Londra – cȃteva sfaturi pentru o vacanţă reuşită

Dacă ai ales să vizitezi Londra pe cont propriu, trebuie să fii pregătit să faci faţă unor provocări deosebite.
Un city break londonez poate fi mult mai scump decȃt o săptămȃnă de vacanţă în orice insulă grecească sau chiar decȃt două săptămȃni într-o insulă din Tailanda (ok, fără a pune la socoteala biletele de avion). Dar, dacă îţi doreşti cu adevărat să bifezi şi Londra pe lista ta de locuri vizitate, trebuie să  laşi deoparte toate prejudecăţile şi să renunţi la a mai face vreo comparaţie de preţuri odată ajuns în capitala Regatului Unit.
Nu trebuie să transformi într-o altă monedă pentru a înţelege mai bine cȃt costă o sticlă de apă plată, o îngheţată sau intrarea la Muzeul Madame Tussaud. Oricȃt ai calcula, rezultatul este acelaşi. Londra este, pe departe, unul dintre cele mai scumpe oraşe pe care le-ai vizitat vreodată, dar, lăsȃnd la o parte banii, o vacanţă londoneză îţi oferă o experienţă unică, nemaivăzută şi de neuitat.
        

Cazare în Londra

Cea mai mare parte din bugetul unei vacanţe londoneze îi este alocat spaţiului de cazare. Indiferent că este un hotel de patru stele în inima Londrei sau doar o cameră modestă la periferie, cazarea în capitala Regatului te va dezamăgi cu siguranţă.
În centru, hotelurile sunt exagerat de scumpe pentru condiţiile pe care le oferă. O cameră dublă într-un hotel de trei stele costă peste 80 de lire/noapte în centrul Londrei. Cu cȃt mergi mai spre periferie, cresc şansele să găseşti camere mai ieftine, dar trebuie să te înarmezi cu răbdare şi să adaugi încă ~10 lire/zi pentru transportul către în oraş. Pentru a-şi menţine preţurile mai ridicate, hotelurile de la periferie pretind că sunt de confort ridicat, ceea ce se observă imediat după numărul de stele afişat, dar nu după calitatea serviciilor sau dotările camerelor. O cameră într-un hotel de patru stele de la periferie poate costa în jur de 70 de lire/noapte, dar nu trebuie să te impacientezi dacă constaţi că această cameră nu are în dotare un frigider. În niciun caz o cadă în baie, ceea ce la patru stele europene este obligatoriu.
Dacă  banii sunt ultimul lucru pe care îl iei în considerare şi vrei să fii răsfăţat în capitala Regatului Unit, atunci trebuie să te cazezi la unul dintre cele mai faimoase hoteluri londoneze – SavoyClaridges, Dorchester sau Ritz. 🙂
Un loc într-un hostel costă minimum 20 lire ( într-un dormitor cu mai multe paturi), dar, pentru aşa ceva, este nevoie de rezervare în avans. (exemplu – Kent House & Kent Hall).
Pentru familii sau grupuri de 5-6 persoane, mult mai avantajoasă este închirierea unui apartament în sistem self catering.
Dacă nu eşti pretenţios, atunci nu te va deranja prea mult diferenţa uriaşă  în raportul calitate-preţ şi vei considera că Londra este cu adevărat unică, în toate sensurile.

     Mai multe informaţii se pot obţine de la British Hotel Reservation Centre ( www.bhrconline.com),  VisitEngland (www.visitengland.com) sau VisitLondon (www.visitlondon.com).

