Ghid de calatorie la Roma

Roma este una dintre cele mai mari capitale ale Europei şi cel mai vizitat oraş al Italiei (alături de Veneţia). De aceea, în plănuirea unei vacanţe la Roma trebuie să ai în vedere mai multe aspecte – durata sejurului, perioada, bugetul disponibil.

O vacanţă perfectă la Roma trebuie să să întindă pe cel puţin 8-10 zile, timp în care vei putea să te bucuri în voie de absolut toate  minunăţiile acestui oraş-muzeu în aer liber. Vei avea astfel timp să vezi şi să admiri:

 • toate colecţiile de artă adăpostite în clădiri celebre sau mai puţin cunoscute;
 • toate dovezile şi rămăşiţele unui vechi şi puternic imperiu ce se întȃlnesc la tot pasul prin forumuri, pe străzi şi prin spaţii special amenajate;
 • palatele şi castelele;
 • bisericile şi catedralele;
 • parcurile şi grădinile;
 • teatrele şi sălile de concerte;
 • pieţele.

          Serile vei avea timp să te pierzi pe străduţe înguste şi întortocheate care te vor purta în interiorul cartierelor, pe malul Rȃului Tibru sau prin pieţe frumoase şi faimoase pe care le-ai văzut  doar în filme şi pe care ţi-ai dorit să le cunoşti din totdeauna.

          Dacă nu eşti un pasionat de istorie şi artă, atunci vei dori să vizitezi capitala Italiei doar  ca un simplu călător, din punctul de vedere al celui care iubeşte orice oraş pentru ceea ce reprezintă şi nu pentru operele de artă pe care le găzduieşte, reuşind în felul acesta, la sfȃrşit, să bifezi un loc nou pe harta ta. În acest caz, un city-break de 5 zile este mai mult decȃt perfect.

          O categorie aparte de vizitatori ai Romei sunt aceia care revin în Cetatea Eternă iar şi iar, îndrăgostiţi iremediabil de această frumoasă metropolă, pe care vor s-o descopere şi s-o redescopere, în diferite anotimpuri, sub diferite aspecte şi cu o anumită regularitate. De fiecare dată, găsesc ceva nou şi nemaivăzut care să-i încȃnte, indiferent că acel ceva este o piaţă nouă sau doar renovată, o statuie, o fȃntȃnă, o stradă sau o grădină.

          Roma va avea mereu ceva care să te surprindă şi ori de cȃte ori îi vei trece pragul te vei simţi ca prima oară – emoţionat şi fericit. Poate că după 10-15 vizite repetate, vei reuşi să te simţi mai aproape de fiecare străduţă încărcată de istorie, de fiecare coloană de marmură care ascunde în ea istoria de 2000 de ani a unui imperiu, dar nu vei reuşi niciodată să te simţi ‘ca acasă’ în acest oraş care nu aparţine nimănui în totalitate, dar aparţine tuturor, în egală măsură.

