Foarte scurtă vizită la Hollywood – iulie 2008

Cum am vizitat noi Hollywood-ul în numai două ore – Jurnal de bord ‘Maersk Darmstadt’ – iulie 2008
Pentru că suntem în săptămâna Oscarurilor, mi-am amintit şi eu că trebuie să scriu câteva impresii despre scurta (foarte scurta) noastră vizită în capitala mondială a cinematografiei care a avut loc în iulie 2008.
          America nu se numără printre destinaţiile mele preferate de călătorie, cu atât mai puţin oraşele aglomerate şi 100% turistice cum sunt LA, New York sau Miami.          Le-am vizitat pe toate, în scurte reprize de câteva ore şi nu cred că aş plăti vreodată o excursie specială că să mă reîntorc în ele. Dacă voi mai ajunge în zonă, din întâmplare, cu siguranţă că voi profita de ocazie şi voi mai pierde câteva ore pe străzi pentru a vedea ceea ce nu am reuşit să văd atunci sau pentru a revedea locuri cunoscute. Dar, cum acest lucru nu se preconizează în viitorul apropiat, profit de această perioadă îmbrăcată în haine de Oscar ca să trec în revistă câteva obiective turistice care au avut bunăvoinţa să mi se înfăţişeze în faţa ochilor în cele două (exact două) ore de plimbărit prin centru.
          Nu ştiu dacă centrul Los Angeles-ului îl reprezintă Hollywood Boulevard, dar pe noi acolo ne-a lăsat taximetristul, după ce i-am spus că nu avem decât două ore la dispoziţie şi vrem să vedem cât mai multe.
          Din taxi, am coborât direct pe steluţe, bucuroasă nevoie mare că am ajuns să calc pe aceleaşi urme pe care au umblat câţiva dintre preferaţii mei – actori, actriţe, cântăreti.

Hollywood Boulevard stelute

          “Walk of fame” se întinde pe ~ 2 km de la Vest la Est pe Hollywood Boulevard, dar şi pe scurte porţiuni pe alte străzi cu care se intersectează acesta – Sunset Boulevard, Vine Street şi Yucca Street. Steluţele, în număr de ~ 2490, sunt aşezate la distanţă de 1,8 metri una de alta şi sunt alcătuite dintr-un amestec de marmură, cuarţ şi granit de culoare roz. Peste 45% dintre steluţe aparţin unor nume care au legătură cu cinematografia (actori, regizori, scenarişti) restul fiind împărţite între cântăreţi, grupuri de muzică,  oameni de televiziune şi de radio, personaje din desene animate (Mickey Mouse, Bugs Bunny, Donald Duck, Shreck, Ciocănitoarea Woody, Kermit), dar şi câţiva dintre creatorii acestora (Walt Disney, Hanna- Barbera, Dr. Seuss), câţiva sportivi ( Muhamad Ali, Magic Johnson), inventatori şi oameni de ştiinţă care au contribuit direct sau indirect la apariţia şi perfecţionarea televiziunii (Thomas Edison, Auguste şi Louis Lumiere) şi mulţi alţii. Nu am înţeles de ce unii aveau chiar două steluţe.
          După ce am umblat mai multe minute cu capul în jos citind numele scrise cu auriu pe steluţele colorate în roz, ne-am hotărât şi noi să ne fotografiem cu câţiva actori preferaţi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

P7187377[1]

 

P7187370[1]

       Era foarte multă lume peste tot ( taximetristul ne spusese că la Hollywood peste 90% din oamenii pe care îi vedem pe străzi sunt turişti … iar restul de 10 % muncesc pentru turişti) …
  • Turişti de toate rasele şi culorile, foarte mulţi în grupuri şi foarte mulţi cu copii
  • Vânzători de suveniruri
  • Pictori
  • Scamatori
  • Cântăreţi şi dansatori ambulanţi
  • Oameni spectacol – îmbrăcaţi în fel de fel de costume ca să-i încânte, în special, pe copii – Spiderman, Batman, Schreck, Piraţii din Caraibe şi mulţi alţii .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Animatie pe Hollywood Boulevard

 

P7187368[1]

Toată lumea era într-o continuă mişcare şi agitaţie pentru că toţi vroiau să vadă cât mai multe într-un timp cât mai scurt. Mă îndoiesc, totuşi, că mai existau acolo oameni care nu aveau decât două ore la dispoziţie ca noi (deja se scurseseră câteva minute bune din cele 120 permise).

