Ghid de calatorie in Turcia

Majoritatea turiṣtilor români (ṣi nu numai) care ajung în Turcia aleg pachetele all-inclusive sau circuitele oferite de agenṭiile de turism. În cadrul unor astfel de vacanṭe, turistul nu are altceva de făcut decât să se bucure de vacanṭa lui, lăsând altora grija asigurării spaṭiilor de cazare, a meselor de prânz ṣi seară sau a vizitelor la diferite obiective turistice.

Din mai multe puncte de vedere o vacanṭă de tip all-inclusive este alegerea perfectă pentru o săptămână de relaxare (chiar răsfăṭ) după un an greu de muncă ṣi stres. Mai mult decât atât, dacă îṭi rezervi această vacanṭă din timp, poṭi avea avantajul unor preṭuri foarte avantajoase, în special în perioada de extrasezon. O anumită categorie de turiṣti preferă astfel de vacanṭe ṣi le aleg în fiecare vară, schimbând doar destinaṭia. Alṭii nu ṭin cont decât de serviciile oferite de pachetele all-inclusiv ṣi aleg astfel de vacanṭe în acelaṣi loc an de an. Motto-ul lor este ‘dacă m-am simṭit bine într-un loc, de ce să schimb acel loc cu altul?’.

Pentru noi, vacanṭele înseamnă cu totul altceva. Înseamnă locuri noi, experienṭe inedite, mâncare tradiṭională ṣi în cât mai multe localuri diferite, interacṭionări frecvente cu localnicii ṣi cu alṭi turiṣti străini, prietenii noi. Înseamnă, de asemenea, planuri date peste cap de o simplă fotografie expusă într-o vitrină sau de o recomandare primită de la un localnic atotṣtiutor, decizii greṣite sau pripite, nopṭi dormite în maṣină pe autostradă sau rezervări făcute cu câteva minute înainte de a ajunge la destinaṭie. Ne place să fim independenṭi în miṣcare ṣi să decidem aproape ad hoc locurile de popas în timpul unei vacanṭe, în special de vară. Suntem, câteodată, imprevizibili, nehotărâṭi ṣi puṭin cam haotici, dar facem faṭă cu brio provocărilor ṣi am reuṣit întotdeauna să ieṣim din încurcătură atunci când calculele de acasă nu s-au potrivit cu cele găsite la destinaṭie. Ne consolam, într-un fel, spunând că vârsta ne ajută să fim atât de ‘curajoṣi’ ṣi ne gândim că, la un moment dat, vom fi nevoiṭi să fim mai calculaṭi, mai domoli ṣi mai organizaṭi. Până atunci, ne bucurăm de libertatea alegerilor instantanee ṣi de conjunctură ṣi ne place să constatăm că partenerii noṣtri de vacanṭă (părinṭii mei) se adaptează cerinṭelor noastre ṣi reuṣesc să ṭină pasul cu ritmul nostru alert ṣi aproape total neorganizat. Privit din exterior, planul nostru de vacanṭă pare bine gândit, muncit ṣi pus la punct în cel mai mic detaliu. În realitate însă, vacanṭele noastre de vară din ultimii ani, au plecat doar de la o dorinṭă aprinsă de a vizita o anumită zonă, fără a avea un plan înainte stabilit, dar au avut întotdeauna la bază confortul oferit de propriul mijloc de transport ṣi de cortul din dotare.

Vara aceasta însă am hotărât că avem nevoie de mai multă odihnă ṣi, pentru a acoperi o distanṭă mai lungă într-un interval de timp mai scurt, am ales să renunṭăm la mult iubitul nostru cort ṣi să apelăm la serviciile de cazare oferite de hotelurile ṣi vilele de 2 ṣi 3 stele.

Am avut, probabil, noroc pentru că anul acesta Turcia nu a înregistrat un sezon prea aglomerat în luna iulie, dar este posibil ca lucrurile să nu stea tocmai la fel în luna august sau într-un an mai bun din punct de vedere turistic.

Vacanṭa noastră în Turcia a durat 17 zile ṣi a acoperit în mare măsură coasta de Vest cu popasuri în patru localităṭi  – Eceabat, Izmir, Kusadasi ṣi Bodrum – timp în care am parcurs ~5000 de km.

