Insula Pandan, Filipine – Vacanţă Mai 2019

Pandan

Micuţa insulă Pandan este un adevărat paradis pentru pasionaţii de scufundări şi snorkeling, fiind scăldată de ape curate şi foarte bogate ȋn viaţă marină, diversă şi destul de bine conservată. Mult mai bogată era, probabil, ȋn anii ’70 cȃnd a fost descoperită de un francez aventurier, amator de scufundări, care a transformat-o imediat ȋn reşedinţă permanentă şi, mai tȃrziu, a amenajat-o pentru a primi şi găzdui alţi pasionaţi de scufundări. Astfel, francezul – care ȋncă are ȋn ȋngrijire insula ( ȋn Filipine insulele şi plajele sunt ȋn proprietatea statului, dar pot fi concesionate de către persoane particulare) – a amenajat ȋntȃi un centru de scufundări şi apoi a construit un resort de confort mediu, compus din 17 bungalow-uri ce pot fi ȋnchiriate pentru sejururi de cȃteva zile.

Majoritatea celor care vizitează insula Pandan vin aici pentru cursuri de scufundări, pentru partide de scufundări ȋn apele din vecinătatea insulei sau pentru excursii liveaboard de 2-3 zile ȋn Recifurile Apo sau Busuanga (Coron). Reciful Apo este al doilea cel mai mare recif de corali din Asia, găzduind peste 500 de specii de corali, peşti de dimensiuni medii şi mari (rechini, sting rays, manta rays, grouppers, mooreys), broaşte ţestoase, şerpi, scoici şi melci (tarife pentru scufundări şi excursii liveaboard aici).

Ȋn afara partidelor de scufundări, alte activităţi ȋn insulă pot include snorkeling, plimbări cu kayak-ul, relaxare pe plajă sau ȋn hamac.
Apa ce ȋnconjoară insula este foarte bogată ȋn viaţă marină, cei mai frumoşi corali putȃnd fi exloraţi atȃt la mareea joasă, cȃt şi la cea ȋnaltă.

Pandan

Pandan

Pandan


Pandan

Ȋn afară de corali (peste 40 de specii), ȋn apele ce scaldă insula Pandan, se pot ȋntȃlni broaşte ţestoase, peşti de dimensiuni mici şi medii, scoici, melci, sting rays (spotted sting ray), caracatiţe, steluţe de mare, crustacee, mooreys, şerpi dungaţi.

Pandan

Pandan
Fiecare nouă partidă de snorkeling este diferită de precedanta şi ȋţi aduce, ȋntotdeauna, cel puţin o ȋntȃlnire cu una dintre cele ~ 15 ţestoase – de vȃrste şi dimensiuni diferite – care trăiesc ȋn aceste ape. Dacă ai răbdare să stai ȋn preajma unei broaşte pentru ~ 30 de minute (la 1-2m) vei fi impresionat de graţia cu care ȋnoată, dar şi de puterea cu care rupe iarba şi coralul sau de viteza cu care se poate deplasa atunci cȃnd vrea să scape de eventualii urmăritori. Ȋntȃlnirile cu broaştele ţestoase vor fi foarte emoţionante, amuzante şi educative, vei simţi nevoia să te apropii din ce ȋn ce mai mult de ele, chiar să le atingi (ceea ce nu este recomandat, dar foarte tentant, ȋntr-adevăr) iar la finalul vacanţei vei reuşi chiar să le deosebeşti pe unele dintre ele, ȋn funcţie de mărime sau modelul de pe carapace (fiecare model fiind unic, la fel ca amprentele omului). Cele mai bune perioade pentru snorkeling sunt dimineaţa devreme, pȃnă ȋn ora 11 şi după amiază, după ora 16 cȃnd broaştele ţestoase vin aproape de mal pentru a se hrăni cu iarba ce creşte ȋn nisipul de pe fundul apei.

