La plajă în Creta – vacanṭă în Creta (iulie 2014)

Insula Creta are o formă alungită, măsurând ~ 260 de km de la Est la Vest ṣi doar 12-60 km de la Nord la Sud. Este considerată a fi a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană ṣi adună – pe toată lungimea ṣi lăṭimea ei – peste 1000 de km de ṭărm. Din aceṣti 1000 de km, doar o mică porṭiune este inaccesibilă de pe uscat ṣi necesită o apropiere doar dinspre mare (cu barca), restul ṭărmului fiind, în mare parte, vizibil ṣi destul de uṣor de vizitat sau, cel puṭin, privit de la o oarecare înălṭime.

Toată Coasta Nordică este mai accesibilă ṣi mult mai simplu de explorat, datorită ṣoselei ‘express road’ care merge paralel cu ṭărmul – de la Sitia până la Kastelli ( Kissamos) – ṣi care măsoară ~ 300 km.

Pe Coasta Sudică, ṣoseaua merge paralel cu ṭărmul doar pe o distanṭă mică – între Makrigialos ṣi Mirtos, apoi se depărtează, pătrunzând în interiorul insulei pentru a urca pe munṭi ṣi dealuri, înainte de a coborî iar la nivelul mării în câteva oraṣe-staṭiuni. Pe o porṭiune din coasta sudică nu există absolut niciun drum de acces ṣi, pentru a trece dintr-un oraṣ în celălalt, fie este nevoie de o barcă, fie se urcă în Nord pentru a coborî apoi, ocolind în acest fel un munte înalt de ~2500 de  metri. Coasta Estică nu este legată de restul insulei decât prin niṣte drumuri secundare  care sunt, totuṣi, destul de bune ṣi uṣor de parcurs, ṭinând cont de restricṭiile de viteză de 40 ṣi 50 km/oră. Drumul urcă în serpentine uṣoare până la ~ 800 de metri, apoi coboară ṣi se împarte în multe drumuri secundare care fac legătură cu oraṣele-sate de pe ṭărm. Chiar dacă sunt considerate drumuri secundare, majoritatea dintre ele sunt deosebit de bine întreṭinute, doar unele sunt mai dificile, considerate off road. Ṣi pe Coasta de Vest accesul către mare necesită drumuri lungi de parcurs pentru că ṣi aici există munṭi (1100 m altitudine) care trebuie traversaṭi iar ṣoseaua trece prin tunele, dar este nevoită ṣi să urce serpentine pentru a ajunge de partea cealaltă.

La prima vedere, harta insulei nu se deosebeṣte prea mult de harta unui oraṣ sau a unei ṭări străbătute de ṣosele numeroase. 300 de km de parcurs din Est în Vest pot părea un joc de copii. Pe Coasta de Nord, unde există o ṣosea express cu pretenṭie de autostradă, limita de viteză este de 90 km/oră, ceea ce înseamnă că sunt necesare cel puṭin trei ore pentru a fi parcursă în întregime (în realitate, mai mult de 4 ore). În partea Sudică, dar ṣi în Est sau Vest, distanṭele nu mai contează. Planul stabilit înainte de a porni la drum nu se potriveṣte niciodată cu rezultatul final pentru că distanṭele pe hartă nu se reflectă deloc în timpul efectiv de parcurs ṣi orice încercare de a estima durata unei călătorii, ṭinând cont doar de numărul de km, este foarte departe de realitate.

Dar, acesta nu este deloc un motiv de îngrijorare. Creta este absolut minunată, spectaculoasă ṣi unică ṣi merită un efort puṭin mai mare pentru a fi descoperită în totalitate.

Probabil că nici o vacanṭă de două luni nu-ṭi va permite să parcurgi chiar fiecare km de drum ṣi să vizitezi absolut toate oraṣele ṣi plajele răspândite pe o suprafaṭă de ~ 8200 km pătraṭi, dar, dacă îṭi doreṣti, cu adevărat, să explorezi insula în cele mai mici amănunte, poṭi să începi cu o vacanṭă de două săptămâni (de exemplu) ṣi să te întorci ṣi anul viitor, să continui ceea ce ai început.

