Invitaṭie de vacanṭă în Palawan, Filipine

Râul Subteran

Situat la ~ 500 km SV de capitala statului Filipine, Manila, arhipelagul Palawan are în componenṭa sa peste 1700 de insule ṣi insuliṭe, dintre care cea mai mare este insula cu acelaṣi nume. Aṣezată între Marea Chinei de Sud ṣi Marea Zulu, insula Palawan are 450 de km lungime ṣi 50 lăṭime, fiind traversată pe mijloc, de la Nord la Sud,  de un lanṭ muntos ale cărui înălṭimi depăṣesc în unele locuri 2000 de metri.

Descoperită din punct de vedere turistic în anii ’70, insula a rămas foarte mult timp un secret bine ascuns al Asiei ṣi a început să fie inclusă mai frecvent pe harta vacanṭelor exotice abia începând cu anul 2000. În ultimii ani însă, numărul de turiṣti care vizitează insula pare să se dubleze de la un an la altul, dezvoltând o adevărată industrie a turismului în care sunt implicaṭi majoritatea localnicilor.

Chiar ṣi cu acest număr crescând de turiṣti, insula este ṣi va rămâne pentru următorii câṭiva ani o destinaṭie de vacanṭă deosebit de atrăgătoare pentru cei care doresc să trăiască o experienṭă exotică într-un paradis accesibil. O vacanṭă într-un astfel de paradis poate părea un vis greu (poate chiar imposibil) de împlinit, dar visul este mult mai uṣor de realizat de cât ne închipuim dacă ne facem timp să studiem ofertele ṣi informaṭiile disponible pe internet ṣi să profităm de cele mai bune.

 De ce să alegem ca destinaṭie de vacanṭă o insulă filipineză

Dacă eṣti un turist mai norocos ṣi ai posibilităṭile financiare să-ṭi petreci o vacanṭă pe an mai altfel ( la mare depărtare de casă) poṭi opta între o multitudine de insule exotice împrăṣtiate în cele patru colṭuri ale lumii, din Caraibe până în Insula Capului Verde sau din Oceanul Indian până în Pacific. De ce ai alege o insulă din Filipine în favoarea alteia din Tailanda sau Indonezia? De ce să mergi în Asia ṣi nu în America Centrală? Sunt sigură că ṣi una ṣi celelalte merită la fel de multă atenṭie ṣi pot reprezenta vacanṭe exotice ideale. Depinde de fiecare dintre noi ce anume ne dorim ṣi în ce ordine ne-am propus să atingem ṣi să cunoaṣtem toate frumuseṭile lumii ce ne înconjoară. În cele din urmă, alegerea este dictată ṣi de ofertele existente (în principal la zboruri) ṣi de uṣurinṭa cu care se pot obṭine vize de călătorie în regiune. Este adevărat că unele destinaṭii turistice sunt mai cunoscute decât altele ṣi, din acest motiv, mai aglomerate, ceea ce nu înseamnă în mod obligatoriu că sunt ṣi mai frumoase. Ṣi, pentru că sunt populare, ele devin pe an ce trece ṣi mai populare ṣi mai aglomerate, ajungându-se, cu siguranṭă, la un moment în care turiṣtii sunt atraṣi mai mult de faima acelui loc decât de realitatea lui.

Majoritatea turiṣtilor europeni aleg Asia ca destinaṭie pentru vacanṭele exotice ṣi trei ṭări conduc detaṣat în topul celor mai vizitate – Tailanda, Indonezia ṣi Malaiezia. Factorul decisiv în alegerea unei vacanṭe într-una din miile de insule răspândite în Oceanul Indian – între Marea Andaman, Marea Celebes, Marea Chinei de Sud ṣi Marea Java – îl reprezintă popularitatea, obṭinută treptat, în câṭiva zeci de ani de tradiṭie în acest domeniu.

Nu acelaṣi lucru se poate spune despre Filipine, în general, ṣi despre insula Palawan, în special. Turiṣtii europeni sunt puṭin cam sceptici în ceea ce priveṣte arhipelagul filipinez ṣi aproape reticenṭi când vine vorba despre o vacanṭă în această zonă. Este adevărat că nu foarte multe lucruri frumoase s-au auzit în Vest despre această ṭară, răvăṣită de prea multe conflicte etnice (înăbuṣite sângeros de foarte multe ori), prea multe scandaluri de corupṭie la nivel înalt (aproape toṭi preṣedinṭii ṭării au ajuns în puṣcărie după terminarea mandatului) ṣi, pe lângă toate acestea, ṣi de o natură nu tocmai prietenoasă ce mai loveṣte din când în când, trimiṭând taifunuri nemiloase peste o ṭară ṣi aṣa destul de săracă ṣi neajutorată.