Pe stradă, am văzut foarte multe maşini neobişnuit de mari, multe bus-uri care făceau turul oraşului, multe taxiuri galbene şi multe maşini de poliţie.

rsz_p7187360[1]

         A fost e experianţă interesantă să călcăm pe aceleaşi alei de marmură pe unde au călcat nume sonore ale Hollywood-ului – unele cu zeci de ani înaintea noastră  sau altele mult mai recente.

Pentru a vedea toate steluţele am fi avut nevoie de câteva ore, aşa că am preferat să vedem un alt loc emblematic al Hollywood-ului şi anume Teatrul Chinezesc ( Grauman Theatre).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teatrul Chinezesc Grauman Theatre Hollywood (2)

Ȋn afara faptului că sălile lui găzduiesc majoritatea premierelor importante, aici desfăşurându-se chiar şi trei ediţii ale Premiilor Oscar, cea mai importantă atracţie a teatrului o reprezintă intrarea principală, unde sunt vizibile, în ciment, amprentele de la mâini şi picioare ale câtorva dintre cei mai importanţi actori americani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cea mai veche amprentă aparţinea, cred, lui Sherley Temple şi data din 1935 (nu am văzut alta mai veche). Majoritatea amprentelor erau însoţite şi de un scurt mesaj adresat patronului Teatrului – domnul Sid Grauman.

 

In fata Teatrului Chinezesc

 

        Continuându-ne plimbarea pe Hollywood Boulevard, am ajuns în faţă la Kodak Theatre,
locul de desfăşurare al Ceremoniei de Decernare a Oscarurilor.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

        La întoarcere spre locul de parcare al taxiului nostru, am făcut un popas şi într-un Mall, de fapt pe terasa unui mall de unde se vedea cel mai bine faimosul semn Hollywood – emblema oraşului.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Hollywood sign 2

Plimbarea noastră  la Hollywood a fost foarte scurtă şi ne-a întărit convigerea că unele oraşe trăiesc numai pentru turişti. Hollywood-ul este unul dintre acestea, un oraş pur comercial care respiră fiecare secundă numai pentru a fi imortalizat de camerele foto ale milioanelor de turişti. Un oraş care nu trăieşte decât pentru cinematografie şi pentru turiştii care plătesc pentru a lua parte, chiar şi numai pentru câteva ore, la magia acestei lumi.

         Nu mi-aş dori să vizitez vestitele studiouri cinematografice pentru că îmi place să văd un film bun şi să-mi imaginez că a fost filmat într-un décor autentic, chiar dacă el a fost turnat în studiourile artificiale şi fără viaţă, cu case din carton şi ape stătătoare pe post de oceane. Cu cât ştiu mai puţin din lumea aceasta din spatele camerelor de filmat, cu atât pot savura mai mult un film ambientat în vestul sălbatic sau în sudul din timpul războiului de secesiune.
         Hollywood poate însemna un vis pentru foarte mulţi iubitori de cinematografie, dar pentru noi a fost doar un oraş oarecare pe care ne-am dorit să-l vizităm într-un timp record de doar două ore. Cele mai importante lucruri legate de Hollywood sunt filmele care se creează aici şi care ne rămân în suflet pentru totdeauna ( acele filme care ne rămân nouă în suflet sunt cam 2% din producţia totală).

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)