          Indiferent cȃt de lungă este vacanţa ta romană, cel mai bine ar fi să o plasezi în lunile martie-mai sau octombrie-noiembrie. În această perioadă, oraşul poate fi  puţin aglomerat, dar suficient de aerisit şi de relaxat, astfel încȃt să ofere tuturor momente de neuitat. Nu te enervezi în trafic, nu pierzi prea mult timp la cozile de intrare la diferite obiective turistice, găseşti mereu o masă liberă pentru a savura cina la restaurantul tău preferat. Preţurile la cazare sunt mai scăzute, apar diferite oferte avantajoase pentru tururi şi vizite organizate şi, chiar dacă zilele sunt mai scurte, timpul total destinat în exclusivitate îmbogăţirii tale sufleteşti (sau nu numai) este mult mai îndelungat, tocmai datorită faptului că timpii de aşteptare se scurtează direct proporţional cu numărul mai scăzut de vizitatori. Din iunie pȃnă în septembrie, străzile oraşului, pieţele şi toate obiectivele turistice sunt luate cu asalt de sute de mii de vizitatori veniţi din toate colţurile lumii. Înarmaţi cu camere foto sau video, umbreluţe şi pălării multicolore, turiştii invadează oraşul încă de la primele ore ale dimineţii, în dorinţa disperată de a vedea cȃt mai mult, în cȃt mai scurt timp. Dacă te grăbeşti să ajungi la Colosseum (de exemplu) la o oră mai matinală, vei avea surpriza să constaţi că alte cȃteva sute de persoane au ajuns în acelaşi timp cu tine sau chiar înaintea ta şi deja coada de la intrare depăşeşte 100 de metri. Vei fi nevoit să aştepţi cȃteva minute bune să te poţi fotografia cu Fontana di Trevi, dar nici aşa nu vei reuşi să te imortalizezi în fotografie doar pe tine, ci vei surprinde şi alte cȃteva capete, cȃteva perechi de picioare şi mȃini care nu-ţi aparţin , cu siguranţă. Doar după ora 2-3 dimineaţa vei putea să te bucuri de o oarecare intimitate pe străzi şi vei reuşi să admiri în voie şi în linişte acele obiective turistice care te interesează (pe exterior, bineînţeles). Dar, nu uita că şi noaptea este destul de scurtă vara. Dacă unii turişti preferă să se plimbe pe străzi pȃnă tȃrziu în noapte, o altă categoie de turişti este foarte matinală şi începe o nouă zi de hoinăreli odată cu răsăritul soarelui. Nu-ţi rămȃn decȃt 3-4 ore în care ai putea împărţi oraşul cu doar cȃteva zeci de alţi turişti rătăciţi care vor şi ei să imortalizeze Fontana di Trevi, Colosseum-ul sau Catedrala San Pietro în toată măreţia şi singurătatea lor.

          În ultimii ani, au apărut agenţii de turism care încearcă să ofere unui public cȃt mai larg posibilitatea să opteze pentru city-break-uri în diferite oraşe europe. Pachetele oferite includ zborul, transferul, cazarea şi, cȃteodată, micul dejun. Pentru o mini-vacanţă de 3-4 zile, nici nu ai nevoie de mai mult. Şi, dacă mă gȃndesc că aceste pachete turistice se vȃnd la preţuri cuprinse între 100-150 euro/persoană, mă întreb cum se pot plȃnge unii oameni că nu au bani să meargă la Roma. Dacă îţi doreşti cu adevărat să vezi Roma (chiar şi pentru 3-4 zile) acum este atȃt de uşor şi de convenabil. Bineînţeles că dacă preferi să faci altceva cu 300 de euro, atunci este alegerea ta, dar nu mai ai voie să invoci lipsa banilor ca motiv pentru renunţarea ta la vacanţă. Aş putea să întocmesc aici o listă lungă cu obiecte (activităţi) pe care eu le consider inutile, dar care mănȃncă, totuşi, o grămadă de bani din bugetul multora în ziua de azi.

          Am descoperit în vacanţele mele că aceia care doresc, cu adevărat, să călătorească, găsesc întotdeauna mijloacele financiare să o facă – la un moment dat. Fiecare în stilul lui şi în propriile limite, dar cu aceleaşi rezultate. Iar cei care nu doresc să călătorească, invocă mereu aceleaşi şi aceleaşi scuze, care nu sunt, de fapt, decȃt nişte scuze şi  nu motive adevărate.

          De aceste oferte pentru city break-uri la preţuri foarte convenabile pot beneficia două categorii de turişti.

        Dacă eşti omul momentului şi nu-ţi place să plănuieşti din timp, atunci aceste pachete turistice sunt exact pentru tine. Bagajul este făcut, aştepţi oferta cea mai bună şi, cȃnd ea a apărut, te arunci la drum. Nu contează că avionul te va duce la Roma sau la Viena, alegerea nu-ţi aparţine, dar, pȃnă la urmă, nici nu contează. Şi Viena, şi Roma trebuie vizitate la un moment dat, nu-i aşa? Astfel, în cȃţiva ani de zile, reuşeşti să vizitezi multe oraşe importante, chiar dacă nu într-o ordine aleasă de tine, dar cu cheltuieli minime.

       Dacă vrei să fii tu acela care decide destinaţia de vacanţă, nu-ţi rămȃne decȃt să petreci ceva timp în faţa calculatorului şi să ‘vȃnezi’ ofertele care te interesează. În acest caz, vei fi nevoit să-ţi planifici vacanţa cu mai mult timp în avans (pentru a beneficia de aceste preţuri mici). Trebuie să ştii că cele mai bune oferte pentru lunile octombrie -noiembrie sunt scoase pe piaţă încă din primăvară, iar cele pentru lunile martie-mai se pot rezerva din toamnă.

