Ghid de vacanṭă în Santorini

Santorini (Thira). Foarte mulṭi oameni se minunează atunci când aud vorbind despre o vacanṭă în Santorini. Majoritatea cred că insula este o destinaṭie exclusivistă, pentru turiṣtii bogaṭi sau pentru cei mai puṭin bogaṭi, dar care cheltuiesc în timpul unei săptămâni bugetul echivalent pentru alte trei vacanṭe. Acest lucru nu este adevărat în totalitate. Cel puṭin, nu încă. Santorini poate fi o destinaṭie de vacanṭă exclusivistă pentru cine îṣi doreṣte – în insulă există spaṭii de cazare care costă mii de euro/ noapte (cel mai scump apartament-studio se găseṣte în Fira ṣi se poate închiria cu 10.000 de euro/noapte) – dar a rămas încă ṣi o destinaṭie turistică accesibilă, ce oferă ṣi spaṭii de cazare ieftine ṣi foarte ieftine (20-25 de euro/noapte), taverne unde se poate mânca foarte bine cu doar 10-15 euro/persoană ṣi plaje cu acces liber, unde umbreluṭele se pot închiria cu doar câṭiva euro/zi. Santorini primeṣte în prezent turiṣti aparṭinând tuturor categoriile sociale, dar poate deveni – în viitorul nu foarte îndepărtat – o destinaṭie turistică de lux, din cauza afluxului tot mai mare de turiṣti asiatici foarte bogaṭi care au descoperit insula doar de câṭiva ani ṣi vor să o ‘cucerească’ cu totul.

Până atunci, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de Santorini atât cât mai putem, cu speranṭa că turiṣtii asiatici se vor plictisi repede sau vor descoperi alte insule ce merită ‘exploatate’ ṣi ‘cucerite’.

Cum ajungem în Santorini

Situată în Marea Egee, în Arhipelagul Cicladelor, la ~ 120 de mile depărtare de Pireus, insula Santorini este legată de Atena prin mai multe curse aeriene zilnice – pe timpul verii – durata zborului fiind de ~ 45 de minute. Există, deasemenea, curse de tip charter ce leagă insula de alte capitale europene.

În insulă, se poate ajunge ṣi la bordul vapoarelor de tip ferry care pleacă din Pireus în fiecare zi (chiar de mai multe ori pe zi, în timpul sezonului) ṣi poposesc în Santorini după 6-8 ore.

Preṭurile biletelor sunt mai mici la Economy Class ṣi atunci când se cumpără cu mai multe zile în avans.

Blue Star Ferries – biletul costă ~40 de euro/persoană (Economy Class), călătoria durează ~ 8 ore

Highspeed Ferries (Hellenic Seaways) – biletul costă 50-60 de euro/persoană, durata călătoriei fiind de ~ 6 ore.

Ghid Santorini

Există bilete unice  care costă doar 20 de euro, dar acestea sunt în număr limitat (maximum 20/rută) ṣi se pot cumpăra cu mai multe luni în avans.

Cele mai ieftine bilete – Economy Class – oferă pasagerilor posibilitatea ocupării unui loc pe puntea exterioară, dar ṣi în spaṭiile comune (baruri, restaurante, Economy Lounge). Pentru 5 euro în plus, se poate opta pentru un loc rezervat în zona Economy Air Seat.

Majoritatea turiṣtilor ajung aici la bordul vapoarelor de croazieră.

Ghid Santorini

Cum ne deplasăm în insulă

Cu o suprafaṭă de ~ 75km² ṣi o distanṭă dintre cele mai depărtate puncte de ~30 km, insula Santorini poate fi străbătută de la un capăt la celălalt într-o singură zi, la bordul unui autoturism închiriat. În insulă, există multe centre de închiriat maṣini – diferite modele ṣi mărimi – cu preṭuri pornind de la 35-40 de euro/zi. Pentru sejururi mai lungi, preṭul maṣinilor se poate negocia, ajungând până la 25 de euro/zi.

Se pot închiria, de asemenea, scutere, atv-uri ṣi biciclete la preṭuri negociabile, pentru mai multe zile. Cele mai bune preṭuri se pot negocia în Perissa ṣi Kamari, cele mai scumpe fiind în Fira ṣi Oia. ATV-urile se închiriază cu preṭuri pornind de la 15 euro/zi (cele de putere mică), ajungând la 25 de euro/zi (modele puternice si noi). Scuter-erele se închiriază cu minimum 15 euro/zi. Pentru închirierea unui mijloc de transport motorizat, este necesară prezentarea carnetului de conducere (care rămâne, de obicei, la centru) ṣi a unui ID valabil.