Poṭi dedica cele două săptămâni de vacanṭă unei anumite porṭiuni din insulă, lăsând restul pentru o vacanṭă viitoare sau poṭi avea o vacanṭă deosebit de activă (ṣi obositoare, în acelaṣi timp) ṣi să încerci să acoperi o suprafaṭă cât mai mare, mutându-ṭi ‘tabăra’ de câteva ori pentru a scurta distanṭele.

Unii oameni îṣi doresc doar o vacanṭă liniṣtită în care să viziteze câteva locuri interesante, iar restul timpului să-l petreacă pe plaja din faṭa hotelului, fără a fi nevoiṭi să se deplaseze prea mult. Pentru ei nu contează prea mult dacă plaja se află în Creta, în Sicilia sau în Tailanda. Important este să se bucure de mare ṣi de soare ṣi să-ṣi petreacă ziua lenevind într-un ṣezlong. Probabil că astfel de oameni preferă pachetele turistice all-inclusive ṣi ajung în Creta cu avionul, depinzând continuu de autocarele agenṭiei de turism pentru a se plimba dintr-un loc în altul, atunci când este necesar.

Dar, dacă ai ajuns în Creta la volanul maṣinii tale (sau doar ai închiriat una) înseamnă că îṭi doreṣti o vacanṭă mai activă, în care să străbaṭi un anumit număr de km, în căutare de locuri frumoase ṣi deosebite. Nu depinde decât de tine cât de sus vrei să ridici limita de km parcurṣi pe zi ṣi nu trebuie neapărat să-ṭi impui vreun fel de plan. Important este să-ṭi petreci vacanṭa aṣa cum îṭi doreṣti, să explorezi continuu, să priveṣti, să admiri ṣi, la final, să te minunezi cu adevărat când vei constata că ai străbătut 1000 sau 2000 de km doar într-o insulă. Plinurile de combustibil te vor ajuta mai uṣor să calculezi ṣi să realizezi cât de mare este insula ṣi cât de important este să te poṭi miṣca în voie, la volanul maṣinii tale.

Vacanṭa noastră în Creta a durat 4 săptămâni, timp în care ne-am mutat de patru ori ‘domiciliul’ pentru a acoperi o suprafaṭă cât mai mare. Am ocolit ṣi evitat – de bună voie – coasta Nordică, între Iraklion ṣi Hania, pe care o mai vizitasem în urmă cu câṭiva ani ṣi ne-am axat explorările pe Coasta Sudică, Estică ṣi Vestică. După ~ 2500 de km parcurṣi putem să fim chiar mulṭumiṭi de rezultat. Încă ne-au mai rămas câteva zone neatinse – unele din lipsa timpului, altele din cauza vântului prea puternic – dar credem că am reuṣit să vedem destul de mult. Cu toate acestea, suntem hotărâṭi se ne întoarcem în Creta într-o altă vară la fel de frumoasă ṣi de fierbinte ṣi să continuăm traseele pe care le-am omis, evitat sau uitat în această vacanṭă.

Dacă doreṣti să-ṭi faci o idee despre localizarea ṣi starea plajelor de pe suprafaṭa insulei, vizitează www.cretanbeaches.com unde vei găsi descrisă orice bucăṭică de plajă care este suficient de mare încât a avut onoarea să primească ṣi un nume. Pe noi ne-a ajutat foarte mult această prezentare ṣi acum, după ce am vizitat o mare parte din aceste plaje, considerăm că descrierea lor coincide cu realitatea.