Din fericire, în ultimii ani, lucrurile încep să meargă într-o direcṭie mai bună. Conflictele cu etnicii musulmani sunt ṭinute sub control ṣi pericolul de atentate a fost limitat doar la câteva insule din sud. Puterea politică acordă o atenṭie din ce în ce mai sporită turismului ṣi foarte multe îmbunătăṭiri se pot observa în acest domeniu. Dovadă în acest sens stau cele ~ câteva milioane de turiṣti care vizitează ṭara în fiecare an. Dintre aceṣti turiṣti, cei mai mulṭi vin din ṭările învecinate – China, Coreea de Sud ṣi Australia. Taifunuri încă mai lovesc coastele filipineze cu deosebită putere în sezonul ploios, dar ṣi acest lucru poate fi evitat dacă îṭi programezi vacanṭa în anotimpul uscat, reducând astfel riscurile. Este adevărat că furiile naturii nu mai pot fi controlate ṣi nici măcar prezise cu exactitate ṣi, într-o ṭară, atât de bogată în vulcani activi – cum este Filipine – este aproape imposibil să fii în siguranṭă 100%.

După marele cutremur care a lovit Indonezia ṣi ṭările învecinate în decembrie 2004, turismul în zonă a avut de suferit pentru un timp foarte scurt, apoi ṣi-a revenit treptat ṣi a ajuns acum la cote aproape neatinse înainte de catastrofă. Asta dovedeṣte clar faptul că viaṭa merge înainte, catastrofe naturale se întâmplă oriunde în lume ṣi nu scăpăm de ele dacă stăm ascunṣi între cei patru pereṭi ai casei sau între graniṭele unei ṭări, relativ sigure din acest punct de vedere.

Filipine este o destinaṭie turistică nouă pe harta turistică a lumii ṣi merită mai multă consideraṭie. Palawan, Borakai, Bohol, Cebu sunt doar câteva insule ce au început să atragă turiṣtii europeni în ultimii 10-15 ani cu mii de km de plajă albă cu nisip impecabil, faună acvatică printre cele mai bogate ṣi diverse din lume, munṭi înalṭi pentru căṭărat ṣi explorat. Pe lângă frumuseṭile naturale cu care această ṭară a fost binecuvântată, un atu în plus în reprezintă populaṭia. Singurul popor majoritar catolic din Asia, filipinezii sunt cei mai prietenoṣi, amabili ṣi ospitalieri oameni. Te vor întâmpina mereu cu zâmbetul pe buze fără să ceară nimic în schimb ṣi te vor face să te simṭi binevenit pe pământul lor, atâta timp cât le vei arăta, la rândul tău, un minimum de respect.

Cum se ajunge în Palawan

Situată la ~9300 de km de România, Filipine poate părea o destinaṭie de vacanṭă greu accesibilă atât din punct de vedere financiar, cât ṣi în ceea ce priveṣte timpul necesar pentru a ajunge la destinaṭie.

Pentru turiṣtii români, cele mai accesibile zboruri către Filipine sunt oferite de către Qatar Airways ṣi Emirate, cu plecare din Istanbul. Un zbor de ~ o oră din Bucureṣti (Constanṭa) către Istanbul este disponibil atât în oferta Tarom cât ṣi la Turkish Airlines, la preṭuri cuprinse între 90 ṣi 150 de euro/persoană, în funcṭie de perioadă. Din Istanbul, zborul către Manila este, de obicei cu escală în Dubai ṣi poate costa între 300 ṣi 1000 de euro/persoană. Ofertele foarte bune (300 de euro) presupun zboruri în perioada iunie – noiembrie (anotimpul ploios) iar cele mai scumpe oferte sunt cele care se fac doar cu câteva zile (o săptamână) în avans. Dacă îṭi programezi vacanṭa din timp, poṭi găsi o super ofertă la una dintre companiile asiatice de linie cu un preṭ de 350-400 de euro/personă/dus-întors. Pentru a beneficia de un astfel de preṭ, trebuie să fii sigur că ṭi-ai rezervat (ṣi plătit biletul) cu ~ 3-4 luni în avans. Bineînṭeles că numeroase oferte apar zi de zi, dar nu întotdeauna se potrivesc cu calendarul ṣi preferinṭele noastre.

Companiile low-cost vin ṣi ele cu fel de fel de oferte ṣi, pentru a le găsi pe cele mai avantajoase, trebuie să petreci mult timp în faṭa calculatorului.

