Vizită la Portofino – Jurnal de bord HS Bruckner

Iubesc Italia de cȃnd am descoperit-o pentru prima oară în urmă cu 21 de ani. De atunci, am vizitat-o de foarte multe ori – în vacanţe prelungite sau doar de cȃteva ore – dar cu regularitate şi aceeaşi constantă dorinţă de a vedea mai mult, de a cunoaşte locuri noi şi de a reîntȃlni cunoştinţe vechi.

Am văzut şi foarte multe alte locuri frumoase în lumea aceasta, dar Italia rămȃne şi va rămȃne întotdeauna în topul preferinţelor mele oricȃt de mult ar încerca alţii să mă convingă contrariul.

 Ori de cȃte ori sunt întrebată ce ţară îmi place cel mai mult din toate pe care le-am vizitat pȃnă acum şi unde mi-aş dori să trăiesc, răspunsul meu este inevitabil acelaşi -ITALIA. Nu am ce să fac. Iubesc muzica şi limba italiană încă de cȃnd eram elevă, îmi plac oamenii, îmi place pizza, sunt îndrăgostită de Coasta Ligurică, de Toscana şi de toate celelalte orăşele de pe malul mării indiferent că această mare poartă denumirea de Adriatică, Tireniană sau doar Mediterană. Iubesc şi acea Italie pe care nu am cunoscut-o încă şi abia aştept să o întȃlnesc în vacanţele mele viitoare. Cu cȃt descopăr mai mult această ţară, cu atȃt o iubesc mai tare. Recunosc că, din acest motiv, descrierile şi poveştile mele ce includ Italia pot fi subiective, dar niciodată nu voi încerca să ascund acele lucruri care nu-mi plac sau pe care le-aş dori să arate alt fel.

La ultima noastră vizită în micuţul port Voltri de lȃngă Genoa, am avut posibilitatea să pornim într-o nouă astfel de descoperire şi am ajuns în una dintre cele mai frumoase şi faimoase destinaţii turistice italiene – Portofino. În urmă cu cȃţiva ani, am admirat această zonă de la înălţime, de pe autostrada care trece paralel cu coasta şi face legătura între Liguria şi sudul Italiei, dar acum am reuşit să facem mai mult decȃt atȃt, chiar dacă nu am avut la dispoziţie decȃt cȃteva ore.

Există mai multe posibilităţi de a ajunge la Portofino, dar cea mai cunoscută şi uşor accesibilă include ca mijloc de transport o ambarcaţiune mai mică sau mai mare care face legătura între cele cȃteva porturi şi golfuleţe care se găsesc răsfirate de-a lungul coastei.

Se poate parcurge întreaga distanţă între Genoa şi Portofino într-unul din multele vaporaşe care fac curse regulate în această zonă. O astfel de excursie durează ~ o oră şi 45 de minute şi costă 10 Euro/ persoană.

Noi am ales o altă variantă care ni s-a părut mai rapidă şi care ne-a fost recomandată şi de către cȃţiva localnici. Excursia noastră pe mare trebuia să înceapă de la Camogli, un mic orăşel situat la ~ o jumătate de oră de mers cu trenul din Genoa şi avea să includă nu mai puţin de trei ambarcaţiuni diferite.

Din Voltri, trenul ne-a dus în staţia Camogli în ~ o oră. De îndată ce am coborȃt din tren, ne-am trezit într-un mic paradis. Începȃnd cu gara, toate străzile, balcoanele şi terasele erau împodobită în culorile verii italiene – verdele crud al chiparoşilor şi al brazilor de tot felul, rozul impecabil al boungavilleeii şi nuanţele diferite de roşu ale leandrilor.

Statia de tren Camogli Liguria

Camogli Liguria

Toate străzile erau invadate de oameni care se deplasau leneş spre plajă sau spre casă – unii obosiţi deja după cele cȃteva ore petrecute sub soarele dogoritor, alţii foarte veseli şi entuziasmaţi, dotaţi cu saltele, umbrele şi genţi pline de mȃncare şi răcoritoare, pregătiţi să înfrunte căldura fierbinte şi cele 20° ale mării.

Plaja Camogli Liguria

Foarte mulţi turişti – vizitatori de cȃteva ore ca şi noi, sau poate puţin mai norocoşi – luaseră deja cu asalt terasele, magazinele şi portul turistic de unde plecau vaporaşele spre Portofino şi împrejurimi.

Portul Camogli Liguria

Pentru că ora era deja cam tȃrzie, iar programul de vară nu era încă în funcţiune, am fost nevoiţi să ne îmbarcăm în prima barcă  disponibilă şi care mergea spre San Fruttuoso. Următoarea barcă spre Portofino era abia peste o oră şi nu am vrut să pierdem niciun minut preţios, mai ales că fusesem sfătuiţi încă înainte de a pleca de la vapor, că San Fruttuoso poate fi o variantă mai accesibilă pentru această perioadă din an, ţinȃnd cont de faptul că de acolo există mai multe şanse de a găsi o altă barcă pentru a ne continua călătoria spre destinaţia noastră.

Am pornit la drum, pe o mare impecabil de albastră şi calmă – străbătută, din cȃnd în cȃnd, de fel de fel de ambarcaţiuni mai mari sau mai mici care mergeau în direcţii diferite – dar fără să ne depărtăm prea mult de coasta care se derula pe partea stȃngă şi care creştea din mare, înălţȃndu-se cȃteva sute de metri spre cer şi acoperită de păduri verzi. Din loc în loc, cȃte o pată de culoare apărea în peisajul verde sub forma unor vile cochete – unele răsfirate de-a lungul coastei, aproape de apă, altele sus, foarte sus, pe vȃrfurile dealurilor.

