te poartă înapoi în timp, în cea mai înfloritoare epocă a imperiului, mai ales din punct de vedere cultural şi artistic- epoca shakesperiană, în timpul Reginei Elisabeth I.
          Teatrul original a fost construit în anul 1599 pentru compania de actori The Chamberlain’s Men, din care făcea parte şi Shakespeare. Aici, timp de 14 ani, au fost reprezentate cele mai importante opere ale dramaturgului, dar şi ale altor autori ai secolului. În timpul unui spectacol, un decor a luat foc şi incendiul s-a extins, distrugȃnd în totalitatea întreaga clădire care a fost reconstruită în foarte scurt timp. Pȃnă în 1644, Teatrul Globe a reprezentat principalul teatru londonez, iar pentru o lungă perioadă de timp, chiar singurul, deoarece toate celelalte fuseseră închise de Guvernul Puritan al Angliei din acea vreme. În 1644 a fost demolat şi timp de peste 350 de ani a fost uitat cu desăvȃrşire.
          Actualul Globe Theatre a fost inaugurat în anul 1997, la ~ 150 de metri distanţă faţă de fundaţia originală, dar păstrȃnd absolut aceeaşi arhitectură, atȃt exterioară, cȃt şi interioară.

 

Globe Theatre London

 

          O vizită la Globe Theatre poate însemna un tur complet al clădirii, cu ghid specializat şi o incursiune în trecut. Dacă ai noroc, poţi să asişti la repetiţii pentru cȃteva minute – timp în care nu ai voie să faci fotografii, pentru a nu deranja actorii. Un astfel de tur costă 13.50 lire/persoană.

In interiorul Teatrului Globe Londra

 

          Dacă eşti şi mai norocos şi ai ajuns în Londra în perioada stagiunii teatrale, atunci trebuie să-ţi rezervi o seară pentru a lua parte la unul din multele spectacole care se desfăşoară în acest an. În prezent, compania de actori –Globe Theatre Company- pune în scenă, din mai pȃnă în octombrie, cele mai reprezentative opere ale lui Shakespeare şi ale altor autori moderni. Sala are o capacitate de 1600 locuri, dintre care 700 în picioare, exact ca pe timpul lui Shakespeare, pentru care un bilet costă doar 5 lire. Celelalte categorii de bilete sunt cuprinse între 15 şi 39 de lire/personă. Tinerii sub 18 ani beneficiază de bilete reduse la preţul de 3 lire, indiferent de locul în sală.
          Deschiderea stagiunii a avut loc pe 23 aprilie cu  The Tempest (Furtuna) a lui Shakespeare. Pe parcursul verii cele mai importante reprezentaţii vor fi: Macbeth, As You like it, A Midsummer Night’s Dream, The Taming of the Shrew, Harry the Sixth. Majoritatea spectacolelor au loc la ora 19.30, dar se ţin şi spectacole la ora 12.30, 13 sau 14. Pentru detalii sau rezervări – www.shakespearesglobe.com

 

5. Traversarea Tamisei de pe un mal pe celălalt pe podurile principale

 

          Tamisa este principala sursă de apă a Londrei şi principala cale de transport. Dar, mai mult decȃt atȃt, Tamisa este un simbol şi un obiectiv turistic important ce atrage anual milioane de vizitatori. Străbătută la pas, de pe un mal pe celălalt, pe unul dintre cele 26 de poduri sau într-un vaporaş ce pluteşte uşor pe luciul apei, Tamisa este, cu siguranţă, unul dintre locurile pe care ţi-ai dorit dintotdeaunasă le vezi, să le experimentezi în diferite momente ale zilei.
          Tamisa este navigabilă în aval, spre mare şi în amonte spre Hampton Court şi ~ 65 de km din lungimea ei curge între Tower Bridge şi Tilbury Dock.
          În porţiunea cuprinsă între Westminster şi Tower Bridge se găsesc cele mai frumoase şi renumite poduri.
         Mulţi turişti cred că London Bridge este denumirea prescurtată a lui London Tower Bridge, dar ele sunt, de fapt, două poduri distincte, chiar dacă vecine.
          Actualul London Bridge a fost deschis traficului în anul 1973, fiind construit pentru a înlocui vechiul pod ridicat în secolul al XIX-lea.

