La plimbare prin parcurile Barcelonei (city-break în Barcelona – iunie 2014)

Dacă vrei să iei pulsul Barcelonei ṣi al locuitorilor ei, dacă eṣti sătul de stat la cozi interminabile ṣi ṭi se pare outrageous să plăteṣti bilete de intrare de 20 de euro la obiective turistice mult prea lăudate ṣi supraevaluate, dacă vrei să vezi ṣi o altă faṭă a oraṣului, îṭi recomand să faci o plimbare prelungită pe faleză, de-a lungul plajelor, pe malul portului Vell, prin parcurile ṣi grădinile oraṣului. Îṭi vei putea petrece o după amiază întreagă sau chiar mai multe în mijlocul tinerilor care se întâlnesc zi de zi în Parcul Ciutadellei pentru a se relaxa ṣi pentru a desfăṣura activităṭile lor preferate, departe de zgomotul ṣi forfota unui oraṣ extraordinar de aglomerat indiferent de sezon. Chiar dacă nu mergi în Barcelona pentru a face plajă, o plimbare de câteva ore pe faleză este binevenită în orice zi călduroasă de vară, primăvară ṣi toamnă, dar ṣi iarna, când plajele sunt goale, dar faleza devine neîncăpătoare într-o zi cu soare.

În acest mod vei descoperi adevărata faṭă a locuitorilor acestui oraṣ ṣi sufletul veṣnic tânăr al unui popor care ṣtie să trăiască ṣi să se bucure indiferent de situaṭia economică a ṭării sau de vremea de afară.

În toate oraṣele pe care le vizitez îmi place să fac o plimbare în cel puṭin un parc sau o grădină. De cele mai multe ori, îmi aleg o după amiază de week-end, atunci când spaṭiile verzi sunt luate cu asalt de tineri ṣi vârstnici ṣi însoṭiṭorii lor din lumea necuvântătoarelor. Dacă timpul îmi permite, îmi place să iau pulsul parcurilor ṣi al grădinilor în diferite momente ale zilei pentru a face cunoṣtinṭă cu o gamă cât mai largă de vizitatori.

Barcelona este unul dintre cele mai verzi oraṣe europene pe care le-am vizitat vreodată. În afară de Grădina Botanică, absolut toate celelalte parcuri ṣi grădini sunt publice ṣi nu necesită procurarea vreunui bilet de intrare.

În majoritatea parcurilor pe care am avut norocul să le vizitez până acum în diferite ṭări, am putut să observ ṣi să admir aceeaṣi gamă de activităṭi preferate pe care le pot remarca ṣi în parcurile din ṭara mea. Peste tot în lumea aceasta oameni de vârste diferite îṣi dau întâlnire în parcuri pentru a petrece momente de relaxare în compania prietenilor sau, din contra, pentru a fugi de zgomotul ṣi agitaṭia oraṣelor ṣi pentru a se refugia în mijlocul naturii. Indiferent de anotimp, dacă vremea de afară este prietenoasă, oamenii se adună în parcuri (ṣi grădini) pentru a socializa cu prieteni sau cu necunoscuṭi, pentru a se plimba pe aleile umbroase sau pentru a-ṣi scoate la plimbare animalele de companie.

Barcelona Parc della Ciutadella walking the dogs

 

Unii preferă liniṣtea ṣi solitudinea ṣi îṣi petrec timpul pe o bancă citind o carte sau admirând peisajul ṣi feṭele vesele ale copiilor ieṣiṭi la joacă, însoṭiṭi de bunici sau doici. Alṭii străbat aleile în lung ṣi în lat, pedalând pe biciclete sau alunecând pe role, luându-se la întrecere cu cei care se bazează pe propriile lor picioare ṣi aleargă pentru a se menṭine în formă sau doar pentru a fi în ton cu moda.

 

Barcelona biking

Barcelona Arch rollerskating

 

În parcurile din Barcelona, poṭi vedea absolut toate aceste activităṭi desfăṣurate de oameni de toate vârstele, dar ṣi multe altele. Pentru că, din fericire, oamenii sunt diferiṭi, au precocupări ṣi hobby-uri diferite care necesită, în majoritatea cazurilor, spaṭii de desfăṣurare adecvate ṣi companii numeroase.