Din Manila spre Palawan, există foarte multe zboruri pe zi oferite de companii low cost (Airasia, Cebu Pacific) dar ṣi de compania naṭională Philippine Airlines. Un astfel de zbor durează ~ o oră ṣi poate costa între 50 ṣi 150 de euro/persoană/dus-întors în funcṭie de disponibilitate. Preṭul cel mai mic este garantat pentru rezervările cu 3-4 luni în avans, în perioada de sezon.

 

Ce acte avem nevoie pentru a călători în Filipine  ( vize/vaccinuri)

Unul dintre avantajele apartanenṭei la Uniunea Europeană îl reprezintă ṣi faptul că turiṣtii români nu mai au nevoie de viză pentru a călători în foarte multe ṭări din lume sau acolo unde aceste vize sunt necesare condiṭiile de obṭinere sunt mult simplificate.

Visa on arrival este disponibilă la intrarea pe aeroportul din Manila ṣi se eliberează pentru o perioadă de 30 de zile pentru turiṣtii care fac dovada unui zbor de întoarcere spre ṭara de origine sau spre orice altă ṭară în termenul stabilit. De cele mai multe ori aceste informaṭii legate de zborul de întoarcere sunt cerute de oficialii de pe primul aeroport de îmbarcare, acolo unde se face check-in-ul întregului parcurs ṣi al bagajului. Dacă îṭi programezi o vacanṭă în Filipine mai lungă de 30 de zile este necesar să îṭi procuri o viză în avans de la ambasada statului Filipine din Bucureṣti sau de la o altă ambasadă situată mai aproape de tine.

O vacanṭă într-o ṭară asiatică presupune întotdeauna mai multe măsuri de protecṭie împotriva bolilor specifice zonei. Cu cât eṣti mai vigilent, cu atât vei fi mai ferit de necazuri. Unele dintre aceste boli pot fi evitate printr-o igienă sporită ṣi printr-o alegere înṭeleaptă în ceea ce priveṣte mâncarea consumată. Altele însă presupun mai mult decât o igienă atentă, dar pot constitui o adevărată problemă doar în condiṭiile în care călătoreṣti în afara rutelor turistice (prin păduri, de exemplu). Vaccinurile împotriva unor boli asiatice (ṣi nu numai) au constituit ṣi vor constitui mereu un motiv de controversă printre călătorii profesioniṣti sau doar ocazionali. Unii susṭin că un vaccin împotriva febrei galbene este întotdeauna recomandat pentru călătoriile în Asia ṣi Africa, la fel ṣi vaccinul împotriva dizenteriei sau tetanos-ului. Din păcate, unul dintre cele mai utile vaccinuri – cel împotriva malariei – nu este disponibil. Anumite medicamente preventive se vând în farmacii, dar nu sunt foarte eficiente ṣi cazuri de malarie încă se mai înregistrează în multe insule filipineze, inclusiv în Nordul Manilei.

În Palawan, Malaria a fost eradicată în urmă cu mulṭi ani. Foarte multe insule mai mici din arhipelag au rămas nelocuite deoarece localnicii susṭin că încă mai există riscul îmbolnăvirii ṣi nimeni nu se aventurează prin locurile neumblate ṣi acoperite cu păduri. Un lucru este cert însă. Ṭânṭarii sunt prezenṭi în număr foarte mare peste tot în insulă în special seara ṣi singurul mod de apărare îl reprezintă cremele ṣi spray-urile anti insecte (în unele cazuri nici acestea nu fac faṭă).

 

Când este cel mai bine să îṭi programezi vacanṭa

Principalele criterii de care ṭinem cont atunci când ne programăm o vacanṭă exotică sunt ofertele (zboruri, cazare) disponibile ṣi timpul nostru liber. Un factor deosebit de important pe care trebuie să-l luăm în seama este vremea. În Filipine există două anotimpuri – ploios ṣi secetos, cu diferenṭe majore între Nord ṣi Sud, dar ṣi între Est ṣi Vest.

Situată în partea de Vest, insula Palawan primeṣte cele mai multe precipitaṭii în timpul musonului de vară, între mai ṣi noiembrie. Cea mai uscată perioadă este cuprinsă între decembrie ṣi aprilie. Palawan este ferit de taifunuri, care lovesc mai mult partea Estică a ṭării.

În ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, sezonul ploios nu mai este atât de bine separat de sezonul uscat ṣi singurele luni cu adevărat uscate sunt martie ṣi aprilie. Câteodată, sezonul uscat se prelungeṣte până în iunie ṣi luna ianuarie poate avea 10-15 zile cu ploaie. Nimeni nu mai poate prezice vremea cu exactitate, cel puṭin nu cu câteva luni înainte, ṣi, atunci când găsim o ofertă bună de vacanṭă, nu putem decât să sperăm că vremea va fi frumoasă. Dacă vrei să nu ai surprize neplăcute, cel mai bine ar fi să-ṭi programezi vacanṭa în Palawan între lunile februarie ṣi aprilie.

Dacă vrei să profiṭi de oferte foarte bune la zboruri ṣi cazare ṣi îṭi rezervi o vacanṭă în Palawan în luna noiembrie, trebuie să ṣtii că este posibil să ai 25 de zile consecutive cu ploaie, dar poṭi să fii ṣi norocos. Anul trecut, de exemplu, luna noiembrie a avut ~ 15 zile senine ṣi fără ploaie, în timp ce luna ianuarie (2015) nu a avut decât 14.

Temperatura medie a apei mării variază între 24-26°C în lunile decembrie-martie ṣi ajunge la 29° în lunile aprilie-noiembrie.

Pasionaṭii de scufundări vor găsi cele mai propice condiṭii de vizibilitate (10-30 metri) în lunile martie – mai ṣi cele mai slabe (3-10 metri) în perioada decembrie-februarie.

 

Cum ne deplasăm în insulă

Infrastructura în Palawan este principala problemă cu care se confruntă atât localnicii, cât ṣi turiṣtii, în special în nordul insulei. Din cauza acestei dezvoltări oarecum neaṣteptate ṣi rapide a turismului, sistemul de aprovizionare cu energie electrică creează probleme, în special în timpul sezonului. În extrasezon, există un program limitat între orele 18 ṣi 6 dimineaṭa în care curentul electric este disponibil. În timpul sezonului, aceste restricṭii sunt ridicate, dar, consumul excesiv de curent electric are consecinṭe neplăcute ṣi culminează în câteva ore de blackout la interval de câteva zile. Resort-urile mari ṣi hotelurile nu sunt afectate de această problemă pentru că au generatoare proprii de energie electrică.

Capitala insulei, Puerto Princesa, este legată de nordul insulei, El Nido, printr-o ṣosea nouă (denumită highway) care este încă în construcṭie, pe o mare porṭiune.

În Nord, drumurile de acces între satele din zona El Nido, sunt în construcṭie în cea mai mare parte ṣi foarte dificil de parcurs în prezent.

 

Unde ne cazăm

Oferta de cazare este variată, dar nu suficient de bogată, în special în perioada de sezon. Datorită faptului că, în ultimii ani, insula a devenit o destinaṭie turistică din ce în ce mai apreciată, numărul vizitatorilor a crescut de la un an la altul ṣi oferta de cazare la fel.

În insulă se construieṣte continuu, aproape toate spaṭiile de cazare se extind la un moment dat cu o nouă aripă sau cu un nou etaj pentru a face faṭă numărului tot mai mare de turiṣti. Nu la fel de bine se adaptează acestor schimbări ṣi reṭelele de apă ṣi energie care clachează câteodată, paralizând complet orice activităṭi pentru câteva ore.

În insulă găsim spaṭii de cazare modeste, cu preṭuri cuprinse între 5 ṣi 10 euro/zi/persoană, dar ṣi resort-uri mai luxoase în care camerele costă 150-200 de euro/seară.

În afară de Puerto Princesa ṣi El Nido – care sunt cele mai populare ṣi accesibile destinaṭii în Palawan – ṣi alte insule ( Miniloc, Lagen ṣi Pangulasian) din împrejurimi oferă spaṭii de cazare la preṭuri mult mai ridicate, unele chiar exclusiviste  ( chiar ṣi 700-800 euro/ zi cu trei mese).

 

Unde mâncăm

Mâncarea asiatică este cea mai bună ṣi ieftină ofertă disponibilă în insulă. Dacă peṣtele ṣi fructele de mare sunt preferatele tale, atunci vei fi cu adevărat răsfăṭat în această vacanṭă pentru că vei putea experimenta o gamă variată de fructe de mare ṣi multe tipuri de peṣte, la cele mai mici preṭuri.

Dacă vei simṭi nevoia să schimbi meniul ṣi să mânânci ṣi mâncare europeană din când în când, nu trebuie să-ṭi faci griji. În Puerto Princesa, vei găsi majoritatea brandurilor de fast food-uri (Mc. Donald’s, KFC, Jolibee), dar ṣi multe restaurante în care se serveṣte mâncare europeană (pizza, pasta, cartofi prăjiṭi ṣi altele).