Scurt ghid de călătorie în Turcia (Coasta de Vest)

Ce mijloce de plată folosim

În luna iulie, cursul de schimb EuroTLY era cuprins între 1.85 – 1.94 la ATM-urile de pe stradă ṣi puṭin mai slab la casele de schimb ṣi la bănci. Există foarte multe ATM-uri, aparṭinând diverselor bănci care au sucursale pe teritoriul Turciei, dar foarte puṭine dintre ele oferă schimb valutar ṣi meniu (pe display-ul aparatului) în limba engleză. Dintre acestea, cele mai populare ATM-uri sunt cele al băncii ZIRAAT care oferă cele mai bune schimburi valutare (la orice oră din zi).

Există, de asemenea, ṣi maṣini automate de schimb valutar (BANKOMATIK) care oferă cursuri mai bune decât oficiile de schimb.

Ghid de calatorie in Turcia Bankomatic exchange machine

În majoritatea spaṭiilor de cazare, dar ṣi în restaurante ṣi magazine se poate folosi cardul ca mijloc de plată. În localurile mai mici, în bazar sau la chioṣcurile de pe marginea drumului se poate plăti chiar ṣi în dolari sau euro (comercianṭii preferă dolari), dar cursul de schimb oferit este întotdeauna mai mic decât cel real. În bazar, vânzătorii sunt dispuṣi să negocieze ṣi primesc, în schimbul produselor lor, orice fel de valută.

Unde ne cazăm

Turcia este foarte bogată în spaṭii de cazare de 2 ṣi 3 stele ṣi, fără rezervări cu multe zile în avans, am reuṣit să beneficiem de preṭuri foarte bune. În primele două oraṣe de popas – Eceabat ṣi Izmir – am ajuns fără nici un fel de rezervare, dar am găsit foarte uṣor spaṭii de cazare care s-au încadrat în bugetul nostru de vacanṭă (30 de euro/camera cu mic dejun inclus).

Ghid de calatorie in Tucia unde ne cazam– Saray Konak Hotel, Izmir –

Ghid de calatorie in Tucia unde ne cazam– Vila Bagci, Eceabat –

Pentru celelalte două popasuri – Kusadasi ṣi Bodrum – am făcut rezervări pe booking.com (înainte de a ajunge la destinaṭie cu 2-3 zile) ṣi am găsit oferte la fel de bune (30 de euro Kusadasi ṣi 40 de euro Bodrum/ camera cu mic dejun inclus).

Ghid de calatorie in Tucia unde ne cazam– Hotel Biris, Kusadasi –

Ghid de calatorie in Tucia unde ne cazam– Hotel Kos, Bodrum –

În Kusadasi, cele mai avantajoase spaṭii de cazare sunt hotelurile de tip blocuri – vile turistice în care se închiriază apartamente. Astfel de apartamente au, în general, două camere – dormitor ṣi sufragerie cu chicinetă – dar pot fi ocupate doar de două persoane (familiile cu copii plătesc în plus pentru paturi suplimentare ṣi lenjerie).

Unde mâncăm

Dacă îṭi place să experimentezi ṣi preferi să mânânci cât mai tradiṭional, vei fi pe deplin mulṭumit în Turcia. Majoritatea spaṭiilor de cazare de 3 stele oferă micul dejun inclus în preṭul camerei. Indiferent de oraṣul în care te afli, acest mic dejus este relativ la fel  ṣi include ouă fierte, două-trei tipuri de brânză ṣi mezeluri, măsline, gem, unt, roṣii, pâine, un fruct ṣi o cafea/ceai.

O cină medie pentru două persoane (cu două băuturi incluse) costă ~15 euro (Eceabat, Izmir) ṣi ~30 de euro (Kusadasi ṣi Bodrum). Frigăruile de pui se servesc peste tot cu aceeaṣi garnitură (orez, roṣie coaptă, ardei copt, salată de rucola), diferite fiind doar preṭul ṣi dimensiunea porṭiei. Porṭiile sunt foarte mari în oraṣe ca Eceabat sau Izmir ṣi considerabil mai mici în Kusadasi sau Bodrum.

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Peṣtele ṣi fructele de mare sunt scumpe, în general, dar mai ieftine, totuṣi, decât în alte ṭări europene ( caracatiṭă la grătar ~ 15 euro/porṭia, calamari ~ 15 euro, peṣte la grătar ~ 12 euro).

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Băuturile răcoritoare ṣi berea sunt scumpe în supermarket ( bere Efes 2-2.5 euro, bere import 3-3.5 euro), dar foarte scumpe în restaurante sau pe plajă (bere Efes 5-6 euro în Bodrum ṣi Kusadasi ṣi ~4 euro în Izmir ṣi Eceabat). Dacă vrei să iei o gustare între mesele principale, poṭi să încerci cu încredere vestitul Kebap de pui (vită+ miel) la doar 2.5-3.5 euro.

