Hop on hop off în Londra – vacanţă aprilie 2013

          Nu ştiu sigur dacă bus-ul turistic de tip hop on hop off a apărut pentru prima oară în Londra, dar ştiu că bus-ul double decker este originar din Marea Britanie. Şi, după ce ne-am plimbat cu acest tip de bus prin mai multe oraşe de pe diferite continente (New York, Paris, Kuala Lumpur, Hong Kong, Veracruz), nu puteam să ratăm o astfel de plimbare şi în ţara de origine. Aşa că, în prima zi a vacanţei noastre londoneze, ne-am ambarcat într-un double decker roşu pe care scria cu litere mari – Big Bus Tours Sightseeing– şi ne-am servit prima ‘porţie din meniul’ city break-ului nostru englezesc.
Întotdeauna cȃnd mă plimb cu un astfel de bus îmi place să fac fel de fel de experimente pentru a adăuga evenimentului şi altfel de atracţii. Îmi place, de exemplu, să fac cu mȃna oamenilor de pe stradă, în special copiilor şi, de cele mai multe ori, semnalele mele nu rămȃn fără răspuns. Se întȃmplă destul de rar ca oamenii să mă privească uimiţi şi atunci îmi place să-i imortalizez în fotografii (dacă timpul îmi permite, bineînţeles), dar, am constatat că întotdeauna un zȃmbet face mai mult decȃt o mie de cuvinte şi, pȃnă la urmă, şi cei mai indiferenţi trecători, îmi zȃmbesc înapoi. Uneori, mă las acaparată total de comentariile cu tentă istorică care descriu o clădire sau o statuie, alteori le ignor complet. Îmi place, în schimb, să folosesc audio-guide-ul (atunci cȃnd este disponibil) şi, mai ales, să-l setez pe limbi diferite pentru a-mi testa cunoştinţele. Cȃteodată, atenţia îmi mai este distrasă de cȃte vreo pălărie care trece strada grăbită şi atunci uit complet de ghid şi de explicaţiile lui extrem de interesante şi mă las furată de imaginaţie. Mă gȃndesc la acel om, de sub pălărie, la viaţa lui şi încep să-mi construiesc în cap un adevărat roman – cine e şi de unde vine, ce vise are, cȃţi copii îl aşteaptă acasă, unde merge în vacanţă. De cele mai multe ori, mă trezesc din vis pentru că bus-ul pune cȃte o frȃnă bruscă pentru a evita un pieton neatent sau o maşină grăbită sau pentru că unul dintre vecinii mei de scaun începe să-şi certe copilul care nu înţelege deloc că trebuie să stea cuminte pe scaun, şi nu în picioarele. Apoi, mă întorc şi la ei şi îi privesc, le zȃmbesc şi le fac cu mȃna. Copiii răspund mereu, adulţii doar cȃteodată.
Între un zȃmbet şi altul, între o staţie şi alta, ajung să-mi fac o idee destul de clară asupra oraşului şi, mai ales, asupra acelor părţi care merită o atenţie mai deosebită. Cu harta în mȃnă, îmi bifez staţiile ce se află în vecinătatea unor obiective turistice importante şi îmi fac planul pentru zilele următoare de vacanţă. Unele obiective turistice prefer să le privesc doar din bus. Pentru altele, mai importante (pentru mine) cobor şi le acord cȃteva minute (sau mai mult), dar doar pentru a afla un eventual program de vizită, preţul biletului de intrare şi alte altfel de informaţii care îmi vor fi de folos în ziua următoare, cȃnd le voi acorda o vizită adevărată. Întotdeauna las cȃte ceva nevizitat pentru a avea un bun motiv de a reveni peste ani.
Singura problemă reală care poate apărea într-o astfel de situaţie este traficul aglomerat. În unele oraşe, există benzi speciale pentru circulaţia autobuzelor şi a bus-urilor turistice şi, la orele de vȃrf, traficul nu este îngreunat pentru astfel de călătorii. Dar, în marile oraşe aglomerate, o astfel de călătorie între orele 16 şi 17 se poate transforma într-un adevărat coşmar. Poţi să rămȃi blocat între staţii sau să aştepţi multe minute în şir într-o statie pentru a te urca. Apoi, cȃnd în sfȃrşit te-ai urcat, abia aştepţi să ajungi în staţia următoare pentru a coborî pentru că observi oamenii care trec pe lȃngă tine pe stradă şi care ajung unde vor mult mai repede în comparaţie cu tine care aştepţi în zadar culoarea verde a semaforului. Se poate întȃmpla ca ea să vină, de mai multe ori, chiar, şi tu să rămȃi tot pe loc. Apoi preferi să continui călătoria pe jos, consolȃndu-te, într-un fel, că şi taxiurile sunt blocate în acelaşi trafic şi acolo aparatul de taxat funcţionează, chiar şi cȃnd maşina stă pe loc.
