Koh Chang (Tailanda) – Ghid de vacanţă

Koh Chang

După vacanţele petrecute ȋn Koh Tao, Koh Lanta şi Phuket, anul acesta am ales insula Chang din Golful Tailandei ca destinaţie de vacanţă tropicală, pentru 12 zile de bălăceală şi relaxare la mal de mare. Cu o lungime de ~ 30km şi o lăţime de ~ 14 km, Koh Chang este a treia insulă ca mărime din Tailanda – după Phuket şi Samui –  fiind una dintre cele mai Estice insule din Golful Tailandei, aproape de graniţa cu Cambogia. Aparţine de Provincia Trat şi, alături de alte 52 de insule, formează un arhipelag ce este inclus ȋn Parcul Naţional Mu Ko Chang.

Este o insulă muntoasă, fiind traversată, pe mijloc, de la Nord la Sud, de un lanţ muntos – cu o altitudine maximă de 744m.

Ȋn ultimii ani, turismul a luat avȃnt ȋn Koh Chang, dar insula a rămas ȋncă una dintre cele mai liniştite dintre insulele mari ale Tailandei, fiind mai aglomerată ȋn perioda decembrie-ianuarie şi deosebit de liniştită ȋn restul anului.

Fiind cunoscută drept Insula Elefantului (Chang ȋnseamnă elefant ȋn limba thai), datorită formei care seamănă cu un cap de elefant, Koh Chang poate reprezenta destinaţia perfectă pentru o vacanţă care să includă zile de relaxare şi bălăceală, drumeţii montane, excursii prin pădurile de mangrove, partide de snorkeling sau pescuit, petreceri colorate şi vesele la barurile de pe plajă sau din principalele oraşe.

Koh Chang oferă o variantă de vacanţă mai activă şi mai distractivă decȃt Koh Lanta, dar una mult mai liniştită ȋn comparaţie cu zgomotoasele Koh Phangan, Phuket sau Pattaya.

Cum ajungem ȋn Koh Chang

Cel mai rapid, dar şi scump, mod de a ajunge ȋn Koh Chang este cu avionul. Insula nu este deservită de un aeroport propriu, ci de aeroportul Trat, situat pe continent. Există patru curse/zi cu plecare din aeroportul Suvarnabhumi Bangkok spre Trat (operate de Bangkok Airways). Zborul durează o oră şi un bilet dus-ȋntors poate costa ȋntre 150 şi 250$, ȋn funcţie de perioadă. Din aeroportul Trat, există minibus-uri către Terminalul de Ferry, situat la ~ 20 km SW de oraş şi de acolo cursele de ferry pleacă la fiecare oră (sau 45 de minute), preţul biletului fiind de 80 baht (return – 160 baht).

Koh Chang

Koh Chang

Cel mai ieftin mijloc de transport ȋntre Bangkok şi Koh Chang ȋl reprezintă bus-urile – unele cu plecare direct din aeroportul Suvarnabhumi, altele din oraş – care străbat distanţa de 320 km ȋn ~ 5 ore, pȃnă la Terminalul de ferry. Aici, pasagerii sunt debarcaţi din bus-uri şi se vor urca pe ferry singuri (cu bagajul) pentru al doilea segment al călătoriei care durează ~ 30 de minute. De ȋndată ce ajung pe insulă, turiştii sunt ȋmpărţiti ȋn mini van-uri, ȋn funcţie de destinaţia finală şi transportaţi pȃnă la hotelurile lor.

** Din aeroportul Suvarnabhumi, shuttle bus-ul spre Koh Chang, are trei curse/zi, cu plecare la 8, 11 şi 14:30. Un bilet costă 600 baht, dus-ȋntors (open ticket) costă 900 baht şi include taxa de ferry. Plecarea se face din aeroport, EXIT 8, ground floor. Ȋn preţul biletului este inclus transportul pȃnă la punctul de cazare din Koh Chang, doar dacă acesta este situat pe coasta de Vest şi nu mai departe de Kai Bae Beach. Pentru celelalte locaţii pe insulă se vor plăti bilete separate (ex. pentru Lonely Beach – 200 baht). La plecarea din insulă spre Bangkok, biletul de ȋntoarcere nu include şi transportul de la hotel pȃnă la port, acesta trebuie plătit separat.