 

London Bridge

 

          London Tower Bridge, construit între 1886 şi 1894, în stil gotic pentru a se integra mai bine în peisaj alături de Turnul Londrei,  are două nivele – cel de jos pentru maşini, iar cel de sus pentru pietoni. Pasajul pietonal a fost închis în 1909, din cauza lipsei de interes din partea pietonilor, dar a fost inaugurat în 1982, în scop turistic, devenind astăzi unul dintre principalele puncte de interes turistic.
Tower Bridge

 

         Millennium Bridge este un pod pietonal ce face legătura între St. Paul’s Cathedral şi Galeria de Artă Tate Modern. A fost deschis în anul 2000, dar, din cauza unor probleme tehnice, a fost închis pentru doi ani şi reinaugurat în 2002.

 

Millennium Bridge

 

          Golden Jubilee Bridge a fost inaugurat în 2002 pentru a celebra cei 50 de ani de domnie ai Reginei Elisabeth II.

 

Golden Jubille Bridge

 

          Westminster Bridge este foarte frumos luminat la ceas de seară pentru a scoate şi mai bine în evidenţă Palatul Westminster (Palatul Parlamentului) şi faimosul Big Ben.

 

Westminster Bridge

 

          Waterloo Bridge, Blackfriars Bridge şi Southwark Bridge sunt alte poduri întȃlnite pe acest traseu cuprins între Westminster şi Tower Bridge.

 

Blackfriars Bridge
– Blackfriars Bridge –
Waterloo Bridge
 – Waterloo Bridge –
Southwark Bridge
 – Southwark Bridge –

6. Admirarea oraşului de la înălţime

          Ca să ai o imagine de ansamblu asupra oraşului, trebuie neapărat să găseşti un loc la înălţime din care să priveşti peste acoperişurile caselor şi să te simţi puţin mai aproape de cer. În Londra există mai multe posibilităţi, unele mai scumpe, altele mai ieftine.
          Cea mai scumpă variantă o reprezintă noul simbol al oraşului – The Shard. Dacă scoţi din buzunar 30 de lire (23.95 lire/copil), te poţi urca cu un lift de viteză pȃnă aproape de vȃrful acestui zgȃrȃie-nor şi poţi admira oraşul de la o înălţime de 244 de metri.

 

The Shard Londra

 

          Tot a variantă scumpă o reprezintă şi Caruselul – The London Eye (20 lire/adulţi şi 12.30 lire/copii). Priveliştea poate fi, într-adevăr, breathtaking, de la 135 de metri înălţime, mai ales la ceas de seară cȃnd întregul oraş se îmbracă în haine multicolore.

 

The London Eye

 

          Dacă preferi o variantă mai ieftină, atunci cea mai potrivită alegere o reprezintă The Monument. Ridicat în 1677 pentru a comemora Marele Incendiu care devastase oraşul cu un an în urmă, acest monument îţi oferă o frumoasă panoramă de la o înălţime de 62 de metri şi biletul de intrare costă doar 3 lire. Dar, scările trebuie să le urci pe jos.

 

The Monument Londra

 

          Dacă în planul tău este şi o vizită la St. Paul’s Cathedral, atunci trebuie să ştii că această uriaşă clădire oferă una dintre cele mai bune panorame asupra oraşului, de la înălţimea de 85 metri. Pentru a ajunge sus, pȃnă în Golden Gallery, trebuie să urci cele 528 de trepte, dar efortul tău va fi răsplătit pe măsură. Priveliştea de sus este, într-adevăr, deosebită, în special într-o zi senină.

 

Saint Paul's Londra
Vedere din St. Paul's Cathedral Londra

 

Vedere din St. Paul's Cathedral Londra (6)

Vedere din St. Paul's Cathedral Londra (5)

 

Vedere din St. Paul's Cathedral Londra (4)

 

Vedere din St. Paul's Cathedral Londra (3)

 

Vedere din St. Paul's Cathedral Londra (2)

          La ceas de seară, o alegere bună este şi Tower Bridge. Contra sumei de 8 lire/persoană (3.40 lire/copii) se poate urca pe Walkways pentru o panoramă de vis asupra Tamisei. Podurile Londrei şi toate clădirile mai vechi sau mai noi de pe ambele maluri se îmbracă în haine multicolore şi, cu siguranţă, nu vei putea rezista tentaţiei de a face cȃteva fotografii.
Tower Bridge

 

