Insula Cebu Filipine – Ghid de vacanţă

Cebu

Insula Cebu se află ȋn partea centrală a Arhipelagului Filipinelor, face parte din Insulele Visayan şi formează, ȋmpreună cu insulele mai mici din ȋmprejurimi, a doua cea mai mare municipalitate a ţării, după Metro Manila. Cu o lungime de 220 km şi o lăţime maximă de 35, Cebu se ȋnvecinează la Est cu Bohol şi Leyte iar la Vest cu Negros. Capitala insulei se află ȋn Cebu City care include şi oraşele Mandaue şi Lapu-Lapu, situate pe insula Mactan, legată de insula mamă printr-un pod rutier.

Cum ne deplăsăm ȋn Cebu

Ȋn capitala Cebu City, cel mai rapid şi ieftin mijloc de transport pe distanţe scurte este triciclul.

Cebu City

Pe distanţe scurte şi medii – din centru spre terminalul de bus-uri (North Bus Terminal sau South Bus Terminal) – se poate apela la serviciul privat de taxi. Ȋn aceste zone – care sunt, de obicei, foarte  aglomerate – există şi maşini private care oferă transport (fără licenţă), dar acestea sunt mult mai scumpe decȃt taxiurile oficiale ( Din port, pȃnă la Terminalul de Bus-uri din Nord am plătit cu un taxi oficial doar 100 de pesos pentru un drum de ~ 20 de minute. Pentru aceeaşi distanţă, un şofer privat ne ceruse initial 300 de pesos, scăzȃnd apoi tariful la 200).

Dinspre şi spre aeroport nu am fost nevoiţi să apelăm la niciun mijloc de transportul  taxabil pentru că acest serviciu ne-a fost oferit de prietenii noştri locali …

Transport cu bus-ul:

Pe distanţe lungi se poate folosi cu ȋncredere transportul cu bus-urile companiei Ceres (Yellow Bus sau White Bus) care străbat insula de Nord la Sud şi acoperă majoritatea oraşelor.

Tarife:

  • Din Cebu City spre Oslob – Ceres Yellow Bus ~ 4 ore, 180 pesos/persoană (~3.5$), aer condiţionat, wifi;
  • Din Cebu spre Maya (pentru ȋmbarcare spre Malapascua) – Ceres White Bus sau Ceres Yellow Bus ~ 5 ore, 200 pesos/persoană, aer condiţionat, wifi.

Transportul cu barca:

Din Cebu se poate ajunge pe calea apei ȋn insulele ȋnvecinate călătorind cu ferry,  fast boat sau banka, ȋn funcţie de distanţă.

MayaMalapascua – banka de 15 persoane costă 1500 de pesos (suma se ȋmparte la numărul de pasageri), drumul durează ~ 45 de minute;

CebuBohol – mai multe companii de ferry acoperă distanţa dintre Cebu şi Bohol (Tagbilaran Port sau Tubigon Port) ȋn ~ o oră şi jumătate, la tarife cuprinse ȋntre 200 şi 300 de pesos, ȋn funcţie de confort ( Fast Cat Ferry, Starcraft Ferry);

Cebu

Cebu

Oslob (Iloan Port) – Dumaguete (Negros) – fast boat, 60 de pesos, ~ 20 de minute sau barcă lentă (pump boat), 45 de pesos, 50 de minute;

Cebu

Cebu

DumagueteCebu – există mai multe companii de navigaţie care acoperă această distanţă, unele cu bărci rapide (fast boat) alte mai lente (night ferry), dar Cokaliong Night Ferry este singurul care are curse ȋn fiecare zi a săptămȃnii. Cu ferry-ul de noapte, drumul durează ~ 6 ore şi tarifele sunt diferite, ȋn funcţie de confort- 300 de pesos (pat, afară, pe punte), 600 de pesos (pat ȋn interior, cu aer condiţionat) şi 1200 de pesos (cabine individuale).

Cebu

Cebu

Cebu

Cebu

Unde ne cazăm ȋn Cebu City

Fiind unul dintre cele mai vizitate oraşe din Filipine, Cebu City găzduieşte o gamă foarte diversificată de spaţii de cazare, incluzȃnd hoteluri de 4 stele, dar şi hostel-uri.

*** Noi am fost cazaţi la Southpole Hotel, un hotel drăguţ, de 3 stele, situat ȋn centrul oraşului unde am plătit ~30$ pentru o cameră, cu baie (apă caldă), fără mic dejun.

Unde mȃncăm

Ȋn oraş există o mulţime de restaurante – mari şi mici, luxoase sau modeste – unde se pot mȃnca preparate tradiţionale sau europene, la preţuri mici şi foarte mici.

Recomandăm:

Restaurantul Lantau – un local mai select, aşezat pe malul mării şi frecventat de turişti.

Restaurantul Hukad – situat ȋn interiorul Mall-ului Ayala şi frecventat de localnici.

Ce vizităm

Insula Cebu a intrat pe harta traseelor turistice din Filipine prin cȃteva obiective importante care atrag milioane de vizitatori ȋn fiecare an. Dintre acestea, cele mai populare sunt Oslob – renumit pentru ȋntȃlnirile cu balena-rechin – şi micuţa insulă Malapascua, unul din puţinele locuri din Asia ȋn care se pot admira rechinii thresher.

Alte obiective turistice:

  • Ȋn ȋmprejurimile insulei mamă Cebu se găsesc cȃteva insule mai mici, dar foarte renumite pentru plajele superbe, acoperite cu nisip alb, dintre acestea, cele mai populare fiind Insulele Camotes şi Insulele Bantayan;
  • Pasionaţii de scufundări vor găsi ‘paradisul’ perfect ȋn Moalboal, situat pe coasta vestică a insulei Cebu, unde se adună, ȋn anumite perioade din an, cea mai mare concentrare de peşte din zonă – ȋn special sardine.
  • Cebu City şi oraşul Lapu-Lapu (insula Mactan).
Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)