Invitaṭie în insula Creta – Ghid de călătorie

Dacă îṭi doreṣti o vacanṭă exotică în care să te bucuri de plaje cu nisip alb, cu palmieri sau cu pietre colorate, golfuleṭe, lagune cu ape fierbinṭi ṣi insuliṭe, temperaturi de peste 35 de grade în aer ṣi 25 în apa mării ṣi nu vrei să plăteṣti sume exorbitante pentru aṣa ceva, răspunsul este cum nu se poate mai simplu ṣi se găseṣte la ~ o zi distanṭă de casa ta (dacă mergi cu maṣina) sau doar la câteva ore depărtare ( dacă preferi avionul). În aceste condiṭii, Creta este destinaṭia perfectă. Cu peste 1000 de km de ṭărm, munṭi înalṭi care urcă până la 2500 de metri, râuri, cascade, canioane ṣi cele mai mici preṭuri din Europa la cazare ṣi mâncare, Creta reprezintă destinaṭia ideală pentru o vacanṭă de vară aṣa cum îṭi doreṣti.

Dacă preferi o vacanṭă liniṣtită, departe de forfota ṣi aglomeraṭia oraṣelor 100% turistice ṣi vrei să-ṭi petreci zilele lenevind într-un hamac sau sezlong, pe o plajă care poate fi doar a ta sau, dimpotrivă, dacă te simṭi mai bine în mijlocul miilor de turiṣti iubitori de mare ca ṣi tine ṣi vrei să trăieṣti zilele ṣi nopṭile de vacanṭă la maximum, Creta este răspunsul.

Indiferent ce îṭi doreṣti pentru vacanṭa ta sau dacă ṭi le doreṣti pe toate la un loc, Creta reprezintă alegerea perfectă. Pentru aceasta nu trebuie decât să ai curaj ṣi să porneṣti pe cărări ‘neumblate’, să renunṭi măcar pentru o vară la luxul pachetelor turistice all-inclusive ṣi să ocoleṣti orice agenṭie de turism care este hotărâtă ṣi pregătită să te ducă în Creta doar în anumite locuri ṣi doar după un anumit program. Fii tu însuṭi ghidul turistic al familiei tale (sau al grupului cu care călătoreṣti) ṣi abate-te de la rutele supracunoscute, supraaglomerate ṣi supraevaluate. Descoperă Creta autentică ṣi ospitalieră la ea acasă, în zonele în care turiṣtii sunt puṭini sau, chiar dacă sunt mulṭi, sunt exact ca ṣi tine – independenṭi ṣi liberi. Dacă preferi hoteluri luxoase ṣi un program stabil care să includă trei mese pe zi ṣi alte câteva snack-uri între mese, nu trebuie neapărat să apelezi la o agenṭie de turism care să te ‘încarcereze’ într-un resort în care să te simṭi la fel ca în Maldives sau Seychelles. Cu o ofertă turistică deosebit de variată – pentru toate gusturile ṣi toate buzunarele – Creta poate să mulṭumească chiar ṣi pe turiṣtii mai pretenṭioṣi care caută resort-uri de 5 stele ṣi plaje cu nisip impecabil. Astfel de spaṭii de cazare se găsesc peste tot în insulă ṣi sunt cu mult mai scumpe în partea de Nord, în apropierea oraṣelor principale Iraklion, Hania, Rethimno ṣi Ag. Nikolaus deoarece majoritatea agenṭiilor de turism (atât româneṣti, cât ṣi din alte ṭări) oferă pachete turistice în aceste oraṣe ṣi în vecinătatea lor. Pentru foarte mulṭi, întreaga insula se reduce exclusiv la această zonă, ca ṣi cum restul nici nu ar exista.

Din fericire, internetul te poate scoate din încurcătură ṣi din tipare, dacă asta îṭi doreṣti cu adevărat.

