Elafonisi, Creta – un mic paradis (vacanṭă în Creta – iulie 2014)

Trebuie să recunosc că am ajuns în insula Creta hotărâtă să nu respect nicio recomandare citită în diferite ghiduri de specialitate ṣi să nu accept niciun top al plajelor, înainte de a vedea cu ochii mei cât mai multe. De foarte multe ori, topurile pe care le studiez înainte de a porni la drum (indiferent că sunt citite în vreo carte sau doar aflate de la alṭi călători) nu coincid cu preferinṭele mele de la finalul vacanṭei ṣi, din acest motiv, nu încerc niciodată să pornesc în descoperirea unui destinaṭii turistice (oraṣ, ṭară, insulă) plecând de la un astfel de top. Îmi place să descopăr un teritoriu nou doar cu harta în mână, pas cu pas ṣi îmi creez propriul meu top atunci când sunt în stare să pun cap la cap toate elementele necesare.

După o lună petrecută în Creta, timp în care am bătut insula de la Est la Vest ṣi de Nord la Sud, parcurgând ~ 2500 km ṣi descoperind peste 30 de plaje, pot spune cu certitudine că cel mai mult ne-a plăcut Plaja Elafonisi. Această plajă se regăseṣte în topul preferinṭelor ṣi în majoritatea ghidurilor care descriu insula ṣi, oricât de mult am încercat eu să le contrazic, trebuie să recunosc că am ajuns la aceeaṣi concluzie. Mulṭi vor avea, cu siguranṭă, o altă părere. Fiecare este liber să-ṣi realizeze propriul top al celor mai frumoase plaje/locuri din Creta ṣi este posibil să-mi schimb chiar eu părerea peste câṭiva ani, când voi descoperi altceva mai frumos. Vara aceasta, balanṭa a înclinat între Elafonisi ṣi Balos (povestea aici) ṣi Elafonisi a câṣtigat. Din păcate, nu am avut timp să vizităm Balos-ul de mai multe ori ṣi să-l admirăm din mai multe unghiuri ṣi sub mai multe lumini aṣa cum am făcut cu Elafonisi. Poate, din această cauză, Balos a avut un mare dezavantaj, dar sper să ne revanṣăm cu prima ocazie.

Elafonisi este o lagună naturală cu apă caldă ṣi fierbinte, împărṭită  în mai multe ‘piscine’ naturale cu adâncimi mici ṣi foarte mici, perfecte pentru bălăceală. Modelată continuu de curenṭii de apă ṣi de maree, laguna îṣi schimbă înfăṭiṣarea de câteva ori pe parcursul unei zile ṣi merită mai mult decât o simplă vizită de câteva ore, într-o după amiază aglomerată. Ṭinând cont de faptul că drumul până la ea este foarte uṣor de parcurs ṣi accesibil din orice punct al insulei, noi am reuṣit să o vizităm de câteva ori, în diferite momente ale zilei.

Elafonisi Lagoon - crowded day

Prima dată, am ajuns în lagună aproape de ora prânzului. Cu greu am găsit un loc liber în parcarea imensă ṣi supraaglomerată pentru a ne lăsa maṣina ṣi prima imagine care mi s-a deschis în faṭa ochilor aproape m-a ṣocat. Toată întinderea de apă din faṭa mea ṣi fâṣiile înguste de nisip – care o separau ṣi o delimitau împărṭind-o în ‘bazine’ mai mici – erau ticsite de oameni. Unii se relaxau la soare pe ṣezlongurile aṣezate în imediata aproapiere a apei, alṭii stăteau întinṣi direct pe nisip, sub umbreluṭele proprii, nemaiavând loc în zona amenajată.