Cum ne deplasăm în Londra

Cea mai mare parte a centrului Londrei trebuie străbătut la pas.
Dacă vrei să te mişti mai repede dintr-un loc în altul, atunci trebuie să apelezi cu încredere la serviciile celei mai vechi reţele de metrou din Europa. Folosit anual de peste 750 milioane de pasageri, metroul londonez are 12 linii subterane şi una de suprafaţă  ce se împrăştie de la Est la Vest şi de la Nord la Sud. Metroul acoperă zonele 1-9, incluzȃnd aici Londra (The City of London), Westminster (The City of Westminster) şi zona metropolitană. Un bilet simplu pentru zona 1 costă 4.5 lire.
 Oyster Cards şi Travelcards sunt două tipuri de abonamente pentru una, trei, şapte zile sau chiar mai multe (lunar şi de sezon), împărţite în nouă zone de trafic. Aceste abonamente se pot cumpăra din Centrele de Informare Turistică sau în avans de pe http://www.visitbritainshop.com/ sau http://www.visitlondon.com/traveller-information. Sunt valabile pentru metroul subteran şi de suprafaţă, autobuz, tren, tramvai şi gondola Air Lines (Emirates) şi oferă discount-uri la plimbările cu vaporaşul pe Tamisa.
Mai există un tip de permis pentru o zi întreagă, valabil pe toate mijloacele de transport (tren, metrou subteran şi de suprafaţă şi autobuz), dar folosit exact în această ordine. Acest abonament costă 8 lire şi se validează doar la intrarea în staţia de tren, dar nu mai devreme de ora 9 dimineaţa. Este destinat celor care sunt cazaţi la periferie şi, pentru a ajunge în centru, au nevoie să folosească şi trenul (pȃnă la intersecţia cu o staţie de metrou). Acest abonament oferă discount de 50% la foarte multe obiective turistice.
În afară de metrou, Londra are şi o reţea de autobuze foarte dezvoltată şi bine pusă la punct care funcţionează de la ora 5 dimineaţa pȃnă după miezul nopţii. Există şi o linie de noapte care acoperă majoritatea punctelor turistice importante şi chiar o linie non stop. Singurul incovenient este că, pe timpul zilei, traficul este destul de aglomerat şi la orele de vȃrf se creează des blocaje.
Dacă vrei să vii cu maşina personală (sau închiriată) în Londra şi să te plimbi prin centru, trebuie să ştii că se plăteşte o taxă specială de 10 lire/zi de luni pȃnă vineri, între orele 7 şi 18. Această taxă se numeşte ‘congestion charge’ şi trebuie plătită în avans. Se poate plăti şi pentru ziua din urmă, dar atunci este puţin mai mare – 12 lire.
Ca să te deplasezi spre şi dinspre aeroporturi există mai multe opţiuni – metrou, tren express sau autobuz – în funcţie de locul de amplasare al aeroportului.

          Gatwick Airport

 • First Capital Connect – De la London Bridge cu trenul spre St. Pancras International. Călătoria durează ~ 30 minute şi costă 8.5 lire
 • Gatwick Express – Din Victoria Station cu trenul, ~ 30 de minute. Biletul costă 15.95 lire.
 • National Express Airport – Din Victoria Coach Station cu autocarul. Călătoria durează ~ o oră şi 20 de minute şi costă 8 lire.         

           Heathrow Airport

 • London Underground – pe linia de metrou Piccadilly, din centrul Londrei spre Terminalele 1-4 şi 5, la fiecare cinci minute, de la 5 dimineaţa la 23.54. Călătoria durează o oră şi un bilet simplu costă 5 lire.
 • Heathrow Connect – cu trenul din Paddington, direct la Heathrow, terminalul 1,2 sau 3. Călătoria durează ~30 de minute şi un bilet costă 8.5 lire.
 • Heathrow Express – cu trenul direct şi fără oprire din Paddington. Un bilet costă 18 lire şi călătoria durează 15 minute.
 • National Express Airport – cu autocarul din Victoria Coach Station, trei plecări pe oră. Durata călătoriei este de ~ 40 de minute (în funcţie de trafic) şi un bilet costă 5 lire.
          Stansted Airport
 • Stansted Express – din Liverpool Street, cu trenul, plecări la fiecare 15 minute. Durata călătoriei este de ~45 de minute şi un bilet costă 21.50 lire.
 • National Express Coach – cu autocarul din Victoria Station, plecări la fiecare 20 de minute. Călătoria durează ~ 80 de minute (în funcţie de trafic) şi un bilet costă 10 lire.         

          Luton Airport

 • Green Line Express – cu autocarul, plecări la fiecare 20 de minute din Baker Street, Marble Arch şi Victoria Coach Station. Călătoria durează 75 de minute şi biletul costă 16 lire.
 • First Capital Connect – cu trenul, plecări la fiecare 6-7 minute, din St. Pancras International. Durata călătoriei este de ~ 35 de minute, iar biletul costă 14 lire.
          Pentru a înţelege mai bine cum şi în ce direcţie trebuie să te deplasezi pentru a ajunge la aeroport sau la hotel (de îndată ce ai pus piciorul pe pămȃnt londonez), ar fi ideal să te dotezi cu o hartă a metroului şi cu una mai extinsă, a zonei metropolitane, în cazul în care hotelul tău se află mult mai departe de centru.