Renunṭă la pachetele turistice care îṭi vor oferi ṭie exact ceea ce oferă ṣi altor câtorva mii de turiṣti ṣi concepe-ṭi o vacanṭă individuală care să te reprezinte ṣi care să se plieze exact pe gusturile ṣi preferinṭele tale (ṣi ale familiei tale). Nu ai nevoie decât de o hartă ṣi de o listă cu idei ṣi activităṭi pe care doreṣti să le desfăṣori în vacanṭă. Apoi, caută pe internet mai multe opṭiuni de cazare ṣi alege-o pe cea care te încântă cel mai mult, ṭinând cont, în primul rând, de amplasarea acesteia în raport cu principalele oraṣe ṣi drumurile de acces. Dacă vacanṭa ta coincide cu perioada de vârf a sezonului – luna august – este foarte indicat să-ṭi faci o rezervare în prealabil ca să nu ai surprize neplăcute, mai ales, dacă grupul tău include ṣi copii.

Dacă eṣti mai aventurier din fire ṣi vacanṭa ta este mai generoasă (din punctul de vedere al duratei), îṭi recomand să porneṣti la drum fără niciun fel de rezervare, indiferent de perioada în care călătoreṣti. Cu siguranṭă partea Nordică a insulei – cea cuprinsă între Ag. Nikolaus ṣi Hania – se ocupă în proporṭie de 100% în perioada de vârf a sezonului, dar, coasta sudică este cu totul diferită. Aici, oferta de cazare este atât de bogată ṣi turiṣtii atât de puṭini, încât vei găsi întotdeauna o cameră, un studio sau un bungalow care să te primească. Mai mult decât atât, vei putea mereu să alegi (văzând cu ochii tăi mai multe spaṭii de cazare) ṣi, de cele mai multe ori, să negociezi preṭul direct cu proprietarul.

Pentru asta, e nevoie, în primul rând, să fii independent în miṣcare ṣi să nu fii nevoit să te bazezi pe transportul public. Cu maṣina proprie sau închiriată te vei putea deplasa dintr-un loc în altul ṣi chiar îṭi vei putea împărṭi vacanṭa în mai multe etape pentru a acoperi o suprafaṭă cât mai mare. În funcṭie de durata sejurului, îṭi poṭi stabili tabăra pe coasta sudică în mai multe locuri dacă vrei să vizitezi cât mai multe plaje ce se întind pe o lungime de ~ 250 de km. Te poṭi caza, pentru câteva zile, mai aproape de extremitatea Estică pentru a vizita ṣi coasta de Est ṣi NE, alte câteva zile le poṭi petrece mai aproape de extremitatea Vestică pentru a acoperi cât mai mult din zona de Vest, SV ṣi NV.

Ai nevoie doar de un plan bine stabilit sau, dimpotrivă. Lasă-te luat pe sus, surprins ṣi captivat de frumuseṭea ṣi unicitatea locurilor prin care treci ṣi programează-ṭi traseul pe loc, din aproape în aproape. Primeṣte sfaturi de la alṭi turiṣti sau de la localnici ṣi reinventează-ṭi vacanṭa mereu, schimbă planurile, oferă o notă de nou ṣi de surpriză fiecărei zile.

Fii altfel! Ieṣi din tipare ṣi de pe traseele bătute de sute de mii de turiṣti înaintea ta ṣi oferă-ṭi o vacanṭă deosebită, unică ṣi de neuitat!