          Este adevărat că aceste oferte ‘trăsnet’ sunt valabile doar pentru anumite perioade din an şi poate nu eşti obişnuit să mergi în vacanţă în luna noiembrie (de exemplu) şi preferi vacanţa clasică de vară. Ar trebui să îţi schimbi aceste ritualuri şi să încerci să fii mai flexibil. Trebuie să-ţi pui în ordine priorităţile şi să alegi perioada de vacanţă în funcţie de acestea. Dacă îţi doreşti o vacanţă într-o capitală europeană sau într-un oraş oarecare trebuie să ştii, în primul rȃnd, ce anume intenţionezi să faci acolo. În anumite oraşe (Roma inclusă), nu mergi decȃt cu un singur scop ( în general) şi anume să vizitezi cele mai importante obiective turistice pentru a-ţi îmbogăţi cultura generală. Cea mai bună perioadă din an pentru aşa ceva este exact perioada care se regăseşte în aceste pachete turistice excepţionale, adică perioada de extrasezon. Este posibil ca aceste perioade să nu coincidă cu perioadele tale de vacanţă, dar, dacă te gȃndeşti că aceste city-break-uri nu durează decȃt între 2 şi 4 zile, două din care pot fi chiar de week-end, atunci nu cred că este foarte greu să mai faci rost de alte două zile libere. Aceste oferte turistice sunt exact ceea ce îţi trebuie.

          Vacanţa de vară este, cu siguranţă, cea mai fericită perioadă din an, dar ea trebuie să se deosebească de celelalte vacanţe chiar prin scopul ei.

          Dacă vrei o vacanţă de relaxare şi odihnă, nu alegi, în niciun caz Roma. Mergi în Toscana, într-o staţiune turistică de pe malul Mării Mediterane sau undeva la munte. Aceste vacanţe sunt, cu adevărat, vacanţele de vară şi pentru ele ai nevoie de cu totul alte oferte turistice.

          Dacă nu vrei să-i laşi pe alţii să decidă pentru vacanţa ta, atunci va trebui să-ţi faci singur planurile şi rezervările de călătorie. Dacă te hotărăşti din timp, vei găsi, cu siguranţă, şi tu aceleaşi oferte la zboruri şi la spaţiile de cazare. Astfel vei putea să-ţi întocmeşti sejurul personalizat, în funcţie de preferinţe şi, cu puţin noroc, te vei încadra în acelaşi buget.

          Dacă eşti abia în stadiul de pregătire a vacanţei sau încă nu ştii în favoarea cărui oraş să înclini balanţa, îţi ofer în continuare un mic ghid de călătorie care să te ajute şi să te inspire. În realizarea lui am ţinut cont de propria experienţă dobȃndită în cele 7 zile de vacanţă romană, de informaţiile utile pe care le-am descoperit în pliantele de prezentare de la faţa locului, dar şi de sfaturile şi ideile oferite de alţi călători împătimiţi şi mai experimentaţi decȃt mine.

Mic ghid de călătorie la Roma

Unde ne cazăm

          Hotelurile din Roma sunt pentru toate gusturile şi toate buzunarele şi au preţuri diferite în funcţie de sezon. Dacă îţi doreşti un spaţiu de cazare la un preţ mai mic, trebuie să ştii că hotelurile low budget sunt foarte rare în centrul oraşului. Le poţi găsi mai uşor în apropierea Staţiei Termini. Tot în această zonă se găsesc şi cele mai multe hoteluri de 2-3 stele, majoritatea dintre ele fiind găzduite în clădiri vechi, modificate şi transformate în spaţii de cazare ulterior construcţiei. S-ar putea să ai impresia că păşeşti într-un bloc vechi de locuinţe, cu liftul acela clasic, aşezat în mijloc şi cu scările care urcă, rotindu-se în jurul lui, cu holurile lungi şi întunecoase. Dacă aceasta este prima impresie pe care ţi-a făcut-o hotelul, să ştii că nu ai greşit. Cele mai multe hoteluri de 2 şi 3 stele din Roma exact aşa ceva au fost înainte – blocuri de locuinţe. În unele, încă mai poţi întȃlni oameni care locuiesc în apartamente situate pe acelaşi etaj cu camera ta de hotel şi de pe geamul camerei tale mai poţi descoperi scene de familie care te duc cu gȃndul la blocul în care ţi-ai petrecut copilăria – balconul este plin cu rufe întinse la uscat şi cu dulapuri din lemn construite direct la faţa locului şi încărcate cu fel de fel de nimicuri, bucătăria are vedere direct în balcon şi acolo poţi vedea în fiecare dimineaţă pe stăpȃnii casei savurȃnd cafeaua, în capot de casă sau chiar în pijama, iar, dacă te pasionează astfel de imagini, serile şi nopţile poţi fi martorul unor scene cu adevărat familiale. Pentru unii poate părea ciudată o astfel de convieţuiere în aceeaşi clădire, dar spaţiile de cazare sunt destul de bine delimitate de locuinţele particulare, iar singurele zone comune nu sunt decȃt liftul şi casa scărilor. În astfel de hoteluri, o cameră pentru două persoane costă între 25 şi 40 de euro pe seară (cȃteodată cu micul dejun inclus) şi include baie cu apă caldă (permanent), frigider, televizor, uscător de păr, prosoape curate la fiecare 3 zile şi chiar produse cosmetice (şampon, săpun).