Dacă vrei, de exemplu, să cânṭi la chitară, o poṭi face într-o sală de clasă sau între cei patru pereṭi ai camerei tale, dar, este mult mai distractiv ṣi mai relaxant să -ṭi găseṣti un loc în parc, la umbră, pe o bancă sau chiar pe iarbă ṣi să exersezi după pofta inimii. Poate că eṣti doar începător în acest domeniu sau, din contra, un virtuoz al instrumentului, în parc vei găsi mediul propice pentru a repeta la nesfârṣit un acord sau pentru a demonstra ceea ce ṣtii mai bine. Nu trebuie să-ṭi faci probleme că deranjezi pe vecina de apartament ṣi nu trebuie să te stresezi din cauza colegilor de clasă care ṭi-ar putea critica orice miṣcare. În parc eṣti liber să experimentezi, eṣti liber să greṣeṣti ṣi, mai ales, ai posibilitatea să intri în contact cu alṭi oameni care au aceeaṣi pasiune ca ṣi tine. Poṭi învăta de la ei ṣi poṭi, la rândul tău, să înveṭi pe alṭii. La final, dacă efortul tău nu a fost în van ṣi melodia sună exact aṣa cum trebuie, vei reuṣi să oferi momente de bucurie iubitorilor de muzică ṣi îndrăgostiṭilor care îṣi fac declaraṭii de iubire veṣnică, având pe fundal acorduri de chitară. Există o gamă largă de instrumente care pot fi experimentate într-un parc, pe iarbă sau pe bancă. Câteodată, efectul este cu atât mai plăcut, cu cât mai mulṭi instrumentiṣti, chiar ṣi diferiṭi, se adună la un loc ṣi experimentează împreună. Aṣa poate lua naṣtere un adevărat ‘concert’ în aer liber care nu se lasă trecut cu vederea ṣi poate atrage o mulṭime de spectatori.

 

Barcelona playing the guitar in the park

În afară de aceṣti instrumentiṣti învăṭăcei, în Barcelona poṭi întâlni – în toate parcurile, grădinile ṣi staṭiile de metrou – o altă categorie de instrumentiṣti ‘profesioniṣti’. Îi numesc aṣa pentru că majoritatea dintre ei îṣi câṣtigă existenṭa în acest mod, oferind demonstraṭii de virtuozitate muzicală, în schimbul bănuṭilor dăruiṭi de trecătorii grăbiṭi.

Pe cei mai mulṭi astfel de cântăreṭi ambulanṭi i-am întâlnit în Parcul Guell. Dacă i-aṣ fi adunat pe toṭi la un loc, am fi putut alcătui o adevărată orchestra pentru că aproape niciun instrument nu lipsea din întreg.

Barcelona playing the guitar Park Guell

Barcelona playing the electric guitar in Park Guell

Barcelona Park Guell Russian woman playing the xylophone

Dar ṣi în Parcul Ciutadellei, am observat o gamă destul de diversificată de instrumente muzicale care se completau foarte bine unele pe altele, chiar dacă se găseau răsfirate în locuri diferite. Proprietarii lor doreau cu orice preṭ să le pună în valoare ṣi încercau, pe cât posibil, să le testeze la maximum calitaṭile. Unii reuṣeau foarte bine ṣi atrăgeau în jurul lor, în doar câteva minute, ṣi câṭiva admiratori. Alṭii, mai timizi, se aflau abia la stadiul de ‘abc’, dar atrăgeau ṣi ei privirile admirative ṣi încurajările trecătorilor.

Barcelona Parc della Ciutadella playing instruments

În afară de cântăreṭi instrumentiṣti, parcurile din Barcelona găzduiesc, în special la ceas de seară, grupuri-grupuri de dansatori aparṭinând unor genuri diferite. Cei mai gălăgioṣi, dar ṣi cei mai ‘coloraṭi’, sunt dansatorii de rap ṣi hip hop. Adunaṭi în grupuri numeroase în jurul casetofoanelor, aceṣtia sunt mereu imprevizibili ṣi puṣi pe ceartă, gata să se războiască cu oricine care îṣi permite să fie altfel decât ei. Din fericire, după câteva minute de privit, îṭi dai seama că totul nu reprezintă decât un rol jucat cu măiestrie de către niṣte actori care vor să iasă în evidenṭă, să impresioneze ṣi chiar să ṣocheze câteodată. Cu această categorie de ‘artiṣti’ trebuie să te comporṭi adecvat dacă vrei să nu ai probleme pentru că ei pot deveni foarte uṣor iritaṭi ṣi sătui să fie admiraṭi de persoane ce nu aparṭin grupului. Nu trebuie să-i priveṣti prea stăruitor, nici să-i fotografiezi prea insistent. Mulṭumeṣte-te cu câteva fotografii de grup, nu prim-planuri ṣi, oricât de ciudat ṭi s-ar părea ceea ce fac  ei, nu încerca niciodată să-ṭi arăṭi dezaprobarea sau dispreṭul în ceea ce îi priveṣte. Parcul este scena lor de desfăṣurare ṣi tocmai din acest motiv au ales să exerseze în acest loc, departe de privirile indiscrete ṣi dezaprobatoare ale vecinilor sau ale părinṭilor.

