Explorând Maniwaya, Filipine (iulie 2016)

Maniwaya

Vacanṭa noastră în Maniwaya (povestea aici) a durat ṣase zile ṣi a reprezentat modelul tipic de vacanṭă de relaxare, fără planuri dinainte stabilite, fără programe fixe de masă sau liste lungi de obiective turistice de vizitat. A fost exact genul de vacanṭă pe care oricine ṣi l-ar dori, cel puṭin o dată pe an, pentru a se odihni, relaxa ṣi răsfăṭa în mijlocul unei naturi primitoare, calde ṣi prietenoase, departe de aglomeraṭiile specifice destinaṭiilor turistice populare ṣi aglomerate.

Cele ṣase zile de vacanṭă au inclus ore de bălăceală, partide de snorkeling, ṣedinṭe (mai scurte) de bronzare, plimbări pe plajă ṣi drumeṭii prin junglă, siesta în hamac cu o carte bună în mână ṣi momente multe de ‘leneveală’ între aceste activităṭi.

 1. Plimbări cu barca, snorkeling ṣi bălăceală

Insula Maniwaya este înconjurată de ape foarte calde ṣi curate, bogate în viaṭă marină ṣi ideale pentru pasionaṭii de scufundări sau snorkeling. Apa are adâncimi mici la mal, dar ṣi în anumite zone din larg, în special la mareea joasă când reciful de corali este foarte aproape de suprafaṭă ṣi poate fi admirat doar cu ajutorul echipamentului de snorkeling.

 • Beneficiind de un pachet all-inclusive din partea Resort-ului Marikit-Na, noi am avut la dispoziṭie o barcă cu barcangiu care ne-a plimbat prin împrejurimi ori de câte ori am dorit, pe toată durata sejurului. Plimbările le făceam, de obicei, între orele 9-11 ṣi între 14-16. Manny, barcangiul nostru, ne ducea de fiecare dată în zone diferite, în funcṭie de maree, pentru a admira reciful de corali ṣi pentru a înota în ape mai adânci. De obicei, mergeam cu barca la viteză foarte mică, trecând pe deasupra recifurilor ṣi făcând popasuri de 20-30 de minute în locurile mai speciale. Aproape de fiecare dată ajungeam să înconjurăm întreaga insulă ṣi să facem 3-4 popasuri pentru a înota sau doar pentru sărituri în apa impecabil de curată ṣi deosebit de caldă. Partidele de snorkeling aveau loc în zonele în care reciful de corali se afla la doar 2-4 metri adâncime, astfel încât vizibilitatea era excelentă. În timpul acestor explorări ale ‘adâncurilor’ am văzut peste 20 de tipuri diferite de corali (tari ṣi moi) ṣi mai mult de 30 de tipuri de peṣti de dimensiuni mici (incluzând aici 3 tipuri de steluṭe de mare, mai multe tipuri de scoici ṣi melci).

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

În ultimele două zile ale vacanṭei, Manny – care, de obicei, ne aṣtepta cuminte în barcă în timpul bălăcelilor noastre – a hotărât să facă ṣi el scufundări ṣi să prindă câṭiva peṣti, pe care i-am mâncat apoi împreună, pregătiṭi de gazda noastră de la vilă. Manny vâna peṣtii cu harponul – confecṭionat de el – ṣi avea în dotare o pereche de ochelari ṣi labe de înot făcute tot de el pe care le-am încercat ṣi noi. În ultima zi, partida de pescuit a fost foarte reuṣită ṣi prada foarte bogată, incluzând câṭiva peṣti de dimensiuni mici, mai mulṭi melci ṣi 3 stridii – dintre care două destul de mari – pe care le-am mâncat la cină, pregătite în două feluri diferite – salată ṣi prăjite.

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

În faṭa resortului este amenajată o plajă îngustă, dar foarte curată, unde am petrecut câteva ore bune în fiecare zi – înainte de ora 9 dimineaṭa ṣi după ora 17 (când temperatura aerului este mai acceptabilă). Apa este mică la mal – foarte mică la mareea joasă, este populată cu o iarbă verde, foarte plăcută la atingere ṣi poate atinge temperaturi de peste 30°. Printre firele de iarbă miṣună o mulṭime de peṣti ṣi steluṭe de mare, dar ṣi ṣerpi dungaṭi (veninoṣi) ce ies la vânătoare doar noaptea.