London Bridge

7. Vizită la Greenwich

          Greenwich este un cartier în partea de SE a marii metropole londoneze, pe malul stȃng al Tamisei şi este renumit în întreaga lume pentru simplul fapt că este casa primului meridian – Longitudine O° – care trece prin Royal Greenwich Observatory.
          O vizită la Greenwich Observatory te poate ajuta să găseşti răspunsurile la mai multe întrebări legate de  importantul factor al longitudini, atȃt de necesar pentru calcularea şi aflarea poziţiei şi a drumului unui vapor pe mările şi oceanele lumii. Aceste întrebări au frămȃntat minţile luminate ale multor cercetători, navigatori şi simpli aventurieri şi au fost necesari zeci de ani de muncă pentru a descoperi răspunsul în această ecuaţie. Dacă te-au pasionat lecţiile de geografie de la şcoală, atunci ştii, cu siguranţă, că fiecare loc de pe planeta noastră este măsurat în raport cu distanţa lui (Est sau Vest) faţă de Primul Meridian (Greenwich), dar nu ai ştiut, probabil, cȃt de mult s-au chinuit oamenii, în trecut, pentru a calcula cu precizie acest element. În ziua de azi, cȃnd sistemul GPRS îţi poate spune cu precizie poziţia în care te afli la orice oră din zi şi din noapte, ni se poate părea greu de înţeles de ce în secolele trecute era atȃt de greu să-ţi găseşti cu precizie poziţia pe mare.
          Dacă eşti, cu adevărat, pasionat de astronomie, atunci trebuie să-ţi rezervi o zi întreagă pentru a vizita Observatorul Astronomic şi pentru a găsi răspunsurile la aceste întrebări, dar şi la multe altele.

 

Royal Observatory Greenwich

 

Observatorul Astronomic Greenwich

          Poţi să vizitezi şi Planetariul, dar trebuie să ştii că prezentarea (doar în limba engleză) este de nivel începător şi nu-ţi va spune nimic din ceea ce nu ştii deja. Poate fi o lecţie de astronomie interesantă în special pentru copii.

 

Planetarium Greenwich

 

          Dacă nu eşti chiar pasionat de astronomie, atunci te vei mulţumi, probabil, cu o scurtă trecere în revistă a Observatorului şi cu o fotografie cu picioarele de-o parte şi de alta a liniei (simbolice) care reprezintă Primul Meridian.

 

Primul Meridian

Greenwich Primul Meridian

          Dacă îţi mai rămȃne puţin timp la dispoziţie, poţi să vizitezi şi Muzeul de Marină şi să te fotografiezi cu Cutty Sark, ultimul tea-clipper(corabie ce transporta ceai din China în secolul al XIX-lea) ce mai supravieţuieşte şi astăzi (ancorat şi transformat în muzeu din 1957).
Muzeul de Marina Greenwich

Cutty Sark

          În afară de toate acestea, în Greenwich mai poţi admira frumoasa clădire a Colegiului Naval Britanic (găzduit de o clădire construită în secolul al XVII-lea), piaţa centrală şi multe case interesante, sobre şi, cu siguranţă, foarte scumpe.
8. Big Ben
          Cȃnd eram mică ascultam la radio ora exactă anunţată de BBC direct din Big Ben. Nu ştiam prea multe despre Londra atunci, dar mi se părea foarte interesant ca un clopot să anunţe ora exactă după care se ghidează o Europă întreagă.
          Dacă vrei să-ţi fizexi ceasul la ultima secundă, atunci trebuie să ştii că Big Ben este numele dat clopotului uriaş şi nu turnului aşezat pe latura de Est a Palatului Parlamentului (Palatul Westminster). Acest turn măsoară 103 metri înălţime şi are orologii pe toate cele patru feţe. Cadranele ceasurilor au diamentrul de 7 metri fiecare, iar minutarele sunt lungi de 4,5 metri. Clopotul de 14 tone greutate a fost amplasat în turn în anul 1858 şi de atunci bate cu precizie la ora exactă.
Big Ben

 

Westminster Bridge

 

Big Ben by night

 

9. Turul oraşului pe jos cu ghid specializat
          Un mod foarte interesant şi educativ de a cunoaşte Londra este şi acest tur al oraşului pe jos cu ghid specializat. Indiferent cȃte ghiduri turistice ai citit şi cȃt de mult te-ai documentat în legătură cu acest oraş, un ghid turistic local îţi va oferi mult mai multe informaţii şi îţi va răspunde de toate întrebările şi curiozităţile. Peste toate acestea, se mai adaugă şi plăcerea de a comunica şi interacţiona cu oameni interesanţi şi bine informaţii de la care ai ce învăţa. În funcţie de preferinţele tale, poţi alege între mai multe tipuri de tururi pentru care trebuie să plăteşti între 5 şi 10 lire/persoană. Cele mai cunoscute tururi sunt oferite de către cele două companii care operează bus-urile turistice hop on hop off.

