Ghid de vacanṭă în Puerto Princesa, Palawan – Filipine

Ghid de calatorie Palawan

Puerto Princesa, capitala insulei Palawan,  este situată în partea de Est a acesteia, la ~ 500 km SV de Manila.  Cu o coastă de peste 450 km lungime ṣi scăldată de apele Mării Zulu, Puerto Princesa are o suprafaṭă de ~260.000 hectare, fiind considerat unul dintre cele mai mari oraṣe din lume.

Cum ajungem în Puerto Princesa

Capitala insulei Palawan se găseṣte la ~ o oră de zbor de Manila, fiind legată de aceasta prin ~ 15 zboruri zilnice oferite de compania naṭională Philippines Airlines ṣi de alte companii low cost (ZestAir, Cebu Pacific, Tiger Airways). Un bilet dus-întors costă între 50 ṣi 150 de euro în funcṭie de disponibiliate, tarifele cele mai bune fiind valabile pentru rezervări cu 3-4 luni în avans.

IF

IF

Există zboruri zilnice care fac legătura între Puerto Princesa ṣi alte oraṣe-insule din arhipelag – Cebu, Iloilo ṣi Davao.

De două ori pe săptămână există un serviciu de ferry disponibil care face legătura între Manila ṣi Puerto Princesa. Durata călătoriei este de ~ 24 de ore ṣi un bilet dus (cu masa inclusă) costă ~ 30 de euro).

Cum ne deplasăm în Puerto Princesa

De îndată ce ai păṣit pe insulă, trebuie să fii pregătit să te adaptezi modului de transport în comun local ṣi să apelezi cu încredere la una dintre cele două oferte   existente – triciclul sau multicab-ul. În insulă nu există taxi-uri, cel puṭin nu acele taxiuri pe care le-ai întâlnit în Manila sau oriunde în lume, dar există un mijloc de transport care îndeplineṣte absolut aceleaṣi funcṭii, într-un mod mai pitoresc – triciclul. Acesta este un fel de ‘taxi’ privat cu care te poṭi deplasa în orice direcṭie, dar care nu-ṭi oferă confortul unui automobil, chiar dimpotrivă. Triciclul este, de fapt, un fel de motocicletă cu ataṣ, construită în aṣa fel încât să asigure un spaṭiu minim de confort pentru 1-2 pasageri.  Vei întâlni,cu siguranṭă, în trafic astfel de tricicluri transportând 4-5 pasageri (localnici), pentru că localnicii folosesc acest mod de transport ṣi în sistemul ‘share’ – mai mulṭi călători care merg în aceeaṣi direcṭie folosesc acelaṣi triciclu, împărṭind costurile cursei.

IF

IF

Un alt mijloc de transport – folosit în special de localnici – mult mai confortabil ṣi mai ieftin îl reprezintă jeepney-ul, denumit multicab. Având forma unui microbuz, dar dimensiuni mult mai mici, acest multicab este recomandat pentru deplasări pe distanṭe mai lungi, este foarte sigur, dar ṣi foarte aglomerat la orele de vârf. Vopsite în diverse culori, unele foarte noi ṣi curate, altele foarte vechi, dar la fel de curate, unele desenate cu imagini reprezentând scene biblice sau personaje-eroi din desene animate sau filme, aceste jeepney sunt foarte pitoreṣti ṣi dau o notă aparte oraṣului. Nu foarte mulṭi turiṣti apelează la ele, dar sunt deosebit de utile ṣi  adevărate surse de inspiraṭie pentru cei care doresc să se integreze mai bine în peisaj ṣi să interacṭioneze cu localnicii. Un bilet de călătorie într-un astfel de jeepney se plăteṣte direct ṣoferului (întotdeauna în monedă locală) ṣi în funcṭie de distanṭa de mers, preṭul fiind afiṣat ṣi în interiorul maṣini, într-un tabel în care sunt incluse numele de staṭiilor. Înainte de a urca într-un jeepney, poṭi întreba ṣoferul dacă merge în direcṭia dorită ṣi cât costă biletul. Vei plăti întotdeauna preṭul corect, la fel ca toṭi ceilalṭi călători ṣi vei putea constata (prin comparaṭie) că o călătorie cu un jeepney este cel puṭin la jumătate de preṭ faṭă de aceeaṣi călătorie într-un triciclu.

IF

Traficul în oraṣ este deosebit de aglomerat între orele 8 ṣi 18 ṣi gradul de poluare atinge cote maxime, aproape imposibil de suportat. Poluarea te va afecta mult mai mult în timpul unei curse în triciclu, în special atunci când aṣtepṭi la semafor, alături de alte câteva zeci de surse de poluare. Singurul avantaj al unei deplasări în triciclu este faptul că beneficiezi de un serviciu privat ṣi dedicat doar ṭie, de cele mai multe ori mai rapid, dar la un preṭ mai mare.