Koh Chang– Autocar mic, la intoarcerea din insula –

Koh Chang– Autocar mare la dus –

Dacă vrei să călătoreşti ȋn confort VIP, poţi apela la serviciile firmei de transport Glassflower, care oferă transferuri ȋntre diferite zone, ȋn interiorul Tailandei, dar şi tururi private sau tranferuri către ţările vecine. Acest mijloc de transport este avantajos celor care călatoresc ȋn grupuri formate din cel puţin 8 persoane (ex. Aeroport Suvarnabhumi – Koh Chang hotel – 5900 baht/trip).

Cum ne deplasăm ȋn Koh Chang

Insula nu poate fi ȋncercuită ȋn totalitate urmărind şoseaua de coastă pentru că aceasta se ȋntrerupe pe o porţiune, pe coasta de Sud, din cauza munţilor care coboară aproape de mare. Din această cauză, se poate coborȋ din Nord pe Coasta Estică, pȃnă ȋn cel mai sudic punct al insulei – Plaja Long Beach –  dar nu se poate traversa pe coasta Vestică.

Pe Coasta de Vest, există o mulţime de taxiuri – de tip minivan – care pot fi ȋnchiriate, ȋn sistemul private taxi sau share, pentru deplasări scurte ȋntre localităţi sau spre/dinspre plajă. Tarifele se pot negocia pentru un grup mai mare, altfel acestea sunt relativ fixe, fiind cuprinse ȋntre 50 şi 200 baht/persoană, ȋn funcţie de distanţă. După ora 18, aceste tarife sunt mai mari şi nu prea se mai pot negocia. Dimineaţa, pȃnă ȋn ora 8:30, aceste minivan-uri sunt mai greu de găsit şi oprit pe stradă pentru că majoritatea sunt implicate ȋn transportul turiştilor care merg ȋn excursiile de o zi cu barca spre insulele ȋnvecinate.

Cel mai practic şi ieftin mijloc de transport ȋn insulă ȋl reprezintă scuterele (mini sau maxi, ȋn funcţie de abilităţile şoferului), dar acestea trebuie conduse doar de persoane experimentate. Astfel de scutere se pot ȋnchiria de la majoritatea spaţiilor de cazare şi din centrele de ȋnchirieri ce se găsesc ȋn toate localităţile. Tarifele de ȋnchiriere sunt cam aceleaşi peste tot ȋn insulă:

 • 250 de baht/zi pentru un scuter nou ce se ȋnchiriază pentru o zi sau două;
 • 200 baht/zi pentru scutere noi ȋnchiriate pentru o perioadă mai lungă (tarif negociat);
 • 150 baht/zi pentru scutere mai vechi (tarif negociat pentru o perioadă mai lungă).

Koh Chang

Koh Chang

Motocicletele şi maxi – scuterele se ȋnchiriază la tarife mai ridicate (ȋntre 400 şi 450 baht/zi).

Koh Chang

Străzile sunt, ȋn general, bune şi asfaltate – cu excepţia unor drumuri laterale care coboară spre plajă şi care sunt acoperite doar cu pămȃnt sau nisip.

**Cele mai dificile porţiuni de drum sunt:

 • drumul care pleacă dinspre port şi coboară pe Coasta de Vest, pȃnă la White Sand Beach;
 • drumul care pleacă din Kae Bae spre Lonely Beach.

Aceste două zone sunt deosebit de dificil de parcurs, ȋn special noaptea, din cauza curbelor numeroase şi foarte strȃnse, ȋn special ȋn apopiere de Lonely Beach.

**Dacă nu ai mai condus niciodată un scuter, nu ar trebui să ȋncepi să faci asta ȋn insula Koh Chang. Traficul este mai aglomerat ȋn centrul localităţilor şi poate părea haotic, la prima vedere, dar este, ȋn general, organizat, chiar dacă ȋn insulă nu există semne de circulaţie, semafoare sau treceri de pietoni numeroase (există cȃteva astfel de treceri de pietoni doar ȋn faţa unor resort-uri de lux).

Noaptea ȋnsă este mult mai periculos să mergi cu scuterul pentru că străzile sunt slab (sau aproape deloc) iluminate, ȋn special ȋntre localităţi şi mulţi alţi factori pot perturba traficul – cȃinii vagabonzi, motocicliştii care ies din străzi lăturalnice fără nici un fel de lumini, oamenii (majoritatea turişti) care se plimbă pe marginea drumului (trotuarele lipsind cu desăvȃrşire).