          The Big Bus Company oferă (în preţul aceluiaşi bilet de bus) următoarele tururi gratuite cu ghid, cu plecare din Trafalgar Square şi cu durată de o oră jumătate- două ore.

 • Royal London Walk – te ajută să descoperi Londra, incluzȃnd aici principalele atracţii turistice din centrul oraşului. Plecări în fiecare zi la ora 10.20.
 • Harry Potter Location Walk – te poartă pe urmele lui Harry Potter, descoperind şapte locuri în care s-au făcut filmările pentru ecranizarea cărţii. Plecări în fiecare zi la ora 13.

Aceste două tururi sunt gratuite, incluse în biletul de hop on hop off, dar se pot plăti şi separat, iar un bilet costă 5 lire/persoană.

 •  Ghosts by Gaslight – reprezintă o incursiune în trecutul misterios al oraşului unde poţi afla o mulţime de curiozităţi despre criminali, fantome şi superstiţii ciudate, toate acestea la un pahar de bere tradiţională în cȃteva pub-uri autentice.     Acest tur costă 9 lire/personă, dar este inclus în biletul de hop on hop off. Plecările au loc în fiecare seară, la ora 19.30.
          The Original Tour Company oferă alte tururi interesante:
 • Changing of the Guards – cu plecare în fiecare zi la ora 10.30, de la Original London Visitor Centre.
 • Jack the Ripper Tour – începe la ora 19.30 din staţia de bus de la Tower of London (sȃmbăta este şi un tur la ora 15) şi te poartă pe urmele celui mai mare ucigaş în serie care a zguduit oraşul în anul 1888. Pentru acest tur este nevoie de rezervare în avans.
 • Rock’n’ Roll Tour – cu plecare la ora 13, de la Original London Visitor Centre, acest tur te poartă pentru 90 de minute pe urmele marilor nume ale muzicii internaţionale – The Beatles, The Rolling Stones, David Bowie, The Sex Pistoles
          Şi aceste tururi sunt gratuite, incluse în preţul biletului de hop on hop off, dar se pot procura şi separat, la preţul de 9 lire/persoană.
          Nu ştiu cȃt de interesant poate părea pentru tine un tur al muzicii Rock’N’Roll sau al crimelor lui Jack the Ripper, dar Londra oferă şi alte tururi mai paşnice şi mai educative.
 1. Dickens London Tour – cu plecări Miercuri, Sȃmbătă şi Duminică la ora 10. Aceste tururi te poartă prin Londra victoriană a lui Charles Dickens, incluzȃnd popasuri la mai multe case în care autorul a locuit şi a scris. Un bilet costă 10 lire/persoană şi necesită rezervare cu cȃteva zile în avans.
 2. Greenwich Royal Tour – îţi oferă o vizită de o zi întreagă la Greenwich. Cu plecare la ora 9.30 din staţia de tren Greenwich, turul te poartă pe străzile oraşului pentru a descoperi Piaţa Centrală, Colegiul Naval, Cutty Sark, Royal Observatory. Un bilet costă 75 de lire/adulţi (45 de lire/copil), dar include şi biletele de intrare la toate obiectivele turistice de pe traseu.
 3. Greenwich Tour Guides Association – te ajută să descoperi Greenwich cu un ghid local. Plecările au loc în fiecare zi la orele 12.15 şi 14.15 din faţa Tourist Information Centre (Cutty Sark Gardens) şi un bilet costă 7 lire/persoană. Turul te va purta pe la Observatorul Regal, Greenwich Park, Primul Meridian, dar şi pe străzile oraşului.
 4. Award-winning London Walks – este compania care oferă cele mai cunoscute şi îndrăgite plimbări însoţite de ghid, pentru 9 lire/persoană. Aceste tururi sunt diferite, în funcţie de ziua săptămȃnii, iar programul se poate afla doar de pe site-ul www.walks.com.

 

10. Cele mai îndrăgite simboluri londoneze – Cabinele telefonice, Taxiurile şi  Garda de la Palatul Buckingham
          Atunci cȃnd vezi un film (sau doar o secvenţă) a cărui acţiune este plasată în Londra, cel mai probabil regizorul o să-ţi arate un simbol al oraşului pentru a te face să înţelegi mai uşor locul de desfăşurare al povestirii. În cele mai multe cazuri, acest simbol este chiar o cabină telefonică pentru că aceste cabine telefonice londoneze sunt specifice doar capitalei britanice. Design-ul unic şi culoarea roşie le fac uşor de recunoscut, dar şi foarte apreciate de turişti care caută mereu să ducă acasă, măcar într-o fotografie, o astfel de imagine inconfundabilă.