IF

IF

Trafic in Puerto Princesa, Palawan

Pentru a te deplasa de la (ṣi spre) aeroport, trebuie să ṣtii că majoritatea spaṭiilor de cazare, oferă ṣi transferuri, de cele mai multe ori gratuite.

Dacă vrei să fii independent ṣi să te deplasezi în orice direcṭie, la orice oră ṣi plătind un preṭ mai mic, poṭi închiria un moto-scuter pentru 400-450 pesos/zi         ( Mikes Scooter Rental, Rizal Avenue, în apropierea restaurantului Tokio).

Ce mijloace de plată folosim

În Puerto Princesa, există ATM –uri pentru retragere de numerar. Nu toate băncile acceptă carduri româneṣti ṣi, înainte de a pleca din ṭară, este bine să te asiguri că eṣti posesorul unui card ce se poate folosi în Filipine.

Banca BDO acceptă carduri mastercard româneṣti ṣi percepe un comision de 200 de pesos (4 euro) la fiecare tranzacṭie (maximum 10.000 de pesos/tranzacṭie).

Cursul de schimb euro-pesos este mai slab decât în Manila ṣi fluctează frecvent.

Cardul se poate folosi la cumpărături în Mall ṣi în majoritatea magazinelor mari, dar ṣi în unele restaurante.

Unde ne cazăm

Oferta de cazare în Puerto Princesa este foarte bogată, dar, cu toate acestea, există perioade în an când este imposibil să găseṣti o cameră liberă direct la faṭa locului. Fiind o destinaṭie de vacanṭă foarte accesibilă (în special pentru week-end) oraṣul  este vizitat de foarte mulṭi turiṣti filipinezi, majoritatea din Manila, care îṣi programează, de obicei, sejururile în avans, lăsând foarte puṭine spaṭii disponibile pentru cei care ajung aici fără o rezervare. De luni până joi este relativ simplu să găseṣti un spaṭiu de cazare exact pe gustul tău – doar după câteva minute de căutări – dar în week-end acest lucru poate fi imposibil.

Dacă ajungi în insulă cu un zbor de seară, cel mai bine este să-ṭi faci o rezervare în avans cel puṭin pentru prima noapte de cazare. În cazul acesta, cineva din partea hotelului ar trebui să te aṣtepte la aeroport, rezolvând, în acest fel ṣi problema transportului. Dacă sejurul tău în Puerto Princesa este de 4-5 zile sau mai mult, poṭi opta pentru o rezervare on-line (booking, agoda) pentru prima seară ṣi apoi îṭi poṭi căuta singur un spaṭiu de cazare mai avantajos.

O cameră de confort mediu (cu baie privată, apă caldă, aer condiṭionat) ṣi mic dejun inclus costă între 900 ṣi 1200 de pesos/zi ( 16 – 23 euro/zi) la pensiunile din centru.

IFGalaxy Pension (1000 pesos/camera)

IFGalaxy Pension (receptia) –

O cameră într-un hotel de confort mai sporit poate costa între 1400-1700 pesos/noapte (cu mic dejun).

Marianne Hotel, Puerto Princesa (1)

Marianne Hotel, rezervat prin booking 32 euro/noapte –

IFMarianne Hotel

IFMarianne Hotel

Poṭi opta ṣi pentru o cameră fără aer condiṭionat (cu ventilator) pentru care vei plăti 700-800 pesos sau chiar 500 de pesos pentru o cameră cu confort redus (fără apă caldă, fără mic dejun sau cu baie comună).

Oraṣul oferă ṣi spaṭii de cazare de confort sporit (sau de lux), cu preṭuri între 2500 ṣi 3000 pesos/noapte, cu mic dejun inclus.

Majoritatea spaṭiilor de cazare (de confort mediu ṣi sporit) pot fi rezervate ṣi on-line (booking, agoda), dar preṭurile sunt puṭin mai ridicate (cu 15-20%) faṭă de cele afiṣate la recepṭie.

Unde mâncăm

Mâncarea este ultimul motiv de îngrijorare în Puerto Princesa. Oraṣul oferă o gamă deosebit de variată de mâncăruri pentru turiṣtii pasionaṭi de mâncare asiatică, dar ṣi pentru cei mai pretenṭioṣi vizitatori care nu au curajul să-ṣi schimbe dieta sau să încerce reṭete noi ṣi preferă să frecventeze doar restaurante care servesc preparate europene, întotdeauna mai scumpe. Cele mai cunoscute brand-uri de restaurante fast food pot fi întâlnite în oraṣ (Mc Donald’s, KFC, Jollibee) iar preṭurile meniurilor sunt comparative cu orice altă ṭară din Asia, dar puṭin mai ieftine decât în Europa.