Nu ṣtim exact câte plaje am vizitat, nu ne-am propus să le documentăm ṣi să le fotografiem pe toate, mai ales că unele nu aveau niciun nume ṣi este mai bine – pentru ele – să rămână ṣi de acum încolo anonime. Trebuie să recunosc că în unele locuri ne-am dus sfătuiṭi de localnici, în unele am ajuns din întâmplare, iar în altele ne-am dus după ce am citit despre ele în ghiduri turistice sau am văzut fotografii expuse în vitrinele agenṭiilor de turism. Unele plaje sunt renumite ṣi reprezintă adevărate obiective turistice pe harta oricărui turist care ajunge în insulă, altele sunt necunoscute ṣi pustii, dar toate sunt deosebite ṣi unice în felul lor. Fiecare turist este liber să-ṣi întocmească propriul top al celor mai frumoase plaje din Creta ṣi, din fericire, aceste topuri vor fi mereu diferite. Pentru că oamenii sunt diferiṭi, la fel ṣi gusturile, plăcerile ṣi punctele de vedere, nu voi întocmi un top al celor mai frumoase plaje, ci voi încerca să descriu 20 din cele mai frumoase plaje pe care am avut norocul să le vizitez în timpul vacanṭei noastre.

Ṣi, ca să nu creez idea de clasament, voi prezenta plajele în funcṭie de aṣezarea lor în cele patru municipalităṭi (districte sau regiuni) care alcătuiesc insula.

          I.     LASITHI (Est)

          II.   IRAKLION (Centru Est)

          III. RETHIMNIS (Centru Vest)

          IV.  CHANION (Vest)

  I. LASITHI

 1. Long Beach (Koutsounari Beach)

Având renumele de cea mai lungă plajă din întreaga insulă, Long Beach este situată pe coasta de Sud, la ~ 6 km Est de oraṣul Ierapetra. Este o plajă lată, acoperită cu pietriṣ negru – deosebit de fierbinte pe timpul zilei – ṣi pietre colorate. Nu se aglomerează niciodată ṣi este foarte uṣor accesibilă datorită unui drum de nisip care merge paralel cu ṭărmul pe toată lungimea ei. Are câteva zone amenajate – cu umbrele ṣi ṣezlonguri – iar, în rest, este complet descoperită, în bătaia soarelui ṣi a vântului. În capătul dinspre Vest plaja este mai sălbatică, fiind preferată de campere ṣi rulote, dar ṣi de nudiṣti.

Apa este curată ṣi se adânceṣte destul de repede, malul fiind acoperit cu pietricele colorate. Datorită vântului care bate frecvent în această zonă, apa este foarte rar calmă, valurile se formează aproape în fiecare zi între orele 10 ṣi 18, tulburând apa ṣi împiedicând vizibilitatea.

Fishing on Koutsounari Beach Crete

Crete Long Beach Koutsounari

Crete Long Beach Koutsounari 2

Koutsounari Beach Crete

 1. Achlia Beach

Această plajă se găseṣte pe coasta Sudică, pe drumul ce leagă Ierapetra de Makrigialos, în satul cu acelaṣi nume. Este o plajă foarte retrasă, acoperită cu nisip fin ṣi amenajată cu umbreluṭe ṣi ṣezlonguri. Nu se aglomerează aproape niciodată ṣi este uṣor accesibilă, chiar din drumul asfaltat. Un indicator arată drumul către plajă, maṣina se poate opri pe marginea drumului ṣi se coboară pe o potecă ~ 3 minute.

Crete Achlia Beach

 1. Vai Beach

Una dintre cele mai renumite plaje din insulă, Plaja Vai, este vizitată zilnic de mii de turiṣti care ajung în zonă cu autocarele ṣi maṣinile proprii. Este deosebit de aglomerată în timpul sezonului, aproape la orice oră, dar puṭin mai liberă ṣi relaxantă la primele ore ale dimineṭii ṣi după ora 17. Se află pe Coasta de Est ṣi este foarte cunoscută în special datorită pădurii de palmieri care o înconjoară, oferindu-i un aspect oarecum exotic. (Citeṣte mai multe despre Plaja Vai  aici).