 

Cabina telefonica londoneza

          Un alt simbol al oraşului era, pȃnă în anii trecuţi, taxiul londonez. Întotdeauna negru,  taxiul londonez era uşor de recunoscut pe străzile oraşului, dar, in ultimii şase ani, taxiurile londoneze au invadat străzile oraşului în toate culorile curcubeului.

 

Taxi londonez

 

taxi londonez colorat

 

IMG_3486a

 

IMG_2244a

          După o perioadă dificilă, compania londoneză de taxi-uri şi-a revenit din faliment şi va schimba din nou culoarea taxiurilor în negru. În curȃnd, totul va reveni la normal, adică ‘back in black’.

 

Original London cab

 

          Un alt simbol specific Londrei îl reprezintă Garda de la Palatul Buckingham. Îmbrăcaţi în inconfundabilele uniforme negre cu roşu, atȃt călare, cȃt şi pe jos, mȃndrii componenţi ai Gărzii Regale sunt o atracţie turistică în sine ce nu trebuie ratată.
          Dacă vrei să-i vezi, atunci trebuie neapărat să vii în faţa Palatului Buckingham. Zeci de mii de turişti, înarmaţi cu zeci de mii de camere foto, se înghesuie să obţină un loc cȃt mai în faţă pentru a privi acest interesant spectacol. Ca să vezi, cu adevărat, tot spectacolul, atunci trebuie să vii în zonă în mai multe zile, la ora prȃnzului. Într-o zi, trebuie să vii în jurul orei 9.30-10 ca să prinzi un loc în primul rȃnd de lȃngă gardul Palatului pentru a vedea ceremonia de schimbare a gărzii, care are loc la ora 11.30. În altă zi, trebuie să ocupi un loc în primul rȃnd de lȃngă gard în faţa Sediului Cavaleriei (din imediata vecinătate a Palatului) pentru a observa pregătirile pentru schimbarea gărzii, inclusiv fanfara care îi va însoţi pe noii membri ai gărzii pȃnă la Palat pentru a lua locul celor vechi.
          Este foarte interesant de privit şi fotografiat spectacolul acesta colorat, dar poate fi dificil să găseşti un loc liber disponibil, cu vedere frontală, pentru a privi de aproape uniformele impecabile, privirile foarte serioase ale celor care le poartă, dar şi caii superbi ai trupelor călare sau ai poliţiştilor implicaţi în organizarea şi dirijarea traficului.

 

IMG_3266a

 

IMG_3343a

 

 

IMG_3217a

 

Garda din fata Palatului Buckingham

 

IMG_3300a

 

Schimbarea Garzii in fata Palatului Buckingham

         Londra este un oraş care merită descoperit sub toate aspectele, de aceea necesită multă bunăvoinţă şi răbdare din partea noastră. Trebuie să-l străbatem de la Est la Vest şi de la Nord la Sud, la primele ore ale dimineţii, dar şi la ceas de seară. Trebuie să-l respirăm şi să-l mirosim primăvara şi vara în toate parcurile şi grădinile pline de azalee sau de trandafiri şi apoi să ne reîntoarcem iar pentru a-l imortaliza în culorile aurii ale toamnei. Trebuie să-l privim de la nivelul apei şi să-i cunoaştem podurile şi cheiurile.   Trebuie să nu uităm că, înainte de toate, Londra înseamnă istorie. Înseamnă cea mai veche monarhie din Europa, cel mai mare oraş al Europei, cel mai vechi metrou şi multe alte superlative.
          Londra reprezintă un oraş viu şi modern, o metropolă în continuă mişcare şi modernizare care te va captiva şi te va zgudui, în acelaşi timp, dar te va face să-ţi doreşti mai mult.
         După un city-break londonez, nu-ţi rămȃne altceva de făcut decȃt să retrăieşti iar şi iar experienţa ta în capitala Britanică privind sutele de poze pe care, cu siguranţă, le-ai făcut şi apoi să-ţi faci planuri pentru o nouă vizită.
Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Londra Top 10- vacanţă aprilie 2013”

 1. Anonymous says:

  am auzit,am citit dar de vazut….poate cand am sa mai cresc o sa stau si eu calare pe meridianul nr 1,daca nu …poate e mai simplu sa le retrasez–englezu e mai smecher,dar nu ma poate opri sa-mi fac propiul glob cu meridianul nr.1 sa treaca prin GALESU (sau AZUGA).Mai ramane de vazut restul.Mi-a placut,frumos

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)