          Un loc într-un hostel poate costa ~ 15 euro/seară, dar pentru acestea este nevoie de rezervare în avans, indiferent de perioadă.

         Cele mai luxoase şi exclusiviste hoteluri se găsesc în cea mai faimoasă zonă a oraşului – Piazza Spagna, dar şi în împrejurimile Vatican-ului, în cartierul Trastevere sau în apropiere de Villa Borghese.

Bed& breakfast reprezintă o categorie nouă de cazare ce a luat amploare în ultimii ani şi este preferată de turiştii tineri. Astfel, în schimbul unor sume relativ mici, primeşti o cameră doar pentru tine, dar, de cele mai multe ori, în acelaşi apartament cu proprietarii, un mic dejun tradiţional, dar şi experienţa unică de a trăi într-un mediu 100% tradiţional, departe de forfota turistică de care eşti, poate, sătul. O astfel de cameră poate costa între 20 şi 30 de euro/ seară. Poţi găsi o listă cu cele mai bune astfel de spaţii de cazare de acest fel aici.

          Atunci cȃnd călătoreşti cu copii, cel mai potrivit spaţiu de cazare îl reprezintă apartamentele în vile. Astfel, ai avantajul unui spaţiu mai larg în care să te simţi mai liber, dar vei beneficia şi de o bucătărie (utilată) care se poate dovedi foarte utilă. Preţul pentru astfel de apartamente este cuprins între ….

          Dacă bugetul nu-ţi permite un spaţiu de cazare central, încearcă, totuşi, să optezi pentru un hotel aflat lȃngă o staţie de metrou. Chiar dacă eşti hotărȃt să străbaţi oraşul la pas, vei vedea că metroul îţi va deveni un foarte bun prieten, mai ales serile, la întoarcerea spre camera ta de hotel.

          Indiferent de tipul spaţiului de cazare pentru care ai optat, trebuie să fii pregătit să scoţi mai mulţi bani din buzunar dacă vacanţa ta este programată între lunile iunie şi septembrie. În această perioadă, preţurile sunt cele mai ridicate (maximum este atins în luna august) şi rezervările sunt necesare în avans.

Recomandăm:

Picture House Apartment

Unde mȃncăm

          În Roma vei găsi întotdeauna un restaurant, o terasă sau un fast food pregătit să-ţi îndeplinească preferinţele culinare, la preţuri avantajoase.

          Dacă hotelul tău nu îţi oferă şi un mic dejun inclus în preţul camerei, nu te îngrijora. În drumul tău către primul obiectiv turistic programat pentru ziua care abia a început, vei putea să te opreşti la un mini restaurant de tip fast food, braserie sau doar cafenea şi să savurezi o felie de pizza (2-3 euro), un sendviş tradiţional ‘farcita’ (2.5-3.5 euro) sau un croissant (1-1.5 euro), împreună cu o cafea sau un cappuccino (1-2 euro).