Dacă eṣti pasionat de dulciuri, în Turcia vei putea gusta ṣi degusta o gamă foarte diversificată de produse tradiṭionale – multe tipuri de rahat, baclavale, fructe uscate ṣi confiate, halva, migdale, îngheṭată.

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Toate oraṣele au pieṭe de fructe ṣi legume – disponibile în prima parte a zilei sau seara – ṣi târguri săptămânale de unde poṭi cumpăra fructe ṣi legume de sezon, de producṭie locală sau din import, peṣte ṣi fructe de mare.

În staṭiunile turistice mai populare (Kusadasi ṣi Bodrum), preṭul fructelor este mult mai mare decât te-ai aṣtepta – smochine 10 TLY/kg, cireṣe 7-10 TLY/kg, struguri 5-7 TLY/kg – în timp ce aceleaṣi fructe în oraṣele mai mici se pot cumpăra la jumătate de preṭ.

Ghid de calatorie in Tucia - unde mancam

Cum ne deplasăm

Dacă ajungi în Turcia cu maṣina proprie, trebuie să te asiguri că spaṭiul de cazare ce te va găzdui beneficiază de parcare. Locurile de parcare din localităti sunt limitate ṣi, în majoritatea cazurilor, cu plată.

Limitele de viteză sunt de 50 km/oră în interiorul localităṭilor, 90 km/oră pe drumurile europene ṣi 120 km/oră pe autostradă. Cu toate că absolut nimeni nu respectă aceste restricṭii – nici în localităṭi, nici în afara lor – traficul se desfăṣoară foarte civilizat pentru că localnicii sunt deosebit de atenṭi ṣi respectă întotdeauna distanṭa regulamentară faṭă de maṣina din faṭă.

Mai multe autostrăzi sunt încă în construcṭie ṣi nu necesită plătirea vreunei taxe, ele fiind considerate doar drumuri europene (E87 Canakkale- Izmir- Aydin – Denizli – Antalya, E96 Izmir-Uṣak).

Pe Coasta de Vest există o singură autostradă funcṭională – Aydin-Izmir-Ceṣme (031 – 032) ce necesită plata unei taxe ce se face automat, prin intermediul aparatelor special amenajate la intrarea ṣi la ieṣirea de pe anumite porṭiuni (fără a mai opri la bariere). Pentru a avea acces pe aceste zone este necesară procurarea unui permis de la staṭiile de benzină Shell sau oficiile PTT (situate la intrarea în autostradă) . Un astfel de permis se numeṣte HGS, are o valoare minimă de 45 TLY (~ 25 euro) ṣi se poate folosi pe o perioadă de 1 an.

Majoritatea drumurilor secundare care leagă oraṣele mai mici de pe coasta de Vest sunt în stare foarte bună – unele sunt chiar impecabile – sau sunt în proces de extindere ṣi îmbunătăṭire (D330, D550, D400, D525 ṣi altele).

Ghid de calatorie in Turcia - cum ne deplasam

Ghid de calatorie in Turcia - cum ne deplasam

Intrarea in Izmir

În staṭiunile turistice populare, există foarte multe străzi cu sens unic (în special, în centrul oraṣelor), dar, ṣi în aceste condiṭii, zonele centrale se pot aglomera peste măsură la sfârṣit de săptămână.

Preṭul combustibilului variază puṭin – benzina – 4.55 – 4.68 TLY/litru; motorina – 3.44 – 3.86 TLY/litru – ṣi este mai mic în staṭiile ce se găsesc de-a lungul drumurilor secundare ṣi în care nu se poate plăti cu cardul.

 

Ce vizităm pe Coasta de Vest a Turciei

Coasta de Vest a Turciei găzduieṣte oraṣe foarte frumoase ṣi multe obiective turistice ce merită vizitate pe îndelete, în timpul unei vacanṭe prelungite, dar care să nu aibă loc în perioada sezonului estival, când temperaturile ating frecvent 40°.

Dacă îṭi doreṣti o vacanṭă educativă în care să vizitezi acele obiective turistice despre care ai învăṭat la orele de istorie sau literatură din timpul liceului, cel mai bine este să îṭi programezi această vacanṭă în perioada aprilie – mai sau octombrie-noiembrie. Pe timpul verii, obiectivele turistice mai cunoscute nu sunt foarte aglomerate  deoarece majoritatea circuitelor organizate de agenṭiile de turism au loc în perioada de extrasezon, lăsând astfel cale liberă turiṣtilor care vin în Turcia pe cont propriu ṣi celor care aleg pachetele all-inclusive.