Vai Beach - nice view from the top

IF

Vai Beach Creta - relaxing on the rocks - right side of the beach

 1. Voulisma Beach

Voulisma Beach este o adevărată bijuterie, aṣezată pe Coasta de Nord, în apropiere de Ag. Nikolaus. Accesul către plajă se face direct din ṣoseaua express road care leagă Sitia de Ag. Nikolaus, mai exact în porṭiunea de drum dintre Pahia Amos ṣi Istro. Pentru a ajunge pe plajă se coboară mai multe trepte din piatră. Plaja este ferită de vânt în special în prima parte a zilei, dar, spre seară, când vântul îṣi schimbă direcṭia, marea se învolburează puṭin ṣi devine cam murdară. Această plajă este preferată de localnici ṣi se aglomerează, în special, la sfârṣit de săptămână. Este acoperită cu nisip fin, are umbreluṭe ṣi ṣezlonguri ṣi este recomandată iubitorilor de snorkeling pentru că întregul ṭărm este presărat cu stânci ṣi fel de fel de pietroaie, foarte potrivite pentru explorat.

Crete Voulisma Beach

II. IRAKLION

 1. Matala Beach

Zona Matala este un fel de Vama Veche a insulei Creta. Frecventată încă din anii ’60 de grupuri de hippies, Plaja Matala a rămas ṣi în ziua de azi fidelă ideii de libertate ṣi nonconformism care a făcut-o celebră. Plaja este deosebit de pitorească, colorată ṣi veselă, în special după ora 16, când soarele începe să coboare ṣi se reflectă în stânca uriaṣă din partea dreaptă, aruncând raze roṣietice peste umbreluṭe ṣi  oameni. Peisajul este foarte interesant ṣi unic chiar datorită acestei stânci punctate cu o mulṭime de grote ṣi caverne ce îi oferă aspectul unei uriaṣe bucăṭi de caṣcaval Ementaller din desenele animate, cu deosebirea că în fiecare gaură nu  stă ascuns un ṣoricel, ci oameni care se fotografiază în toate poziṭiile ṣi din toate unghiurile.

Crete Matala Beach

Matala Beach Crete

În partea cealaltă a plajei, tavernele coboară până la nivelul apei ṣi invitaṭiile care te îndeamnă să-ṭi trăieṣti viaṭă la maximum se pot citi imprimate pe garduri, pereṭi sau chiar pe umbreluṭe.

Matala Crete

Plaja este acoperită cu nisip fin ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri (o umbrelă 2 euro, un ṣezlong 2 euro).

 1. Agia Galini Beach

Este o plajă foarte puṭin cunoscută ṣi, din acest motiv, foarte aerisită chiar ṣi în full sezon. Se află pe Coasta de Sud, în localitatea cu acelaṣi nume ṣi este destinată, în special, turiṣtilor care sunt cazaṭi la vilele ṣi hotelurile din zonă. Este vizitată de foarte puṭini turiṣti din exterior ṣi, din acest motiv, nu se aglomerează niciodată. Este acoperită cu nisip ṣi pietre, iar accesul în apă este mai dificil din cauza unei zone acoperită cu pietre de mărimi diferite care sunt foarte alunecoase. Are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri ce aparṭin diverselor vile/hoteluri ce se aliniază pe mal, dar ṣi altele libere, pentru vizitatori.

Agia Galini Beach Crete

În această zonă, apa este cu câteva grade mai rece deoarece foarte multe râuri se varsă în mare în porṭiunea de coastă cuprinsă între Agia Galini ṣi Plakias. Un pod peste un astfel de râu se găseṣte într-un capăt al plajei ṣi poate fi traversat dintr-o parte în cealaltă, oferind o priveliṣte foarte frumoasă atât spre mare, cât ṣi spre interior.