          Trebuie să povestesc ce ni s-a întȃmplat nouă în legătură cu acest cappuccino. În fiecare dimineaţă, ne-am cumpărat un cappuccino din acelaşi loc, din apropiere de Piazza Spagna. Îl ceream ‘per portare via’ direct de la casa de marcat, fără să ne aşezăm la masă – ca să nu pierdem din timpul nostru preţios – îl plăteam şi plecam. În primele două zile, nimic deosebit. Un cappuccio per portare via – 1.5 euro. A treia dimineaţă, deja eram cunoscuţi în local şi ospătăriţa ne-a luat-o înainte, fără să mai aştepte comanda de la noi. Un cappuccio per portare via – 1.2 euro. Preţul puţin mai mic ne-a uimit puţin, dar, după ce l-am văzut chiar şi pe bonul fiscal, ne-am gȃndit că poate însemna un discount. Dar, pentru ce? Pentru fidelitate? În ziua următoare, scenariul s-a repetat. Noi, la fel de fideli şi punctuali, ospătara la fel de amabilă, iar bonul fiscal chiar mai mic – un cappuccino per portare via, doar 0.80 euro. Paharul la fel de mare, cappuccino la fel de bun, preţul mai mic. Să însemne asta faptul că preţurile sunt diferenţiate pentru localnici, iar noi, prin simplul fapt că am plasat comanda în italiană şi am fost fideli mai multe zile la rȃnd, am fost trecuţi în categoria localnicilor? Chiar nu am înţeles motivul şi nu am avut curajul să întrebăm ca să ne lămurim. Oricum, ne-am bucurat.

Un cappuccino - Piazza di Spagna Roma

         O cină foarte gustoasă, dar într-un restaurant de categorie medie sau o pizzarie, poate costa între 20 şi 25 de euro pentru două persoane (cu cȃte o băutură inclusă) – pizza 6-8 euro, o porţie de paste 5-7 euro, o bere 3-5 euro. Preţurile sunt simţitor mai ridicate la localurile din centru sau din imediata vecinătate a principalelor obiective turistice. Încearcă, deci, să găseşti un local mai retras, într-o zonă mai puţin umblată de turişti, dar poate foarte populară printre localnici. Acolo vei mȃnca cel mai bine, la cele mai mici preţuri.

          Între o masă şi alta, nu uita să deguşti îngheţata tradiţională italiană (Gelato artigianale) şi alte bunătăţi pe care le vei întȃlni în drumurile tale, pregătite şi servite direct pe stradă, cum ar fi castanele coapte (2 euro punga).

          Cea mai bună îngheţată am găsit-o la  Blue Ice – o reţea de magazine răspȃndită în tot oraşul, specializată în îngheţată şi clătite. La Blue Ice din Campo dei Fiori (Via dei Baullari) am avut parte de o plăcută surpriză. Una dintre doamnele vȃnzătoare era romȃncă şi a fost atȃt de bucuroasă să afle că suntem compatrioţi de-ai ei, încȃt ne-a pus porţii duble în coşuleţe. Am înţeles asta doar după ce am văzut că mulţi se uitau cu uimire la îngheţatele noastre uriaşe, comparȃndu-le cu ale lor.

          Deci, nu ezita să vorbeşti cu romȃnii care îşi cȃştigă existenţa în Roma, muncind în diferite domenii de activitate. De cele mai multe ori, aceştia sunt foarte amabili şi dornici să-ţi împărtăşească cȃteva sfaturi pe care le vei găsi foarte utile.

         Cea mai bună ‘farcita’ am mȃncat-o la “Baccanate‘ – un fast food de tip tradiţional care face parte (cu siguranţă) tot dintr-o reţea cu acelaşi nume care se întȃlneşte în mai multe puncte din oraş. “Farcita’ este un fel de sendviş (chiar dacă italienii îl numesc, cȃteodată, ‘pizza farcita’) preparat cu diferite tipuri de mezeluri, brȃnzeturi şi salate (la alegere). Piesa de rezistenţă a acestui sendviş o reprezintă chiar cele două felii de pȃine care învelesc conţinutul – asemănătoare cu o focaccia mai groasă şi crocantă, o adevărată minunăţie, chiar şi mȃncată separat.

Cum ne deplasăm

          Aeroportul principal al Romei este Aeroportul Internaţional Fiumicino (denumit şi Aeroportul Leonardo da Vinci) localizat la ~ 25 km depărtare de oraş. Pentru a te deplasa de la aeroport în centru (sau invers), poţi alege trenul sau autobuzul.