Pentru scutere, carnetul de conducere românesc trebuie să includă specificarea Valabil pentru motociclete până la 50cm³, care apare doar pe noile carnete. Majoritatea centrelor de închiriat nu închiriază scutere posesorilor de carnete de conducere de tip vechi.

Cea mai avantajoasă este închirierea unui mijloc de transport pe mai multe zile, de la unul din centrele de închiriat localizate chiar în port (Athinios Port), scutind astfel cheltuieli suplimentare de transport din port către oraṣ ṣi înapoi către port, la plecare.

Reṭeau de transport în comun este destul de diversificată – acoperind întreaga insulă – cursele au program fix ce se respectă, în general, dar legăturile au ca punct comun întotdeauna centrul oraṣului Fira, ceea ce presupune schimbarea a două mijloace de transport pentru a acoperi distanṭe mai lungi.

De exemplu, dacă vreṭi să mergeṭi de la Perissa la Kamari, la Oia sau doar în port, trebuie să schimbaṭi autobuzul în Fira. Preṭul unei călătorii cu autobuzul porneṣte de la 2.40 euro ṣi creṣte în raport cu distanṭa parcursă.

Dacă ajungeṭi în insulă cu o rezervare prealabilă, trebuie să ṣtiṭi că majoritatea spaṭiilor de cazare oferă transfer de la port/aeroport către hotel, dar acest lucru trebuie specificat în momentul rezervării.

Dacă ajungeṭi în port ṣi nu aveṭi transportul asigurat către spaṭiul de cazare, aveṭi mai multe posibilităṭi:

– închirierea unei maṣini/atv/scuter – centrele de închiriat din port sunt deschise non-stop (în funcṭie de orarul de sosire al vapoarelor în port);

– autobuzul local ( circulă în funcṭie de orarul vapoarelor, ultima cursă fiind în jurul orei 1 noaptea, dar doar către Fira) – sunt disponibile curse directe către toate destinaṭiile. Călătoria cu autobuzul durează mai mult pentru că acesta opreṣte în foarte multe staṭii, în funcṭie de cererile pasagerilor;

– mini-van-urile de tip shuttle bus – circulă non stop în funcṭie de orarul vapoarelor ṣi sunt foarte rapide. Un bilet de călătorie costă 10 euro/persoană (indiferent de destinaṭie) ṣi locurile se pot rezerva la agenṭia de turism din port;

– taxi-ul – cea mai scumpă, dar confortabilă ṣi rapidă variantă de călătorie. Atât noaptea, cât ṣi ziua, taxiurile se pot comanda prin telefon (există un număr de telefon afiṣat în toate vaporaṣele), dar se pot găsi ṣi la faṭa locului, în sistemul share a cab (mai mulṭi pasageri folosesc acelaṣi taxi pentru acceaṣi destinaṭie sau pentru destinaṭii apropiate). Un taxi rezervat prin telefon are întotdeauna un tarif legal – arătat de aparatul de taxat din bord – în timp ce un taxi închiriat în sistemul share a cab are un tarif negociabil.

O călătorie cu taxiul din Fira către port costă în jur de 20-25 de euro, iar din Perissa către port costă 30-35 de euro. O călătorie cu taxiul este foarte avantajoasă în cazul unui grup de 4 persoane. În cazul unui cuplu – sau a unei singure persoane – cel mai avantajos este transportul cu minivan-ul ce se poate rezerva de la orice birou de informare turistică sau agenṭie de voiaj, cu cel puṭin o zi în avans.                                           

Unde ne cazăm

Insula Santorini primeṣte câteva milioane de turiṣti în timpul unui an, majoritatea spaṭiilor de cazare fiind concentrate în oraṣul capitală, Fira, în Oia ṣi în Perissa. Foarte multe suprafeṭe de teren – cultivate până în urmă cu câṭiva ani cu struguri ṣi roṣii – au rămas libere ṣi aṣteaptă investitorii să le ‘înnobileze’ cu spaṭii de cazare – modeste sau de lux. În acelaṣi timp, zonele cele mai populare – Fira ṣi Oia – sunt supraaglomerate ṣi supra solicitate, creând imaginea falsă că întreaga insulă este arhiplină. Este posibil ca spaṭiile de cazare de lux să se ocupe primele ṣi să necesite rezervări cu multe luni în avans, dar celelalte spaṭii de cazare nu se ocupă nici măcar în luna august în proporṭie de 100% ṣi oricine poate găsi un spaṭiu de cazare convenabil, dacă ajunge în insulă fără o rezervare prealabilă.