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

 1. Vizită la Palad Sandbar

Palad Sandbar este o fâṣie de nisip cu o suprafaṭă de ~ un hectar ce este vizibilă doar în timpul mareei joase. Se poate vizita cu barca, fiind situată în Nordul insulei, la o milă depărtare de resort-ul Marikit-Na.

În funcṭie de nivelul mareei, insuliṭa de nisip iese din apă – mai mult sau mai puṭin – sau se scufundă total, oferind condiṭii optime de bălăceală, explorări subacvatice sau doar momente liniṣtite de relaxare pe nisip. Palad Sandbar este cel mai renumit obiectiv turistic din zonă ṣi poate fi, din această cauză, foarte aglomerat în timpul mareei joase – dar niciodată foarte aglomerat în extra sezon.

 • Noi am vizitat Palad Sandbar, împreună cu barcangiul nostru, de mai multe ori, la diferite ore din zi, pentru a observa fazele diferite ale mareei ṣi influenṭa acesteia asupra suprafeṭei de nisip care ‘creṣte’ din apă.

Maniwaya Maniwaya Maniwaya

Maniwaya Maniwaya Maniwaya Maniwaya

De cele mai multe ori, ne-am putut bucura de această insuliṭă în perfectă solitudine. De câteva ori am ajuns în zonă în acelaṣi timp cu alte bărcuṭe pline cu turiṣti – majoritatea localnici – care s-au dovedit a fi foarte prietenoṣi, chiar bucuroṣi să ne cunoască ṣi să ne primească în mijlocul lor. Nu am putut să le refuzăm invitaṭia ṣi am acceptat să ciocnim împreună cu ei un păhărel ṣi să facem mai multe fotografii.

Maniwaya Maniwaya Maniwaya Maniwaya

În ultima zi înaintea plecării, i-am luat cu noi la ‘bălăceală’ ṣi pescuit pe cei trei tineri lucrători de la vilă.

Maniwaya

 1. Plimbări pe plajă

Toate resort-urile din insulă sunt construite pe malul mării ṣi dispun de întinderi lungi de nisip ce pot fi explorate în voie la orice oră din zi, până după apusul soarelui. În anumite zone, coasta este stâncoasă, devenind mai greu accesibilă, dar la fel de spectaculoasă, oferind priveliṣti superbe de la câṭiva metri deasupra nivelului mării. Aceste plimbări sunt cu atât mai spectaculoase la apusul soarelui sau devreme dimineaṭa când pot fi transformate uṣor în partide de jogging sau de explorare.

Maniwaya Maniwaya Maniwaya Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya Maniwaya

Maniwaya

 1. Vizită la insula Mongpong

Insula Mongpong este situată în partea de Est a insulei Maniwaya ṣi găzduieṣte o formaṭiune stâncoasă foarte interesantă ce reprezintă al doilea cel mai important obiectiv turistic din zonă – după Palad Sandbar. Se poate ajunge acolo cu o banka – drumul durează ~ 20 de minute – care va face un popas de ~ o oră pe o plajă frumoasă, în apropierea formaṭiunii stâncoase. Plaja este neamenajată, dar este ideală pentru câteva monente de relaxare ṣi găzduieṣte un magazinaṣ de unde se pot cumpăra băuturi răcoritoare ṣi snack-uri. Marea ce scaldă această plajă este foarte curată ṣi bogată în viaṭă marină ṣi poate fi explorată cu ajutorul unui echipament simplu de snorkeling. În cea mai mare parte a timpului, apa din jurul formaṭiunii stâncoase este mai agitată din cauza curenṭilor, făcând înotul puṭin mai dificil ṣi vizibilitatea scăzută.

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

 1. Plimbare prin satele din insulă

Insula Maniwaya este locuită de o comunitate de cateva mii oameni ce ṣi-au construit majoritatea caselor în interiorul insulei, în vecinătatea culturilor de orez, porumb sau legume ce le asigură traiul zilnic. În sat există o ṣcoală primară ṣi una gimnazială, o biserică, un centru cultural în care se organizează fel de fel de evenimente artistice ṣi un terminal de ferry.

În interiorul insulei există câteva străzi asfaltate, dar foarte înguste – ce pot primi doar vehicule pe două roṭi – ṣi mai multe străzi acoperite cu pământ ce intră adânc în interiorul junglei pentru a coborî apoi, inevitabil, spre mare.

