Ghid de vacanta in El Nido, Palawan – Filipine

El Nido se găseṣte la ~ 420km SW de Manila ṣi ~ 240km NE de capitala insulei Palawan, Puerto Princesa, ocupând extremitatea nordică a acestei. Este aṣezat în Bacuit Bay ṣi formează, împreună cu cele 45 de insule ṣi insuliṭe din apropiere, un adevărat sanctuar marin protejat încă din anul 1991. În 1998, aria protejată s-a extins, acoperind întreaga regiune situată între Marea Chinei de Sud (în Vest), Marea Zulu (în Est) ṣi Strâmtoarea Linapacan (în Nord). Această arie protejată se întinde pe o suprafaṭă de peste 900.000 de km pătraṭi ṣi reprezintă cel mai mare sanctuar marin din Filipine.

Descoperit la începutul anilor ’80 de către pasionaṭii de scufundări, El Nido s-a transformat treptat într-o destinaṭie turistică de importanṭă majoră în Asia de SE ṣi atrage an de an un număr crescând de vizitatori.

El Nido este recunoscut pentru plajele sale superbe ṣi încă sălbatice, pentru fauna ṣi flora deosebit de variate ṣi bogate ṣi, mai ales, pentru cele trei tipuri de habitate marine care adăpostesc peste 100 de specii de corali, patru specii de broaṣte ṭestoase pe cale de dispariṭie ṣi peste 800 de tipuri de peṣti.

Cu o climă blândă ṣi relativ ferit de taifunurile care lovesc cu putere alte insule din Filipine, El Nido a crescut ṣi s-a dezvoltat în ultimii ani, oferind vizitatorilor ṣi, mai ales, iubitorilor de natură, imaginea aproape de vis a unui paradis accesibil.

Departe de faima unor alte destinaṭii exotice din Oceanul Indian sau Pacific, El Nido a rămas ṣi va rămâne încă pentru mulṭi ani o destinaṭie turistică importantă pe harta călătorilor îndrăgosṭiṭi de natură ṣi în căutare de oaze de liniṣte ṣi de relaxare.

Cum ajungem în El Nido

Aṣezat la ~240 km NE de capitala Puerto Princesa, El Nido este legat de aceasta printr-o ṣosea nouă, încă în construcṭie. Această ṣosea – presărată cu multe serpentine deosebit de periculoase – este întreruptă din loc în loc de porṭiuni de pământ ṣi pietriṣ care îngreunează foarte mult traficul, obligându-i pe ṣoferi să conducă prudent ṣi cu viteză redusă.

Foarte mulṭi turiṣti care ajung în Palawan ṣi nu se pot bucura de o vacanṭă mai generoasă preferă să îṣi petreacă sejurul în El Nido, evitând Puerto Princesa. Din acest motiv, de îndată ce ajung la aeroportul din capitala insulei, se îmbarcă într-un minivan ṣi pornesc spre Nord. În faṭa aeroportului se găsesc o mulṭime de maṣini (minivan-uri) ce oferă transport către El Nido la preṭuri cuprinse între 600 ṣi 800 de pesos/ persoană, la orice oră din zi ṣi din noapte. O astfel de călătorie durează între 6 ṣi 7 ore ṣi este deosebit de periculoasă pe timpul nopṭii. Majoritatea ṣoferilor sunt ṣi proprietarii maṣinilor ṣi, pentru a face cât mai mulṭi bani, străbat acest traseu de mai multe ori, fără pauze de odihnă, punând în pericol viaṭa pasagerilor. O mulṭime de accidente au loc pe drumul dintre Puerto Princesa ṣi El Nido din cauza oboselii ṣoferilor, în special pe timp de noapte.

Dacă vrei să circuli în siguranṭă ṣi confort trebuie să te bazezi pe una dintre companiile de transport specializate în astfel de transferuri – Lexus, Eulen Joy – care efectuează până la opt curse pe zi, ultima la ora 18. Un bilet dus costă între 500 ṣi 600 de pesos ṣi durata călătoriei este de 5-6 ore.

Plecarea din Puerto Princesa spre El Nido se face din terminalul de autobuze (situat lângă New Market). Dacă ai răgazul unei nopṭi în Puerto Princesa, înainte de a pleca spre El Nido, cel mai bine este să-ṭi rezervi un loc în minivan chiar prin intermediul hotelului în care eṣti cazat sau printr-o altă agenṭie de turism. Poṭi opta pentru un pick-up direct de la hotelul tău (în acest caz, este posibil să fii nevoit să plăteṣti o taxă în plus de 200 de pesos /cursă) sau te poṭi deplasa singur la terminal (cu un triciclu sau cu un multicab). Când ajungi în El Nido, cursa se va încheia chiar în faṭa hotelului în care urmează să-ṭi petreci vacanṭa ṣi nu vei fi nevoit să plăteṣti o taxă în plus pentru acest serviciu.

