Ghid hop on – hop off în Londra

Hop on hop off

O plimbare cu bus-ul turistic de tip hop on hop off poate fi o alegere bună pentru prima zi a vizitei tale în Londra. În numai cȃteva ore îţi poţi face o idee asupra oraşului şi asupra obiectivelor turistice care te interesează. Pentru că o plimbare cu un hop on hop off este ca o introducere, o iniţiere, un prim contact cu un oraş total necunoscut. El te integrează în peisaj, îţi prezintă pe rȃnd principalele atracţii turistice, îţi permite să te opreşti din cȃnd în cȃnd şi să le admiri mai de aproape, apoi te duce mai departe, pe acelaşi drum, te întoarce pe altul, îţi creează o falsă impresie că oraşul este mic şi l-ai putea străbate la picior, îţi deschide ochii – să priveşti în toate direcţiile pentru a nu pierde nimic – şi urechile – pentru a asculta şi reţine cȃt mai mult din comentariile ce rulează în difuzoare. După o plimbare cu un astfel de bus, ţi-ai făcut deja planul pentru următoarele zile de vacanţă, ştiind, cu siguranţă, căror obiective turistice vrei să le acorzi o atenţie mai sporită şi pe care preferi să le priveşti doar în treacăt.

În Londra există două companii care oferă plimbări cu bus-ul turistic double decker de tip hop on hop off‘The Original Tour’ şi ‘The Big Bus Tour’ . Ambele companii au aproximativ aceleaşi trasee şi preţuri, oferă audio guide în mai multe limbi străini cu informaţii utile şi interesante despre obiectivele turistice de pe traseu, iar bus-urile arată aproape la fel.

Un bilet pentru o astfel de călătorie costă ~ 30 de lire/persoană şi este valabil 24 de ore. Întotdeauna aceste bilete sunt valabile 24 de ore şi sunt, în general, destul de scumpe, fiind de cȃteva ori mai scumpe decȃt orice tip de abonament combinat pe toate mijloacele de transport pentru o zi întreagă. Spre deosebire de un abonament la metrou, care este valabil 24 de ore şi oferă posibilitatea folosirii şi a tramvaielor sau autobuzelor (în general) de la ora 6 dimineaţa pȃnă aproape de miezul nopţii, acest bus turistic este mult mai restrictiv. Biletul este valabil 24 de ore, dar programul de circulaţie nu este, nici pe departe, de 24 de ore, ci doar de ~ 12 pentru că primul tur începe la 8-8.30 dimineaţa, iar ultimul se încheie în jurul orei 18-19 ( în funcţie de sezon).

Ambele companii londoneze oferă şi alte bonusuri pe lȃngă simpla plimbare cu bus-ul prin oraş: acces nelimitat pe vaporaşele de agrement de pe Tamisa în acelaşi interval de timp de 24 de ore, reduceri la biletele de intrare la unele muzee, teatre sau obiective turistice şi plimbări gratuite însoţite de ghid pentru anumite zone de interes turistic.

Un bilet pentru o călătorie cu  ‘The Big Bus Tours’ îţi oferă un discount de 2-4 lire la biletul de acces la Madame Tussauds, 2-3.5 lire pentru London Dungeon şi 1-1.5 lire pentru London Aquarium, dar şi acces direct (fără coadă) la aceste obiective şi la Tower of London. Îţi oferă, de asemenea, bonus-uri şi discount-uri la Hard Rock Cafe şi la alte cȃteva restaurante şi magazine, pe baza unor vouchere pe care trebuie să le ceri de la vȃnzătorii de bilete.

Compania concurentă, ‘Original Tour’, oferă, pe lȃngă, bonusurile companiei ‘The Big Bus Tour’ şi altele mai interesante: 20% discount la băuturi şi mȃncare în reţeaua “Planet Hollywood” şi discount pentru o călătorie viitoare cu un sightseeing bus tour în unul din cele 80 de oraşe din lumea largă în care reţeua este răspȃndită (Roma, Sydney, Washington, Atena, Istanbul şi multe altele).

Ambele companii oferă mai multe tipuri de trasee, în funcţie de preferinţele şi priorităţile turiştilor. Dacă vrei să faci doar un tur al muzeelor londoneze, atunci trebuie să te urci într-un bus al companiei ‘Original Tour’, pe linia albastră şi vei trece în revistă tot ceea ce te interesează. Dacă vrei să vezi tot oraşul în cȃteva ore, trebuie doar să te hotărăşti de unde anume să începi călătoria şi în ce direcţie să circuli – de la est la vest sau invers, avȃnd, de asemenea, posibilitatea să schimbi mai multe linii ce aparţin aceleaşi companii.

‘The Big Bus Tour’ operează pe două linii principale – albastră şi roşie (ambele de la Est la Vest sau invers) şi pe una secundară, verde. Liniile albastră şi roşie se interpun pe cea mai mare parte a traseului, dar cea albastră este puţin mai lungă, fiind singura care înconjoară în întregime Kensington Gardens. Linia verde este cea mai scurtă, începe în Russell Square la British Museum, urcă puţin spre Nord pȃnă în Kings Cross şi apoi coboară în Sud, pe Southampton Street, pȃnă se uneşte cu liniile albastră şi verde, la staţia Aldwich.

‘The Original Tour’ are patru linii – The Museum Tour (albastră), the Loop Line (verde), The Original Tour (galbenă) şi The City Sightseeing Tour (roşie). Un bilet îţi oferă posibilitatea de a alege oricare dintre aceste linii, în orice fel de combinaţii doreşti şi cu oricȃte opriri vrei.