Alte informaţii utile:

** Benzina se vinde cu ~ 30 baht/litru. Ȋn insulă există doar două benzinării, ambele pe coasta de Vest – una aproape de port, cealaltă ȋn zona Chai Chet ( la Nord de Klong Prao Beach). Ȋn toate localităţile, pe marginea drumului, se vinde benzină ȋn sticle de 750 ml, la preţul de 40 baht/sticla.

Koh Chang

** Purtarea căştilor este obligatorie pe timpul călătoriei.

** Consumul băuturilor alcoolice de orice fel este interzis (după ora 22, ȋn apropierea zonelor mai aglomerate, au loc raiduri ale poliţiei).

** Ȋn fiecare an, ȋn insulă, ȋşi pierd viaţa numeroşi turişti ȋn accidente de motocicletă. Ȋn majoritatea cazurilor, aceste accidente au loc din cauza celor care conduc scuterele (motocicletele) cu viteză prea mare.

Dacă conduci prudent, cu maximum 50-60km/oră, dacă porţi cască şi eşti mereu alert şi atent la traficul din jurul tău, este foarte puţin probabil să ai vreun accident pe durata vacanţei tale. Nu ȋncerca niciodată să-i imiţi pe ceilalţi participanţi la trafic ȋn fel de fel de manevre, atȃta timp cȃt tu ȋnsuţi nu eşti sigur că eşti capabil de aşa ceva. Unii pot fi, cu adevărat, mult mai pricepuţi ca tine, alţii doar mult mai nechibzuiţi. Trebuie să-ţi inpui un anumit ritm astfel ȋncȃt să beneficiezi la maximum de toată libertatea de mişcare pe care ţi-o poate oferi un astfel de mijloc de transport, fără a-ţi pune ȋn pericol viaţa.

Unde ne cazăm ȋn Koh Chang

Dacă ȋţi doreşti o vacanţă foarte liniştită şi retrasă (ex. luna de miere), atunci trebuie să alegi un spaţiu de cazare de pe Coasta de Est. Vei găsi aici resort-uri de lux, dar şi de confort mediu, care dispun, ȋn general, de plaje private, nu foarte ȋntinse, dar deosebit de pitoreşti.

Majoritatea turiştilor care ajung ȋn insulă aleg să se cazeze pe Coasta de Vest, care găzduieşte cele mai frumoase plaje, dar şi cele mai multe atracţii de tot felul (restaurante, baruri, terase, magazine, bănci, agenţii de turism, saloane de masaj, centre de ȋnchirieri).

Spaţiile de cazare de confort redus (budget) se pot ȋnchiria cu tarife cuprinse ȋntre 300 şi 600 de baht/seară, majoritatea oferind aer condiţionat, băi comune sau private, cu apă rece.

Pe unele plaje, există căsuţe din lemn de confort redus – fără apă caldă – ce se pot ȋnchiria cu 700-800 baht/seară, dar şi altele puţin mai dotate – cu aer condiţionat şi apă caldă – ce se pot ȋnchiria cu 1000-1400 baht/seară.

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Ȋn interiorul localităţilor sau pe drumurile care leagă două localităţi se pot ȋnchiria spaţii de cazare de confort mediu cu 1000-1500 baht/seară, cu toate dotările necesare (baie cu apă caldă, balcon, tv, frigider, aer condiţionat).

Resort-urile de lux aşezate chiar pe malul mării oferă camere super dotate ce se pot ȋnchiria cu 1500-4000 baht/seară (ȋn funcţie de zonă şi de perioadă). Majoritatea acestor resort-uri de lux se ȋnchiriază primele ȋn insulă, necesitȃnd astfel rezervări ȋn avans.

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Cea mai aglomerată perioadă ȋn insulă este cuprinsă ȋntre decembrie şi ianuarie, cȃnd majoritatea spaţiilor de cazare se ȋnchiriază ȋn avans.

Ȋn restul timpului, se poate ajunge ȋn insulă fără niciun fel de rezervare prealabilă, pentru că oferta de cazare este destul de bogată şi variată, turiştii putȃnd alege şi negocia la faţa locului, ȋn special pentru sejururi mai lungi de 4-5 zile.

