La plajă, în sudul insulei Creta

Sudul Greciei

Vara se apropie cu paṣi repezi ṣi foarte mulṭi dintre noi se gândesc deja la vacanṭă. Este adevărat că ne gândim la ea încă din momentul în care s-a încheiat cea precedentă, dar abia acum, când primăvara s-a aṣternut, în sfârṣit, peste noi, avem curajul să visăm ṣi să ne trezim din nou la viaṭă. Cei mai grăbiṭi ṣi-au făcut deja planurile în cel mai mic detaliu ṣi numără zilele care au mai rămas până în momentul în care vor da startul pregătirii bagajului – cel mai fericit eveniment în viaṭa oricărui iubitor de călătorii. Unii preferă poate să apeleze la pachetele ‘last minute’ ṣi sunt hotărâṭi să plece în vacanṭă oriunde oferta îi va duce. Alṭii sunt încă în stadiul de cercetare ṣi ‘cântăresc’ mai multe posibilităṭi înainte de a se decide.

Dacă te încadrezi în ultima categorie ṣi ai o listă lungă de destinaṭii preferate, dar încă nu ai decis în favoarea căreia să înclini balanṭa, îṭi propun să priveṣti cu alṭi ochi o destinaṭie supracunoscută ṣi să îi acorzi  o ṣansă nouă.

Creta este o destinaṭie de vacanṭă foarte populară pe harta turistică europeană. Cu o tradiṭie de câteva zeci de ani în acest domeniu, această insulă aṣezată în Marea Egee atrage în fiecare an zeci de mii de turiṣti îndrăgostiṭi de mare ṣi de bălăceală. Cu o climă deosebit de plăcută chiar ṣi pentru perioada cuprinsă între noiembrie ṣi aprilie ṣi înzestrată cu un peisaj spectaculos care include plaje întinse, munṭi înalṭi, canioane, cascade ṣi râuri, insula Creta este o destinaṭie de vacanṭă completă pentru o gamă foarte diversificată de turiṣti.

Dacă îṭi doreṣti o vacanṭă care să-ṭi ofere zile întregi de relaxare pe plaje cu nisip alb, negru sau cu pietriṣ, pe plaje pustii sau în lagune cu apă caldă, Creta îṭi poate îndeplini toate aceste dorinṭe dacă alegi să fii un turist altfel ṣi să porneṣti pe drumuri mai puṭin umblate, dar la fel de frumoase ṣi spectaculoase ca altele mult mai cunoscute.

Majoritatea agenṭiilor de turism oferă sejururi în insula Creta, axându-se, în special, pe coasta nordică a acesteia, în zona cuprinsă între Hania ṣi Agios Nikolaus. Această coastă este foarte frumoasă ṣi bogată, staṭiunile ṣi orăṣelele care se întind de-a lungul ei respiră ṣi trăiesc doar pentru turism ṣi au ṣi dotările necesare care să le ajute să îndeplinească cerinṭele celor mai pretenṭioṣi turiṣti. Fiind cea mai cunoscută zonă din insulă, toată această porṭiune de coastă nordică este foarte aglomerată în perioada de sezon, între lunile iunie ṣi septembrie, dar primeṣte turiṣti ṣi pe timpul iernii, când restul insulei se goleṣte complet de musafiri ṣi localnicii se ocupă de culesul livezilor de măslini.

Dacă iubeṣti marea ṣi aglomeraṭia, dacă vrei să ai o vacanṭă de vară animată ṣi să simṭi pulsul accelerat al vieṭii (de zi ṣi de noapte) într-o staṭiune alături de alte mii de turiṣti, poṭi alege pentru vacanṭa ta unul dintre oraṣele Hania, Platanias, Rethimino sau Agios Nikolaus.

