Insula Malapascua, Filipine

Insula Malapascua

Insula Malapascua aparţine de Arhipelagul Insulelor Filipine şi este situată ȋn Marea Visaya, la ~ 7 km nord de insula-mamă, Cebu (mai multe despre Cebu aici). Este o insulă mică, cu o suprafaţă de ~ 2.5 km², ce a devenit faimoasă ȋn anii ’90 pentru scufundări, fiind singurul loc din lume ȋn care pot fi văzuţi regulat rechinii thresher – ȋn special la răsăritul soarelui.

Cum se ajunge ȋn Insula Malapascua

Ȋn insulă se poate ajunge doar pe calea apei, dinspre Cebu. Portul de ȋmbarcare se numeşte Maya şi se află ȋn Nordul insulei Cebu.

Insula Malapascua

De aici, mai multe bărci pleacă spre Malapascua, unele la ore fixe, altele pe măsură ce se umplu, durata călătoriei fiind de ~ 45 de minute. O barcă costă 1500 de pesos (~30$)  şi poate fi folosită de maximum 15 persoane. Aceeaşi barcă poate fi ȋnchiriată şi de două (sau mai multe persoane), tariful fiind ȋmpărţit ȋn mod egal ȋntre pasageri. Cȃteodată, ȋn afara turiştilor plătitori, la bord se mai urcă şi localnici care profită, astfel, de o călătorie gratuită.

Insula Malapascua

La maree joasă, barca nu poate acosta la mal, ci rămȃne ancorată la apă adȃncă, transferul fiind făcut cu o barcă mai mică – pentru care se plăteşte 20 de pesos/persoană (acest tarif este perceput, de fapt, pentru fiecare bagaj mare care trebuie cărat ȋn spate de băieţii de pe barcă).

Ȋn portul Maya, se poate ajunge la bordul autobuzelor locale Ceres, după un drum de ~ 5 ore. Autobuzele locale Ceres sunt foarte confortabile, au aer condiţionat şi internet wifi, se pot lua din Terminalul de Nord din Cebu City, preţul unei călătorii fiind de 200 de pesos (~4$).

Cum ne deplasăm ȋn insula Malapascua

Malapascua este o insulă mică, pe suprafaţa căreia nu circulă maşini, singurele mijloace de transport fiind motocicletele.

Insula este străbătută de drumuri de pămȃnt şi nisip, cȃteva drumuri sunt asfaltate şi bine ȋntreţinute. Un ocol pe jos al insulei poate fi făcut ȋn maximum o oră, urmȃnd drumul paralel cu plaja.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Unde ne cazăm ȋn insula Malapascua

Oferta de cazare este foarte variată, incluzȃnd atȃt spaţii de cazare modeste (15-20$/seară), cȃt şi unele luxoase (90-100$/seară). Tarifele sunt ȋntotdeauna pentru o cameră dublă (chiar dacă este ocupată de o sigură persoană) şi se pot negocia la faţa locului, ȋn special pentru sejururi mai lungi, ȋn extra-sezon. Ȋn perioada mai-iunie – ce coincide cu vacanţa şcolară filipineză – tarifele la cazare cresc simţitor şi nu se mai pot negocia.

Insula Malapascua– Malapascua Exotic Dive and Resort –

Insula Malapascua– Blue Coral Beach Resort –

** Ȋn săptămȃna noastră petrecută ȋn Malapascua (februarie 2017) am fost cazaţi la Malapascua Garden Resort – un superb resort situat ȋn interiorul insulei şi aflat ȋn proprietatea unui cuplu mixt, germano-filipinez. Pentru  35$/seară – rezervare booking.com – şi 30$ direct la proprietar – pentru zilele ȋn plus, am primit o cameră frumoasă şi curată, cu aer condiţionat, balcon, baie cu apă caldă, dar fără mic dejun.Insula Malapascua – Malapascua Garden Resort –

Insula Malapascua– Malapascua Garden Resort –

Unde mȃncăm ȋn insula Malapascua 

Dacă ȋn Filipine se găsesc unele dintre cele mai scumpe spaţii de cazare din Asia, mȃncarea este ȋntoatdeauna cea mai ieftină şi cea mai bună.

Ȋn Malapascua, oferta de mȃncare este foarte variată şi pentru toate gusturile, cei mai cȃştigaţi fiind, bineȋnţeles, cei care preferă preparatele tradiţionale. Micul dejun se poate mȃnca ȋn multe restaurante şi localuri familiale, la preţuri cuprinse ȋntre 90 şi 120 pesos (2-2.5$) /porţia tradiţională (orez, ou prăjit, fructe, cafea şi suc) şi 190-250 pesos (4-5$)/porţia europeană (sau americană) ce include pȃine toast, unt, gem, ou, bacon şi cafea.

O masă de prȃnz sau cină pentru două persoane costă ȋntre 10 şi 30$ şi poate include carne sau fructe de mare (ȋn cantităţi rezonabile), orez, legume, şi băuturi.