Pandan

Pandan

Pandan

Pandan

Cum se ajunge ȋn Pandan
Ȋn insula Pandan se ajunge din portul Sablayan, situat pe coasta de SV a insulei-mamă, Mindoro. Călătoria cu barca durează doar 15 minute şi costă 200 de pesos pentru două persoane şi ȋncă 50 de pesos pentru fiecare persoană ȋn plus.
*Resort-ul poate oferi transfer din San Jose, Roxas sau Bulalacao (minivan-uri pentru maximum 9 persoane) la tarife cuprinse ȋntre 4000 şi 6000 de pesos, ȋn funcţie de distanţă. Astfel de transferuri sunt deosebit de avantajoase pentru un grup de minimum patru persoane pentru că transferul pe cont propriu poate fi foarte solicitant şi lent.
Există curse regulate de autocare ȋntre Sablayan şi alte oraşe mai mari din Mindoro, chiar şi o cursă directă spre Manila, care include transfer cu ferry ȋntre Abra de Ilog şi Batangas (~ 2 ore). Autocarele circulă după un program bine stabilit (dar, pleacă mereu cu ȋntȃrziere).
*Noi am ajuns ȋn Bulalacao Mindoro venind cu ferry-ul de noapte dinspre Boracay. Din Bulalacao, am mers ~ o oră şi 15 minute cu un van, pȃnă ȋn San Jose, pentru care am plătit 150 de pesos/persoană. Ȋn San Jose, am fost nevoiţi să luăm un triciclu (30 de pesos) pentru a ajunge ȋn terminalul principal de unde am luat un autocar mare – Roro Bus – care ne-a dus ȋn Sablayan, ȋn ~ 2 ore (140 de pesos/persoană). Din Sablayan, am luat alt triciclu care ne-a dus ȋn port de unde am luat barca către insula Pandan.
La ȋntoarcere, din Sablayan am optat pentru un transfer direct pȃnă ȋn Manila, ȋntr-un autocar al companiei Roro Bus. Călătoria a durat aproape 12 ore şi a costat ~800 de pesos/persoană (incluzȃnd transferul cu ferry din Abra de Ilog pȃnă ȋn Batangas care a durat ~ 2 ore).

Pandan-Ferry Abra de Ilog – Batangas –

Pandan-Barca Sablayan – Pandan –


Pandan
– Sablayan, Mindoro –

Unde ne cazăm ȋn Pandan
Deocamdată, insula găzduieşte un sigur resort – Pandan Island Resort – ce are ȋn compunere 17 bungalow-uri de confort redus, aşezate chiar pe malul mării şi ȋnconjurate de o frumoasă grădină tropical:

Pandan
– 5 bungalouri Budget ( cu baie comună) – 1000 de pesos/seară (maximum 2 persoane);
– 9 bungalow-uri Standard (cu baie proprie) – 1800 de pesos/seară (maximum 2 persoane);
– 1 bungalow dublu (cu două camere) – 2800 pesos/seară (4 persoane);
– 2 bungalow-uri familiale – 3750 de pesos/seară (3-6 persoane).
*Toate bungalow-urile sunt construite dintr-o combinaţie de piatră, lemn şi panouri de nippa (ȋmpletituri naturale), acoperite cu ȋmpletituri din frunze de palmier.Pandan
*Dotările camerelor sunt minimale, aproape spartane, iar băile dispun doar de apă de mare, apa dulce fiind distribuită zilnic, ȋn butoaie din plastic.
*Curentul electric este limitat ȋn insulă, singurele staţii de ȋncărcare (telefoane, tablete, baterii de camere) fiind disponibile doar la bar şi la centrul de scufundări. Ȋn rest, curentul electric asigură doar iluminatul resort-ului pe timp de noapte (pentru aleile de acces, toaletele comune), lămpi de veghe pentru fiecare resort ȋn parte şi ventilatoare de putere mică.
*Bungalow-urile se renovează ȋn fiecare an pe exterior (se schimbă acoperişurile şi se vopsesc pereţii), dar dotările interioare lasă de dorit şi au nevoie de ȋmbunătăţiri. Cȃteva bungalow-uri au beneficiat deja ȋn lucrări de reabilitare, primind dotări noi, dar cele mai multe sunt ȋntr-o avansată stare de deteriorare.