Acelaṣi lucru se va întâmpla ṣi la întoarcere pentru că ṣoferul te va duce exact la destinaṭia dorită (hotel sau aeroport). Este bine să-ṭi rezervi biletul cu câteva zile înainte (poṭi chiar alege ṣi locul în maṣină) ṣi, dacă este posibil, nu în aceeaṣi zi în care ai zborul.

Dacă ai mai mult timp disponibil ṣi eṣti amator de aventuri neaṣteptate, te poṭi întoarce la Puerto Princesa într-un autobuz local (Cherry Bus). Durata unei astfel de călătorii este de 8-9 ore datorită faptului că acest bus este frecventat de localnici ṣi opreṣte în toate localităṭile de pe traseu. Călătoria poate fi deosebit de interesantă ṣi pitorească, mai ales dacă îṭi place să socializezi cu ceilaṭi pasageri. Terminalul de pasageri (minivan, Cherry Bus) se află în Corong Corong, în faṭa pieṭei centrale. Preṭul unei călătorii într-un Cherry Bus cu aer condiṭionat este de 500 pesos ( fără aer condiṭionat 350 pesos). Călătoria este, într-adevăr, mai lungă într-un astfel de bus, dar este mai confortabilă datorită faptului că există mai mult spaṭiu pentru picioare.

Ṣi minivan-urile companiei Lexus, de exemplu, sunt de două feluri ṣi, chiar dacă preṭul biletului este acelaṣi, confortul nu. Unele minivan-uri sunt foarte noi, confortabile, iar altele mai vechi ṣi cu spaṭii foarte mici. Atunci când îṭi faci rezervarea este bine să specifici faptul că doreṣti să călătoreṣti cu minivan-ul mai mare ṣi să fii sigur că ajungi în terminal cu cel puṭin o jumătate de oră înaintea plecării pentru a-ṭi lua locul în primire.

El Nido este deservit de un aeroport micuṭ pe care aterizează, în special, avioane private (charter), dar ṣi avioane ale companiei ITI ce oferă curse zilnice spre/ dinspre Manila, la preṭuri cuprinse între 100-150 de euro ( Manila – El Nido, în fiecare zi la 7:30 a.m. ṣi la 3 p.m. ; El Nido –  Manila, în fiecare zi la 9:30 a.m. ṣi la 5 p.m.)

Cum ne deplasăm în El Nido

Dacă sejurul tău în El Nido presupune doar tururi organizate cu bărcile spre insulele din apropiere, nu vei avea nevoie de un alt mijloc de transport pentru a te deplasa prin oraṣ. Centrul este foarte compact ṣi îṭi oferă tot ceea ce ai nevoie pentru a te simṭi bine, absolut toate restaurantele, terasele ṣi barurile fiind la o distanṭă mică unele de altele. Poṭi străbate toate străzile oraṣului la pas ṣi nu-ṭi va lua niciodată mai multe de 15-20 de minute pentru a ajunge dintr-un capăt în celălalt.

Dacă pe lângă vizite la insulele învecinate, vacanṭă ta îṭi oferă ṣi alte câteva zile de relax ṣi posibilitatea de a face cunoṣtinṭă cu locuri puṭin mai îndepărtate, atunci vei fi nevoit să apelezi la un mijloc de transport în comun. Triciclul este ‘taxiul’ local care poate fi închiriat (cu tot cu ṣofer) pentru a străbate distanṭe cuprinse în 4-5 ṣi 30 de km.

IF

Dacă te-ai plimbat cu acest mijloc de transport ṣi în Puerto Princesa, trebuie să ṣtii că în El Nido preṭurile călătoriilor sunt mult mai mari ṣi nu sunt direct proporṭionale cu distanṭa parcursă. Există tarife fixe pentru anumite destinaṭii renumite (Las Cabanas Beach, Nacpan Beach) ṣi pentru o călătorie de ~ 10 minute vei plăti 100-150 de pesos (2-3 euro). Ṣi aceste tarife pot fi negociate la începutul călătoriei, dar nu toṭi ṣoferii sunt dispuṣi să lase la preṭ ṣi preferă să aṣtepte un alt turist decât să-ṭi ofere ṭie un discount.