 • Încă din primele zile ale vacanṭei noastre le spusesem gazdelor noastre că am vrea să facem o plimbare prin sate, să admirăm plantele din junglă ṣi eventualele animăluṭe, să vedem localnicii la muncă, copiii la ṣcoală ṣi, mai ales, bivolii de apă – vestitele animale de povară, cunoscute în zonă sub numele de Karabaw. Ren, fiul propietarului de la Marikit-Na, ne-a promis că ne însoṭeṣte el într-o astfel de plimbare, într-o după-amiază. Aṣadar, în după-amiaza din ajunul plecării noastre, am pornit la drum, să vizităm satele din insulă, însoṭiṭi de Ren ṣi de Albert. După doar câteva minute de mers, grupului nostru i s-au alăturat noi membri – barcangiul Manny, soṭia lui ṣi una dintre fetele lor, în vârstă de 12 ani. În ṣir indian – cu mine încheind plutonul – am străbătut toate străduṭele înguste din insulă, oprindu-ne din loc în loc să admirăm o casă sau o grădină frumoasă, un pom sau o floare interesantă, să fotografiem ṣi să salutăm trecătorii. Tovarăṣii noṣtri de drumeṭie s-au comportat ca niṣte adevăraṭi ghizi, răspunzându-ne la toate întrebările curioase legate de vreo plantă necunoscută ce ne ieṣea în cale, vreo clădire mai importantă sau vreo casă mai impozantă. Am aflat astfel denumirile locale pentru o gamă largă de plante (imposibil de reṭinut), multe informaṭii utile despre culturile locului – orez, porumb – despre mulṭi pomi fructiferi – pe care îi ṣtiam doar din grădinile botanice – ṣi despre câteva familii de localnici pe lângă ale căror case am trecut. În foarte multe locuri, localnicii ieṣeau din casele ṣi din curṭile lor ṣi îi salutau pe însoṭitorii noṣtri, întrebând ṣi primind, bineînṭeles, informaṭii despre noi, ce păream ‘oaspeṭi de seamă’. Nu eram deloc ‘oaspeṭi de seamă’, ci niṣte simpli turiṣti, doritori să socializeze ṣi să cunoască insula în profunzime. Am înṭeles apoi că foarte puṭini turiṣti vizitează satele din insulă ṣi, din această cauză, apariṭia noastră a fost ceva deosebit pentru această comunitate mică, obiṣnuită cu aceleaṣi ‘feṭe’ zi de zi. Fiind o zi de sâmbătă, nu am reuṣit să vedem copiii la ṣcoală, aṣa cum mi-am dorit, dar am privit de la distanṭă ṣcoala gimnazială ṣi pe cea primară.

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

Maniwaya

La întoarcerea din plimbare, fiind ultima noastră seară din vacanṭă, am organizat o mică petrecere de rămas bun, la care i-am invitat pe gazdele noastre, pe cei trei lucrători, dar ṣi pe Manny, barcangiul nostru, împreună cu soṭia ṣi copiii. Am petrecut alături de ei o seară specială, cu mâncare bună – gătită de Rene – ṣi karaoke, în stilul tradiṭional filipinez.

Vacanta Maniwaya

Vacanta Maniwaya

Citiṭi în continuare:

Ghid de vacanṭă în insula Marinduque

Vacanṭa noastră în insula Maniwaya

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 Responses to “Explorând Maniwaya, Filipine (iulie 2016)”

 1. Ron Montes says:

  Thanks for this Ma’am Oana. Hope you have english version of this..

  • calatoriprinlume says:

   Sorry, Ron, but I do not have the English version. But, do not worry. There are other people writing about you in English … I am the only one writing in Romanian language … I hope you will have some Romanian tourists in the future … except us.

 2. Rene says:

  Wow! Such a long dissertation about Maniwaya island and Marikit-na Resort, but even though it’s written in Romanian which I can’t understand, i know it’s about the awesome experience you had when you visited us here. It was such a wonderful feeling to meet and know people who always appreciate the beauty of nature. Thanks Oana and Christian. Hope to see you soon.

  • calatoriprinlume says:

   Sorry, Rene. No translation in English. But, we assure you that we wrote only beautiful words about the island of Maniwaya and about the beautiful people at Marikit Na Beach House.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)