Invitaţie ȋn Kefalonia, Grecia

Kefalonia

Am vizitat pentru prima oară Grecia ȋn urmă cu aproape 20 de ani. Ne-am ȋndrăgostit atunci de albastrul de neegalat al mării, de ospitalitatea localnicilor şi de muzica lor pe care am luat-o cu noi acasă şi care ne-a ajutat să ne alinăm, cȃteodată, dorurile de vară, de mare şi de noi. De atunci, am reuşit să ne ȋntoarcem de multe ori pe tărȃm elen, ȋn vacanţe de vară care au inclus ȋntotdeauna cel puţin o insulă nouă de fiecare dată, alături de altele deja cunoscute. Aşa am reuşit să vizităm, pȃnă acum, mai multe insule greceşti – Santorini (de patru ori), Naxos (de două ori), Paros (de două ori), Creta (de două ori), Corfu, Kos, Milos şi Mykonos – şi să ne alcătuim un top al preferinţelor. Fiecare insulă are farmecul ei, fiecare vacanţă ne-a adus ceva nou şi ne-a făcut să iubim mai mult această ţară, dar ȋntotdeauna am rostit ‘sus şi tare’ că Santorini este insula care se apropie cel mai mult de imaginea paradisului nostru. Pȃnă ȋn urmă cu o lună ȋncă mai credeam cu tărie că Santorini nu are egal. Şi, totuşi, am descoperit o insulă care se apropie foarte mult de imaginea paradisului santorinez (chiar dacă este atȃt de diferită) şi această insulă se numeşte Kefalonia. Exact ȋn urmă cu o lună – după o frumoasă şi obositoare vacanţă itinerantă prin Italia şi Slovenia –  am ajuns cu ferry-boat-ul ȋn insula Kefalonia şi, de aici, totul s-a schimbat. Pentru că insula Kefalonia nu este doar o destinaţie turistică pe care să o bifezi pe o hartă de călătorie sau pe care să o descrii prietenilor ca fiind ‘frumoasă’. Kefalonia nu este renumită pentru plaje lungi şi late ca ȋn Naxos sau pentru viaţa de noapte (ca ȋn Mikonos). Aici, se trăieşte o altfel de viaţă din care nu ai vrea, sub nicio formă, să te mai desprinzi. Kefalonia este un paradis care ţi se va deschide ȋncă din primele clipe ȋn care ȋi treci pragul, dar care te va surpinde neȋncetat, ȋn fiecare zi, ȋn fiecare oră, pȃnă ȋn ultimul moment al vacanţei tale. Chiar şi după trei săptămȃni de colindat pe străzi, pe plaje sau pe dealuri, ȋncă ȋţi vine să strigi ‘waw’ la ȋntȃlnirea cu un golfuleţ nou care ȋţi apare ȋn cale sau cu o stȃncă ȋndrăzneaţă care se ridică din mare, ȋncă te minunezi de verdele crud al pădurilor care se oglindesc ȋn albastrul cristalin al apei, oferindu-i acesteia o paletă coloristică greu de descris ȋn cuvinte.

Chiar şi după ce ai spus cu certitudine că ai văzut tot, după ce ai străbătut 1500 de km pe străzi asfaltate sau neasfaltate, pe drumuri de ţară – prin vii şi livezi de măslini – pe serpentine, la 700m altitudine, sau de-a lungul mării şi după ce ai vizitat peste 30 de plaje – fiecare diferită ȋn felul ei – ȋncă mai găseşti ‘un ceva’ demn de admirat şi fotografiat, ‘un ceva’ aparte care să te facă să ȋţi doreşti să o iei de la capăt, iar şi iar, şi să nu te opreşti niciodată.

Pentru a descrie insula ai nevoie doar de superlative şi nici aşa nu te poţi apropia de realitate. Pentru a descrie insula ai nevoie de mult mai mult. Trebuie să respiri aerul ȋnmiresmat al pădurilor de pin, nuanţat pe alocuri de arome condimentate de oregano sau cimbru, trebuie să admiri culorile atȃt de schimbătoare ale Mării Ionice care te vor lăsa mut de uimire, trebuie să te pierzi pe străduţe ȋnguste, pavate cu piatră şi să mȃngȃi la propriu zidurile ȋncărcate de boungavillea. Trebuie să nu te opreşti nicio clipă din explorat pentru că această insulă este cu totul altfel decȃt oricare altă insulă grecească. Aici nu trebuie să vii pentru un sejur static de şapte zile, pe care să-l petreci ȋntr-o singură staţiune – deşi mulţi fac asta, neştiind cȃt de mult pierd – aici nu trebuie să te mulţumeşti cu o vacanţă de odihnă, pe malul mării – deşi, poate părea comod pentru unii. Poţi face asta, cu siguranţă, ȋn insulele Naxos, Paros sau Kos – unde plajele sunt frumoase, late şi curate, iar apa mării perfectă pentru bălăceală – dar NU ȋn Kefalonia.

Ȋn Kefalonia vii să te regăseşti pe tine, să-ţi descoperi latura romantică, dar şi pe cea de aventurier, vii să te laşi surprins la fiecare pas, să te minunezi continuu şi să ȋnmagazinezi ȋn memorie mii şi mii de imagini de vis care să te ajute apoi să priveşti viaţa dintr-o altă perspectivă – aceea a omului privilegiat care a avut norocul să păşească ȋn acest paradis.

Vacanţa noastră s-a sfȃrşit, dar povestea merge mai departe. Kefalonia ne-a intrat ȋn suflet pentru totdeauna şi nu ne rămȃne altceva de făcut decȃt să visăm la următoarea noastră ȋntȃlnire.

Pȃnă atunci, vă invităm pe voi, dragi cititori, iubitori de frumos şi dornici de noi descoperiri, să includeţi Kefalonia ȋn planul vostru de vacanţă, dar nu oricum. Depăşiţi graniţele sejururilor pre-aranjate şi porniţi cu curaj ȋn explorarea insulei, lăsaţi-vă cuceriţi de o plajă pentru cȃteva ore, dar plecaţi apoi să descoperiţi o alta, şi apoi o alta, opriţi-vă, din cȃnd ȋn cȃnd, să mirosiţi tufele mov de cimbru şi să admiraţi livezile de portocali, viile şi plantaţiile de măslini, răcoriţi-vă ȋn apele limpezi şi incredibil de albastre care scaldă ţărmurile ȋnalte sau joase ale insulei şi care se cer fotografiate, indiferent de vremea de afară – pentru că fiecare zi aduce culori diferite şi fiecare nor creează pe suprafaţa apei adevărate opere de artă. Nu vă mulţumiţi cu puţin. Exploraţi insula ȋn fiecare zi a vacanţei voastre pȃnă veţi descoperi cele mai ascunse golfuri, cele mai ȋnguste străzi şi cele mai pustii ȋntinderi de nisip, evitaţi plajele populare la mijlocul zilei şi ȋncercaţi să le vizitaţi la primele ore ale dimineţii pentru a vă putea bucura pe deplin de peisaje de vis. Dacă timpul vă permite, ȋncercaţi să vă ȋntoarceţi pe o plajă de mai multe ori pe durata sejurului şi ȋn diferite momente ale zilei pentru a surprinde culori noi care vă vor uimi de fiecare dată.

Consideraţi-vă norocoşi că aţi avut privilegiul de a păşi pe acest tărȃm de vis şi transformaţi vacanţa voastră ȋntr-o experienţă de neuitat.

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Assos Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

Kefalonia

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)