Dacă eşti mai inspirat, îţi începi turul cu un bus turistic la primele ore ale dimineţii, cȃnd afară este încă plăcut şi soarele nu este prea puternic. Îţi alegi un loc la etaj, de preferabil în primul rȃnd pentru a avea o panoramă frumoasă şi te bucuri de cȃteva ore (cu pauzele de rigoare) de relaxare şi odihnă activă. La mijlocul zilei, traficul este, în general, mai degajat, dar soarele mai puternic, căldura mai apăsătoare. După ce te-ai aprovizionat cu răcoritoare, o pălărie şi un evantai, iei iar cu asalt oraşul de la înălţimea double-decker-ului. S-ar putea să cauţi acum locurile mai la umbră, jos sau să preferi tot locurile la etaj, în speranţa că vȃntul te va răcori. Cȃteodată funcţionează, dar, de cele mai multe ori, o călătorie de doar două ore, la mijlocul zilei, în bătaia directă a soarelui se poate lăsa cu dureri de cap şi arsuri. Cel mai bine este să eviţi astfel de momente sau să cauţi cu hotărȃre să te aşezi la umbră, ceea ce se poate dovedi foarte dificil. Oricȃt ai crede că înţelegi de unde bate soarele şi vrei să te ascunzi de el, constaţi peste cȃteva minute că trebuia să te aşezi exact pe partea opusă, pentru că bus-ul a schimbat drumul şi soarele care bătea cu putere pe partea cealaltă s-a mutat acum pe partea ta. De fapt, nu soarele s-a mutat, ci bus-ul care străbate mereu străzi după străzi, schimbȃnd mereu direcţia de mers, cȃnd spre vest, cȃnd spre est … Spre seară, cȃnd traficul se aglomerează, nu ai decȃt două soluţii – fie cobori din bus şi parcurgi distanţele pe jos, dacă vrei să nu pierzi timp preţios, fie recurgi la o altă soluţie, pe care eu o prefer mereu. Convinsă fiind de faptul că drumul în sine este la fel de important ca şi destinaţia, nu mă impacientez niciodată atunci cȃnd mi se întȃmplă să rămȃn blocată în trafic (indiferent de ce natură este acesta) şi încerc să descopăr mereu lucruri bune şi interesante în clipele, minutele sau orele respective. În astfel de situaţii, am mai mult timp să fac o fotografie unei clădiri sau să privesc oamenii din jurul meu, am timp să citesc liniştită ghidul de călătorie care mă însoţeşte permanent în vacanţe, să-mi fac planuri pentru zilele care urmează, să scriu vederi pentru cei de acasă, să-mi fac notiţe în jurnalul zilei. Cȃteodată, am timp să fac conversaţie cu oamenii din jurul meu, să aflu lucruri noi despre oraşul pe care îl vizitez sau să împărtăşesc altora din cunoştinţele mele. Întotdeauna cel mai bun ghid turistic îl reprezintă ponturile pe care le primeşti gratuit de la alţi turişti.
În Londra, călătoria cu double decker-ul a avut toate ingredientele necesare pentru a ne crea o experienţă plăcută şi de neuitat: scaune confortabile, audio-guide în opt limbi străine, hartă şi pliant cu informaţii utile, oameni interesanţi de jur împrejur, atȃt în interior, cȃt şi pe afară, trafic relaxat şi relaxant,  trafic foarte aglomerat, dar la fel de relaxant, frȃne bruşte suficient de frecvente şi cȃteva zeci de obiective turistice de admirat.
Ajunsesem în Londra la o oră foarte matinală şi, surprinşi plăcut, de cerul perfect senin şi fără ameninţarea ploii, am cumpărat două bilete pentru turistic bus de la un simpatic domn care ne-a lăudat la maxim compania lui – Big Bus Tours – criticȃnd-o puţin pe cea concurentă – Original Tour. În Londra, ambele companii desfăşoară aceeaşi activitate, au aproximativ aceleaşi trasee şi preţuri şi arată aproape la fel.
Hop on hop off LondraHop on hop off Londra