Câteva sfaturi ṣi informaṭii utile:

–         Pentru a ajunge în Creta, cel mai uṣor ṣi rapid mijloc de transport îl reprezintă avionul. O mulṭime de companii de linie ṣi low cost oferă curse regulate spre insulă ṣi, dacă îṭi programezi vacanṭa din timp, poṭi găsi oferte bune (150-250 euro/persoană). Odată ajuns în Creta, poṭi închiria o maṣină cu care să te deplasezi acolo unde îṭi doreṣti ṣi vei plăti în jur de 30 de euro pe zi. Cu cât perioada de închiriat este mai lungă, cu atât preṭul este mai mic ( pentru două săptămâni preṭul poate coborî până la 20 de euro/zi, cu asigurarea inclusă). Poṭi ajunge în insulă combinând două mijloace de transport – avionul până la Atena ṣi apoi ferry-boat-ul de la Pireus până în insulă – în funcṭie de ofertele pe care le găseṣti. Cel mai ieftin bilet de ferry costă ~ 30 de euro, iar o cabină poate costa până la 90 de euro (două persoane). Pe mare, călătoria durează 8 ore cu vaporaṣul de zi ṣi ~ 9 ore cu vaporaṣul de noapte. Dacă bugetul tău este mai redus, poṭi opta pentru un alt mijloc de transport – autocarul. O cursă Bucureṣti – Atena durează ~ 20 de ore ṣi poate costa 40-50 de euro/persoană.

–         Dacă familia ta este numeroasă ṣi vacanṭa este mai lungă, îṭi poṭi permite să mergi în Creta cu maṣina proprie. Vei cheltui, probabil, aceeaṣi sumă de bani per total, dar vei fi mult mai liber ṣi te vei simṭi mult mai bine ṣi în siguranṭă la volanul maṣinii tale. De la Bucureṣti până în Atena, vei avea de străbătut ~ 1300 de km pe care îi poṭi parcurge într-o singură bucată, mai ales în condiṭiile în care există doi ṣoferi în maṣină. Poṭi face o pauză de o noapte pe traseu (lângă Salonic) sau doar o pauză de câteva ore pe autostradă. (află mai multe despre traseul cu maṣina spre Atena aici).

–         Dacă ajungi în Creta cu avionul ṣi doreṣti să închriezi o maṣină pentru perioada sejurului, este bine să-ṭi faci această rezervare în avans. Vei putea să iei maṣina în primire imediat ce ajungi ṣi o vei returna în ultima zi a vacanṭei, înainte de a pleca la aeroport. În majoritatea cazurilor, tariful pe care vei fi nevoit să-l plăteṣti include ṣi asigurare de tip casco, dar trebuie să fii cu băgare de seamă atunci când semnezi contractul. Anumite porṭiuni de drum de pe teritoriul insulei sunt avariate sau doar neasfaltate ṣi companiile de asigurări nu acoperă daunele pe aceste zone. Este vorba, în special, de zona Balos – o superbă lagună situată pe coasta de Nord, în extremitatea Vestică – unde se poate ajunge cu maṣina, pe un drum neasfaltat, foarte îngust ṣi foarte aglomerat. Nu vei găsi acest traseu pe harta rutieră pe care o vei primi odată cu maṣina, pentru că firma de închirieri nu doreṣte ca maṣina lor să ajungă în acele locuri. Dacă drumul până acolo nu-ṭi pune prea mari probleme – fiind doar un drum neasfaltat ṣi foarte îngust – trebuie să ṣtii că mult mai dificilă ṣi mai periculoasă este  parcarea. Dacă ajungi în zonă după ora 10, nu vei mai găsi loc disponibil în parcarea mult prea mica pentru a găzdui zeci de autocare ṣi sute de maṣini ṣi vei fi nevoit să-ṭi laṣi maṣina pe marginea drumului. Nu vei fi singurul care face aṣa ceva ṣi vei vedea că, la mijlocul zilei, ṣirul de maṣini oprite pe dreapta drumului depăṣeṣte un km în lungime. Asta nu ar fi foarte grav, dar drumul este foarte îngust ṣi, cu un ṣir de maṣini oprit pe dreapta, porṭiunea de ṣosea rămasă disponibilă traficului este aproape insuficientă, încât este nevoie de foarte multă atenṭie ṣi răbdare pentru a te strecura într-un sens sau în celălalt. Această porṭiune de drum este considerate off road ṣi nu este acoperită de nicio poliṭă de asigurare. Mai sunt porṭiuni de drum off road în insulă, dar nicăieri nu este atât de aglomerat ṣi atât de dificil de ajuns.