În aceste condiṭii, dacă vrei ca vacanṭa ta de vară să includă ṣi vizite la astfel de obiective turistice, te vei putea bucura de ele în liniṣte, fără prea mari aglomeraṭii ṣi cozi. Vei fi nevoit însă să înfrunṭi gradele multe din termometru ṣi acesta poate fi un inconvenient mult mai dificil de suportat decât cozile uriaṣe care se formează în faṭa unor anumite obiective turistice primăvara sau toamna.

Pe Coasta de Vest vei putea vizita ṣi admira:

Strâmtoarea Dardanele – care leagă Marea Egee de Marea Marmara;

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Canakkale;

Cetatea Troia (în vecinătatea oraṣului Canakkale);

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Izmir;

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Kusadasi;

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Cetatea Efes;

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Pamukale ṣi Hierapolis;

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Bodrum;

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Marmaris.

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam

Pe timpul verii, îṭi vei dori, cu siguranṭă, să te relaxezi câteva zile ṣi pe malul mării, pe una dintre plajele atât de renumite ale staṭiunilor Kusadasi sau Bodrum. Din păcate, oricât vei căuta, nu vei reuṣi să găseṣti nicio plajă care să te încânte atât de mult încât să o incluzi în topul preferinṭelor tale.

Plajele staṭiunilor Kusadasi ṣi Bodrum sunt departe de a se ridica la nivelul oricărei plaje insulare greceṣti ṣi chiar atât de blamata plajă de la Mamaia este net superioară din foarte multe puncte de vedere – lăṭimea întinderii de nisip, curăṭenia, dotările ṣi amenajările.

Hotelurile de 4 ṣi 5 stele  – care oferă pachete turistice all-inclusive –  au plaje private, îngrădite ṣi foarte îngrijite, ce sunt accesibile doar clienṭilor. În afara acestor plaje amenajate, absolut toate celelalte plaje sunt înguste, excesiv de aglomerate ṣi, în general, foarte murdare.

Cu toate că beneficiază de o coastă foarte lungă ce poate găzdui o mulṭime de plaje, staṭiunile Kuṣadasi ṣi Bodrum au un număr limitat de zone amenajate cu nisip. Unele ‘plaje’ sunt doar niṣte pontoane din lemn, ridicate pe piloni deasupra apei, amenajate cu umbreluṭe ṣi ṣezlonguri (sau perne) ṣi pentru care accesul este permis doar în schimbul unei taxe sau în baza unei consumaṭii minime obligatorii (între 15 ṣi 20$/persoană). Nici vorbă de plaje întinse ṣi libere – aṣa cum există, de exemplu, în Creta – nici urmă de întinderi de nisip virgine – cum se găsesc în insulele greceṣti de vizavi (Kos, Lebos, Samos).

Ghid de calatorie in Turcia - ce vizitam– La plaja in insula Kos –

Puṭinele întinderi de nisip mai generoase ṣi mai puṭin aglomerate sunt, din păcate, deosebit de murdare pentru că localnicii care le frecventează au cu totul alte standarde de curăṭenie.

În concluzie, nu recomandăm nimănui să aleagă o vacanṭă pe cont propriu pe Coasta de Vest a Turciei pentru plajă, relaxare ṣi bălăceală (insulele greceṣti fiind mult mai potrivite ṣi mai ieftine), dar recomandăm o vacanṭă de tip circuit în extrasezon care să includă mai multe oraṣe ṣi obiective turistice. O vacanṭă în Turcia pe cont propriu ṣi cu maṣina din dotare vă va oferi libertate totală de miṣcare ṣi de decizie ṣi poate fi foarte avantajoasă din punct de vedere financiar dacă împărṭiṭi costurile transportului cu o pereche de prieteni.

Pachetele turistice all-inclusive pentru vacanṭele de vară pe Coasta de Vest a Turciei pot fi o alegere înṭeleaptă pentru cei care au nevoie de odihnă ṣi relaxare, dar au devenit, totuṣi, din punctul meu de vedere, nejustificat de scumpe (pentru lunile iulie –august). Aṣadar, astfel de pachete all inclusive sunt avantajoase doar pentru perioadele mai-iunie ṣi septembrie-octombrie când vremea poate fi deosebit de frumoasă ṣi caldă, oferind condiṭii optime ṣi pentru vizite educative.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)