Agia galini Beach Crete 2

Agia Galini Beach Crete 3

Crete Agia Galini Beach river flowing into the sea 2

Crete Agia Galini Beach river flowing into the sea

III. RETHIMNIS 

 1. Plakias Beach

Plaja Plakias se găseṣte în oraṣul cu acelaṣi nume ṣi este o plajă foarte liniṣtită ṣi foarte puṭin aglomerată. Este destul de lată ṣi lungă, are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri, dar ṣi o zonă cu pomi unde te poṭi adăposti de soarele torid de august. Este una dintre puṭinele plaje de pe Coasta Sudică prevăzută cu un post de Salvamar. Este acoperită cu nisip, dar ṣi cu pietre de diferite mărimi.

Crete Plakias Beach

Plakias Beach Crete

 1. Preveli Beach

Situată pe coasta Sudică, la ~7 km depărtare de orăṣelul Plakias, Plaja Preveli reprezintă una dintre acele imagini care te vor încânta peste măsură chiar din primele secunde în care o vei descoperi, de la înalṭimea de câṭiva zeci de metri de deasupra parcării în care vei fi nevoit să-ṭi laṣi maṣina. Chiar pe o latură a parcării, există o poartă metalică de acces, unde, după numai câṭiva paṣi, ṭi se va deschide în faṭă un peisaj aproape incredibil. Această combinaṭie între mare, munte ṣi râul ṣerpuitor care îṣi face loc prin pădurea de palmieri te va lăsa fără cuvinte ṣi te va ‘obliga’ să o imortalizezi în zeci de fotografii. Pentru a ajunge la nivelul mării, vei fi nevoit să cobori peste 300 de trepte, unde îṭi vei putea petrece câteva ore pe o plajă deosebit de pitorească ṣi foarte aglomerată, în special între orele 11 ṣi 16. (Citeṣte mai multe despre Preveli aici.)

Crete Preveli Beach

Preveli Beach

 1. Triopetra Beach

După ce ai privit ṣi admirat Preveli Beach, poṭi să continui pe drumul neasfaltat care merge paralel cu coasta, trecând în revistă o mulṭime de plaje ṣi golfuleṭe anonime, pentru a ajunge, într-un final la Triopetra Beach. Triopetra reprezintă chiar cele trei stânci aruncate în mare, foarte aproape de mal, care pot fi explorate în voie ṣi care dau ṣi numele plajei. De ambele părṭi ale acestor stânci, se întind plaje frumoase ṣi late                               ( Triopetra Beach ṣi Akoumia Beach) acoperite cu nisip ṣi frecventate de localnici ṣi de turiṣti mai nonconformiṣti (se practică nudismul).

Crete Triopetra

Crete Triopetra Beach

Triopetra Beach Crete

Crete Triopetra Beach 2

 

 1. Souda Beach

Plaja Souda se găseṣte la doar 3 km Vest de Plakias ṣi este foarte populară atât printre turiṣti, cât ṣi printre localnici. Este destul de lată, acoperită cu nisip ṣi pietriṣ (scoici) ṣi considerată a fi una dintre cele mai curate plaje din insulă. Are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri ṣi este adăpostită de vânt, datorită unei stânci destul de înalte care o flanchează în partea dreaptă (Vest). Capătul dinspre Est este preferat de nudiṣti.

Crete Souda Beach

Souda Beach Crete

Sunset over Souda Beach Crete

 1. Shinaria Beach

Este o plajă foarte frumoasă, închisă într-un golf protejat de stânci înalte de ambele părṭi. Este acoperită cu nisip ṣi pietriṣ ṣi este una dintre cele mai bune zone pentru snorkeling de pe Coasta de Sud. Se află la doar 7 km de oraṣul Plakias. Drumul de access spre plajă derivă din drumul principal ce leagă Plakias de  Lefkogia ṣi este semnalizat printr-un indicator aṣezat lângă Taverna Stelios. Din acest loc, ṣoseaua se îngustează foarte tare, îngreunând traficul, dar după numai 2 km, se ajunge într-o parcare destul de largă, în imediata vecinătate a plajei. Plaja este amenajată pe o anumită porṭiune cu umbrele ṣi ṣezlonguri ṣi este preferată de localnici, motiv pentru care nu se aglomerează prea tare niciodată.