Elafonisi Lagoon - zona amenajata cu umbrelute la o ora aglomerata

Toate ‘bazinele’ erau ṣi ele foarte aglomerate ṣi păreau ‘în fierbere’. De îndată ce am pus piciorul în apă, mi-am dat seama cât de potrivită era comparaṭia mea. Apa avea peste 28-29 de grade ṣi în unele locuri, datorită adâncimilor ṣi mai mici, avea peste 32 de garde. După ce am inspectat cu privirea întreaga zonă, am ales un loc de popas în care ne-am amenajat tabăra pentru restul zilei ṣi am pornit să explorăm împrejurimile. Pentru că suntem mari iubitori de bălăceală, am petrecut ~ 4 ore doar în apă, scufundaṭi total sau parṭial când într-o lagună, când în alta, studiind nisipul auriu cu tente rozalii ṣi câteva specii de peṣtiṣori ṣi admirând, în acelaṣi timp, mulṭimea de oameni foarte agitaṭi din jurul nostru ṣi multiplele lor activităṭi. Unii erau foarte calmi ṣi stăteau întinṣi pe ṣezlong cu o carte în mână ṣi cu ochelarii de soare pe ochi. Din când în când se deplasau până la bar unde îṣi reîncărcau halbele cu bere sau paharele de cocktail-uri pentru a se întoarce liniṣtiṭi la locurile lor.

Elafonisi Beach Bar

Alṭii, preocupaṭi mai mult de renumele insulei decât de frumuseṭea în sine ṣi hotărâṭi să ducă acasă orice semn ṣi dovadă că au călcat pe această plajă, se fotografiau continuu alături de peisajul din jurul lor ṣi adunau fire de nisip roz ṣi scoici pe care le ascundeau timizi în buzunare pentru a le transporta odată cu ei, pe alte meridiane.

Foarte mulṭi dintre turiṣtii de pe plajă îṣi petreceau ziua întreagă în acest loc ṣi aveau, astfel, timp să combine mai multe tipuri de activităṭi distractive. Unii jucau racketball, alṭii se plimbau cu caiacul, unii jucau volleyball în apă, alṭii direct pe nisip.

Elafonisi Lagoon - playing raketball

Cu caiacul prin laguna Elafonisi

Câṭiva tineri pricepuṭi îṣi măsurau puterile la sculpturi în nisip ṣi se descurcau foarte bine, primind cu bucurie privirile admirative ale trecătorilor ṣi chiar aplauzele pe deplin meritate.

Elafonisi Greece - big fish on the beach

Cei mai mulṭi se bucurau, ca ṣi noi, de minunatele efecte benefice pe care apa caldă le are asupra organismului ṣi petreceau ore întregi în apă, fără a depune un efort prea mare, din moment ce aceasta nu depăṣea 1 -1.5 metri în adâncime. Te poṭi gândi că într-o apă în care nu poṭi să înoṭi nu ai de ce să stai atât de mult, dar, când este vorba despre o lagună cu apă caldă, opṭiunile sunt diverse. Poṭi să citeṣti o carte scufundat parṭial în apă, poṭi să leneveṣti pe o saltea sau poṭi să conversezi ore în ṣir cu prietenii, aṣezaṭi în cerc, ca în jurul unui foc de tabără. Dacă te plictiseṣti de un loc, te muṭi câṭiva metri mai departe unde peisajul este altul, apa mai adâncă sau mai mică, fauna mai interesantă.

Elafonisi Lagoon - relaxing

Elafonisi  - relaxing in a private lagoon

Elafonisi Lagoon 3

Elafonisi Lagoon 5

Aṣa am petrecut ṣi noi patru ore, patrulând continuu între o zonă ṣi altă, dintr-o lagună în altă, cu echipamentul de snorkeling în funcṭiune ṣi cu camera foto subacvatică pregătită. În foarte multe zone nisipul era cu adevărat roz, iar firele fine de nisip, luate separat, păreau aproape ireale, colorate cu o vopsea înṣelătoare.  Mai mult de o oră am petrecut-o cercetând în amănunṭime insula aruncată la doar câṭiva metri depărtare de mal ṣi formată din mai multe stânci de diferite mărimi, aṣezate unele lângă altele în aṣa fel încât să creeze alte bazine ṣi alte ascunzători tocmai bune pentru explorat. Aici am întâlnit câṭiva creveṭi transparenṭi care s-au arătat foarte interesaṭi să ne studieze în timp ce, la rândul nostru, încercam să-i studiem pe ei. Ne-am lăsat puṭin gâdilaṭi de aceste creaturi simpatice care aproape s-au îndrăgostit de degetele noastre ṣi ne-au inspectat fiecare cm pătrat de piele pentru mai mult de 15 minute.