Plecare din Camogli spre San Fruttuoso Liguria

După o scurtă oprire în Punta Chiappa, vaporaşul nostru a pornit din nou la drum, urmărind aceeaşi linie a coastei şi deplasȃndu-se la doar cȃţiva metri paralel cu malul, spre San Fruttuoso.

Punta Chiappa - approaching

Punta Chiappa Coasta Ligurica

În San Fruttoso, am luat un alt vaporaş şi am ajuns la Portofino în doar cȃteva minute. Întreaga excursie cu cele două vaporaşe – de la Camogli la Portofino – a durat ~ 45 de minute şi a costat 18 euro, biletul incluzȃnd şi o a treia bărcuţă care ne-a dus de la Portofino la Santa Margherita Ligure, de unde am luat din nou trenul spre Genoa Voltri.

San Fruttuoso Liguria– San Fruttuoso –

În ultimii ani, Portofino a devenit una dintre cele mai vizitate şi aglomerate zone din întreaga Italie pentru că foarte multe agenţii de turism oferă pachete turistice care includ această parte a Coastei Ligurice, alături de altele la fel de frumoase – cum ar fi Cinque Terre şi Coasta Amalfitană.

Din acest motiv, pe timpul verii, zona este extraordinar de aglomerată şi o astfel de vizită se poate transforma într-un adevărat calvar în condiţiile în care eşti nevoit să aştepţi ore în şir pentru a te îmbarca într-un vaporaş, cozile la îngheţată se întind pe cȃţiva zeci metri, iar străzile sunt pline ochi de turişti agitaţi şi gălăgioşi care vor să fotografieze şi să se fotografieze cu fiecare colţişor de grădină, cu fiecare casă şi şi cu toate yachturile din port. Dacă îţi doreşti şi tu acelaşi lucru, poate fi foarte complicat de realizat, mai ales atunci cȃnd timpul nu este de partea ta.

Noi am fost puţin mai norocoşi pentru că am ajuns în zonă în luna iunie – care nu este chiar o lună foarte aglomerată – dar vizita noastră a avut loc într-o zi de sȃmbătă care scoate întotdeauna zeci de mii de localnici din case şi îi poartă mereu spre destinaţii de vacanţă mai aproape sau mai departe de casele lor.

De aceea, oraşul era plin de italieni simpatici şi gălăgioşi şi am putut vedea doar cȃteva grupuri restrȃnse de turişti – francezi şi elveţieni, dar deloc asiatici. Ştiu că Italia este plină acum de grupuri de turişti asiatici ce urmăresc steguleţe colorate şi fac fotografii continuu, dar la Portofino nu au ajuns încă … cel puţin, nu în aceeaşi zi cu noi.

Nu aş putea vorbi despre Portofino, fără a-l încadra în peisajul superb al întregii coaste Ligurice care se întinde atȃt la Nord cȃt şi la Sud. Toate golfurile, porturile şi orăşelele (chiar satele) care formează acest paradis terestru merită privite ca un tot unitar şi nu aş putea spune că unul este mai frumos decȃt celălalt pentru că toate sunt deosebite şi unice, iar împreună reprezintă perfecţiunea.

De îndată ce porneşti de-a lungul Coastei Ligurice, descoperi la fiecare pas ceva care să te uimească şi să te facă să apreciezi şi mai mult acest teritoriu, iar partea cuprinsă între Camogli şi Cinque Terre este, cu adevărat, cea mai spectaculoasă.

Portofino este ca o bijuterie care întregeşte această comoară (alături de Cinque Terre, mai în Sud) şi merită, cu adevărat, un loc aparte în inima mea, acum cu atȃt mai mult pentru că am reuşit, în sfȃrşit, să-l cunosc mai de aproape.

Peisajul poate fi fotografiat, filmat şi multiplicat în mii şi zeci de mii de calendare, pliante, vederi şi documentare TV, dar nu va putea fi niciodată apreciat la adevărata lui valoare, decȃt dacă îl vezi cu ochii şi cu inima. Doar aşa îl poţi înţelege şi aprecia pentru ceea ce este cu adevărat şi nu pentru ceea ce reprezintă el în baza de date a unor agenţii de turism din lumea întreagă sau pe harta de călătorie a celor mai bogaţi oameni de pe planetă. Nu trebuie să te laşi impresionat prea mult de yachturile de milioane de euro ce sunt acostate la mal pentru că nu ele creează farmecul cu totul aparte în care este învăluită întreaga aşezare din acest mic golf, ci casele ce se ridică mȃndre privind spre mare, florile care te întȃmpină şi te ameţesc cu mirosurile lor şi bărcuţele pescăreşti ce aşteaptă la mal sosirea unei noi dimineţi pentru a porni în larg.

Portofino

Portofino 1

Portofino 2

Portofino 4

Portofino 5

Portofino 6

Portofino 7

După ce te-ai săturat de privit de la nivelul apei, poţi urca cȃteva trepte spre Castelul Brown pentru a avea o deosebită panorama asupra întregului port, dar şi asupra altor golfuri din apropiere.

Coasta Liguriei si  Portofino

Nice view Portofino si imprejurarile

Portofino 8

Portofino este un teritoriu binecuvȃtat şi un paradis pentru adevăraţii iubitori de frumos. Pentru îndrăgostiţii de Italia, Portofino reprezintă încă o confirmare şi un motiv în plus să iubească şi mai mult această ţară şi să-şi dorească mereu să se reîntoarce pe aceste meleaguri… ceea ce o să facem şi noi chiar foarte curȃnd.

PHOTO GALLERY

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)