Dacă vacanṭa ta este mai lungă vei ajunge după câteva zile să recunoṣti în trafic pe ṣoferii mai prietenoṣi ṣi să-i alegi doar pe ei. Majoritatea acestor ṣoferi îṣi poartă cu mândrie numele copiilor înscriṣi pe cabina sau uṣile laterale ale triciclului ṣi acesta este principalul semn prin care vei îi vei putea deosebi. Dacă ṭi-ai găsit ṣoferul preferat poṭi stabili cu el un preṭ care să te mulṭumească ṣi un program relativ fix pe care să-l respecṭi pentru câteva zile (săptămâni). Vei vedea că ṣoferul îṭi va deveni un prieten credincios ṣi un adevărat ghid de sfaturile căruia vei ṭine cont în multe situaṭii. Majoritatea ṣoferilor vorbesc limba engleză, dar unii sunt mai vorbăreṭi/prietenoṣi decât alṭii.

IF

Dacă vrei să vizitezi câteva plaje mai îndepărtate ( 20-25km în nord) poṭi negocia un preṭ de 700-1000 pesos pentru un drum dus întors, cu un popas de două ore pe plajă. Până la Nacpan Beach (~ 25 km în nord) drumul este în construcṭie pe o mare porṭiune ṣi foarte dificil de parcurs iar călătoria poate dura 45-50 de minute.

IF

Dacă vrei să fii independent să te plimbi prin împrejurimi fără a ṭine cont de un program prestabilit, poṭi închiria un mijloc de transport pe două roṭi (cu sau fără motor). Bicicletele se pot închiria cu 400-450 pesos/zi, (8-9 euro/zi) iar scuterele automate cu 700-800 (14-16 euro/zi). Motocicletele sport costă 1000-1200 pesos/zi, la fel ṣi scuterele automate Vespa.

IF

IF

Dacă închiriezi pentru o perioadă mai lungă de 3 zile, poṭi negocia un preṭ foarte avantajos. Motorina ṣi benzina sunt mai ieftine decât în Europa ṣi nu îṭi vor afecta prea mult bugetul (30-40 pesos/litrul la singura staṭie din El Nido ṣi 45-60 pesos/litrul la vânzătorii ambulanṭi din localitaṭile mai mici).

Cu scuterul (motocicleta sau bicicleta) te poṭi aventura pe străzile care leagă El Nido de satele împrăṣtiate de-a lungul coastei de Vest sau chiar mai departe, spre NE. Poṭi ajunge în localităṭi îndepărtate ṣi retrase în care puṭini turiṣti au pus piciorul înaintea ta ṣi unde localnicii te vor primi cu braṭele deschise ṣi chiar te vor invita la masă. Poṭi descoperi plaje pustii ṣi sălbatice, neatinse ṣi nealterate de civilizaṭie unde poṭi fi un fel de Robinson Crusoe pentru o zi întreagă ṣi de unde vei avea posibilitatea să porneṣti în explorarea altor insuliṭe mai mici, cu ajutorul bărcuṭelor localnicilor. Poṭi să explorezi câmpurile de orez ṣi să-i priveṣti pe localnici la muncile lor zilnice.

IF

IF

IF

Dacă închiriezi scutere/motoare trebuie să ai în vedere un lucru foarte important. Acestea nu au niciun fel de asigurare ṣi orice avarie produsă în perioada închirierii va fi suportată de către tine. Drumurile din Nord sunt deosebit de avariate, porṭiuni foarte mari sunt acoperite cu pietriṣ, pietre ṣi pământ ṣi trebuie să circuli cu mare atenṭie ṣi cu viteză redusă. Traficul nu este deloc aglomerat, dar pietrele care sar din carosabil îṭi pot provoca daune, în special în zona farurilor.

Cel mai urât este să ajungi să negociezi cu proprietarul scuterului care va dori (pe bună dreptate) să-ṣi înlocuiască farul spart ṣi îṭi va cere o sumă exorbitantă pentru aṣa ceva (un far nou poate ajunge până la 100 de euro). Cel mai bine este să eviṭi astfel de probleme ṣi să nu te aventurezi pe drumurile avariate. Dacă, totuṣi, eṣti stăpân pe tine ṣi instinctele tale, adaptează-te condiṭiilor de trafic ṣi circulă cu viteză redusă. Mai mult decât atât, verifică cu băgare de seamă scuterul înainte de închiriere pentru a fi sigur că este în bună stare ṣi nu are nicio avarie ce ar putea ulterior să-ṭi fie imputată ṭie.