În funcţie de trafic, ambele companii au libertatea de a modifica sau scurta anumite trasee pentru a evita  zonele aglomerate, dar,  orice modificare de traseu este anunţată din timp în difuzoare şi dacă, totuşi, vrei cu orice preţ să ajungi într-o anumită staţie şi şoferul tocmai a anunţat că bus-ul nu mai merge pȃnă în staţia respectivă atunci vei fi sfătuit să cobori şi să schimbi bus-ul.

În afară de aceste două companii care funcţionează doar pe timpul zilei, mai există o companie care oferă doritorilor plimbări cu duble-decker-ul la ceas de seară. Aceste bus-uri pleacă regulat din faţa hotelului Ritz (Green Park) la orele 19.30, 20, 20.30, 21.15, 21.45 şi 22.15 şi un bilet costă 15 lire/adult (10 lire/copil). Aceste bus-uri turistice se recunosc uşor pentru că sunt singurele care circulă noaptea, sunt galbene şi se numesc ‘See London by night’.

Indiferent de compania pe care o vei alege, trebuie să ştii că absolut toate obiectivele turistice importante se vor regăsi pe traseul tău, excepţie făcȃnd linia scurtă verde de la Big Bus Tour şi linia albastră (Museum Tour) de la ‘Original Tour’.

O mare parte dintre importantele obiective turistice le poţi vedea mai bine de la nivelul apei şi pentru aceasta trebuie să profiţi de bonusul inclus în biletul de hop on hop off. Te poţi ambarca pe un vaporaş ‘river cruise’ la oricare din staţiile cuprinse între Westminster şi Tower Bridge doar arătȃnd biletul tău de bus (valabil). O călătorie completă doar dus durează ~40 de minute, iar întors 75 de minute, dar poţi oricȃnd să cobori şi să urci pentru că beneficiezi de acelaşi sistem hop on hop off, în intervalul 9.45 – 18.45.

O plimbare cu bus-ul turistic poate fi o alegere înţeleaptă şi atunci cȃnd nu ai prea mult timp la dispoziţie pentru a vizita un oraş, dar vrei, totuşi, să vezi cȃt mai multe obiective importante. Atunci cȃnd ajungi într-un oraş în interes de serviciu şi ai doar cȃteva ore libere sau cȃnd eşti între două zboruri şi ai ‘de pierdut’ mai mult timp, dar nu suficient cȃt să se considere ‘vacanţă’, cel mai indicat este un bus turistic care să te plimbe şi să te şi informeze, în acelaşi timp. Nu-ţi rămȃne decȃt să te relaxezi în scaun, să-ţi pui căştile pe urechi şi să te laşi purtat pe străzile oraşului necunoscut, fără să depui prea mult efort de concentrare. Chiar şi după numai trei ore, poţi să spui că eşti mulţumit, ţi-ai făcut o idee şi vei şti, cu siguranţă, să descrii ceea ce ai văzut într-un oraş pe care l-ai vizitat în trecere. Oraşul nu mai este necunoscut pentru tine şi ai aflat, cu siguranţă, dacă ţi-ar plăcea să-i acorzi mai multe zile din timpul tău, într-o eventuală vacanţă, sau, dimpotrivă, dacă nu merită atȃta deranj.

Singura problemă reală care poate apărea într-o astfel de situaţie este traficul aglomerat. În unele oraşe, există benzi speciale pentru circulaţia autobuzelor şi a bus-urilor turistice şi, la orele de vȃrf, traficul nu este îngreunat pentru astfel de călătorii. Dar, în marile oraşe aglomerate, o astfel de călătorie între orele 15 şi 19 se poate transforma într-un adevărat coşmar. Poţi să rămȃi blocat între staţii sau să aştepţi multe minute în şir într-o statie pentru a te urca.

Hop on hop off

Hop on hop off

Dacă ai ales o plimbare cu bus-ul turistic double decker, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, dar şi cu suficiente provizii de răcoritoare, cu o pălărie sau chiar un evantai. Chiar şi în Londra este posibil să ai nevoie de aşa ceva pe perioada verii şi ultimul lucru pe care ţi-l doreşti este să faci insolaţie după 3-4 ore de stat în soare, la etajul de sus al double-decker-ului.

Cu harta în mȃnă, nu-ţi rămȃne decȃt să te relaxezi, să te bucuri de peisaj şi să-ţi notezi, din cȃnd în cȃnd, numele acelor obiective turistice pe care le-ai prins în fotografii pentru a şti, mai tȃrziu, ce anume ai văzut şi admirat.

Aşa că, dacă ai ales să faci cunoştinţă cu Londra de la înălţimea double-decker-ului hop on hop off, ai libertatea să cobori într-una din cele  80 de staţii de pe traseu sau poţi să parcurgi turul complet pentru a trece în revistă cele cȃteva zeci de obiective turistice risipite pe traseu. Tu decizi ce obiective turistice merită mai mult decȃt o simplă fotografie şi vrei să le acorzi mai multe ore din timpul tău preţios. Important este să-ţi faci o listă de priorităţi ca să ştii cum îţi începi ziua următoare şi cum îti vei continua vacanţa în capitala britanică.

Citiţi în continuare despre obiectivele turistice aflate pe traseul hop on hop off din Londra aici.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)