          Leonard Express este trenul care te duce direct în centrul Romei în doar 30 de minute. Plecările au loc la intervale regulate, dar traficul este de multe ori modificat din cauza aglomeraţiei de pe traseu. Un bilet pentru o astfel de călătorie costă 11 euro. Nu uita să-ţi validezi biletul la automatele galbene de pe peron, altfel vei plăti amendă.

          O variantă puţin mai ieftină, dar nu la fel de confortabilă, o reprezintă Trenul Metropolitan. Acesta face legătura între Fiumiciono  şi oraş, dar nu are staţie în Gara Termini (cea mai importantă gară din Roma) şi necesită conectarea cu o line de metrou. Un bilet pentru o astfel de călătorie costă 6.5 euro, dar este avantajos doar în cazul în care spaţiul tău de cazare se află în Tiburtina, Poggio Mirteto sau Orte şi nu mai eşti nevoit să schimbi trenul cu metroul pentru a parcurge distanţa rămasă. Aproape pe tot parcursul zilei, staţiile de tren şi de metrou din Roma sunt foarte aglomerate şi este posibil să pierzi timp preţios, aşteptȃnd pe peron.

          Dacă nu te grăbeşti şi vrei să economiseşti şi bani, atunci poţi apela la serviciile unui shuttle bus care străbate distanţa dintre Fiumicino şi Termini în ~ o oră şi pentru care vei plăti doar 5 euro. Biletele se pot procura de la vȃnzătorii ambulaţi pe care îi vei întȃlni pe peron sau de la chioşcurile de tabacco.

          Încearcă să eviţi shuttle-bus-urile pentru a pleca spre aeroport şi foloseşte-le doar la începutul vacanţei tale, pentru a te deplasa de la aeroport în centru. De cele mai multe ori, chiar atunci cȃnd ai cea mai mare nevoie de ele, acestea întȃrzie sau rȃmȃn blocate în trafic şi atunci te vei afla în faţa unei mai probleme. Dacă vrei, totuşi să faci economie, poţi pleca spre aeroport cu un shuttle bus, dar fii sigur că ţi-ai rezervat pentru această călătorie cel puţin două ore, ca să nu ai surprize pe traseu şi să fii nevoit la un moment dat să apelezi la un taxi care să te scoată din încurcătură.

          Compania Teravission oferă şi ea transport de la şi înspre aeroport în autocare moderne, la preţul de 9 euro, dar, din moment ce toate mijloacele de transport rutier folosesc aceleaşi străzi, aceleaşi probleme pot apărea în trafic, indiferent de compania care îţi oferă serviciile.

          Puţin mai sigure şi mai rapide, dar şi mai scumpe sunt taxiurile. O călătorie de la aeroport spre centrul oraşului costă 45-50 de euro. Tariful este nenegociabil şi se poate verifica foarte uşor pe aparatul de bord. Deoarece aeroportul se află în afara oraşului, tarifele practicate de taxiuri sunt diferenţiate pe zone – zona 2, în afara oraşului şi zona 1, în interiorul oraşului.

          Cel de-al doilea aeroport al Romei este Ciampino, destinat, în special, curselor charter şi companiilor low cost.

          Deoarece  aeroportul Ciampino se află mai aproape de centrul oraşului, tarifele practicate de taxiuri sunt mai mici (~30 de euro). Există, de asemenea, shuttle bus-uri care străbat distanţa Ciampino – centru în ~ 45 de minute, la preţuri de 4-5 euro.

          În interiorul oraşului, cel mai bun mijloc de transport îl reprezintă metroul. Reţeaua de metrou are două linii care acoperă toate obiectivele turistice importante şi circulă între orele 5.30 – 23.30. Un bilet simplu costă 1.50 euro şi este valabil 100 de minute, pe toate liniile de transport public (metrou, tramvai, autobuz), dar cu o singură intrare la metrou.

          Dacă vrei să foloseşti metroul pentru toată perioada vacanţei tale, poţi opta pentru un abonament care îţi va permite accesul la toate mijloacele de transport public – tramvai, autobuz, metrou pentru diferite intervale de timp. Un astfel de abonament pentru 7 zile costă 24 de euro/persoană.

