Excursie in Honda Bay, Palawan (Island Hopping) – ianuarie 2015

O excursie organizată în Honda BayIsland Hopping – presupune vizitarea a trei insule ṣi costă 1300 pesos/persoană. Acest preṭ include transferul cu minivan-ul de la hotel la Santa Lourdes, barca, masa de prânz de tip bufet ṣi taxele de intrare care se achită pentru fiecare insulă în parte. O taxă suplimentară de 40 de pesos (taxa de mediu) trebuie achitată în terminal, înainte de îmbarcare ṣi nu este inclusă în tariful iniṭial. Astfel de excursii se pot rezerva prin agenṭiile de turism din oraṣ sau prin intermediul hotelului în care eṣti cazat ṣi durează ~ 8 ore, cu popasuri de o oră – o oră ṣi jumătate pe fiecare insulă.

Dacă grupul cu care călătoreṣti este de minimum patru persoane sau dacă vrei să beneficiezi de o excursie în cadru restrâns (două persoane) ṣi să ai mai multă libertate de miṣcare ṣi de decizie, poṭi să te deplasezi la Santa Lourdes pe cont propriu (multicab – 25 pesos/persoană), să închiriezi o barcă ṣi să alegi trei insule pe care să le includă traseul tău. O barcă pentru maximum ṣase persoane costă între 1300 ṣi 1500 pesos/zi (în funcṭie de puterea motorului) ṣi excursia poate începe la 9-10 dimineaṭa ṣi se încheie la ora 17.

Poṭi începe excursia ṣi la o oră mai târzie (12-13), vei plăti aceeaṣi sumă (1300-1500 de pesos), dar nu vei putea prelungi ṣederea pe insule din cauza faptului că toate se închid la ora 17 ṣi barca trebuie să se întoarcă în port înainte de ora 17:30.

O excursie de tip island hopping te poate costa ~ jumătate în condiṭiile în care îṭi organizezi singur totul ṣi eṣti dispus să împarṭi barca cu alṭi turiṣti. În condiṭiile acestea costurile pentru o astfel de excursie sunt:

–           Transfer cu multicab-ul către Santa Lourdes ṣi înapoi – 50 pesos/persoană;

–           Barca pentru ṣase persoane 1300-1500 pesos (220-240 pesos/persoană)

–           Masa de prânz ( opṭională) – 200 pesos/persoană

–           Taxele de intrare pe insule ( 50-100 pesos/persoană).

Insulele incluse în excursiile din Honda Bay sunt:

  1. Starfish Island

Starfish Island este una dintre cele mai populare insule din Honda Bay ṣi singurul loc în care poṭi vedea un număr foarte mare de steluṭe de mare. Pentru a vizita insula este bine să ceri sfatul căpitanului bărcii deoarece steluṭele de mare vin aproape de mal doar în anumite perioade din zi (în funcṭie de maree).

Starfish Island Honda Bay Palawan

Informaṭii utile:

– Taxa de intrare pe insulă este de 50 de pesos;

– Spaṭiul dedicat snorkeling-ului este situat în partea stângă a debarcaderului, aproape de adăpostul salvamarului;

IF

– Cel mai bun moment al zilei pentru o vizită la Starfish Island este după amiaza cand plaja nu este aglomerata;

Starfish Island Honda Bay Palawan

IF

IF

– Viaṭa marină este destul de bogată, coralii sunt foarte frumoṣi (în special coralii moi) ṣi vizibilitatea este bună;

– Există două tipuri de steluṭe de mare, cele mai numeroase fiind cele din specia Chocolate Chip Starfish.

Starfish Island, Honda Bay

IF

  1. Cowrie Island

Vizita la această insulă este, în general, recomandată familiilor cu copii, dar ṣi celor care vor să se bucure de clipe de relaxare pe plajă ṣi în apele care o înconjoară. Plaja este foarte frumos amenajată, dispune de umbrare ce se pot închiria (cottage) ṣi apa este puṭin adâncă la mal.