Majoritatea spaţiilor de cazare low budget nu se pot rezerva pe booking.com sau agoda.com, dar tarifele lor pot fi negociate direct cu proprietarii, de ȋndată ce ai sosit ȋn insulă.

Din acest motiv, pentru un sejur mai lung, cea mai bună opţiune este ȋnchirierea pentru o seară a unui spaţiu de cazare ȋn mediul online şi negocierea pentru un alt spaţiu de cazare mai convenabil, după ce ai văzut cȃteva oferte.

** Pe perioada vacanţei noastre ȋn Koh Chang ne-am cazat ȋn două spaţii de cazare:

 • primele două seri la Paradise Bungalows, un resort de confort mediu, situat foarte aproape de plaja Kae Bae, pentru care am plătit 1300 baht/seară (rezervare prin booking.com)

Koh Chang

Koh Chang

 • pentru restul vacanţei la Keereta Resort, un resort de 3 stele situat aproape de Pearl Beach ( ~ 10 minute de mers cu scuterul de la White Sand Beach), pentru care am plătit 1000 baht/seară (tarif negociat la faţa locului).

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

 

Unde mȃncăm ȋn Koh Chang

La fel ca ȋn toate insulele tailandeze, oferta de mȃncare ȋn Koh Chang este variată, pentru toate gusturile şi toate buzunarele, mȃncarea locală fiind ȋntotdeauna mai ieftină decȃt cea europeană.

Ȋntr-un restaurant mic, de tip familial, o masă cu mȃncare tailandeză pentru două persoane poate costa pȃnă ȋn 300-400 baht, cu două băuturi incluse (legume, carne de pui/porc, noodles, orez, seafood). Aceeaşi mȃncare servită ȋntr-un restaurant de tip european poate costa pȃnă la 600 baht (porţiile fiind, ȋn general, mai mici).

Mȃncarea europeană – pizza, paste, fripturi de vită/porc/pui, cartofi prăjiţi, seafood – este ȋntotdeauna mai scumpă şi nu neapărat mai bună.

Preţuri orientative ȋn restaurante:

– stir fried vegetables – 80-90baht

– stir fried vegetables with chicken/seafoos – 100-110 baht

Koh Chang

Koh Chang

– plain rice – 20-30 baht

– fried rice – 50-60 baht

Koh Chang

– bere locală – 60-80 baht

– fruit fresh – 30-60 baht

– squid bbq -200 baht

– cafea/cappuccino – 40-60 baht

– french fries – 50-80 baht

– cocktails 100-180 baht

 

*Ȋn fiecare seară, ȋntre orele 17 şi 22, ȋn zona White Sand Beach, se organizează Sea Bar Night Market. O mulţime de vȃnzători ambulanţi ȋşi amenajează tarabele/carturile şi oferă spre vȃnzare o gamă foarte variată de produse locale, la preţuri mari – ȋn comparaţie cu localurile de tip familial – dar deosebit de atrăgătoare, datorită mirosurilor apetisante care se degajă ȋn aer.

Aici se poate servi o cină frugală care să includă frigărui de pui/porc/calamari, orez şi noodles, kebab-uri de pui, fructe, sucuri naturale de fructe, clătite.

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

O experienţă gastronomică deosebită se poate experimenta ȋn cadrul restaurantelor care organizează Buffet BBQ – All you can eat – ȋn fiecare seară, ȋntre orele 17 şi 23. Astfel de restaurante se găsesc ȋn majoritatea localităţilor mai mari de pe Coasta de Vest, cel mai popular fiind cel din zona Kae Bae. Aici, ȋn schimbul unei taxe de intrare de 239 de baht/persoană, se poate alege dintr-o ofertă foarte variată de produse – carne de pui/porc/vită, peşte, fructe de mare (scoici, melci, creveţi, calamari), paste, orez, legume, cartofi prăjiţi, pizza, fructe şi dulciuri (prăjituri, ȋngheţată), băuturile fiind plătite separat.

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Cel mai interesant aspect al unei cine ȋntr-un astfel de local este gătitul mȃncării care se face personal, de către clienţi, pe nişte grătare speciale cu cărbuni – grill şi/sau steamer – ce sunt aşezate pe fiecare masă (pentru folosirea grătarului se mai achită o taxă de 85 baht).