–         Dacă ajungi în Creta fără niciun fel de rezervare, trebuie să ṣtii că oferta de cazare este deosebit de bogată ṣi variată. Vei găsi camere sau studiouri în vile cochete de 3 stele, în centrul oraṣelor (din Sud) sau chiar pe mal de mare cu preṭuri cuprinse între 20 ṣi 40 de euro – cu absolut tot confortul de care ai nevoie (baie, apă caldă, balcon, frigider). Ar fi bine să nu-ṭi începi vacanṭa într-o zi de week-end deoarece la sfârṣit de săptămână poate fi mai dificil să găseṣti exact ceea ce îṭi doreṣti ṣi nu ezita să negociezi – dacă vacanṭa ta este mai lungă de 5-6 zile.

Cretan Villa Ierapetra Crete (2)

Cretan Villa Ierapetra Crete– Cretan Villa, Ierapetra, Lasithi – 45 euro/noapte

Keramiano Amoudi rooms to let - close to Preveli Crete– Keramiano Amoudi rooms to let – close to Preveli Beach – 25 euro/noapte

–         Dacă doreṣti să trăieṣti spiritul insulei, să simṭi pulsul vieṭii cretane ṣi să te integrezi mai bine în peisaj, caută localurile frecventate, în special, de localnici ṣi testează cât mai multe specialităṭi ale locului. Alege câte un local diferit pentru fiecare seară (zi) a vacanṭei tale ṣi caută acele taverne care au ṣi program de muzică live în anumite zile din săptămână. Într-un oraṣ există mai multe taverne ṣi fiecare poate avea o seară muzicală cel puṭin o dată pe săptămână, oferindu-ṭi posibilitatea să alegi ṣi să-ṭi faci programul serii în funcṭie de acestea. O cină medie pentru două persoane (cu carne, salată ṣi câte o băutură) costă între 20 ṣi 30 de euro, puṭin mai scumpe fiind mâncărurile care includ peṣte proaspăt ṣi fructe de mare. Încearcă întotdeauna să comanzi ceea ce se regăseṣte pe meniul zilei – deoarece acestea sunt cele mai proaspete mâncăruri– sau, dacă preferi peṣtele, alege doar peṣtele proaspăt, prins în aceeaṣi zi. Nu comanda absolut orice găseṣti în meniu, ci încearcă să te axezi doar pe propunerile bucătarului, valabile în seara respectivă. Astfel, vei fi sigur că ai ales doar ceea ce este mai bun, mai proaspăt ṣi mai convenabil, ca preṭ. Trebuie să ṣtii că în majoritatea localurilor din Sud, dar ṣi din alte zone mai puṭin turistice, vei primi întotdeauna un aperitiv din partea casei ( un sos, o salată sau doar o mostră din specialitatea bucătarului) alături de coṣul de pâine ṣi carafa cu apă rece, iar, la final, obligatoriu, o farfurie cu pepene roṣu, galben sau struguri ṣi o sticluṭă mică cu rachiu pe care să o împarṭi cu cei de la masă. Este un dar pe care trebuie să-l accepṭi cu zâmbetul pe bune, dar pe care nu îl vei primi niciodată (sau aproape niciodată) în tavernele din zonele supraaglomerate. Câteva preṭuri orientative la tavernele de pe malul mării (coasta Sudică): – mousaka 5-7 euro, souflaki cu cartofi prăjiṭi 5-7 euro, calamari prăjiṭi 8-11 euro, caracatiṭă la grătar 8-11 euro, peṣte la grătar (doradă, stavride …) 9-12 euro (cu garnitură), legume la grătar 5-6 euro, salată grecească 3-5 euro, bere locală 1.5-2.5 euro, coca cola la sticlă 1.5 euro.