*Există posibilitatea cazării ȋn corturi, acestea fiind puse la dispoziţia vizitatorilor pentru 500 de pesos/seară.

Unde mȃncăm ȋn Pandan
Resortul dispune de un restaurant propriu a-la-carte care oferă oaspeţilor o gamă relativ săracă de preparate (majoritatea tradiţionale filipineze). Ȋn fiecare seară, cina este organizată sub formă de bufet, obligatoriu pentru toţi cei cazaţi atȃt ȋn bungalow-uri, cȃt şi ȋn corturi. Un astfel de bufet costă 470 de pesos/zi, este foarte bogat şi diversificat şi se poate servi cu ȋncepere de la ora 19.

Pandan

Pandan

Pandan

Pandan

Pentru celelalte mese ale zilei, comenzile se plasează cu ~ o jumătate de oră ȋn avans, ȋncepȃnd cu ora 8:30 dimineaţa.
*Masa de prȃnz se poate servi doar pȃnă ȋn ora 14;
*Apa potabilă este disponibilă permanent şi gratuit, la restaurant, ȋn bidoane din plastic;

Cum rezervăm/ cum plătim costul sejurului
Rezervările se pot face doar pe site-ul privat al resort-ului sau prin mail. Ȋn perioadele mai aglomerate din an (aprilie-mai), este necesară plata ȋn avans a sejurului prin transfer bancar ( sau Paypal). Ȋn rest, rezervarea prin e-mail poate fi, ȋn general, suficientă, după o scurtă convorbire telefonică cu departamentul managerial. Plata pentru ȋntregul sejur, inclusiv bufet-ul şi eventualele cheltuieli extra (băuturi la bar, alte mese ȋn afara buffet-ului, ȋnchirieri de caiace) se face doar CASH, cu o zi ȋnainte de plecare.

Alte informaţii utile:
– Bungalow-urile nu dispun de geamuri cu sticlă, ferestrele fiind doar nişte deschideri mari ce se ȋnchid (neermetic) cu nişte placaje din lemn;
– Uşile bungalow-urilor nu se ȋnchid cu niciun sistem de siguranţă;

Pandan


Pandan

– Din cauza acestor deschideri din cameră, dar şi din baie, ȋn interior intră tot felul de insecte – mai mari sau mai mici – broaşte, reptile mici (jecko), dar şi mai mari (tocko). Dacă nu eşti obişnuit să ȋmparţi spaţiul de locuit cu diferite insecte sau alte vieţuitoare, este posibil să nu reuşeşti să te acomodezi prea bine ȋntr-un astfel de bungalow. Dacă nu ai probleme cu insectele, este posibil ca altceva să te deranjeze şi mai mult pe timpul nopţii şi anume tocko-ul – o reptilă de dimensiuni mici ce se hrăneşte cu insecte. Oricȃt de mare iubitor de natură eşti, cu siguranţă nu vei fi prea bucuros să ȋţi petreci noaptea ȋn compania unui tocko gălăgios care ţipă la intervale regulate, anunţȃndu-şi prezenţa, cȃteodată chiar deasupra patului;