Dacă doreṣti să ai parte de o vacanṭă relaxantă pe plaje frumoase, întinse ṣi acoperite cu nisip alb, negru sau cu pietriṣ dar unde să nu auzi decât valurile ṣi pescăruṣii ṣi să te poṭi bucura de clipe de liniṣte deplină în mijlocul naturii, trebuie să ṣtii că vei găsi ceea ce îṭi doreṣti pe coasta sudică a insulei.

Doar foarte puṭine plaje din această zonă se aglomerează mai mult în timpul sezonului, dar, cu puṭină răbdare ṣi perseverenṭă, vei descoperi altele aproape pustii în care să te simṭi stăpân absolut pentru o zi întreagă, alături de jumătatea ta ṣi pe un fundal deosebit de romantic.

Unele din aceste plaje se regăsesc pe harta insulei ṣi pot fi accesate foarte uṣor din ṣoseaua principală, coborând câteva trepte sau urmărind un drum de acces semnalizat. Multe plaje sunt mai mici ṣi ascunse, accesul către ele fiind mai dificil ṣi absolut deloc semnalizat, ceea ce le oferă un farmec în plus ṣi o notă mai pronunṭată de unicitate. Unele sunt doar întinderi lungi ṣi înguste de nisip care nu au niciun nume ṣi rămân pustii aproape tot timpul anului, fiind vizitate doar de turiṣtii mai curajosi, mai curioṣi ṣi mai nonconformiṣti.

Dacă vara aceasta ṭi-ai propus să-ṭi petreci vacanṭa în insula Creta, dar vrei să te răsfeṭi pe plaje mai deosebite ṣi mai puṭin cunoscute, îṭi recomand să alegi un spaṭiu de cazare de pe coasta sudică ṣi să porneṣti în explorarea plajelor pe care această zonă le găzduieṣte.

Cele mai cunoscute oraṣe din Sud sunt Ierapetra, Mirtos, Matala, Agia Galini ṣi Plakias. Aceste oraṣe – mai mari sau mai mici – pot reprezenta puncte de plecare în explorarea plajelor aflate de-a lungul coastei sudice. Dacă vacanṭa ta este mai generoasă, vei avea posibilitatea să vizitezi toate aceste plaje în condiṭiile în care vei alege două sau mai multe locuri de popas din care să ai acces mai uṣor către toate locurile care te interesează. Lăsând la o parte plajele foarte cunoscute –Preveli ṣi Elafonisi – pe care îṭi vei dori, cu siguranṭă, să le vizitezi, dacă nu ai făcut-o deja într-o altă vacanṭă, celelalte plaje aliniate de-a lungul coastei sudice te vor surprinde într-un mod plăcut, oferindu­-ṭi suprafeṭe destul de întinse de nisip fin (sau pietriṣ), o apă deosebit de curată ṣi o atmosferă liniṣtită în care să poṭi lenevi mai multe ore, sub o umbrelă, cu o carte bună în mână ṣi departe de forfota specifică staṭiunilor turistice mult prea aglomerate.

Plajele pe care doresc să le descriu în continuare se găsesc pe coasta sudică ṣi sunt foarte frumoase, curate ṣi puṭin aglomerate în majoritatea timpului. Chiar dacă unele dintre ele se pot aglomera în perioada de vârf a sezonului, vor rămâne, oricum, mai puṭin aglomerate în comparaṭie cu cele de pe coasta nordică. Intenṭia mea nu este să le includ în vreun top, ci să le fac cunoscute celor interesaṭi să petreacă o vacanṭă în Creta în afara traseelor turistice arhicunoscute ṣi mult prea aglomerate. Alături de aceste plaje care sunt suficient de mari pentru a se regăsi pe o hartă turistică (având fiecare un nume), voi include ṣi altele anonime, la fel de frumoase ṣi deosebite – unele doar simple întinderi de nisip, altele doar aglomeraṭii de pietroaie ideale pentru explorat. Ṣi, ca să nu creez idea de clasament, voi prezenta plajele în funcṭie de aṣezarea lor în cele patru municipalităṭi (districte sau regiuni) care alcătuiesc insula. Dacă eṣti cu adevărat îndrăgostit de mare – sub toate formele ei – ṣi o vacanṭă perfectă pentru tine înseamnă ore lungi de relaxare pe nisip, pe pietre sau pietriṣ, în Creta vei găsi, cu siguranṭă, locul ideal în care să-ṭi petreci vacanṭa de vis.