          Şi în Roma poţi apela la serviciile autobuzelor turistice double decker. Colorate în roşu sau galben, autocarele turistice City sightseeing, pleacă de lȃngă Staţia Termini Marsala, străbat oraşul de la Est la Vest şi se opresc tot în apropiere de Termini, dar pe partea opusă, în Piazza del Cinquecento. Prima cursă este la ora 9 dimineaţa, ultima pleacă la 17.50 şi frecvenţa sosirii în staţii este ~ 20 de minute. Biletul pentru o zi întreagă costă 15 euro, pentru două zile 20 de euro, iar pentru trei zile 25 de euro. Copiii sub 11 ani circulă gratuit.

Double decker bus in Rome

Tourist bus in Rome

          Dacă ai ajuns în Roma cu unul dintre trenurile de mare viteză care fac legătura cu alte oraşe italiene ( Frecciarosa, Frecciargento, Frecciabianca) trebuie să ştii că biletul tău de tren îţi oferă un discount de 20% la costul biletului de double decker.

          Dacă vrei, poţi să faci un tur clasic al Romei într-o trăsură turistică, trasă de cai –  astfel de trăsuri se găsesc în toate punctele principale ale oraşului, mai ales în faţa Colosseum-ului – sau să te înscrii într-un tur al Romei pe bicicletă (dacă eşti, cu adevărat, un fan al mersului pe două roţi).

Tourist carriages in Rome

Biking in Rome

Alte informaţii utile:

– Încearcă să-ţi programezi vacanţa astfel încȃt ea să includă o zi de duminică sau o zi de joi. Doar în aceste zile vei avea ocazia să-l vezi pe Papa Francesco salutȃnd mulţimea de la balcon (duminica) sau chiar coborȃnd în piaţă, printre credincioşi (joia);

– Dacă vrei să urci în cupola Catedralei Sf. Petru din Vatican, trebuie să ajungi acolo la primele ore ale dimineţii. Încearcă să fii printre primii vizitatori (pȃnă în ora 9) pentru a te putea bucura în voie de superba privelişte de sus. Pȃnă în vȃrf, scările sunt destul de numeroase, iar traseul este, în multe locuri, foarte dificil. De aceea, ai nevoie de timp pentru a urca în voie scările, fără să fii împins de la spate de alţi turişti grăbiţi, dar şi de spaţiu pentru a putea face oricȃte pauze doreşti. Culoarele care urcă pȃnă sus sunt înguste şi chiar foarte înguste în unele zone, traficul desfăşurȃndu-se într-un singur sens şi vei avea nevoie din cȃnd în cȃnd de momente de pauză – care nu sunt absolut deloc posibile la orele de vȃrf;

– Dacă vacanţa ta are loc chiar în perioada sezonului estival, trebuie să-ţi rezervi o zi întreagă pentru a vizita Basilica San Pietro şi cupola – jumătate din zi vei sta la coadă, la intrare, iar cealaltă jumătate în interior. Trebuie să ştii că cea mai mare coadă pe care o vezi la intrare este pentru cupola şi nu pentru a intra în Catedrală. Cel mai indicat ar fi să-ţi împarţi vizita ta la San Pietro în două ( chiar şi în trei, dacă vrei să-l saluţi şi pe Papa) – o dată mergi pentru a vizita Catedrala şi a doua zi dis de dimineaţă eşti pregătit pentru a vizita Cupola (intrarea 7 euro pe scari / 10 euro cu liftul). Dacă soseşti de fiecare dată foarte devreme dimineaţa, economiseşti mult timp deoarece cozile la intrare sunt simţitor mai mici pȃnă în ora 9.

– Roma este un oraş sigur, dar anumite zone ar trebui evitate, în special seara. Evită plimbările pe străduţele din jurul Gării Termini, după lăsarea întunericului, dar şi zonele de la periferia oraşului. Ai grijă la hoţii de buzunare atunci cȃnd circuli cu mijloacele de transport în comun aglomerate.

– Alege întotdeauna taxiurile cu licenţă şi aparat de taxat, iar dacă alegi taxiuri neînregistrate, negociază tariful cursei încă de la început pentru a evita să fi supra taxat.