Unde mȃncăm

Dacă ai ajuns în Londra trebuie neapărat să încerci atȃt de renumitul ‘fish and chips’. Indiferent că îl vei servi la un restaurant elegant, la unul mai modest sau la un fast food la colţul străzii ‘fish and chips’-ul londonez nu te va dezamăgi. Vei plăti pentru o porţie între 7 şi 15 lire.
fish and chips in London
În Londra vei găsi, cu siguranţă, toate brandurile de fast food-uri din lume, dar preţurile sunt pe măsură. O masă pentru două persoane la un fast-food renumit (exemplu Mc. Donald’s) costă în jur de 20- 25 de lire.
O cină sau un prȃnz cu trei feluri de mȃncare (fără vin) costă în jur de 20 de lire/persoană la un restaurant modest şi poate ajunge pȃnă la 40-50 de lire/personă într-un restaurant mai elegant.         
Obiective turistice
Pentru a vizita cele mai importante obiective turistice londoneze, trebuie să-ţi pui deoparte o cantitate consistentă din fondul zilnic alocat vacanţei tale (mai multe info aici).
Update preţuri octombrie 2018

Intrările la principalele obiective turistice sunt printre cele mai scumpe pe care le vei plăti vreodată şi, dacă încerci să faci vreo comparaţie, îţi vine să renunţi din start. Nu uita că rezervările on-line ȋţi aduc discount-uri şi unele ȋţi pot asigura accesul rapid, fără rȃnd. Seniorii (+60), copiii şi persoanele cu dizabilităţi beneficiază de reduceri. Pentru unele obiective turistice, preţurile diferă, ȋn funcţie de sezon.

 • Madame Tussauds -45 lire/adulţi (39 lire/rezervare on-line)
 • London Eye – 25 lire/adulţi (34 lire/rezervare on-line)
 • The London Dungeon – 31 lire/adulti (27 lire/rezervare on-line)
 • Aquarium Sea Life – 36 lire/adulţi (31 lire/on-line)
 • The Tower of London – 26.8 lire /adulţi (22.7 lire/rezervare on-line)
 • St. Paul’s Cathedral – 18 lire/adulţi (16 lire/rezervare on-line)
 • Zoo – 25 lire/adulţi, (20.45 lire/rezervare on-line)
 • The Wembley Stadium Tour – 17 lire
 • Kew Botanical Gardens – 17.75 lire
 • Globe Theatre – 17 lire/ adulţi
 • Westminster Abbey – 22 lire/ adulţi, (20 lire/rezervare on-line)
 • Kensington Palace -19.50 lire/adulţi
 • British Museum – 10 lire/adulti (11 lire/rezervare on-line – număr limitat de vizitatori/zi)
 • Greenwich Observatory – 24.25 lire/ adulţi , (19 lire/ rezervare on-line)
          La National Gallery, Science Museum, Victoria şi Albert Museum şi Natural History Museum intrarea este liberă, dar se plătesc bilete separate pentru diferite expoziţii temporare (5-15 lire/adulţi, gratuit/copii).
          Există şi pass-uri combinate (Joint Tickets) care permit vizitarea a trei sau patru obiective turistice – Aquarium, London Eye, Madame Tussauds, London Dungeon, The Monument, Tower Bridge.
       
                    În speranţa că micul meu ghid îţi va fi de folos, îţi doresc să te bucuri la maximum de vacanţa ta londoneză.
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Londra – cȃteva sfaturi pentru o vacanţă reuşită”

 1. Angelica says:

  Buna, si eu sunt fascinata de Londra si abia astept sa ajung acolo.:) Chiar azi mi-am cumparat de la flysky.ro biletul de avion pentru ianuarie cu 104 euro

 2. Anonymous says:

  Vad ca este oarecum o regula de a cumpara diverse bilete (inclusiv ptr Heathrow Connect) online. As dori sa stiu daca se pot cumpara si acolo,direct la aeroport si daca exista vreo diferenta la pret! Stiti f. bine ca la noi pe langa transferul din lei in lire bancile mai iau si un comision

 3. […] CITIŢI ÎN CONTINUARE: Cȃteva sfaturi pentru o vacanţă reuşită […]

 4. Iulian says:

  Londra este unul dintre cele mai scumpe orase ale Europei. Foarte buna articolul!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)