Shinaria Beach Crete

Shinaria Beach Crete 2

Crete Shinaria Beach

Crete Shinaria Beach 3

Crete Shinaria Beach 2

IF

IV. CHANION

 1. Frangocastello Beach

Această plajă este deosebit de pitorească, aṣezată într-un golf natural ṣi adăpostită permanent de vânturi. Este acoperită cu nisip fin ṣi amenajată cu zone de umbrele ṣi ṣezlonguri. Apa are adâncimi mici pe o distanṭă mai lungă, oferind un loc extraordinar de bălăceală pentru copii ṣi pentru persoanele care nu ṣtiu să înoate.

Frangocastelo Beach Crete

Frangocastelo Beach Crete 2

Crete Frangocastelo Beach

Crete Frangocastelo Beach 2

 1. Paleochora Beach

Plaja de la Paleochora este una dintre cele mai late, dar ṣi aglomerate plaje de pe Coasta Sudică, preferată de familiile cu copii. Este acoperită cu nisip auriu foarte fin ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri. Este aṣezată într-un mic golf, dar este, deseori, în bătaia directă a vânturilor de SV. Apa se adânceṣte treptat ṣi poate fi foarte calmă, într-o zi fără vânt, ṣi doar puṭin învolburată atunci când bate vântul. În zilele în care bate vântul, este foarte dificil să stai întins pe nisip (sau ṣezlong) pentru că nisipul foarte fin este ridicat în aer ṣi împrăṣtiat în toate direcṭiile, cu viteze ameṭitoare.

Paleochora panoramic view

Crete Paleochora Beach

Paleochora Beach Crete

 

 1. Elafonissi Beach

Foarte mulṭi turiṣti – care au străbătut insula de la Est la Vest ṣi au reuṣit să viziteze un număr mare de plaje – recunosc că Plaja Elafonisi este, cu adevărat, cea mai frumoasă. Lăsând la o parte reclama uriaṣă de care se bucură ṣi ignorând miile de turiṣti care o iau cu asalt în fiecare zi, Elafonisi este un mic paradis ṣi impresionează profund ṣi pentru totdeauna pe oricine are norocul să o cunoască. Este situată în partea de SV a insulei, la ~ 40 de km de Kissamos ṣi mai este cunoscută sub numele de ‘Plaja Roz’, datorită firelor de nisip, cu adevărat, roz care se găsesc răsfirate în marea masă de nisip auriu ce o acoperă.

Creta Elafonisi Beach

Crete Elafonissi Beach

IF

Elafonisi Beach Crete

 1. Falasarno Beach

Situată pe coasta de Vest, de partea cealaltă a Golfului Kissamos ṣi chiar în extremitatea sudică a Peninsulei Balos, Plaja Falasarno este una dintre dintre plajele mai puṭin cunoscute de turiṣti, dar foarte populare printre localnici. Este acoperită cu nisip auriu ṣi are porṭiuni amenajate cu umbrele ṣi ṣezlonguri. Este destul de lungă ṣi lată, astfel încât nu se aglomerează aproape niciodată.

Crete Falasarno Beach

Falasarno Beach Crete

 1. Balos Beach

Situată în extremitatea Nord-Vestică a insulei, plaja Balos este o lagună cu apă caldă ṣi culori de smarald. Este accesibilă dinspre mare (cu vaporaṣul din Kissamos), dar ṣi de pe un drum neasfaltat destul de dificil de parcurs – care urcă în pantă ṣi merge paralel cu ṭărmul pe o distanṭă de ~ 14 km din orăṣelul Kastelli (Kissamos). Acest drum este foarte îngust ṣi devine extraordinar de aglomerat în orice zi, între orele 10 ṣi 17. Întreaga zonă este, cu adevărat, deosebită ṣi merită explorată o zi întreagă, dar aglomeraṭia poate dezamăgi ṣi descuraja chiar ṣi pe cei mai răbdători ṣi binevoitori turiṣti. (Citeṣte mai multe despre Plaja Balos aici)