Pentru majoritatea turiṣtilor, El Nido înseamnă Bacuit Bay ṣi insulele din apropiere. În aceste condiṭii, mijlocul de transport cel mai cunoscut ṣi căutat îl reprezintă BANKA– bărcuṭa tipic filipineză, cu aspect de păianjen cu picioare lungi care se deplasează în toate direcṭiile, parcurgând distanṭe cuprinse între o milă ṣi câteva zeci de mile ṣi acoperind majoritatea insulelor mai cunoscute din Bacuit Bay. BANKA are un aspect foarte haios – cu cele două flotoare aṣezate de-o parte ṣi de alta – dar tocmai acest design îi conferă stabilitatea de care are nevoie pentru a înfrunta valurile ṣi a se miṣca în siguranṭă.

IF

Aceste bărci se pot închiria prin intermediul diferitelor agenṭii de turism din oraṣ (preṭurile sunt identice în toate ofertele) ṣi pot fi folosite în excursii de o zi – în sistem share alături de alṭi turiṣti – sau în sistem privat, în funcṭie de preferinṭe ṣi disponibilităṭi.

În localităṭile din Nord, bărcuṭe mai mici (pentru 3-4 persoane) se pot închiria direct de la localnici (cu tot cu barcangiu), la preṭuri cuprinse între 1200 ṣi 2000 pesos/zi ṣi pot fi folosite pentru excursii private spre insulele din apropiere, dar diferite de cele din programul agenṭiilor.

IF

Ce mijloace de plată folosim în El Nido

În insula Palawan, în general ṣi în El Nido, în special, cursul de schimb euro/peso sau dolar/peso este mai slab decât în Manila. Chiar ṣi în aeroportul din Manila cursul este mai bun decât în El Nido. În ianuarie-februarie 2015 cursul arăta cam aṣa:

 • În Manila 1 euro ~ 53.5 pesos ; 1 $ ~ 44 pesos
 • În El Nido 1 euro – între 46 ṣi 49 pesos ; 1$ între 41 ṣi 43 pesos

Există mai multe centre de schimb valutar, dar toate au aceeaṣi ofertă, cu fluctuaṭii frecvente.

La majoritatea hotelurilor de confort sporit se poate plăti contravaloarea cazării cu cardul (Visa, Mastercard), dar pensiunile nu acceptă decât bani cash. La fel se întâmplă ṣi la restaurante ṣi terase – unele dintre ele acceptă plata cu cardul.

În El Nido nu există niciun ATM ce poate fi folosit de turiṣtii străini pentru a scoate bani cu cardul (există doar unul singur ce aparṭine unei bănci filipineze, dar poate fi folosit doar de filipinezi). Unele hoteluri oferă posibilitatea de retragere cash cu cardul pentru un comision de ~8%.

La El Nido Artcafe & Boutique, cardul se poate folosi fără comision pentru plata cumpărăturilor din magazin, pentru restaurant, dar ṣi pentru plata excursiilor către insule. Orice altă tranzacṭie efectuată prin intermediul oficiului de turism din cadrul Artcafe necesită un comision de ~ 8%.

Unde ne cazăm

Turismul a luat o amploare deosebit de mare în ultimii câṭiva ani ṣi a luat micuṭul orăṣel El Nido prin surprindere. Spaṭiile de cazare sunt insuficiente în timpul sezonului ṣi este necesară rezervarea în avans, în special dacă vacanṭa ta este scurtă (3-4 zile) ṣi include week-endul. La sfârṣit de săptămână foarte mulṭi turiṣti din Manila vin în El Nido, ocupând la maximum spaṭiile de cazare de toate categoriile ṣi luând cu asalt toate restaurantele ṣi terasele existente. Majoritatea dintre ei îṣi rezervă aceste sejururi cu multe săptămâni în avans, lăsând foarte puṭine spaṭii de cazare disponibile celor care ajung în El Nido fără rezervare.

Cea mai aglomerată perioadă din an este cuprinsă între februarie ṣi aprilie.

Dacă vacanṭa ta este mai generoasă (2-3 săptămâni) ai toate ṣansele să găseṣti oferte foarte convenabile dacă vorbeṣti ṣi tratezi direct cu proprietarii pensiunilor. În aceste condiṭii, este bine să îṭi rezervi în avans doar câteva seri ṣi, odată ajuns în El Nido, să cauṭi ‘din poartă în poartă’ cea mai potrivită ofertă. Majoritatea spaṭiilor de cazare sunt disponibile on-line (booking, agoda), dar proprietarii preferă întotdeauna să închirieze ei înṣiṣi, direct cu clientul, fără intermediari (preṭurile pe site-urile de booking sunt cu ~ 15-20% mai mari decât la recepṭie). Vei reuṣi să negociezi un preṭ mai bun dacă sejurul tău este mai lung ṣi numai dacă plăteṣti cash. Atunci când alegi un spaṭiu de cazare pentru o perioadă mai lungă nu trebuie să consideri micul dejun un atu, dar este bine să iei în considerare alte avantaje. Încearcă să optezi pentru o pensiune care oferă excursii către insule cu barca proprie sau care oferă spre închiriere kayace, biciclete, echipament de snorkeling.