– Ai întotdeauna grijă atunci cȃnd faci fotografii pe stradă vȃnzătorilor ambulanţi pentru că unii dintre ei nu vor să fie fotografiaţi ( în special marocanii). Gladiatorii pe care îi vei întȃlni în faţa principalelor obiective turistice (în special Colosseum şi Pantheon) sunt acolo doar pentru a primi bani, în schimbul unei fotografii. Deci, nu încerca să-i fotografiezi pe ascuns (cel puţin, nu frontal), decȃt dacă eşti dispus să plăteşti cȃţiva euro pentru aşa ceva (maximum 5 euro pentru o fotografie).

– În Capela Sixtină, fotografiatul este strict interzis. Pentru a se asigura că această regulă este respectată, o întreagă armată de paznici stau continuu cu ochii pe vizitatori pentru a prinde şi sancţiona orice delict. Dacă cumva ai avut norocul să scapi prima oară fără să fi văzut, în niciun caz nu mai încerca o dată. Nu vei fi dat afară din muzeu, dar nici nu te vei simţi bine cȃnd unul dintre paznici va veni la tine şi îţi va cere să ştergi fotografia chiar în faţa lui. Şi nu o va face sottovoce, ci se va asigura că întreaga asistenţă va auzi clar şi răspicat ceea ce ar fi trebuit să te privească doar pe tine.

– Dacă îţi vei petrece mai multe ore pe zi alergȃnd între un obiectiv turistic şi altul, vei avea nevoie, cu siguranţă, să te hidratezi. Poartă mereu cu tine o sticlă de plastic pentru că în Roma există foarte multe fȃntȃni cu apă potabilă de unde îţi vei putea înnoi rezervele  – chiar şi din faimoasă Fȃntȃnă Barcaccia din Piazza di Spagna.

– Dacă vrei să-ţi faci un calcul estimativ în legătură cu cheltuielile legate strict de intrările la cele mai importante obiective turistice, trebuie să ştii că biletele costă:

 • Musei Vatican – 17 euro (21 euro rezervare pe internet, pe site-ul oficial )
 • Basilica San Pietro – intrarea gratuită , Domul – 7 euro pe scari/ 10 euro cu liftul
 • Colosseum – 12 euro ( biletul este valabil doua zile consecutive şi include Forul Roman, Palatino, Anfiteatro Flavio) sau 20.50 euro cu permis ‘skip the line’ si audioguide, rezervat pe site;
 • Castel S. Angelo – 14 euro
 • Musei Capitolini – 15 euro
 • Appia Antica (Terme di Caracalla) – 7 euro
 • Galeria Borghese – 13 euro
 • Galeria d’Arte Moderna – 8.50 euro (4 euro redus)
 • Museo Nazionale Romano (Terme di Diocleziano) – 7 euro (3.5 euro redus)

Foarte multe obiective turistice nu necesită procurarea de bilete şi se pot admira gratuit:

 • Pantheon
 • Arco di Constatino
 • Columna lui Traian
 • Piazza Spagna şi Treptele Spaniole
 • Piazza Navona
 • Fontana di Trevi
 • Basilica Santa Maria Maggiore
 • Piazza del Popolo
 • Piazza Venezzia
 • Campo dei Fiori

          RomaPass este un tip de abonament, valabil pentru 72 de ore şi care permite folosirea tuturor mijloacelor de transport în comun, alături de două intrări gratuite la două obiective turistice importante la alegere, precum şi reduceri la toate celelalte. Acest permis costă 34 de euro, dar cetăţenii Uniunii Europene pȃnă în 25 de ani şi peste 65 de ani beneficiază de reduceri.

          Există şi alte tipuri de abonamente care combină mai multe muzee şi care pot fi avantajoase doar în condiţiile în care muzeele incluse în program se regăsesc şi pe lista ta de priorităţi.

          Mai multe informaţii se găsesc pe http://www.romapass.it/ .

          Indiferent că este doar un city-break sau o vacanţă mai prelungită, sejurul tău în capitala Italiei îţi va oferi momente de neuitat, te va ajuta să-ţi împrospătezi cunoştinţele de cultură generală, te va relaxa şi tulbura, în acelaşi timp. Dacă nu ai reuşit să bifezi pe lista ta de ‘must see’ toate acele obiective turistice importante, nu-ţi rămȃne decȃt să doreşti să te reîntorci la un moment dat pentru a completa lista, sau pentru a revedea aceleaşi locuri, în alte anotimpuri şi, poate, cu mai multă maturitate. Pentru a reuşi acest lucru, nu uita să arunci o monedă în Fontana di Trevi.

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)