Barcelona Arch rap music and dance

Barcelona Arch hip hop and rap dance

În parcurile din Barcelona eṣti liber să faci absolut tot ceea ce doreṣti, atâta timp cât nu deranjezi pe cei din jurul tău.

Dacă vrei să faci jogging, dar este, în acelaṣi timp, rândul tău să scoṭi copilul sau căṭelul la plimbare, poṭi să combini aceste două activităṭi ṣi să mulṭumeṣti pe toată lumea. Poṭi să faci jogging, dar să împingi ṣi căruciorul sau poṭi să-ṭi pui rolele în picioare ṣi să te legi cu o sfoară pe care să o ataṣezi, într-un fel sau altul, de căṭelul tău cel zvăpăiat. Nu vei aluneca cu viteză prea pare, dar va fi foarte distractiv, atât pentru tine, cât ṣi pentru ceilalṭi trecători care te vor privi cu zâmbetul pe buze.

Barcelona Parc della Ciutadella walking the baby

Foarte mulṭi oameni au început să aibă grijă de corpul lor ṣi îṣi petrec câteva ore pe săptămână într-o sală de sport dotată cu o mulṭime de aparate de gimnastică. Este, bineînṭeles, mult mai relaxant ṣi mai interesant să-ṭi desfăṣori programul zilnic de exerciṭii fizice în aer liber, pe iarbă, alături de un grup de prieteni (sau chiar necunoscuṭi) care preferă, ca ṣi tine, să iasă din rutina spaṭiilor închise ṣi să se manifeste în mijlocul naturii. Indiferent că faci exerciṭii de întreṭinere sau urmezi un program mai serios de slăbire, o gamă foarte variată de miṣcări – întinderi, flotări, abdomene ṣi multe altele – se pot desfăṣura direct pe iarbă, alături de un partener de încredere.

Barcelona Parc della Ciutadella doing aerobics

Dacă vrei, poṭi să exersezi chiar scheme de karate, judo sau yoga, poṭi să sari coarda, să stai în mâini, să faci roata, să agiṭi hoola –hoop-ul sau doar să stai pe iarbă.

Barcelona Parc della Ciutadella skipping the rope

Barcelona Parc dela Ciutadella

Poṭi să faci jonglerii ca la circ cu fel de fel de obiecte, poṭi să joci ping pong sau ṣah pe mesele special amenajate pentru astfel de activităṭi sau să te dai în leagăn.

Barcelona Parc della Ciutadella practicing

Barcelona Parc della Ciutadella practicing 2

Barcelona Parc della Ciutadella playing ping pong

Dacă nu eṣti în parc, ci doar pe faleză, vei putea desfăṣura aproximativ aceleaṣi activităṭi, cu singura deosebire că nu prea vei reuṣi să găṣeṣti o bucăṭică de umbră sub care să te ascunzi ṣi vei fi nevoit să suporṭi razele nemiloase ale soarelui. Ai, totuṣi, avantajul că te poṭi arunca în mare oricând doreṣti să te răcoreṣti ṣi asta se poate dovedi extraordinar de binefăcător într-o zi toridă de iulie (august, septembrie …). Pe faleză, la orice oră din zi ṣi până târziu în noapte, vei întâlni oameni care se plimbă – singuri, în grupuri restrânse sau numeroase, cu animale de companie, cu biciclete, cu role sau skate-board-uri, oameni care cântă la diferite instrumente muzicale – singuri sau acompaniaṭi.

Barcelona Beach skateboarding

Barcelona Beach skateboarding around

Barcelona Beach - walking jpg

Barcelona Beach - skateboarding and biking

Barcelona Beach - rollerskating

 

 

Barcelona Beach - playing the guitar

Vei întâlni ṣi sportivi care aleargă, joacă volei sau doar fac exerciṭii în spaṭiile special amenajate de pe plajă, folosind chiar aparatura de specialitate ṣi lovind sacul de box.