I. Lasithi

1. Long Beach

Long Beach, cunoscută de localnici sub numele de Koutsounari Beach, este cea mai lungă plajă din Creta ṣi este situată pe coasta de Sud, la ~ 6 km Est de oraṣul Ierapetra.

Este o plajă foarte lată ce nu se aglomerează niciodată ṣi este foarte uṣor accesibilă datorită unui drum de nisip care merge paralel cu ṭărmul pe toată lungimea ei. Este acoperită cu nisip negru – deosebit de fierbinte pe timpul zilei – ṣi are câteva zone amenajate cu ṣezlonguri ṣi umbreluṭe. În partea dinspre Vest, plaja este mai sălbatică ṣi este preferată de turiṣtii care călătoresc cu rulote ṣi corturi ṣi de turiṣtii mai nonconformiṣti care practică nudismul.

Apa este curată ṣi se adânceṣte destul de repede, malul fiind acoperit cu pietricele colorate, deosebit de frumoase la apusul soarelui. În această zonă vântul bate frecvent în perioada mai-iulie ṣi, din această cauză, marea este agitată aproape în fiecare zi între orele 10 ṣi 18, dar este ideală pentru sporturi nautice ṣi pentru bălăceală.

  1. Achlia Beach

Această plajă se găseṣte pe drumul ce leagă Ierapetra de Makrigialos, în satul cu acelaṣi nume ṣi este foarte uṣor accesibilă din ṣoseaua principală, unde este semnalizată de un indicator. Nu se aglomerează aproape niciodată, fiind preferată de localnici, în special la sfârṣitul săptămânii. Este o plajă foarte retrasă, acoperită cu nisip fin ṣi amenajată cu umbreluṭe ṣi ṣezlonguri.

II. Iraklion

  1. Matala Beach

Matala este un orăṣel foarte pitoresc, având renumele de cel mai nonconformist ṣi vesel oraṣ din întreaga insulă. Este preferat de turiṣtii mai în vârstă, nostalgici ai perioadei hippie, dar ṣi de tinerii care vor să trăiască această atmosferă pe care nu au avut ocazia să o cunoască cu adevărat. Plaja de la Matala, aṣezată într-un golf, este o fâṣie lungă de nisip auriu, adăpostită în partea dreaptă de o stâncă uriaṣă presărată cu o mulṭime de peṣteri ṣi caverne ce pot fi explorate pe timpul zilei, dar ṣi aproape de apusul soarelui când se îmbracă în culori spectaculoase.

Sudul Greciei

Sudul Greciei

Oraṣul se aglomerează foarte mult în perioada de sezon, mai ales la sfârṣit de săptămână, dar atmosfera care se respiră pe străzi, la taverne ṣi pe malul mării merită savurată la maximum, aṣa cum ne îndeamnă ṣi mesajele răspândite pe garduri ṣi acoperiṣuri.

Matala seamănă mult cu Vama Veche din sudul litoralului românesc al Mării Negre, fiind poate puṭin mai liniṣtită ṣi mai romantică, dar la fel de nonconformistă ṣi populară printre turiṣtii care vor să experimenteze o vacanṭă altfel.

Plaja este acoperită cu nisip fin ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri (o umbrelă 2 euro, un ṣezlong 2 euro).