Cowrie Island

IF

IF

Pe plajă, poṭi beneficia de servicii de masaj (350 pesos/ora) ṣi poṭi servi prânzul de tip bufet într-un frumos restaurant-terasă.

IF

IF

Dacă iubeṣti natura ṣi îṭi place să explorezi ṣi uscatul, poṭi face o plimbare pe malul mării, ocolind restaurantul prin partea stângă. Vei ajunge într-o frumoasă pădure de mangrove unde poṭi admira mai multe tipuri de plante ṣi vieṭuitoare – crabi, scoici, melci.

IF

IF

Dacă îṭi place să înoṭi ṣi distanṭele nu te înspăimântă, te poṭi aventura mai în larg până la pontonul amplasat la ~ 50 de metri de ṭărm, unde vei avea posibilitatea să admiri câteva specii de peṣti ṣi să faci ṣi sărituri. Dacă nu eṣti un foarte bun înotător, dar vrei, totuṣi, să ajungi la ponton, poṭi intra în apă folosind vestele de salvare din barcă ṣi poṭi chiar înainta spre larg ṭinându-te cu o mână de parâma ce leagă pontonul de mal. Vei vedea că nu eṣti sigurul care apelează la o astfel de metodă de compromis ṣi drumul până la ponton merită tot efortul.

Cowrie Island Honda Bay

Informaṭii utile:

– Taxa de intrare pe insulă este de 75 pesos/persoană;

– Masa de prânz se poate servi între orele 12 ṣi 14 ṣi costă 200 de pesos/persoană. Oferta de mâncare este foarte generoasă ṣi diversificată, dar este preponderent asiatică ṣi se subṭiază vizibil după ora 13.30;

IF

IF

IF

– De pe plajă poṭi închiria un kayak cu care să explorezi împrejurările (200 de pesos/ ora) sau îl poṭi închiria gratis doar pentru zece minute, în special, după ora 15 când majoritatea turiṣtilor au părăsit deja insula;

– La mal, apa nu este bogată în viaṭă marină ṣi singurii peṣtii îi vei întâlni doar în preajma pontonului. Din această cauză, Cowrie Island nu este recomandată iubitorilor de snorkeling, dar este o alegere perfectă pentru cei care doresc să petreacă câteva ore pe plajă ṣi să înoate în voie în apele ce o înconjoară.

– Pe malul apei, poṭi admira câteva construcṭii din nisip ṣi scoici ce pot fi incluse cu succes în fotografiile tale. Aceste construcṭii sunt ridicate în fiecare dimineaṭă de către angajaṭii de pe insulă ṣi au un design original ṣi deosebit de fotogenic.

Cowrie Island Honda Bay

IF

IF

IF

  1. Lu-Li Island

Această insulă este cea mai mică din Honda Bay, dar este deosebit de spectaculoasă datorită faptului că include mai multe limbi de nisip ce apar/dispar din apă în funcṭie de maree ṣi pot fi explorate în plimbări prelungite. Din cauza suprafeṭei foarte mici, numărul bărcilor ce aduc turiṣti pe Luli Island este limitat. Dacă vrei ca traseul tău să includă ṣi această insulă, înceacă să-l convingi pe căpitanul bărcii să te ducă acolo după ora 15.

IF

IF

IF

  1. Pandan Island

Insula Pandan este cea mai frumoasă ṣi vizitată insulă din Honda Bay. Acest renume ṣi l-a câṣtigat datorită frumuseṭilor deosebite pe care le adăposteṣte în apele sale ṣi foarte mulṭi turiṣti aleg să-ṣi petreacă întreaga zi doar pe această insulă. Reciful de corali este foarte frumos ṣi variat, bogat în peṣti coloraṭi – mai mari ṣi mai mici – apele au adâncimi scăzute la mal, dar se adâncesc  destul de repede spre larg.