Aperitiv din partea casei - taverna Napoleon Ierapetra Creta– Aperitive primite din partea casei la Taverna Napoleon, Ierapetra –

Fried calamari - Taverna Napoleon Ierapetra Creta

Grilled octopus - Sitia Crete

–         Dacă eṣti pregătit să străbaṭi insula de la Est la Vest ṣi de la Nord la Sud la volanul maṣinii tale (sau închiriate), trebuie să ṣtii că drumurile sunt foarte bune pe întreaga suprafaṭă, foarte libere pe coasta Sudică ṣi deosebit de aglomerate în interiorul oraṣele din Nord. Datorită configuraṭiei peisajului – cu dealuri ṣi munṭi – vei fi nevoit să străbaṭi distanṭe de 60 de km în ~ două ore, urcând ṣi coborând serpentine, dar beneficiind, în acelaṣi timp, de peisaje spectaculoase care te vor lăsa fără cuvinte. Dacă, pe harta ta, distanṭele par mici între un loc ṣi altul, între o plajă ṣi alta, este posibil să fii nevoit să urci până la 800 de metri altitudine pentru ca apoi să cobori iar la nivelul mării. Ṣi, pentru că important este ṣi drumul care te aduce aproape de destinaṭia ta, trebuie să te bucuri de fiecare km parcurs, să te opreṣti, să admiri, să fotografiezi ṣi să-ṭi oferi răgazul de a respira miresmele care plutesc în aer. Coasta Nordică este străbătută de la Est la Vest de o ṣosea express (cu rol de autostradă) pe care limita de viteză este de 90 km/oră. Chiar dacă foarte mulṭi ṣoferi nu repectă această limită de viteză, trebuie să fii cu băgare de seamă pentru că drumul este ‘populat’ cu radare fixe exact acolo unde te aṣtepṭi mai puṭin. Pe drumurile din Sud – la fel de bune, dar mai înguste – restricṭiile de viteză sunt cuprinse între 40 ṣi 60 km/oră. Nici nu ai putea să mergi mai repede pe drumurile care urcă în serpentine strânse sau pe ṣoselele înguste ṣi nici nu ai de ce să te grăbeṣti în astfel de zone. Parcările reprezintă o problemă reală în oraṣele din Nord, dar majoritatea sunt fără bani. Există ṣi parcări private unde trebuie să plăteṣti între 1.5 ṣi 2.5 euro/zi. În Sud, majoritatea parcărilor sunt gratuite ṣi puṭin aglomerate. Preṭurile la carburanṭi nu sunt mai mari decât în Grecia continentală, iar staṭiile de alimentare sunt foarte numeroase, atât pe express road, cât ṣi pe drumurile din Sud, în oraṣe, dar ṣi la 800 de metri altitudine. Motorina se vinde cu preṭuri între 1.32 ṣi 1.49 euro/litru, iar benzina poate ajunge până la 1.8 euro/litru.

Kalo Taxidi Bon Voyage Crete 2

Kalo Taxidi Bon Voyage Crete

–         Dacă vacanṭa ta în insula Creta înseamnă plajă, mare, bălăceală ṣi soare, îṭi ofer aici un ghid al celor mai frumoase ṣi deosebite plaje. Mult mai multe amănunte poṭi găsi pe site-ul www.cretanbeaches.com. Dacă doreṣti o plajă cu nisip fin sau, dimpotrivă, îṭi plac mai mult plajele stâncoase, dacă preferi plaje amenajate, cu umbreluṭe, ṣezlonguri ṣi salvamar sau plaje pustii, aici îṭi poṭi face o idee în legătură cu marea majoritate a plajelor de pe coasta de Sud, Est, Vest ṣi Nord Vest. Pe toată durata sezonului estival, apa este cu câteva grade mai rece în Sud – din cauza râurilor numeroase care se varsă în mare – dar ṣi mult mai curată. Un set de două ṣezlonguri ṣi o umbreluṭă se închiriază cu 5-7 euro/zi.

