Intrare în portul Tanger Med, Maroc – Jurnal de Bord HS Bruckner (martie 2014)

5 Martie 2014

ora 9

M-am trezit şi eu dimineaţă pentru că am vrut să văd intrarea în port şi răsăritul de soare. Nu ştiam sigur care va fi ordinea, dar, spre norocul meu, ambele au coincis.

Vaporul mergea direct în 90° (direct Est) – straight into the sunrise – şi, la ora 6.15,  cȃnd am ajuns eu pe comandă, o pată galben-roşcată începea să apară pe linia orizontului. Acolo trebuia să răsară soarele, dar nişte nori negri şi denşi, îl acopereau aproape în întregime. Mai era şi un munte în faţa lui, aşa că soarele nu prea ştia pe unde să se arate. Cred că el ştia bine, doar eu nu ştiam şi începusem deja să mă impacientez că îl voi pierde în totalitate, în spatele norilor.

Approaching Tanger Med

          Dar, exact în momentul în care a venit pilotul la bord, s-a hotărȃt şi soarele să se ivească, spre bucuria mea, bineînţeles.  Nu prea am văzut eu soarele cu adevărat, ci doar imaginea proiectată de el pe cerul plin de nori din faţa noastră, dar mi-a plăcut foarte mult.

Sunrise Tanger Med

Sunrise behind Atlas Mountains Tanger Med Morocco

          Portul Tanger Med (Mediterannean) este un port foarte mic, aşezat aproape în Strȃmtoarea Gibraltar. Adevăratul port Tanger este mult mai mare şi se află la cȃteva zeci de mile în Vest, mai aproape de Atlantic, în Golful cu acelaşi nume. De partea cealaltă a Mării Mediterane se găseşte Spania şi Stȃnca Gibraltarului. Toată coasta era acum frumos colorată datorită răsăritului de soare.

          În faţa noastră, muntele căpătase o superbă nuanţă portocalie, ascunzȃnd în spatele lui un soare pe care nu am avut norocul să-l fotografiez în prim plan din cauza faptului că vaporul a fost nevoit să vireze foarte brusc la dreapta pentru a intra în micuţul port, iar tot spectacolul luminos a rămas în spatele muntelui.

          Frumoasă primire în Maroc. Sunt pentru prima dată aici şi deja mă simt ‘binevenită’ iar răsăritul soarelui este unul dintre motive. Dar, nu singurul. Am fost întȃmpinaţi şi de un mesaj scris cu litere arabe pe muntele ce se ridică deasupra portului. Mi-am închipuit că trebuie să fie un mesaj de bine, un fel de ‘bine aţi venit’ sau ‘inshallah’ aşa cum am mai  văzut scris la intrarea în Bin Quasim din Pakistan sau pe malul Canalului Suez. Am aflat de la pilot că cele trei cuvinte reprezintă crezul Marocului, simbolul pe baza căruia este clădită naţiunea – God Nation King.

Entering Tanger Med Morocco

God Nation King Morocco national creed

          Acostarea a fost foarte rapidă – întreaga manevră cu pilotul a durat ~ 30 de minute – chiar dacă am fost nevoiţi şi de data aceasta să ne rotim 180° pentru a ne aşeza cu tribordul la cheu. Un singur remorcher ne-a ajutat, împingȃndu-ne să ne rotim şi apoi să ne apropiem de cheu.

Entering the port Tanger Med Morocco

Alongside in port Tanger Med Morocco

          Portul este mic, dar foarte bine conceput astfel încȃt să fie ferit de vȃnturile puternice care bat dinspre Atlantic. Mai sunt cȃteva vapoare la cheu, majoritatea mai mici decȃt vaporul nostru şi toate au acostat cu aceeaşi manevră – rotire 180°, aşa că toate sunt cu prova spre ieşire, gata de plecare.

          Suntem în Maroc, dar nu voi avea norocul să păşesc pe pȃmȃntul marocan de data aceasta. Singurul oraş mai apropiat este Tanger City, aflat la ~ 60 de km şi părăsirea portului este un pic mai dificilă aici pentru că necesită anumite aranjamente. Poate reuşim data viitoare, adică peste 42 de zile.

  Galerie foto:

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)