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

*Dacă vrei să experimentezi această cină, trebuie să ştii că restaurantele de tip BBQ Buffet se aglomerează mai mult doar ȋntre orele 19 şi 20. De ȋndată ce intri ȋn restaurant, vei fi preluat de unul dintre ospătari care te va conduce la masă şi te va ȋntreba dacă doreşti şi un grill special ( care costă 85 baht). Vei primi imediat şi o listă de preţuri pentru băuturi care pot fi comandate imediat şi oricȃnd, pe perioada cinei. Ȋn timp ce ospătarul ȋţi pregăteşte grill-ul şi steamer-ul (acesta se foloseşte, ȋn special pentru gătitul legumelor, dar şi pentru carne), poţi să ȋţi alegi preparatele pe care să le găteşti, ȋn modul şi ordinea pe care ţi le doreşti.

*Bulgării de cărbune ȋncins se pot ȋnlocui şi suplimenta dacă este nevoie (fără costuri suplimentare).

*Plata finală se poate face şi cu cardul.

 

Pe plaja White Sands, multe restaurante ȋşi scot mesele pe nisip, seara, la mareea ȋnaltă, alături de expoziţii bogate ȋn peşte şi fructe de mare. Unele dintre acestea organizează seară de seară acrobaţii cu focuri sau concerte de muzică live. Tarifele practicate de aceste restaurante sunt mult mai mari ȋn comparaţie cu restul restaurantelor din insulă, dar calitatea preparatelor nu este ȋntotdeauna prea bună.

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Koh Chang

Dacă ai ales să-ţi petreci vacanţa ȋn Tailanda eşti, mai mult ca sigur, şi un mare amator de fructe exotice şi vrei să guşti/deguşti/mănȃnci cȃt mai multe şi diverse astfel de fructe. Le vei găsi la tarabele de pe marginea drumului, mult mai bogate, la ceas de seară şi cu preţuri diferite, ȋn funcţie de zonă şi oră.

Koh Chang

Koh Chang

Cȃteva preţuri orientative:

 • Mango ȋntre 50 şi 80 baht/kg
 • Ananas 30-40 b/kg
 • Banane 20 b/kg
 • Papaia 40 b/kg
 • Durian

 

Ȋn insulă există foarte multe magazine 7/11, de unde se pot cumpăra snack-uri, ȋngheţată şi băuturi răcoritoare/alcoolice la preţurile mai mici.

Koh Chang

*Magazinele 7/11 nu vȃnd băuturi alcoolice (nici bere) ȋntre orele 14 şi 17 şi deloc ȋn zilele de sărbătoare.

 

Alte informaţii utile:

** Plata cu cardul

 • Majoritatea resort-urilor percep un comission de 3% pentru plata cu cardul;
 • Doar restaurantele de tip European şi barurile/terasele mai mari acceptă plata cu cardul.

** Internetul

 • Există internet wireless ȋn majoritatea spaţiilor de cazare (indiferent de confort) şi ȋn majoritatea restaurantelor.

** Schimb valutar

 • Există multe birouri de schimb valutar ȋn insulă, deschise pȃnă seara tȃrziu, chiar şi duminica (unele cer prezentarea unui document – paşaport sau permis de conducere);
 • Rata de schimb – 1 euro = 35 baht / 1$ = 30.7-31 baht

** Shopping

Koh Chang

 • In insulă există multe magazine/tarabe/tonete de unde se pot cumpăra articole de ȋmbrăcăminte necesare pentru plajă (costume de baie, tricouri, pantaloni, rochii, papuci, prosoape şi multe altele) la preţuri foarte mici. Unele dintre aceste articole sunt produse ȋn Tailanda (unele chiar pe insulă), altele sunt produse ȋn China, dar toate se pot cumpăra la preţuri foarte mici (ȋntotdeauna negociabile). Multe astfel de articole sunt vȃndute şi pe plajă de către vȃnzătorii ambulanţi (ȋn special sarong-uri colorate), dar la preţuri mai mari decȃt ȋn magazine.
 • Cel mai ieftin magazin de suveniruri se găseşte la Kae Bae Beach, pe drumul principal, aproape ultimul magazin pe partea dreaptă (mergȃnd spre Lonely Beach), vizavi de Seabreeze Bar (aici sarong-urile se vȃnd cu 120 baht, ȋn timp ce pe plajă vȃnzătorii ambulanţi cer 200 sau 180 baht pentru exact aceleaşi produse).

 

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)