În El Nido se construiesc de câṭiva ani hoteluri (majoritatea de dimensiuni mari) ṣi resort-uri care oferă camere de confort sporit (sau de lux) la preṭuri cuprinse între 1500 ṣi 2500 de pesos/noapte (cu/fără mic dejun, cu/fără apă caldă).

Ricgem Place El NidoRicgem Place (900-1000pesos/noapte)

IF Ricgem Place –

IFSilverise Pension (1000-2000 pesos/noapte)

Cele mai căutate ṣi accesibile spaṭii de cazare sunt cele adăpostite în pensiuni familiale care oferă un confort modest, dar ṣi preṭuri pe măsură. În funcṭie de dotări ṣi de amplasare, astfel de camere pot costa:

 • 700-800 de pesos fără aer condiṭionat, dar cu ventilator ṣi baie proprie
 • 800-1000 de pesos fără aer condiṭionat, dar cu ventilator, baie ṣi mic dejun
 • 1000-1500 de pesos cu aer condiṭionat (mai scumpe sunt camerele cu vedere la mare)
 • 1500-1800 de pesos cu aer condiṭionat ṣi baie cu apă caldă

În El Nido, spre deosebire de Puerto Princesa, toate spaṭiile de cazare cu preṭuri sub 1500 de pesos/noapte au băi fără apă caldă.

Majoritatea spaṭiilor de cazare cu preṭuri sub 1800 de pesos/noapte au dotări foarte simple (până la 1300 de pesos/noapte dotările sunt chiar spartane) ṣi includ doar patul (unul sau două în funcṭie de preferinṭă) ṣi o servantă ce ṭine câteodată loc ṣi de masă. Ṣifonierele (dulapurile pentru haine) sunt o raritate, la fel mesele sau scaunele în cameră. Dacă eṣti norocos ṣi camera ta dispune de un balcon, este posibil ca acesta să găzduiască o masă cu două scaune din plastic.

Toate spaṭiile de cazare oferă prosoape ṣi mici obiecte de toaletă, iar curăṭenia se face, în cele mai multe cazuri, la cerere.

În afara hotelurilor de confort sporit situate în centrul oraṣului El Nido, există ṣi alte spaṭii de cazare de tip resort ce oferă un grad înalt de confort (unele chiar de lux). Majoritatea acestor resort-uri se găsesc în afara oraṣului ṣi sunt, în general, deservite de o plajă privată, oferind clienṭilor absolut tot ceea ce au nevoie pentru a petrece o vacanṭă de 5 stele la preṭuri mult mai mici în comparaṭie cu oferte asemănătoare în Europa sau Statele Unite. Un astfel de spaṭiu de cazare, de cele mai multe ori având forma unui bungalow individual, se poate închiria la un preṭ cuprins între 5000 ṣi 6500 de pesos/noapte.

Cove Resort

El Nido Cove Resort, Palawan

IF

Există câteva spaṭii de cazare (exclusiviste) pe trei dintre insulele situate în Bacuit Bay ṣi, pentru a te caza în astfel de resort-uri, este nevoie de o rezervare în avans (o cameră poate costa între 500 ṣi 700 euro pe noapte/all inclusive).

Unde mâncăm

Spre deosebire de Puerto Princesa, în El Nido nu există niciun brand celebru de fast food, ci doar restaurante/terase specializate în mâncare asiatică. Majoritatea dintre ele oferă ṣi mâncăruri non asiatice, la preṭuri mult mai mari decât cele locale ṣi nu întotdeauna foarte gustoase din cauza lipsei ingredientelor 100% originale (pizza, pasta, hamburgeri, cartofi prăjiṭi, fripturi diverse).

Dacă peṣtele ṣi fructele de mare sunt preferatele tale, atunci vei fi foarte mulṭumit în El Nido. Chiar dacă mâncarea este mai scumpă decât în Puerto Princesa (în unele cazuri preṭurile sunt duble) absolut toate produsele sunt proaspete ṣi de provenienṭă locală. Poṭi experimenta în fiecare seară un alt tip de peṣte, trecând în revistă toate restaurantele din oraṣ sau poṭi deveni clientul fidel al unui local în care vei ajunge să te simṭi (după câteva zile) oaspete de onoare, de îndată ce toṭi ospătarii te vor recunoaṣte ṣi te vor saluta, chiar înainte de a te aṣeza la masă.

