La bălăceală la Hajduszboszlo

Hajduszboszlo

La ~ 80 de km de Oradea şi ~ 20 km de localitatea Debrecen, se găseşte staţiunea balneoclimaterică Hajduszboszlo, una dintre cele mai mari staţiuni cu apă termală din Europa. Auzisem de mult de staţiunile termale ale vecinilor noştri unguri, dar abia anul acesta, ȋn septembrie, am reuşit să vedem şi să trăim pe viu o experienţă termală ungurească, după ce ȋn ultimii ani ne-am răsfăţat doar ȋn băile termale de la noi – Aquapark President din Băile Felix şi Termele de la Bucureşti.

Am descoperit aici nu numai unul dintre cele mai mari ştranduri din Europa, dar şi o staţiune foarte frumoasă şi elegantă, curată, liniştită şi deosebit de prietenoasă. Din păcate, cei 800 de km care ne despart de graniţa de vest a ţării, ne ȋmpiedică să vizităm această staţiune mai des, dar, cu siguranţă, o vom include – ca popas – pe traseul nostru spre Europa, ori de cȃte ori vom avea ocazia.

Ȋn Hajduszoboszlo există un ştrand ȋn aer liber – deschis ȋntre 1 Mai şi 30 Septembrie – un Aqua Park cu 9 tobogane uriaşe şi un Aqua Palace cu piscine tematice şi saune – deschise tot timpul anului. Toate acestea fac parte din acelaşi complex – Hungarospa – dar fiecare necesită un bilet de intrare separat.

Hajduszboszlo

Noi am preferat să vizităm doar Aqua Palace-ul pentru că l-am găsit mai liniştit, ştrandul exterior fiind aglomerat.

Cum ajungem la Hajduszboszlo

De la Vama Borş, din Oradea, se merge spre Budapesta pȃnă ȋn localitatea Berettyoujfal, de unde se face stȃnga, spre Debrecen. Se poate ocoli oraşul Debrecen, alegȃnd varianta Hajduszovat – Hajduszoboszlo. Drumul este foarte bun şi nu foarte aglomerat.

Este necesară procurarea vignetei pentru a circula pe drumurile publice din Ungaria. Această vignetă se poate cumpăra din benzinăriile de la graniţă – atȃt din Romȃnia, cȃt şi Ungaria – dar şi direct de pe internet, de pe portalul TPark sau prin aplicaţia mobile TPark. Este valabilă minimum 10 zile şi costă 3000 de forinţi (~ 10 euro). Vigneta electronică se poate cumpăra ȋn avans şi are avantajul că nu se mai lipeşte pe geam, fiind suficientă confirmarea plăţii, pe telefon.

Unde ne cazăm

Micuţul orăşel Hajduszoboszlo găzduieşte o gamă foarte diversificată de spaţii de cazare, pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Staţiunea este foarte aglomerată pe timpul verii, dar foarte liniştită (şi ieftină) ȋn extrasezon.

Spaţiile de cazare se pot rezerva prin intermediul agenţiilor de turism sau direct pe internet, pe booking.com. Majoritatea hotelurilor de 3-4 stele oferă pachete complete de servicii – cazare, masă şi tratamente balneare.

Cele mai avantajoase spaţii de cazare sunt apartamentele ȋn blocuri de locuinţe.

** Noi ne-am cazat la Era-Major Apartman – rezervare prin booking.com –  un apartament superb, cu două dormitoare, living şi bucătărie – cu absolut tot confortul – pentru care am plătit 25 de euro/noapte (luna septembrie).

Contact direct: 0036/704261536

Hajduszboszlo

 

Aqua Palace Hajduszoboszlo

Unul dintre cele mai mari centre de wellness şi spa din Europa, Aqua Palace Hajduszoboszlo se ȋntinde pe o suprafaţă de ~ 1.5ha şi găzduieşte mai multe piscine cu apă termală, tobogane, saune, spaţii de joacă pentru copii, cabinete de masaj şi de ȋnfrumuseţare, terenuri de sport, sală de fitness, un restaurant şi o cafenea.

Clădirea este construită cu parter şi două etaje, fiecare nivel fiind destinat unei anumite categorii de vizitatori.

La parter sunt cele 8 piscine tematice, toate avȃnd apă termală, cu temperatura ȋntre 26 şi  38 de grade şi adȃncimi mici şi medii. Fiecare piscină şi-a primit numele ȋn functie de decorurile care o caracterizează.

 • Piscina cu gheaţă (Ice Cave Pool)

Hajduszboszlo

Hajduszboszlo

 • Piscina cinema
 • Piscina termală Pavai

Hajduszboszlo

 • Piscina Tropicală

HajduszboszloHajduszboszlo

 • Piscina Gange

Hajduszboszlo

 • Piscina Romană

Hajduszboszlo

 • Piscina marină (Sea Pool)

Hajduszboszlo

 • Piscina peşteră (Cave Pool)

Hajduszboszlo

Hajduszboszlo

Hajduszboszlo

Lȃngă Piscina Pavai există şi un mini bazin cu apă rece – 18-20 de grade – pavat cu pietre rotunde, ideale pentru masajul tălpilor.

Hajduszboszlo

Cea mai populară piscină este Piscina Tropicală care este şi cea mai mare şi care oferă cele mai multe zone de masaj şi zone de relaxare pe margine (şezlonguri).

Hajduszboszlo

Toate piscinele au programe de bule şi masaj ce alternează cu perioade de pauză.

Etajul 1 găzduieşte cȃteva piscine şi tobogane pentru bebeluşi şi copii mici, dar şi saunele destinate adulţilor – 3 saune finlandeze, 2 saune cu aburi, 2 saune cu inflaroşii, o camera cu pereţi din sare de Himalaya.

Hajduszboszlo

Hajduszboszlo

La etajul al doilea se află un bazin de ȋnot (cu apă rece), alte cȃteva saune şi cȃteva bazine private cu jacuzzi ce sunt destinate familiilor sau grupurilor de prieteni (maximum 6 persoane).

Hajduszboszlo

Vestiarele şi depozitele pentru bagaje se găsesc la subsol.

Informaţii utile:

 • Complexul este deschis tot timpul anului, de la ora 10 la ora 20 (ȋn weekend 10-22);
 • Un bilet de intrare, valabil o zi ȋntreagă costă 3300 forinţi (~ 10 euro) – de luni pȃnă vineri, 1 Septembrie – 30 iunie şi 3900 forinţi – ȋn extrasezon la sfȃrşit de săptămȃnă şi ȋn fiecare zi, ȋn timpul sezonului;
 • Pentru saune, masaj, fitness, solar, tratamente de ȋnfrumuseţare şi ȋntreţinere şi pentru bazinele private cu jacuzzi se plăteşte tarif separat;
 • Accesul ȋn interiorul complexului este permis cu băuturi răcoritoare;
 • Restaurantul este deschis doar ȋn preajma orelor de masă, dar mȃncarea disponibilă este de tip fast-food;
 • Brăţara magnetică pe care o primeşti la intrare ȋţi permite deschiderea/ȋnchiderea vestiarelor şi a depozitelor de bagaje;
 • Fotografiatul este permis ȋn interior;
 • Ȋn extrasezon, pentru folosirea saunelor este nevoie să anunţi personalul de ȋntreţinere pentru pornirea acestora.

 

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

3 Responses to “La bălăceală la Hajduszboszlo”

 1. Calin Florea says:

  De multi imi doresc sa ajung aici.

 2. dan says:

  Un loc excelent pentur un weekend in mijlocul verii 🙂

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)