Barcelona Beach - working out

Barcelona Beach - playing volleyball

Barcelona Beach - climbing

Barcelona Beach - boxing

Ṣi să nu crezi că s-au epuizat toate opṭiunile. Încă au mai rămas activităṭi interesante de desfăṣurat ṣi ochi mulṭi care sunt curioṣi să vadă. Nu depinde decât de tine. La final, te poṭi relaxa într-o plimbare cu barca, hidrobicicleta sau caiacul (schif-ul) pe lac sau pe mare, poṭi participa la o adevărată lecṭie de biologie – dacă doreṣti să înveṭi cum să-ṭi îngrijeṣti plantele din grădină sau te poṭi iniṭia în tainele picturii sau ale fotografiatului, luând parte la cursuri (majoritatea gratuite) oferite de oameni pasionaṭi ṣi inimoṣi.

Barcelona Parc della Ciutadella boating on the lake

Barcelona - sport for pleasure

Păcat că orele trec prea repede, seara se transformă prea curând în noapte ṣi vacanṭa ta se apropie de sfârṣit. Nu-ṭi rămâne decât să iei cu tine acasă – în amintiri ṣi fotografii – tot ceea ce ai trăit ṣi învăṭat în mijlocul acestor tineri ṣi să încerci să le transformi în realitate în parcurile ṣi grădinile de acasă. Sunt sigură că vei găsi mulṭi parteneri de distracṭie, indiferent de vârstă, ṣi vei reuṣi – cu puṭin curaj – să colorezi ṣi să animi parcurile adormite din oraṣul tău. Tinerii din lumea întreagă sunt diferiṭi, dar, totuṣi, atât de asemănători. Au aceleaṣi pasiuni ṣi idealuri, aceleaṣi nesiguranṭe ṣi inhibiṭii, aceleaṣi plăceri ṣi preferinṭe în materie de muzică, dansuri, sport ṣi alte modalităṭi de petrecere a timpului liber.

Ai curaj să fii liber, fii tu însuṭi oriunde te-ai afla ṣi respectă-i pe cei care sunt diferiṭi. Fii liber să faci absolut tot ceea ce-ṭi trece prin cap atâta timp cât nu jigneṣti ṣi nu incomodezi pe nimeni, transmite bucurie celor din jurul tău ṣi înfrumuseṭează orele amiezii cu acorduri de chitară sau de vioară – dacă poṭi. Dacă nu, apreciază-i pe cei care pot, încurajează-i ṣi arată-le că efortul lor nu este în van. Un parc public este mai vesel ṣi mai frumos atunci când este frecventat de tineri veseli, talentaṭi ṣi interesanṭi ṣi de copii care aleargă zgomotoṣi, care se caṭără în pomi ṣi se tăvălesc pe iarbă.

Barcelona Parc della Ciutadella climbing the trees

Pentru acest lucru, ar trebui ca din toate parcurile din lumea aceasta să dispară plăcuṭele cu însemnele “nu călcaṭi iarba”. Acesta ar fi primul pas. Mai departe, sunt sigură că tinerii vor ṣti cum să-ṣi desfăṣoare activităṭile în mod civilizat ṣi să-ṣi petreacă câteva ore relaxante ṣi educative în mijlocul naturii.

 

Din fericire, pe faleza din dreptul Cazinoului din staṭiunea Mamaia, am văzut vara aceasta o tânără talentată care încânta trecătorii cu acorduri minunate de vioară. Ṣtiu că sunt mulṭi astfel de tineri în România ṣi sper că îi voi întâlni mai des prin parcurile ṣi grădinile din ṭara mea.

violonista pe faleza din Mamaia

PHOTO GALLERY

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “La plimbare prin parcurile Barcelonei (city-break în Barcelona – iunie 2014)”

  1. Mioara says:

    Foarte frumos acest articol,mi-a placut mult! Se simte pulsand viata prin toate parcurile Barcelonei.Privelisti deosebit de frumoase si tineri relaxandu-se prin diferite activitati atractive si pentru cei care-i privesc doar!Multa animatie in mijlocul naturii.Traiesti momentul si nimeni nu te poate opri sa te bucuri de tot ce-ti ofera viata.Frumoase imagini!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)