IF

IF

IF

Pe insulă există un restaurant foarte bine aprovizionat unde se poate mânca un prânz delicios pe bază de peṣte ṣi fructe de mare – toate proaspete ṣi de provenienṭă locală. Restaurantul funcṭionează în sistemul ‘priveṣte ṣi alege’  – din expoziṭia foarte bogată ṣi variată ṣi preṭurile sunt foarte bune. Lângă restaurant există ṣi un bar de unde se pot comanda băuturi – bere, cocktail-uri, sucuri de fructe, băuturi carbogazoase – la preṭuri foarte decente.

IF

IF

IF

IF

Pe plajă se pot închiria kaiace, corturi ṣi umbrare, se pot face plimbări cu ski jet-ul ṣi cu ‘banana’.

Insula Pandan poate reprezenta alegerea perfectă pentru petrecerea unei zile întregi într-un cadru deosebit de frumos ṣi pitoresc. Iubitorii de snorkeling vor fi deosebit de încântaṭi de viaṭa marină adăpostită de apele din jurul insulei. Reciful de corali este în mare parte viu ṣi foarte animat ṣi majoritatea tipurilor de peṣti tropicali cunoscuṭi pot fi întâlniṭi în apa cu adâncimi de maximum 3 metri.

Informaṭii utile:

– Taxa de intrare pe insulă este de 100 de pesos/persoană;

– Dacă doreṣti să mănânci, cel mai bine este să-ṭi plasezi comanda la momentul potrivit ṣi apoi să nu pierzi timpul aṣteptând la masă. Poṭi petrece cele 25-30 de minute necesare preparării bucatelor într-un mod mult mai plăcut – făcând o baie sau explorând împrejurimile – ṣi apoi să te întorci la masă ṣi să savurezi preparatele servite pe frunze de banan înainte de a porni din nou la drum.

IF

IF

IF

  1. Pambato Reef

Acest recif de corali este deosebit de bogat în viaṭă marină ṣi foarte apreciat de iubitorii de snorkeling. Fiind doar un recif ṣi nu o insulă, debarcarea turiṣtilor se face la unul dintre pontoanele plutitoare sau direct din barcă. Apa are adâncimi variate, iar coralii se găsesc la maximum 3 metri adâncime.

IF

Informaṭii utile:

– Taxa de intrare este de 50 de pesos;

– O mare parte din reciful de corali din Honda Bay a fost grav avariat de un taifun foarte puternic ce a avut loc în urmă cu doi ani, dar în prezent coralul se reface foarte bine ṣi, chiar dacă mulṭi sunt morṭi, creează o imagine de ansamblu foarte frumoasă ṣi colorată.

IF

IF

 

Aceste insule se pot vizita în orice fel de combinaṭii, dar ṣi separat, în funcṭie de preferinṭele turiṣtilor. Se poate opta ṣi pentru o excursie de o zi doar pe una dintre insule. În acest caz,  preṭurile se pot negocia direct în port cu proprietarii de bărci, când se aranjează traseul ṣi programul de întoarcere. Bărcile au capacitatea de maximum ṣase persoane ṣi preṭurile sunt diferite, în funcṭie de distanṭele parcurse:

– Cowrie Island – 700 de pesos

– Luli Island – 700 de pesos

– Pambato Reef – 700 de pesos

– Starfish Island – 1200 de pesos

– Pandan Island – 1200 de pesos

Se pot organiza ṣi excursii către insule mai îndepărtate – Dos Palmas Island (1950 pesos) sau excursii către recifuri de corali pentru diving (1800-3600 pesos).

Iubitorii de snorkeling ṣi diving sunt cei care apreciază cel mai mult recifurile de corali ṣi viaṭa marină ce se naṣte ṣi creṣte în jurul acestora. Este de datoria noastră – a tuturor – să ajutăm la protejarea ṣi conservarea acestor ecosistemuri atât de fragile prin respectarea celor mai simple regulilor de conduită.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Excursie in Honda Bay, Palawan (Island Hopping) – ianuarie 2015”

  1. costica anonimul says:

    frumuseti,frumuseti-sunteti niste norocosi.Am citit cu placere si incantare.Mi-am notat tot -niciodata nu se stie cand o sa am nevoie de aceste indrumari-dar totusi e cam departe

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)