IF

Creta Laguna Balos umbrelute si sezlonguri

IF

 1. Gramvousa Island Beach

La Insula Gramvousa se poate ajunge doar cu vaporaṣul ( Anek sau alte companii), dar ṣi cu bărci private (închiriate). Din Portul Kissamos, călătoria cu vaporaṣul durează ~ o oră. Plaja este foarte frumoasă, dar foarte mică, fiind acoperită cu nisip fin pe o suprafaṭă restrânsă, iar în rest este populată cu agave uriaṣe ṣi fel de fel de tufe pitice. Apa este foarte caldă ṣi curată, dar accesul în apă se face destul de greu, trecând peste pietre alunecoase. Zona este foarte bună pentru snorkeling. (Citeṣte mai multe despre insula Gramvousa aici).

IF

Gramvoussa Island panoramic view

 1. Drapanias Beach

Drapanias Beach este situată pe Coasta de Nord, în Golful Kastelli, la ~ 4 km depărtare de orăṣelul Kastelli (Kissamos), în satul cu acelaṣi nume. Este o plajă lungă, acoperită cu nisip negru ṣi pietre colorate, preferată de familiile cu copii datorită faptului că apa are adâncimi foarte mici pe o distanṭă foarte lungă. Plaja dispune de zone amenajate cu umbreluṭe, ṣezlonguri ṣi salvamar ṣi este foarte potrivită pentru partide lungi de înot, fiind ferită de vânturi puternice.

Crete Drapanias Beach 2

Crete Drapanias Beach

Drapanias Beach Crete

Se aglomerează foarte mult la sfârṣit de săptămână ṣi este deosebit de romantică la apusul soarelui.

Sunset on the Beach Drapanias Crete

Sunset on Drapanias Beach Crete

Crete Drapanias Beach sunset

 

 1. Kolimbari Beach

Aṣezată pe Coasta de Nord, la doar câṭiva km Vest de Hania (Chania), Plaja Kolimbari este adăpostită în Golful Chanion ṣi reprezintă una dintre puṭinele plaje de pe ṭărmul Nordic care nu se aglomerează aproape niciodată. Este destul de lată, acoperită cu pietre de diferite mărimi ṣi culori ṣi are un aspect sălbatic.

Kolimbari Beach Crete

Kolimbari Beach Crete marbles

Crete Kolimbari Beach

Crete Kolimbari Beach turtle nest

Poate din acest motiv este preferată de turiṣtii care iubesc liniṣtea ṣi solitudinea, dar ṣi de broaṣtele ṭestoase marine din specia Caretta Caretta, care ies pe mal în fiecare an pentru a depune ouăle. Astfel de locuri sunt bine semnalizate pe plajă de către voluntarii care se ocupă cu protejarea speciei. Plaja are ṣi o zonă destinată nudiṣtilor.

 1. Platanias Beach

Platanias este una dintre cele  mai aglomerate ṣi exclusiviste staṭiuni de pe Coasta de Nord, situată la ~ 11 km Vest de Chania. Este străbătută de la Vest la Est de o ṣosea de coastă care face legătura între Kissamos ṣi Souda, foarte animată ṣi pitorească datorită magazinelor de suveniruri ṣi a tavernelor aliniate de-a lungul străzii. Paralel cu marea, pe o distanṭă aproximativ egală cu lungimea staṭiunii, se întinde Plaja Patanias, destul de largă ṣi adăpostită într-un golf, cu vedere spre Insula Agii Theodori. Plaja este acoperită cu nisip ṣi pietriṣ ṣi amenajată cu zone de umbreluṭe ṣi ṣezlonguri.