Pe faleza din El Nido, există o mulṭime de restaurante-terase ce devin neîncăpătoare seara, după ora 18, dar sunt foarte căutate ṣi la orele prânzului, cu toate că oferta de mâncăruri este diferită. Odată cu lăsarea serii, plaja din faṭa restaurantelor îṣi schimbă înfăṭiṣarea, fiind transformată în terasă ṣi populată cu mese ṣi scaune din plastic. În acel moment intră în ‘program’ oferta cea mai populară – cina la grătar.

IF

IMG_0769

IF

Grill-ul este amplasat la vedere, masa este încărcată cu cele mai proaspete ṣi frumoase produse ṣi absolut toate pot fi preparate pe grătarul încins ṣi servite alături de o porṭie de orez sau cartofi prăjiṭi – o mulṭime de tipuri de peṣte, calamari, creveṭi, crabi, soici, pulpe de pui sau fripturi de porc (marinate ṣi pregătite în avans în sosuri delicioase). Meniul poate fi întregit cu o porṭie de legume pe grătar sau cu o farfurie de paste asiatice (canton/pancit noodles).

IF

IF

IF

IF

Cel mai greu îṭi va fi să-ṭi alegi localul în care să mănânci pentru că toate oferă aproximativ aceleaṣi produse, la preṭuri identice ṣi în aceeaṣi atmosferă romantică, la lumina lumânărelelor. Fundalul sonor poate face diferenṭa deoarece unele dintre aceste terase găzduiesc trupe locale de muzicieni deosebit de talentaṭi care îṭi vor face seara foarte agreabilă. După câteva seri, vei ṣtii cu certitudine care trupă este preferata ta ṣi vei învăṭa programul după care aceasta cântă în fiecare local.

O cină pentru două persoane la o terasă pe malul mării costă între 15 ṣi 30 de euro cu câte o băutură inclusă ṣi un desert din partea casei (fructe).

Fructele de mare ṣi peṣtele au preṭuri diferite în funcṭie de mărime ṣi soi, sunt mai scumpe decât în Puerto Princesa (unele chiar dublu la preṭ), dar sunt mult mai ieftine decât în Europa sau chiar în America.

Dacă vrei să te răsfeṭi cu creveṭi, calamari ṣi alte delicatese marine, vei scoate din buzunar între 40-50 de euro pentru o cină foarte bogată pentru două persoane – aproape jumătate din preṭul unei mese asemănătoare în orice local din Italia, Grecia sau Savannah (USA).

După mai multe seri petrecute în decor 100% tradiṭional ṣi cu mâncare 100% asiatică, vei simṭi nevoia să mănânci ceva mai simplu ṣi mai familiar.

** Recomandam:

Artcafe, singurul local din El Nido construit, dotat ṣi întreṭinut după standardele Europene de calitate, în care vei găsi un meniu deosebit de variat, bazat pe bucătăria europeană (italiană în special) dar oferind ṣi specialităṭi asiatice.

IF

Pizza at Artcafe Restaurant, El Nido, Palawan

Dacă vrei să te integrezi mai mult în peisajul local, atunci vei savura cu plăcere produsele tradiṭionale locale pe care le vei găsi expuse în vitrine ṣi pe măsuṭele improvizate ṣi scoase la expoziṭie sau plimbate de vânzători ambulanṭi, în special la orele serii. Preferate de localnici, aceste mâncăruri se vând la preṭuri incredibil de mici ṣi sunt recomandate doar adevăraṭilor cunoscători, dar nu celor cu stomacul sensibil. Oferta este deosebit de variată ṣi include frigărui de pui sau porc, bucăṭele de porcuṣor de lapte fripte pe grătar, diferite tipuri de mâncăruri pe bază de orez, sosuri ṣi carne, amestecuri (unele dubioase) de tăiṭei ṣi legume, ouă fierte sau coapte (în diferite stagii de dezvoltare a embrionului – acest produs local denumit Balot este, de fapt, un ou în care embrionul a început să se dezvolte ṣi se serveṣte fiert).

IF

IF

IF

IF

Unele localuri oferă cină de tip bufet (200-250 pesos) cu o ofertă destul de variată de mâncăruri pentru toate gusturile ( Tophill Restaurant).

IF

Micul dejun oferit în preṭul camerei de hotel poate fi mai bogat (în cadrul spaṭiilor de cazare de peste 2000 de pesos/seară) sau foarte simplu pentru celelalte oferte.

Toate excursiile organizate către insule includ o masă de prânz de tip bufet, în majoritatea cazurilor destul de bogată ṣi variată.

Unele spaṭii de cazare de tip pensiune/vilă pun la dispoziṭia oaspeṭilor grătare ce pot fi folosite la cerere. În aceste condiṭii, piaṭa din Corong Corong (5 minute depărtare de centru) este locul ideal în care să te aprovizionezi cu cele mai proaspete produse (în special în week-end).