Elafonisi Lagoon - exploring the rocky islet

Elafonisi Lagoon - small rocky islet

Elafonisi Lagoon - exploring the fauna 2

Elafonisi Lagoon - exploring the fauna

Întreaga zonă Elafonisi este protejată, iar în partea dreaptă a plajei există o porṭiune acoperită cu dune naturale care sunt ṣi ele protejate, fiind cele mai mari dune de nisip din Europa. Nisipul este aici foarte fin ṣi acoperit cu diferite plante dintre care unele sunt endemice.

Elafonisi Beach - protected sand dunes

Elafonisi Lagoon - protected sand dunes

Elafonisi este o lagună presărată cu mai multe fâṣii de nisip – mai late sau mai înguste – ṣi, pentru a ajunge dintr-un loc în altul, trebuie să traversezi mai multe ‘bazine’. Indiferent prin ce parte alegi să traversezi dincolo, tot eṣti nevoit, la un moment dat să intri în apă ṣi să te uzi. Te vei uda inevitabil pentru că acesta este principalul motiv pentru care ai ales să vii la plajă, dar, la început, preferi să amâni momentul cât mai mult cu putinṭă ṣi să faci cunoṣtinṭă cu apa după ce ṭi-ai instalat tabăra. Pentru a-ṭi instala tabăra pe fâṣia cea mai lată de nisip, trebuie să traversezi primul bazin care este cel mai lung ṣi care poate ajunge până la un metru adâncime (puṭin mai mult la mareea înaltă). În orele de maximă aglomeraṭie, un ṣir continuu de oameni traversează laguna de pe un mal pe celălalt, încărcaṭi cu genṭi de plajă, cu umbreluṭe ṣi saltele. Acelaṣi drum trebuie străbătut ṣi în sens invers, cu aceleaṣi genṭi ṣi umbreluṭe ridicate la o înălṭime corespunzătoare pentru a nu lua apă.

Elafonisi Greece crossing back on land

Elafonisi Lagoon - crossing back at the end of the day 2

Elafonisi Lagoon - crossing back at the end of the day

Elafonisi Lagoon 1

Unii sunt mai norocoṣi ṣi beneficiază de un mijloc de transport mai original.

Elafonisi Lagoon - crossing the high waters

Prima noastră vizită la Elafonisi a fost ca o introducere, dar ne-a făcut să ne dorim mai mult. Am hotărât să-i acordăm ṣansa să ne arate ṣi o altă faṭă ṣi ne-am întors în lagună într-o după amiază cam înnorată, dar deosebit de caldă. Spre bucuria noastră, norii cei negri nu au adus nici un strop de ploaie, dar au gonit majoritatea turiṣtilor, lăsând întreaga lagună aproape pustie. Am putut să explorăm în voie bazinele cu apă caldă ṣi fâṣiile de nisip, dar ṣi stâncile aruncate în mare ṣi fauna marină din ‘adâncuri’.