Pandan

– Insula se poate ocoli pe mare, ȋn caiac, ȋn ~ două ore (plimbare lejeră). Alege-ţi ȋntotdeauna sensul de mers cu caiac-ul ȋn funcţie de direcţia curentului care se schimbă de cel puţin două ori pe timpul zilei;
– Seara şi noaptea, trebuie să foloseşti creme anti ţȃnţari, atȃt afară, cȃt şi ȋn interior (ȋn special, la restaurant, ȋn timpul buffet-ului).
– Curăţenia ȋn cameră se face la fiecare 3 zile, dar fetele de la curăţenie nu intră niciodată ȋn cameră dacă uşa este ȋnchisă şi nu au primit acceptul tău ȋn avans;
– Insula este vizitată pe timpul zilei de turişti localnici (ȋn special ȋn lunile aprilie-mai şi ȋn week-end). Aceştia vin, ȋn general, ȋn grupuri mari şi pot fi foarte gălăgioşi. Dacă ai posibilitatea să ȋţi alegi bungalow-ul, optează pentru unul mai ȋndepărtat de zona ȋn care se găseşte barul sau restaurantul. Cu cȃt de depărtezi de acestea, cu atȃt vei avea parte de mai multă linişte.

**Vacanţa noastră ȋn insula Pandan a durat o săptămȃnă, timp ȋn care am fost cazaţi ȋntr-un Bungalow Standard. Rezervarea am făcut-o ȋntȃi pe e-mail, apoi am confirmat-o telefonic, fără să plătim ȋn avans.
Trebuie să recunoaştem că, de ȋndată ce am văzut bungalow-ul nostru, am fost foarte dezamăgiţi. Ştiam că spaţiile de cazare sunt de confort redus, dar nu ne aşteptam ca dotările să fie atȃt de rudimentare şi bungalow-ul atȃt de deschis/ aerisit (fără geamuri, uşă). Iniţial ne-am gȃndit că nu o să rămȃnem pe insulă tot sejurul, dar, de ȋndată ce am intrat ȋn apă, am hotărȃt că tot ‘sacrificiul’ – de a dormi ȋntr-o căsuţă fără geamuri din sticlă, fără uşă cu sistem de ȋnchidere şi cu multe alte neajunsuri – merită din plin.

Ȋncă de la prima partidă de snorkeling am fost profund impresionaţi de bogăţia faunei marine, de frumuseţea coralilor de suprafaţă şi de temperatura ideală a apei (31˚). După ce am avut şi prima ȋntȃlnire de aproape cu o broască ţestoasă din specia green turtle, chiar ne-am felicitat că am ales această insulă pentru ultima săptămȃnă din vacanţa noastră filipineză.

Pandan
Suntem mari amatori de mare, bălăceală şi snorkeling şi ȋncercăm să ne planificăm mereu vacanţele astfel ȋncȃt ele să includă aceste activităţi, atȃt ȋn Europa, dar mai ales ȋn Asia. Acum, după trei vacanţe petrecute ȋn diferite insule ȋn Tailanda, după două luni ȋn Indonezia şi aproape patru luni ȋn Filipine (ȋn ultimii 4 ani), trebuie să recunoaştem că partidele de snorkeling ȋn apele ce scaldă Insula Pandan au fost cele mai spectaculoase de care am avut parte.

Pandan

Pandan


Pandan


Pandan


Pandan


Pandan


Pandan

Ȋn afara celor 6 ore zilnice de snorkeling (3 dimineaţa şi 3 după amiaza), vacanţa noastră ȋn insula Pandan a mai inclus multe ore de relaxare ȋn hamac, plimbări cu caiacul, degustări de fructe locale (culese chiar de noi ) şi plimbări pe plajă.

Pandan

Pandan

PandanPandan


Pandan


Pandan

Ne dorim foarte mult să ne ȋntoarcem ȋn Pandan, dar aşteptăm o ȋmbunătăţire a condiţiilor de cazare care sperăm să nu se reflecte prea mult ȋn nivelul tarifelor practicate. Nu am vrea ca acest resort să se transforme ȋntr-unul de lux, care să practice tarife exorbitante, dar l-am vrea măcar puţin mai confortabil şi mai primitor, pentru petrecerea nopţilor … zilele ştim sigur că ni le vom petrece ȋn acelaşi mod pentru că de bălăceală şi de snorkeling nu ne vom sătura niciodată.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “Insula Pandan, Filipine – Vacanţă Mai 2019”

  1. Doamne ce peisaje de vis… uimitor <3

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)