IF

IF

IF

IF

IF

Câteva preṭuri orientative la mâncăruri ṣi băuturi în localurile din El Nido:

 • Calamari la grătar 150-180 pesos/bucata (stuffed squid)
 • O pulpă la grătar cu cartofi prăjiṭi 280 pesos

Pulpa de pui la gratar si Pancit canton noodles cu legume si pui, Seaslug, El Nido

 • Canton noodles cu legume ṣi pui 180 pesos (porṭia pentru două persoane)

IF

 • Pizza (Artcafe) – 300 pesos
 • Peṣte 250-300 pesos/porṭia de red/white snipper sau 500-600 pesos/ un lapu-lapu pentru 2 persoane. Peṣtele se poate prepara la grătar sau la cuptor (steamed) cu sos dulce acriṣor ṣi se serveṣte cu orez.
 • Creveṭi la grătar 1000 pesos/kg (tiger prawns 2000 pesos/kg)
 • Crabi 350 pesos/porṭia (steamed buttered garlic crabs)

Steamed butter crabs, Seaslug, El Nido, Palawan

 • O porṭie de carne de crocodil 350 pesos (crocodile sizzling)
 • Băuturi răcoritoare carbogazoase (Cola, Fanta) 20-30 pesos sticla de 250 ml sau 30-40 pesos cutia de 330ml la terasele de pe plajă ṣi 60 pesos/sticla la Artcafe
 • Bere locală (San Miguel, Red Horse) 40-50 pesos la terase ṣi 70 pesos la Artcafe
 • Fresh-uri de fructe între 70 ṣi 120 pesos

Ce obiective turistice vizităm

El Nido reprezintă pentru majoritatea vizitatorilor doar un punct de plecare în excursiile către insulele din Bacuit Bay, adevărata atracṭie turistică a zonei. În număr de 45, insulele din jurul lui El Nido au adus faimă acestui orăṣel care era până acum ~ 15-20 de ani doar un sat de pescari.

Fiecare insulă în parte merită vizitată ṣi explorată, dar numai câteva dintre ele se regăsesc pe traseul bărcilor ce efectuează excursii organizate, la preṭuri cuprinse între 800 ṣi 1500 pesos/persoană pentru un tur care include 4-5 destinaṭii diferite. Aceste tururi se pot rezerva prin intermediul numeroaselor agenṭii din oraṣ sau direct la recepṭia hotelului în care eṣti cazat (preṭurile sunt identice). Dacă ai norocul să fii cazat într-o pensiune care dispune de barcă proprie, atunci este posibil să primeṣti un discount.

În afara acestor excursii organizate către insulele mai cunoscute se pot organiza excursii private către aceleaṣi insule (dar în diferite intervale de timp) sau către insulele ce nu se găsesc pe traseul excursiilor. În aceste condiṭii, bărcile se pot închiria pentru o zi întreagă sau doar o după amiază, la preṭuri cuprinse între 3800 pesos (o jumătate de zi) ṣi 8500 de pesos (o zi întreagă) pentru 2-4 persoane. În satele din apropiere, se pot închiria bărcuṭe private (pentru 5-6 persoane) cu 1500-2000 de pesos pentru un drum către o insulă învecinată, un popas de câteva ore pe plajă ṣi un drum de întoarcere.

Indiferent cum alegi să te deplasezi spre insulele din Bacuit Bay, vei descoperi, cu siguranṭă, că efortul tău a meritat din plin. Vei găsi plaje impecabile, ape deosebit de curate ṣi bogate în faună marină, peisaje nealterate ṣi aproape virgine. Bărcile private te pot duce pe plaje absolut pustii sau în zone de recifuri incredibil de bogate ṣi variate.

Vei înṭelege motivele pentru care această zonă cuprinsă între Marea Zulu, Marea Chinei de Sud ṣi Strâmtoarea Linapacan a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Dintre insulele învecinate, cele mai cunoscute sunt:

Cadlao Is, Miniloc Is, Simizu Is, Matinloc Is, Tapiutan Is, Vigan Is (Snake Is), Dilumacad Is (Helicopter Is), Lagen Is, Inabuyutan Is, Lalutaya Is, Bocal Is, Pangulasian Is.

Cadlao island

IF

IF

– Miniloc Island

 

IF

IF

IF

– Matinloc Island

IF

IF

În afară de ‘island hopping’, El Nido îṭi poate oferi ore de relaxare pe câteva plaje situate în apropiere ṣi care nu necesită folosirea unei bărci, ci a unui mijloc de transport pe două roṭi  (sau trei). Dintre acestea, cele mai frumoase sunt Nacpan Beach ṣi Duli Beach – situate la ~ 25 km în Nord – sau Corong Corong Beach, Maremegmeg Beach ṣi Las Cabanias Beach (~ 5 km în Sud).