Dacă vrei ca meniul tău zilnic să fie mai îndrăzneṭ ṣi să experimentezi mâncăruri locale, cel mai bun loc din care să porneṣti într-o astfel de aventură gastronomică poartă numele de Baywalk (cunoscut ṣi sub numele de BayBay).

Baywalk este, de fapt, o înṣiruire de restaurante de tip terasă, aṣezate pe malul mării ṣi care oferă clienṭilor posibilitatea de a-ṣi alege mâncarea (în special cina) dintre sutele de produse proaspete (peṣte, fructe de mare, porc, pui, legume) foarte frumos etalate, ca într-o expoziṭie.

IF

IF

IF

IF

IF

Înainte de a alege locul în care vei mânca cina, fii sigur că ai trecut în revistă toate restaurantele înṣiruite de-a lungul falezei (sunt ~ 20) ṣi nu ezita să negociezi preṭurile cu frumoasele vânzătoare-ospătăriṭe.

IF

IF

Vei constata cu bucurie că preturile la peṣte ṣi fructe de mare sunt cele mai mici pe care le-ai văzut vreodată ṣi produsele sunt, sigur, de cea mai bună calitate.

La astfel de restaurante, este de preferabil să nu te aṣezi la masă înainte de a-ṭi alege produsele preferate din expoziṭie. Există ṣi o ofertă de mâncăruri disponibile în meniu – care pot fi comandate direct de la masă – dar, pentru a te bucura pe deplin de oferta variată de produse proaspete, trebuie să profiṭi ṣi să alegi exact acele produse care ṭi se potrivesc, direct din ‘expoziṭie’ Nu-ṭi rămâne apoi decât să-ṭi îndulceṣti aṣteptarea cu un suc natural de fructe (75-90 pesos) sau cu o bere locală (50 pesos) ṣi să vizitezi, din când în când, grill-ul pentru a verifica modul în care se desfăṣoară ‘gătitul’ propriu-zis.

IF

Câteva preṭuri orientative la produse proaspete pe grătar:

  • un calamar – 100-150 pesos, în funcṭie de mărime (stuffed grilled squid)

Baywalk Puerto Princesa (1) stuffed squid

  • un peṣte între 150-600 pesos, în funcṭie de mărime ṣi de specie

IF

  • o pulpă de pui 100-150 pesos
  • o porṭie de legume asortate 100-120 pesos pentru 2 persoane ( stir fried vegetables)

Baywalk Puerto Princesa (2) stir fried vegetables

  • creveṭi – 300-400 pesos (o porṭie de 10 bucăṭi)

Toate produsele se gătesc după reṭete asiatice ce implică folosirea unor sosuri specifice (majoritatea dulci) ṣi se servesc însoṭite de orez.

Dacă eṣti, cu adevărat, pasionat de mâncăruri locale ṣi vrei să încerci cât mai multe ṣi diverse astfel de specialităṭi, poṭi alege între arici de mare, melci, stridii, alge, ṣerpi, crocodili ṣi fel de fel de peṣti coloraṭi (pe care i-ai întâlnit poate în partidele de scufundări sau snorkeling).

IF

IF

IF

Nu ezita să încerci aṣa zisele paste locale – canton/pancit noodles – în amestec cu felurite legume ṣi carne de pui (60-100 pesos/porṭia)

Dacă vrei să profiṭi la maximum de faptul că te afli pe o insulă tropicală, vizitează în fiecare dimineaṭă piaṭa locală ṣi aprovizionează-te cu cele mai proaspete ṣi gustoase fructe exotice:

IF

IF

IF

IF

IF

  • banane 30 pesos/kg (cele mai aromate sunt cele mici ṣi mai umflate)
  • mango 60-100 pesos/kg (în funcṭie de sezon)
  • papaia 30 pesos/kg
  • ananas 40 pesos/kg
  • cocos 20 pesos/kg

Dacă spaṭiul tău de cazare îṭi oferă ṣi mic dejun inclus în preṭul camerei, trebuie să ṣtii că acesta nu va fi deloc un mic dejun copios. De obicei este foarte simplu ṣi include un ou prăjit, o porṭie de orez ṣi o porṭie de peṣte/cârnat, toate preparate după reṭetă asiatică (amestecate cu sosuri dulci). Ai posibilitatea să optezi pentru un mic dejun European (continental) care să includă pâine toast, unt, gem, ouă prăjite ṣi ceai.