 

  1. Agia Galini Beach

Este o plajă foarte puṭin cunoscută ṣi, din acest motiv, puṭin aglomerată chiar ṣi în full sezon. Este situată în localitatea Agia Galini ṣi este vizitată, în special, de turiṣtii care sunt cazaṭi la vilele ṣi hotelurile din zonă, majoritatea aliniate de-a lungul ṭărmului. Foarte puṭini turiṣti din exterior aleg această plajă  pentru relaxare ṣi bălăceală din cauza faptului că în această zonă mai multe râuri se varsă în mare, coborând temperatura apei cu câteva grade, indiferent de perioadă. În capătul din dreapta al falezei se găseṣte un pod din lemn ce traversează un astfel râu ṣi oferă o priveliṣte foarte frumoasă atât spre mare, cât ṣi spre interior.

Plaja este acoperită cu nisip ṣi pietre ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri ce aparṭin diverselor vile/hoteluri, dar ṣi altele libere, pentru vizitatori. Întreaga faleză este deosebit de romantică, în special după lăsarea întunericului, când toate terasele răspândite pe malul apei îṣi încep programele artistice cu muzica live în acorduri tradiṭionale.

Sudul GrecieiIII. Rethimnis

  1. Plakias

Plaja Plakias se află în oraṣul cu acelaṣi nume ṣi este o plajă foarte liniṣtită ṣi foarte puṭin aglomerată. Este acoperită cu nisip, dar ṣi cu pietre de diferite mărimi, este destul de lată ṣi lungă ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri. Este una dintre puṭinele plaje de pe Coasta Sudică prevăzută cu un post de Salvamar.

Sudul Greciei

 

  1. Triopetra Beach

Această plajă este una dintre cele mai lungi ṣi mai late plaje din întreaga insulă ṣi se află la doar câṭiva km Est de faimoasa plajă de la Preveli. Este preferată, în special, de localnici la sfârṣit de săptămână, dar este foarte iubită ṣi de turiṣtii nonconformiṣti pentru că nu se aglomerează aproape niciodată ṣi este ideală pentru practicarea nudismului.

Sudul Greciei

Sudul Greciei

Triopetra reprezintă cele trei stânci aruncate în mare, foarte aproape de mal, care pot fi explorate în voie ṣi care dau ṣi numele plajei. De partea cealaltă a acestor stânci, se întinde o altă plajă la fel de frumoasă ṣi puṭin cunoscută ( Akoumia Beach) acoperită cu nisip foarte fin.

În această zonă, apa este foarte curată ṣi se adânceṣte brusc, malul fiind spulberat de valuri permanente.

  1. Souda Beach

Plaja Souda se găseṣte la doar 3 km Vest de Plakias ṣi este foarte populară atât printre turiṣti, cât ṣi printre localnici. Este destul de lată, acoperită cu nisip ṣi pietriṣ (scoici) ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri. Este protejată de vânt datorită unei stânci destul de înalte care o flanchează în partea dreaptă (Vest) ṣi este considerată a fi una dintre cele mai curate plaje din insulă. Apa se adânceṣte treptat, fiind ideală pentru copiii iubitori de bălăceală.

Sudul Greciei

Capătul dinspre Est este preferat de nudiṣti.

Sudul Greciei

 

  1. Shinaria Beach

Este o plajă mai ascunsă ce se găseṣte la 7 km depărtare de oraṣul Plakias. Drumul de acces către plajă derivă din ṣoseaua principală ce leagă Plakias de Lefkogia ṣi este semnalizat printr-un indicator aṣezat lângă Taverna Stelios. O porṭiune de 2 km din acest drum este foarte îngustă ṣi se parcurge cu atenṭie sporită, dar efortul merită pe deplin. Plaja este foarte frumoasă, închisă într-un golf protejat de stânci înalte de ambele părṭi,  este acoperită cu nisip ṣi pietriṣ ṣi este una dintre cele mai bune zone pentru snorkeling de pe Coasta de Sud. Este preferată de localnici ṣi nu se aglomerează aproape niciodată.