IF– Corong Corong Beach –

IF– Las Cabanias Beach –

Maremegmeg Beach– Maremegmeg Beach –

IF– Nacpan Beach –

 Cum ne distrăm

El Nido nu este renumit pentru viaṭa de noapte, dar oraṣul oferă suficiente motive care să te ṭină treaz până la 2-3 dimineaṭa dacă asta îṭi doreṣti cu adevărat. Există un număr limitat de localuri care oferă muzică live începând cu ora 20.30-21 până aproape de miezul nopṭii, dintre acestea cele mai cunoscute fiind Seaslug, Loco Bar ṣi Artcafe. Două sau trei trupe de muzicieni deosebit de talentaṭi se perindă prin aceste localuri, fiecare oferind un repertoriu propriu de muzică aparṭinând celor mai diverse genuri, dar cu accent pe balade rock renumite. Aceste trupe cântă ṣi în sistemul muzică la cerere (dedicaṭii) în schimbul unor bancnote aṣezate în cutia de donaṭii.

Dacă vacanṭa ta este mai lungă, vei ajunge să cunoṣti pe de rost absolut toate barurile ṣi terasele ṣi te vei plictisi, probabil, la un moment dat, de aceeaṣi muzică sau, dimpotrivă, vei încerca să-ṭi urmăreṣti trupa favorită cântând seară de seară într-un local diferit.

IF– Live Music la Artcafe

Un singur local găzduieṣte seară de seară aceeaṣi trupă de muzicieni ṣi acesta este PUKKA Bar, un bar cochet aṣezat pe malul mării ṣi specializat în muzică reggae. Aici muzica începe în jurul orelor 20:30 ṣi, cu mici pauze, ṭine până aproape de miezul nopṭii, când muzicienii se retrag, dar spiritele se încing ṣi mai mult pe ritmuri diverse, oferite de DJ-ul serii. Serile dansante la PUKKA Bar se  încheie în jurul orelor 2-3 dimineaṭa.

IF

IF

Dacă vrei să petreci câteva ore alături de localnici în stilul lor preferat, atunci cel mai bine este să vizitezi un local de karaoke – de exemplu, Singalong Karaoke Bar, situat pe strada principală, foarte aproape de restaurantul Seaslug. Nu trebuie neapărat să cânṭi melodiile tale preferate, dar poṭi să-i admiri ṣi să-i aplauzi pe alṭii cântând cu pasiune cântece cunoscute din repertoriul internaṭional sau în limba tagalog.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Unul dintre cele mai cochete ṣi frumos amplasate restaurante din El Nido se numeṣte Hill Top Restaurant ṣi este situat pe un deal, cu o superbă vedere către Bacuit Bay. Pentru a ajunge la el, este nevoie să apelezi la un triciclu care te va duce la destinaṭie în ~ 5 minute ṣi pentru doar 30/pesos (distanṭa se poate parcurge ṣi pe jos, dar drumul este mai dificil, fiind în pantă).

Hill Top Restaurant este renumit în El Nido pentru cinele de tip bufet la 250 de pesos/persoană (între orele 19 ṣi 21) ṣi pentru serile cu muzică live, video karaoke sau diferite alte evenimente muzicale puse la cale de DJ (de exemplu, full moon party).

O vacanṭă în El Nido îṭi poate oferi o gamă diversă de atracṭii turistice care îṭi vor anima atât zilele, cât ṣi nopṭile. Un sejur în acest paradis îṭi va deschide ṣi mai mult ochii către frumuseṭile nealterate ale naturii sălbatice care trebuie să rămână neatinse ṣi nemodificate prea mult de oamenii care au norocul să o cunoască.

Depinde de noi să o păstrăm intactă, să o protejăm ṣi să o facem, totuṣi, cunoscută iubitorilor de frumos.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 Responses to “Ghid de vacanta in El Nido, Palawan – Filipine”

 1. Mioara says:

  Un excelent articol care prezinta o vacanta minunata in paradisul insulelor filipineze!Material ilustrativ deosebit cu locuri din natura nealterate si pline de farmec.Citind acest articol nu mai ai nevoie de niciun ghid turistic in vacanta imbietoare pe care o vei programa in El Nido.

 2. costica anonimul says:

  El Nido-merita vazut.Teritorii fantastice,peisaje extraordinare,mancaruri deosebite,oameni deosebiti

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)