Insula Gozo, un mic paradis (vacanţă în Malta – ianuarie 2014)

În cea mai însorită zi a vacanţei tale de iarnă din Malta, trebuie să vizitezi insula Gozo. Rezervă-ţi pentru acest eveniment o zi întreagă, dar porneşte la drum cȃt mai devreme pentru a fi sigur că ajungi pe insulă în jurul prȃnzului, pentru a te bucura de soare şi de maxima zilei.

Dacă eşti obişnuit cu circulaţia pe partea stȃngă, atunci cel mai bine ar fi să închiriezi o maşină pentru a avea deplină libertate de mişcare şi pentru a fi sigur că nu pierzi niciun obiectiv important pe traseu. Cu harta în mȃnă, porneşte pe străduţele înguste, dar, fii atent că străduţele sunt chiar foarte înguste şi, cȃteodată, vei fi nevoit să te opreşti, să dai cu spatele pentru a face loc unui alt autoturism care vine din sens opus (şi care are întotdeauna prioritate).

Dacă vrei să fii mai relaxat şi să nu-ţi complici viaţa în traficul maltez (care poate fi destul de dificil uneori, chiar dacă nu este aglomerat) poţi să-ţi cumperi un bilet pentru un tur complet al insulei cu autobuzul turistic double decker.

hop on hop off Gozo

Dacă ai ales să străbaţi insula de la un capăt la celălalt cu double decker-ul, trebuie să ştii că vei avea posibilitatea să vizitezi absolut toate obiectivele importante în ~ două ore şi jumătate. Traseul începe din faţa Terminalului de Ferry şi porneşte prin partea dreaptă, de la Est, către Vest, coborȃnd şi urcȃnd străduţele, cȃteodată pe un singur sens, altă dată coborȃnd pe acelaşi traseu sau pe un altul paralel.

Iarna, oricȃt de soare ar fi afară, vȃntul bate, de obicei, destul de tare şi cel mai indicat este să ocupi un loc sus, în primul rȃnd pentru că eşti protejat de  peretele de sticlă (plastic) şi ai o bună vizibilitate.

Pe multe străzi înguste, se circulă foarte aproape de clădirile locuite şi, de la etajul double decker-ului, ai impresia că păşeşti în balcoanele oamenilor. Senzaţia este foarte plăcută şi îţi oferă posibilitatea să vezi şi să admiri de la înălţime oraşele prin care treci.

Pe traseu vei descoperi toate simbolurile importante ale insulei şi vei înţelege de ce această micuţă insula Gozo poate merita chiar mai mult decȃt o simplă zi din vacanţa la malteză. Poate însemna chiar o vacanţă în sine şi, mai mult decȃt atȃt, poate însemna pentru tine o experienţă pe care nu o vei uita niciodată.

Traseul cu double decker-ul te va ajuta să descoperi:

 • Mgarr – portul principal al insulei şi punctul de plecare/sosire al ferryboat-urilor către şi din Malta. Aici vei putea admira tradiţionalele ambarcaţiuni pescăreşti sau de agrement, dar şi yacht-uri luxoase ce se adăpostesc în acest port pe timpul iernii.

Mgarr harbour Gozo

 • Ramla Bay şi Calypso Cave

Şoseaua, care trece la înălţime, chiar pe deasupra Golfului Ramla oferă o panoramă de vis către o plajă cu nisip roşu-auriu, cea mai faimoasă plajă de pe insulă şi chiar din întreaga Malta.

Vedere spre Ramla Bay Gozo

Gozo, Ramla Beach

          Peştera Calypso este învăluită în mit şi legendă. Se presupune că aici a fost închis Ulisse, eroul Odysseii lui Homer, ţinut prizonier timp de şapte ani de zile de către zeiţa Calypso, fiica lui Atlas. Accesul pȃnă la peşteră este destul de dificil pe timpul iernii din cauza vȃntului puternic care bate aproape fără încetare, dar vara trebuie să fie minunată imaginea care ţi se deschide, mai ales privin din peşteră spre mare.

 • Marsalforn

Acest micuţ oraş pe malul mării s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată staţiune turistică, fiind situat în nordul insulei, în Golful cu acelaşi nume. În anul 60 e.n. se spune că a fost vizitat de apostolul Pavel care a poposit în insulă timp de trei luni de zile pentru a face cunoscut creştinismul. În cinstea lui a fost ridicată o frumoasă biserică care poate fi admirată (chiar fără a coborî din double decker).

Gozo Marsalforn Bay

Marsalforn Bay Gozo

Marsalforn Church Gozo

 • Victoria

Cunoscută de localnici sub numele de Rabat, capitala insulei Gozo, Victoria, este un oraş drăguţ care merită un popas în drumul tău. Autobuzul turistic double decker nu poate pătrunde pe străduţele înguste ale oraşului, dar îţi oferă o imagine de ansamblu a oraşului fortificat.

Victoria capital Gozo

 • Biserica Ta’ Pinu

          Aşezată într-un decor de vis, Biserica Ta’Pinu este cel mai iubit loc de pelerinaj din întreaga insulă şi, probabil, cel mai fotografiat lăcaş de cult din ţară.