–         Trebuie să ṣtii că insula Creta se află în bătaia vânturilor pe toată perioada verii ṣi, câteodată, vântul poate crea discomfort ṣi chiar probleme majore. Datorită faptului că întreaga coastă (atât de Nord, cât ṣi de Sud) este formată din golfuleṭe ṣi lagune, este puṭin probabil ca vântul să lovească cu atâta putere încât să atingă mai multe zone în acelaṣi timp. Dacă pe o plajă bate vântul cu putere, vei putea găsi, cu uṣurinṭă, o altă plajă, aṣezată într-un golf adăpostit, unde apa este calmă ṣi liniṣtită.

Creta este un adevărat paradis ṣi se află atât de aproape de tine. Acordă-i măcar două săptămâni din vacanṭa ta de vară, dar nu uita să porneṣti la drum cu inima deschisă, încărcat cu răbdare ṣi înṭelegere pentru a putea accepta ṣi iubi, până la urmă, stilul de viaṭă al locuitorilor acestei insule. Nu te grăbi în trafic, nu te impacienta dacă aṣtepṭi prea mult sosirea comenzii la taverna care nu este întotdeauna plină – aperitivul pe care l-ai primit din partea casei are chiar scopul de a te relaxa ṣi pregăti pentru aṣteptare. Viaṭa se scurge aici în alṭi timpi ṣi se măsoară după alte criterii. Vei reuṣi, cu siguranṭă, să te integrezi ṣi, după două săptămâni, nici nu-ṭi vei mai dori altceva. Vacanṭa se va sfârṣi, din păcate, ṣi vei fi nevoit să te trezeṣti la realitatea crudă a vieṭii, dar vei purta cu tine în suflet, pentru totdeauna, bucuria ṣi recunoṣtinṭă că ai aparṭinut acestei insule pentru o perioadă de timp ṣi îṭi vei face o promisiune pe care îṭi doresc, din tot sufletul, să o respecṭi – să te întorci în Creta.

Dacă vrei o vacanṭă de vară care să combine activităṭi mai multe ṣi mai diverse, să nu uiṭi că insula Creta îṭi oferă absolut tot ceea ce ṭi-ai putea dori:

–         plaje frumoase ṣi diferite (cu nisip alb, cu nisip negru, cu pietriṣ, cu scoici, cu umbreluṭe, fără umbreluṭe, cu palmieri, aglomerate sau pustii)

–         trasee montane prin defileuri ṣi canioane, pe firul unor râuri (în aval sau în amonte)

–         sporturi acvatice

–         peisaje spectaculoase

–         site-uri arheologice

–         seri tradiṭionale cu mâncare ṣi muzică locale

Tot ce trebuie să faci este să porneṣti în această aventură bazându-te pe propriile tale forṭe, cu o hartă în mână ṣi cu bagajele pregătite să facă faṭă tuturor tentaṭiilor. Ideal ar fi ca din bagajul tău să nu lipsească echipamentul de snorkeling, pantofii de apă, crema de plajă, ṣepcuṭa, umbrela, ghetele de trecking, bicicleta, salteluṭa gonflabilă ṣi, cel puṭin, un hamac.

Îṭi doresc o vacanṭă frumoasă!

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Invitaṭie în insula Creta – Ghid de călătorie”

  1. Mioara says:

    Atractiva invitatie!Pentru cei ce-si doresc o astfel de vacanta,iesita din tipare,este suficient sa citeasca articolul tau frumos si util despre insula Creta.Am constatat ca sunt mult mai atractive si spectaculoase plajele mai putin aglomerate,care-ti ofera privelisti de vis.Sunt convinsa ca multi vor pleca pe urmele voastre,,Calatori prin lume,,

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)