Cele mai ieftine ṣi convenabile spaṭii de cazare se pot închiria în zona Perissa ṣi Kamari – unde camera dublă cu chicinetă, baie, aer condiṭionat, frigider, balcon ṣi tv costă între 30 ṣi 50 de euro/noapte în funcṭie de sezon (tarifele se pot negocia pentru sejururi mai lungi de 5 zile). Aceleaṣi tipuri de spaṭii de cazare se pot închiria în Fira sau Oia cu 60-70 de euro/noapte (cu micul dejun inclus).

În insulă există două camping-uri funcṭionale – în Perissa ṣi în Fira – unde se pot închiria locuri de campat cu preṭuri cuprinse între 7 ṣi 10 euro/persoană/noapte ṣi hostel-uri în care locul în cameră costă în jur de 15 euro (Perissa).

Pentru turiṣtii mai pretenṭioṣi, Santorini oferă spaṭii de cazare de lux – studiouri ṣi apartamente individuale – cu vedere spre caldera, la preṭul de câteva sute de euro/noapte sau căsuṭe de tip tradiṭional – în Fira sau Oia – la preṭul de câteva mii de euro/noapte.

Recomandăm:

Villa Spiridoulla în Perissa – camera dublă, cu chicinetă, baie, aer condiṭionat, TV, internet, terasă – 30 de euro/noapte prin booking.com în luna septembrie (25 de euro negociabil – direct la proprietar – pentru un sejur mai mare de 5 zile).

Ghid Santorini

Ghid Santorini 

Unde mâncăm

O cină romantică pentru două persoane, la un restaurant din Fira, cu vedere spre Vulcan, poate costa între 40 ṣi 50 de euro ( cu câte o băutură inclusă). În aceste condiṭii, preṭul reflectă mai mult atmosfera locului ṣi panorama oferită ṣi mai puṭin calitatea sau cantitatea produselor din farfurie.

Tavernele din Perissa ṣi Kamari practică preṭuri moderate la preparatele din carne de pui sau porc, asezonate cu salate de legume ṣi sosuri tzatziki, o masă pentru două persoane costând între 25 ṣi 30 de euro (cu câte o băutură inclusă). Peṣtele ṣi fructele de mare sunt puṭin mai scumpe. Cele mai avantajoase sunt ofertele de tip ‘Meniul Zilei’, peṣtii de dimensiuni mici (stavride, macrou, anṣoa), calamarii prăjiṭi ṣi mâncărurile gătite (mousaka, chiftele).

La tavernele din Perissa, veṭi primi întotdeauna un desert dulce/ un fruct sau un pahar de rachiu din partea casei.

Recomandăm:

-Taverna ‘The Volcano’ din Perissa – pentru cel mai bun calamar umplut, cea mai bună caracatiṭă la grătar ṣi cea mai bună mousaka;

Ghid Santorini

Ghid Santorini

Ghid Santorini

Ghid Santorini

Yogi’s Gyros din Fira (în piaṭa centrală, aproape de terminalul de autobuze) –pentru cel mai bun ṣi ieftin Gyros.

Ce vizităm

Insula Santorini a devenit una dintre cele mai populare destinaṭii turistice din Grecia datorită vulcanului. Vulcanul a creat acest peisaj unic ṣi atât de spectaculos ṣi rămâne – până la proba contrarie – cea mai bună sursă de venit ṣi principala emblemă a insulei.

Ghid Santorini

Celelalte obiective turistice ce merită vizitate sunt oraṣele Fira ṣi Oia, plajele de pe coasta Estică ṣi Sud Estică, site-ul arheologic de la Akrotiri, Farul ṣi satul tradiṭional Pirgos (citeṣte mai multe aici).

Ghid Santorini– Fira –

Ghid Santorini– Oia –

Ghid Santorini– Red Beach –

Ghid Santorini– Pirgos –

Citiṭi în continuare:

Santorini, la pas (Obiective tursitice)

Santorini, din nou

Turist in Santorini

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)