Ta Pinu Cathedral Gozo

 • Dwejra

 Cea mai cunoscută şi apreciată atracţie naturală de pe insulă este zona denumită Dwejra (Golful Dwejra), situată în partea de est a insulei, care include The Azure Window, The Inland Sea şi The Fungus Rock.

         The Azure window este, cu siguranţă, cea mai fotografiată atracţie turistică din Gozo şi, pe timpul verii, foarte iubită de turişti. Apele albastre, curate şi extrem de adȃnci din această zonă atrag ca un magnet pe iubitorii de snorkeling şi scufundări. Dar, cele mai spectaculoase imagini se pot observa pe timpul iernii, cȃnd valurile se sparg de pereţii stȃncilor, împrăştiind în jur munţi de stropi care de care mai spectaculoşi.

Iarna, nu se poate înota, bineînţeles, şi atunci cȃnd bate vȃntul tare este chiar periculos să te apropii prea mult de marginea stȃncii, dar spectacolul oferit de vȃnt, mare şi stȃncă este o imagine care îţi va rămȃne întipărită în minte pentru totdeauna. Cu cȃt cerul este mai albastru şi cu cȃt marea este mai agitată, cu atȃt fereastra deschisă în faţa ta te va impresiona mai mult. Îţi vei dori, cu siguranţă, să o vizitezi şi vara, să cobori pe apă pentru a fi mai aproape de ea şi acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care vei dori să te întorci pe insula Gozo şi pe timpul verii.

Azzure window, Dwejra Bay Gozo

Dwejra Bay Azzure window

În partea stȃngă a golfului se găseşte o stȃncă – The Fungus Rock– , cunoscută în zonă sub numele de Stȃnca Generalului. Această stȃncă este, de fapt, o insuliţă de forma unui munte masiv din piatră, înalt de 60 de metri, care răsare direct din mare, chiar la intrarea într-o lagună. Foarte apreciată de fotografi tot pe timpul iernii datorită valurilor care se sparg lovindu-se din toate părţile, dar şi datorită soarelui care apune aproximativ în spatele ei, The Fungus Rock are pentru localnici o importanţă mult mai mare datorită puterilor miraculoase de care dispune. Pe timpul Cavalerilor de Malta, stȃnca era protejată şi păzită deoarece anumite plante care creşteau în vȃrful ei erau considerate miraculoase. Acum este vizitată, fotografiată şi admirată de sute de mii de turiştii în fiecare an.

Fungus Rock, Dwejra Bay Malta

 The Inland Sea, este o minunăţie naturală creată prin prăbuşirea a două stȃnci care au închis astfel între ele o lagună, în care se poate ajunge printr-un tunel lung de 100 de metri. Din păcate, este accesibilă doar vara, cȃnd bărcuţele încărcate de turişti pot pătrunde în interior.

Gozo Dwejra Bay Intrarea spre Inland Sea

 • Xlendi

Pȃnă nu de mult doar un sat de pescari, Xlendi a devenit în ultimii ani o adevărată staţiune turistică foarte renumită datorită aşezării sale în Golful Xlendi, (foarte adăpostită chiar şi pe timpul iernii), dar şi datorită restaurantelor risipite pe malul apei, renumite în peşte şi fructe de mare.

Gozo, Xlendi Bay

Xlendi Bay Gozo Malta

 

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

5 Responses to “Insula Gozo, un mic paradis (vacanţă în Malta – ianuarie 2014)”

 1. cocal says:

  Dupa ce am terminat de citit acest articol m-a cuprins o mare tristete si poate si revolta Orasul meu Constanta asezat la mare avea odata cladiri superbe avea un Cazino obijuterie asezat pe faleza aveam o piata unde cand ne intorceam de la scoala ne odihneam linga poetul Ovidius era zona veche a orasului cu care chiar ne mindream… Acum orasul e ca si cum ar fi sub asediu,Cazinoul e o ruina toate cladirile vechi sunt ori jumatate daramate ori numai o groapa in locul lor .Ce se intimpla cu orasul meu? Mi-a placut ce si cum ai scris.

 2. costica anonimul says:

  oana cred ca esti o fericita ca ai vazut atatea frumuseti.Ma bucur ca impartaseti si altora toate bucuriile tale.zile frumoase

 3. Mioara says:

  O lectura captivanta incarcata de magia insulei Gozo.Pentru tine,Oana,totul e real si prin imaginile prezentate ne transpui si pe noi,cititorii tai,in atmosfera de vis a acestor minunate locuri din Malta.Ma bucur ca reusesti sa ne incanti sufletele!Calatoresc mereu cu tine.

 4. Daniel says:

  Buna, pozele sunt facute in ianuarie?

  • calatoriprinlume says:

   Buna, Daniel. Pozele sunt facute in ianuarie 2014. Vacanta noastra a avut loc intre 21 si 28 ianuarie 2014. Vremea a fost frumoasa patru zile, dar doua zile a plouat. Temperatura a fost intre 14 si 18 grade. Cateodata, poate fi si mai cald, dar este posibil si sa ploua mai mult … cum ai noroc. Cand a plouat, a batut si vantul si a fost cam neplacut …

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)