**Recomandăm:

Ging Ging’s Restaurant – pentru unul dintre cele mai ieftine şi bune mic dejunuri din insulă (2$- mic dejul filipinez)

Malapascua Exotic Restaurant (Dive and Resort) pentru cele mai bune preparate tradiţionale şi cele mai mari porţii:

Chopsuey – 200 pesos

Insula Malapascua

Garlic chicken with rice – 220 pesos

Stuffed Calamari – 200 pesos

Insula Malapascua

Pancit noodles with vegetables – 260 pesos (pentru două persoane)

Chicken barbeque – 180 pesos

Oven potatoes – 160 pesos

Fried rice – 100 pesos

Sweet and sour fish – 200 pesos

Insula Malapascua

Bere locală – 90 pesos

Fruit fresh juice –  90 pesos

Alcoholic cocktails – 150 pesos (la happy hour, ȋntre 17 şi 20, două cocktail-uri la preţ de unu).

Bani, internet ȋn insula Malapascua

Pe insulă nu există nicio bancă, niciun ATM şi niciun oficiu de schimb valutar. Este recomandat să aveţi bani chash, de preferat monedă locală. La unele resort-uri  se poate schimba valută – de preferabil USD – dar ratele de schimb sunt mai mici decȃt ȋn Cebu. Doar restaurantele şi spaţiile de cazare mai mari acceptă plata cu cardul, dar şi aici este posibil să fiţi refuzat, pe motiv că nu funcţionează internetul. Proprietarii străini de pensiuni pot accepta plata cazării ȋn dolari, dar localnicii filipinezi preferă pesos-ul, chiar dacă rezervarea este făcută ȋn avans, prin intermediul site-urilor de rezervări.

Internetul wireless este acum răspȃndit ȋn insulă, dar este de foarte proastă calitate.

Plajă, scufundări, snorkeling şi plimbări  ȋn insula Malapascua

Insula Malapascua este foarte renumită printre pasionaţii de scufundări pentru ȋntȃlnirile senzaţionale cu rechinul Thresher.

Insula Malapascua

O astfel de partidă de scufundări poate fi organizată prin intermediul centrelor specializate din insulă şi costă ~ 50$ (pentru o scufundare – incluzȃnd transportul cu barca şi echipamentul). Partidele normale de scufundări costă ȋntre 25-30$.

Dacă nu eşti amator de scufundări, poţi opta pentru partide de snorkeling sau doar bălăceală, apele care ȋnconjoară insula fiind, ȋn general, curate şi bogate ȋn viaţă marină.

Plajele sunt acoperite cu nisip alb, dar nu sunt foarte late şi se pot aglomera foarte mult ȋn perioada de full sezon.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Plajele de pe coasta nordică sunt mai pustii şi nu foarte bine ȋntreţinute, apa fiind aici, aproape ȋntotdeauna, zbuciumată, din cauza vȃnturilor puternice. Peisajul este, ȋnsă, de excepţie. Ȋn schimbul unei taxe modice (0.50$), se poate vizita o casă superbă, distrusă partial ȋn urma unui taifun puternic care a lovit insula ȋn 2013. Situată pe o stȃncă şi cu deschidere spre mai multe puncte cardinale, casa (şi grădina care o ȋnconjoară) oferă o panoramă minunată spre ȋmprejurimi şi oferă pasionaţilor de sporturi extreme locul perfect pentru sărituri spectaculoase ȋn apele adȃnci şi curate de la bază.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Una dintre cele mai frumoase plaje se găseşte pe coasta de Est, ȋn apropierea Farului – care este inclusă ȋntr-o zonă marină protejată            ( Coral Garden Marine Protected Area).

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Aici apa este foarte bogată ȋn viaţă marină – ȋn special peşti şi corali.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Pe coasta estică, aproape de Far, poţi vizita  Sea Vida Village – un sat foarte pitoresc, plin de case sărăcăcioase, dar frumoase şi de oameni zȃmbitori.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Cea mai populară şi aglomerată plajă este Bounty Beach, situată pe coasta sudică. Pe această plajă se ȋnghesuie cele mai multe restaurante, terase şi baruri din toată insula, aici ajung toate bărcile care aduc turişti şi tot de aici se pleacă, la final de vacanţă.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Ȋn unele zone, apa este murdară – din cauza bărcilor – dar, ȋn general, plaja este curată şi frumoasă. Apele care o scaldă sunt foarte bogate ȋn steluţe de mare, vizibilitatea fiind foarte bună, pȃnă la ~ 4-5m.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Dacă sejurul tău ȋn Malapascua este mai lung, vei avea timp să explorezi insula mai ȋn profunzime, să admiri casele – sărace, dar curate şi pline de flori ale localnicilor, să socializezi cu aceştia şi, mai ales, cu copiii care umblă peste tot desculţi sau ȋn şlapi şi sunt foarte prietenoşi.

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Insula Malapascua

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)