În drum spre plajele din această zonă, vei găsi multe alte întinderi de nisip sau doar golfuleṭe anonime care pot reprezenta locul ideal pentru petrecerea unei zile speciale, în mijlocul naturii ṣi în deplină solitudine.

Aproape toată zona de coastă cuprinsă între Preveli ṣi Triopetra găzduieṣte astfel de plaje pustii, unele simple fâṣii de nisip fără nume, altele purtând numele unor spaṭii de cazare ce se găsesc pe suprafaṭa lor.

IV. Chania

  1. Frangocastello Beach

Această plajă este deosebit de liniṣtită ṣi foarte puṭin aglomerată, aṣezată în imediata vecinătate a unei superbe fortăreṭe veneṭiene construite în secolul al XIV-lea, într-un golf natural ṣi adăpostită permanent de vânturi. Este acoperită cu nisip fin ṣi amenajată cu zone de umbrele ṣi ṣezlonguri.

Este frecventată, în special, de familii cu copii deoarece apa este ideală pentru cei mici, având adâncimi foarte mici pe o suprafaṭă mai mare.

Sudul Cretei

Sudul Cretei

 

  1. Paleochora Beach

Plaja de la Paleochora este una dintre cele mai late, dar ṣi aglomerate plaje de pe Coasta Sudică, preferată de familiile cu copii ṣi de elevii care călătoresc în tabere ṣcolare. Este aṣezată într-un mic golf, dar este, deseori, în bătaia directă a vânturilor de SV care pot crea adevărate ‘tornade’ de nisip.  Apa se adânceṣte treptat ṣi este ideală pentru partide mai lungi de înot, dar ṣi de bălăceală. Plaja este acoperită cu nisip auriu ṣi foarte fin, are porṭiuni dotate cu umbrele ṣi ṣezlonguri ṣi găzduieṣte câteva spaṭii amenajate pentru practicarea unor sporturi (volei, fotbal).

Dacă eṣti sătul de întinderi lungi de nisip frumos amenajat ṣi doreṣti să­-ṭi amenajezi ‘tabăra’ pe pietre de unde să porneṣti mai uṣor în explorarea vieṭii marine, vei găsi mai multe astfel de aglomerări de stânci de diferite forme ṣi mărimi de partea cealaltă a golfului ce adăposteṣte plaja Paleochora. Această alternativă poate fi o alegere înṭeleaptă în condiṭiile în care vântul prea puternic răscoleṣte nisipul de la Paleochora ṣi îl împrăṣtie în toate direcṭiile ṣi de partea cealaltă a golfului marea este calmă ṣi vântul doar adie uṣor.

 

Sfaturi ṣi informaṭii utile pentru o vacanṭă în Creta

– Pentru a ajunge în Creta, cel mai uṣor ṣi rapid mijloc de transport îl reprezintă avionul. Dacă îṭi programezi vacanṭa din timp, poṭi găsi oferte bune la zboruri Bucureṣti-Creta (50-100 euro/persoană). Odată ajuns în insulă, poṭi închiria o maṣină – cu care să te deplasezi acolo unde îṭi doreṣti – pentru 30 de euro pe zi (chiar 20 de euro/zi, cu asigurarea inclusă, pentru închirieri de minimum două săptămâni);

– Dacă vrei să faci economie, dar ai ṣi suficient timp la dispoziṭie, poṭi alege să călătoreṣti spre Grecia cu autocarul. O astfel de călătorie durează ~ 20 de ore ṣi costă 80-90 de euro/persoană;

– Dacă  alegi să străbaṭi cei ~ 1200 de km care despart România de Pireus la volanul maṣinii tale, trebuie să ṣtii că drumul este foarte bun atât în Bulgaria, cât ṣi în Grecia ṣi îl vei putea parcurge în siguranṭă dacă faci un popas de o noapte în apropiere de Salonic sau fără popas dacă în maṣină există doi ṣoferi;