În El Nido, nu există nici un restaurant de tip fast food, dar câteva localuri oferă mâncare europeană. Ca în toate ṭările asiatice ṣi în Filipine mâncarea europeană este mai scumpă decât cea locală.

Dacă hotelul tău îṭi oferă ṣi micul dejun inclus în preṭul camerei trebuie să ṣtii că poṭi alege între mic dejun filipinez (orez/ouă prăjite/peṣte) ṣi mic dejun european (continental). Oricum, nici în cazul unui mic dejun de tip bufet oferta nu este foarte variată ṣi nu trebuie să alegi un hotel datorită micului dejun inclus. Cu mult mai puṭini bani, poṭi mânca un mic dejun în orice restaurant din insulă sau poṭi să-ṭi faci provizii de fructe de la piaṭă ṣi să savurezi un mic dejun 100% sănătos.

 

Atracṭii turistice în Palawan

Majoritatea turiṣtilor care vin în Palawan îṣi impart vacanṭa în două, rezervând ~ 2-3 zile pentru capitala Puerto Princesa ṣi 5-6 zile pentru El Nido, situat în nordul insulei.

În ultimii ani, El Nido a cunoscut o dezvoltare extraordinară ṣi devine din ce în ce mai cunoscut ṣi aglomerat, în special în perioada de sezon. Foarte mulṭi turiṣti -care nu-ṣi permit luxul unei vacanṭe prelungite sau care sunt în periplu Asiatic ṣi vor să vadă cât mai multe locuri în timpul cel mai scurt – renunṭă la Puerto Princesa ṣi aleg să-ṣi petreacă puṭinele zile disponibile doar în El Nido, fiind atraṣi, în primul rând, de cele 45 de insule răspândite în Golful Bacuit ṣi care reprezintă principala ‘comoară’ a zonei.

O vacanṭă mai generoasă (10-14 zile) îṭi va permite să faci cunoṣtinṭă cu toate obiectivele turistice pe care insula le adăposteṣte, ocordându-le atenṭia cuvenită:

  • 4-5 zile în Puerto Princesa pentru a vedea câteva insule din Honda Bay ṣi Râul Subteran (considerat una dintre minunile lumii noi).
  • 6-9 zile în El Nido pentru a vizita cât mai multe insule din Bacuit Bay ṣi pentru a te relaxa ṣi pe plajele din apropiere.

Vacanṭa în Palawan nu înseamnă decât zile lungi de relaxare pe plaje cu nisip alb, ore numeroase de bălaceală în ape de culoarea smaraldului, printre peṣti coloraṭi ṣi seri romantice pe malul mării, la o terasă cu bancuṭe din lemn, unde se cântă muzică live ṣi ospătarii îṭi zâmbesc.

O vacanṭă în Palawan îṭi poate oferi ṣi răsfăṭul gastronomic pe care îl visezi de mult – la preṭuri mai mici decât în alte destinaṭii exotice, dar, totuṣi, mai mari decât te-ai aṣtepta.

Dacă timpul îṭi permite, vei putea să străbaṭi satele ṣi câmpurile de orez din împrejurimi, să faci cunoṣtinṭă cu localnicii, să vizitezi ṣi alte obiective turistice mai puṭin importante (o grădină de fluturi, o fermă de crocodili, o cascadă ṣi un izvor cu apă termală) ṣi să te bucuri de ospitalitatea locală, acceptând invitaṭii la seri de karaoke, petreceri private sau picnicuri duminicale.

O vacanṭă în Palawan îṭi va oferi tot ceea ce presupune o vacanṭă exotică, dar ṣi ceva în plus. Depinde de fiecare dintre noi cât anume reuṣim să descoperim din acest paradis ṣi, odată descoperit, ce urmează să facem cu secretul nostru. Este bine să îl împărtăṣim cu ceilalṭi? Este bine să-l facem cunoscut ṣi să contribuim, implicit, la promovarea lui?

Eu cred că trebuie să ne bucurăm de acest ṭinut cât mai putem, înainte ca ‘civilizaṭia’ să-l acapareze ṣi să-l transforme într-o altă destinaṭie exotică banală, supra aglomerată ṣi mult prea scumpă.

Deocamdată, Palawan este un paradis accesibil care mai poate primi câteva milioane de turiṣti în fiecare an fără a distruge ecosistemul local ṣi fără a-ṣi pierde farmecul ṣi unicitatea care l-au consacrat în ochii ṣi în inimile iubitorilor de frumos.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)