Elafonisi Greece - almost deserted

Elafonisi Greece - late in the afternoon

Elafonisi Lagoon - late in the afternoon

Elafonisi Lagoon 6

Elafonisi Lagoon Greece - at sunset

Elafonisi Lagoon late in the afternoon

Când soarele a început să iasă din nori pentru a începe coborârea spre linia orizontului, întreaga lagună a căpătat o aură deosebită, îmbrăcată în culorile calde ale asfinṭitului. Câṭiva turiṣti întârziaṭi au pornit în ṣir indian să traverseze laguna cea mare, oferind un spectacol deosebit de interesant, proiectat pe fundalul cerului. Am vrut din tot sufletul să fim noi ultimii care să părăsim plaja, dar nu am reuṣit. Am fost, într-adevăr, ultimii care am traversat laguna în acea seară pentru că cei câṭiva turiṣti care încă se mai aflau pe plajă erau pregătiṭi să râmână până dimineaṭa. I-am văzut încărcaṭi cu saltele ṣi saci de dormit, unii chiar cu corturi mici ṣi ne-am dat seama că aveau de gând să-ṣi petreacă noaptea în lagună. O idee extraordinară pe care sperăm să o punem ṣi noi în aplicare în viitor.

Seara noastră s-a încheiat admirând laguna de la înălṭimea punctului de observaṭie al salvamarului. Toate ṣezlongurile erau goale ṣi unele dintre ele erau scufundate în apă câṭiva centimetri, altele fuseseră special aṣezate aproape de apă pentru ca mareea înaltă să le îmbrăṭiṣeze la un moment dat. Întregul peisaj părea adormit, încremenit în timp ṣi spaṭiu. Sunt sigură că merita câteva ore de liniṣte ṣi odihnă după ziua agitată care tocmai se sfârṣise, dar care avea să renască după numai câteva ore, odată cu razele unei noi zile de vacanṭă.

Elafonisi Greece - sleeping time

Elafonisi Greece - sunset

Elafonisi Greece beautiful sunset

Sunset over Elafonisi Greece

Elafonisi Creete - pink sand

Elafonisi Lagoon - view from up

Informaṭii utile:

  • Pentru a ajunge la plaja Elafonisi, se urmăreṣte drumul ce leagă Hania de Paleochora până în localitatea Vlatos, unde drumul se desparte în două ṣi continuă în partea stângă cu Paleochora ṣi în dreapta cu Elafonisi. Acest drum urcă în serpentine uṣoare până la ~ 500 metri altitudine, traversând mai multe sate,  trece prin tuneluri ṣi ajunge în localitatea Kefali, de unde coboară spre mare.
  • Parcarea din apropierea plajei este gratuită ṣi deosebit de aglomerată după ora 10 deoarece la aceasta oră sosesc autocarele cu turiṣti în zonă. Poate fi dificil să găseṣti un loc de parcare, dar nu imposibil. Fluxul de turiṣti este continuu ṣi în ambele sensuri, aṣa că vei găsi, cu siguranṭă,  un spaṭiu de parcare în doar câteva minute. După ora 16 se eliberează parcarea pentru că toate excursiile organizate cu autocare părăsesc laguna la această oră.
  • Pe plajă există o terasă-bar de unde se pot procura băuturi răcoritoare (ṣi nu numai), dar ṣi  sandvici-uri ṣi snack-uri la preṭuri convenabile.
  • Este interzisă pătrunderea în zona protejată ṣi îngrădită cu gard de sfoară din dreapta plajei. Chiar dacă unii turiṣti nu respectă această regulă ṣi îṣi aṣază tabără în interiorul spaṭiului protejat – fără a ṭine seama de speciile de plante rare pe care le distrug – nu trebuie să faci acelaṣi lucru. Din când în când, patrule de poliṭie însoṭite de voluntari de la mediu vin în zonă pentru a verifica ṣi amenda pe turiṣtii neascultători ṣi nu vrei să te afli printre ei.
  • Este interzis să iei de pe plajă mostre de nisip roz sau scoici. Dacă eṣti convins că nu te-a văzut nimeni în timp ce le ascundeai în buzunar sau în geantă, să nu fi la fel de sigur că vei trece de filtrele din aeroport. Localnicii sunt hotărâṭi să-ṣi păstreze insula pe cât se poate de intactă ṣi sunt foarte vigilenṭi, mai ales când este vorba de atât de preṭiosul lor nisip roz.

GALERIE FOTO

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)