– Din Pireus, există mai multe curse către Creta cu ferry-boat-ul, călătoria durează între 8 ṣi 10 ore ṣi costă ~ 50 de euro/persoană (în spaṭiile special amenajate pe punte). Mai scumpe sunt rezervările în cabine de două sau patru persoane ṣi călătoriile în vaporaṣele de mare viteză. Pentru maṣină se plăteṣte o taxă cuprinsă între 85 ṣi 125 de euro/ în funcṭie de lungimea acesteia. Poṭi beneficia de un discount de 10% dacă alegi să cumperi un bilet de ferry dus-întors, chiar dacă nu cunoṣti cu exactitate data de întoarcere;

– Dacă vrei să explorezi pe cont propriu coasta de sud, este absolut necesar să ai la dispoziṭie un mijloc de transport, de preferabil pe patru roṭi. Drumurile care străbat insula sunt foarte bine întreṭinute ṣi foarte libere pe coasta sudică, dar, din cauza configuraṭiei peisajului – cu dealuri ṣi munṭi – vei fi nevoit să străbaṭi distanṭe de 60 de km în ~ două ore, urcând ṣi coborând serpentine, dar beneficiind, în acelaṣi timp, de peisaje spectaculoase care te vor lăsa fără cuvinte. Poṭi explora toate aceste trasee cu bicicleta sau motocicleta;

– Dacă vacanṭa ta are loc în luna august, vei fi nevoit să-ṭi rezervi în avans spaṭiul de cazare care să te găzduiască, în special dacă vrei să beneficiezi de cele mai bune oferte. În restul anului, coasta sudică este foarte puṭin aglomerată ṣi oferă o gamă variată de spaṭii de cazare de confort mediu cu tarife cuprinse între 20 ṣi 40 de euro/noapte. În campinguri, un spaṭiu amenajat care să adăpostească două persoane, un cort ṣi o maṣină costă între 17 ṣi 20 de euro/seară. Încearcă să nu ajungi în insulă într-o zi de vineri sau sâmbătă când gradul de ocupare al spaṭiilor de cazare este mai înalt ṣi proprietarii nu sunt dispuṣi să negocieze. Oricum, dacă vacanṭa ta este mai generoasă, vei avea posibilitatea să alegi ṣi să negociezi cele mai bune oferte;

– Pe costa sudică vei găsi unele dintre cele ieftine restaurante din întreaga Europă, specializate în mâncăruri tradiṭionale pe bază de peṣte ṣi fructe de mare. Alege întotdeauna acele preparate care se regăsesc în meniul zilei (propunerile bucătarului) ṣi acceptă cu zâmbetul pe buze atenṭiile care vin din partea casei – aperitive, sosuri, fructe sau rachiu.

Pentru a te bucura la maximum de o vacanṭă în Creta în afara traseelor mult prea cunoscute ṣi aglomerate, trebuie să fii sigur că ai pornit la drum cu inima deschisă ṣi încărcat cu multă răbdare pentru a înṭelege ṣi accepta stilul de viaṭă al locuitorilor insulei. Porneṣte în această aventură cu curaj, lasă-te ‘furat’ de peisajele spectaculoase care îṭi ies în cale, reinventează ṣi modifică planurile originale pentru a oferi familiei tale o vacanṭă autentică, spontană ṣi de neuitat.

Alege locurile mai puṭin aglomerate, abate-te de la rutele supracunoscute ṣi supraevaluate ṣi vei avea posibilitatea să descoperi Creta autentică ṣi ospitalieră aṣa cum foarte puṭini turiṣti au norocul să o cunoască.

 

Citeşte ȋn continuare:

Vacanţă cu cortul ȋn insula Creta

La plajă ȋn Creta

Invitaţie ȋn insula Creta – Ghid de călătorie

Cu maşina spre Grecia

Vai Beach

Laguna  Balos şi insula Gramvoussa

Preveli Beach

Elafonisi Beach

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)