Platanias Beach Crete

Platanias Beach Crete 2

Crete Platanias Beach

 

În afară de aceste plaje care poartă un nume ṣi sunt trecute ṣi pe hartă, există o mulṭime de alte zone cu nisip sau pietre care îṭi pot oferi momente de încântare, în afara rutelor arhicunoscute sau în apropierea unor plaje mai faimoase. Poate într-o hartă mai detaliată, toate aceste ‘plaje’ au câte un nume, cunoscut în special de localnici, dar eu nu mi-am propus să le cataloghez ṣi să le inventariez chiar pe toate. Ṣtiu doar că mi-am dorit să le descopăr ṣi pe ele ṣi unele mi-au plăcut mult mai mult decât surorile lor mai populare ṣi mai aglomerate.

Din acest motiv, le adaug acum la final, doar cu câteva indicii în legătură cu aṣezarea lor.

–     Între Koutsounari Beach ṣi Ierapetra

Crete, close to Ierapetra

–     Între Koutsounari ṣi Makrigialos

Crete, close to Achlia Beach, Lasithi

Crete, Kakos Bay– Kakos Bay –

–     Lângă Vai Beach

Crete, next to Vai Beach

–     Lângă Voulisma Beach

Crete, close to Voulisma Beach

Crete, next to Voulisma Beach

Nice private beach close to Voulisma Beach Crete

 

Nice private beach next to Voulisma Beach

–     În Golful Agios Nikolaus

Crete beautiful secret beach

–     Între Preveli ṣi Agios Pavlos

Nice Beach on the South Coast Crete 2

Nice Beach on the South Coast Crete

Nice Beach on the South Coast Crete 3

Nice Beach on the South Coast Crete 4

Nice Beach on the South Coast Crete 5

Nice Beach on the South Coast Crete 6

Nice Beach on the South Coast Crete 7

Nice Beach on the South Coast Crete 8

Nice Beach on the South Coast Crete 9

 

–     Lângă Souda

Nice beach near Souda, Plakias

–     Lângă Paleochora

Crete close to Paleochora

Crete, nice spot close to Paleochora

 

Nu-ṭi rămâne decât să alegi ceea ce îṭi place mai mult sau să porneṣti, pur ṣi simplu, la drum, de-a lungul coastei ṣi să te opreṣti acolo unde plaja ṭi se pare mai primitoare, mai prietenoasă sau mai sălbatică. Creta este una dintre puṭinele zone turistice din Europa unde te poṭi simṭi stăpân absolut pe o bucăṭică de plajă pentru mai multe ore. Pe Coasta de Sud, în special, poṭi găsi o mulṭime de plaje ṣi golfuleṭe complet pustii în care să-ṭi petreci ziua întreagă doar în compania pescăruṣilor, alături de jumătatea ta … ca în paradis.

PHOTO GALLERY

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “La plajă în Creta – vacanṭă în Creta (iulie 2014)”

 1. Cora says:

  Foarte utile informaţii! Excelent prezentat! E clar că aţi avut o vacanţă frumoasă. Este interesantă insula Creta, aşa că o punem şi noi pe lista de aşteptare. 🙂

 2. Mioara says:

  Minunata insula Creta! Ne-ai prezentat amanuntit o multime de plaje,care mai de care,deosebit de atragatoare.Mi-au placut toate,savurand,imaginile postate.Unele,destul de greu accesibile datorita imbinarilor spectaculoase dintre mare,munte,rauri serpuitoare,poteci inguste printre stanci,care coboara spre mare.Dar este minunat c-ati putut sa va aventurati prin aceste locuri! Privelistile care vi se infatisau au fost magnifice.Plajele,mai putin cunoscute,care le-ati descoperit voi,m-au incantat si pe mine cel mai mult!Mi-a placut plaja Balos si un tanar ciocolatiu,frumos bronzat care se relaxa pe malul Lagunei Albastre,la fel de atragator si minunat ca marea.Vrajit,isi astepta gingasa sirena!!!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)