              Aşa că, dacă ai ales să faci cunoştinţă cu Londra de la înălţimea double-decker-ului hop on hop off şi de la nivelul Tamisei, fii atent să nu pierzi niciunul dintre următoarele obiective turistice:

–       Hyde Park 

–       Wellington Arch

Wellington Arch London

–    Harrods (department store)

Harrod's London

 

 –      Victoria & Albert Museum

 

Victoria and Albert Museum

 

 –      Science & Natural History Museum

 

Science Museum Londra

 

 –     Royal Albert Hall

 

Royal Albert Hall London
 –    Albert Memorial

Albert Memorial London

 – Kensington Palace & Gardens

Kensington Palace London

 –      Marble Arch
 –      Madame Tussaud’s
–       BT Tower

British Telecom Tower London

 

 –    BBC Building

BBC Building London

 –    All Souls Memorial

All Souls London

 

 –    Piccadily Circus (The Statue of Eros)

Picadily Circus London

 – Trafalgar Square (Nelson’s Statue)

Trafalgar Square - Nelson Statue Londra

 

 –   National Gallery

National Galery London

 

 –   St. James’s Park

Saint James Park london

 –   Horse Guards
 –   Green Park
 –  Buckingham Palace

Buckingham Palace

IMG_3343a

 

 –    Westminster Abbey

Westminster Abbey London

 –   The Houses of Parliament

Parliament London

–      Big Ben

Big Ben

 

 –       Westminster Bridge

 –       London Eye

The London Eye
 –       London Aquarium &  The London Dungeon

 

London Dungeon

 

 –       City Hall

City Hall London

 

 –       Globe Theatre

 

Globe Theatre London
  The Shard
The Shard Londra

 

 –       The Swiss Red Tower (Gerkin)

 

Swiss Re Tower Jerkins London

 

 –       The Monument

The Monument Londra

 

 –        Tower of London

Tower of London

 

 –       Tower Bridge

 

Tower bridge London

 

–       Royal Exchange

 

Royal Excahnge Londra

 

–       The Bank of England

 

Bank of England London

 

 –       St. Paul’s Cathedral

Saint Paul's Londra

 

St. Paul's
–       Royal Court of Justice

Royal Court of Justice London

 

 –       Royal Academy of Music and Museum

 

Royal Academy of music museum London

          Este foarte greu să le vezi şi să le reţii chiar pe toate ( şi mai greu să le fotografiezi), dar, dacă vrei să le acorzi o atenţie specială, trebuie să străbaţi Londra la pas şi să priveşti de aproape acele obictive care te interesează în mod deosebit.

          După ce ai străbătut Londra de la Est la Vest într-un double-decker hop on hop off, vei şti, cu siguranţă, unde sunt amplasate obiectivele tale turistice preferate şi pe care dintre ele vrei să le vizitezi în următoarele zile de vacanţă. Pentru asta nu-ţi rămȃne decȃt să te aprovizionezi cu o hartă, o pălărie de soare şi cu încălţări foarte confortabile. Şi apoi să-ţi propui să te reîntorci în Londra şi cu o altă ocazie  pentru a o descoperi în totalitate pentru că un city-break de 4-5 zile nu­-ţi poate oferi decȃt o mică parte din ceea ce găzduieşte cel mai mare oraş al Europei.

Citiţi mai multe informatii despre bus-ul turistic double decker aici.

Galerie foto:
Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Hop on hop off în Londra – vacanţă aprilie 2013”

  1. […]          Ne-am început vacanţa londoneză cu o lungă plimbare cu un double decker hop on hop off şi  cu vaporaşul pe Tamisa.  Apoi, am vizita Grădina Botanică Kew care se afla de mult pe […]

  2. […] Tur al oraşului cu autobuzul turistic hop on hop off (citiţi mai pe larg aici)           Cel mai simplu mod de a face cunoştintă cu un oraş nou este o plimbare cu […]

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)