Pe insula Cowrie din Honda Bay ṣi în Sabang ( aproape de Râul Subteran) există restaurante care oferă prânz de tip bufet, cu o ofertă foarte diversificată de mâncăruri, incluzând atât fructe de mare ṣi peṣte, cât ṣi pui, porc, legume ṣi paste. Aceste prânzuri de tip bufet sunt cele mai ieftine din lume (200-250 pesos) ṣi întotdeaua proaspete ṣi foarte gustoase, pentru a satisfice ṣi pe cei mai pretenṭioṣi turiṣti.

IF– Bufet Cowrie Island

IF– Bufet Cowrie Island

IF– Bufet Sabang

IF– Bufet Sabang

IF– Bufet Sabang

Ce atracṭii turistice putem vizita în Puerto Princesa

Cei mai mulṭi turiṣti vin în Puerto Princesa doar pentru sejururi de 2-3 zile care să le permită o vizită la Râul Subteran (Underground River)ṣi poate o plimbare cu barca printre insulele din Honda Bay (Island Hopping).

Underground River Puerto PrincesaUnderground River

IFUnderground River

IF

IF

IF

IF

Turiṣtii filipinezi care vin din Manila pentru un week-end au timp să viziteze ṣi alte obiective turistice din oraṣ, nu la fel de faimoase, dar deosebit de pitoreṣti ṣi relaxante.

Dacă vacanṭa ta îṭi permite luxul unui răgaz de 4-5 zile în Puerto Princesa, atunci poṭi străbate oraṣul de la un capăt la celălalt ṣi, după ce ai bifat cele două obiective turistice majore (Râul Subteran ṣi Honda Bay), să-ṭi mai rămână timp ṣi pentru alte vizite.

Vei găsi în oraṣ câteva parcuri deosebit de frumoase ṣi potrivite pentru zilele toride în care te vei putea relaxa la umbra copacilor sau întins pe iarbă, în mijlocul localnicilor. Situate foarte aproape de centrul oraṣului (la 10-15 minute de mers cu triciclul) Baker’s Hill ṣi Santa Monica Ranch sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a petrece câteva ore în mijlocul naturii, departe de aglomeraṭia ṣi poluarea oraṣului.

Baker's HillBaker’s Hill

Dacă vrei să-ṭi îmbogăṭeṣti colecṭia de fotografii cu câteva personaje noi ṣi deosebit de fotogenice, trebuie să faci o vizită la Grădina de Fluturi ṣi la Ferma de Crocodili, unde se poate ajunge relativ uṣor cu multicab-ul (în direcṭia IRAWAN, 20 pesos/persoană). De la Ferma de Crocodili, un triciclu te poate duce la Grădina de Fluturi pentru ~ 30 de pesos.

Butterfly Garden, Puerto Princesa

IF

Cum ne putem petrece serile

Serile în Puerto Princesa au un farmec aparte ṣi pot fi foarte distractive, mai ales dacă avem norocul să ne integrăm într-un grup de localnici ṣi să petrecem în stil filipinez autentic. Ṣi unde te poṭi simṭi integrat mai bine dacă nu într-un local de karaoke? Nu trebuie neapărat să ai voce frumoasă ṣi să iei parte la show, cântând melodiile tale preferate. Important este să-ṭi placă muzica ṣi să te bucuri alături de ceilalṭi, fredonând sau doar ascultând.

SAMSUNG CAMERA PICTURES– Karaoke night –

Dacă vrei să ai parte de o seară incendiară (cu muzică live ṣi dans), trebuie neapărat să faci o vizită la TIKI Resto Bar, după ora 20.30. Situat pe strada principală a oraṣului, acest bar este, chiar ṣi după standardele europene, deosebit de bine dotat ṣi întreṭinut ṣi oferă spectacole de muzică live de foarte bună calitate, în fiecare seară între orele 20.30 ṣi 1 noaptea. Atmosfera este întreṭinută de o trupă de 6 fete foarte talentate care cântă melodii din repertoriul internaṭional, aparṭinând unor genuri diverse, dar foarte cunoscute ṣi iubite de public, indiferent de vârstă. De la The Beatles la Rihanna ṣi de la Queen la Beyoncé,  toate melodiile sunt cântate în manieră proprie ṣi însoṭite, la refren, de glasurile sutelor de clienṭi de la mese.

IF

IF

 

CITIṬI ÎN CONTINUARE:

TOP 5 OBIECTIVE ÎN PUERTO PRINCESA

RÂUL SUBTERAN PUERTO PRINCESA

EXCURSIE ÎN HONDA BAY

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)