El Nido – obiective turistice (ianuarie-februarie 2015)

O vacanṭă în El Nido – indiferent de durata ei – trebuie să includă cel puṭin o excursie cu barca la câteva insule din Bacuit Bay, o vizită la plajele din apropiere ṣi o plimbare prin satele din Nord pentru a face cunoṣtinṭă cu localnicii.

Dacă sejurul tău este mai lung, vei avea timp să vizitezi mai multe insule, să te relaxezi mai multe ore într-un hamac cu o carte bună în mână pe una dintre plajele situate în apropierea oraṣului ṣi să explorezi într-un scuter (motocicletă, bicicletă) toată zona de Nord a insulei Palawan.

El Nido reprezintă o destinaṭie de vacanṭă exotică ce te îndeamnă să visezi, să te relaxezi ṣi să te bucuri de frumuseṭile naturii, departe de agitaṭia ṣi aglomeraṭia marilor oraṣe. El Nido te ajută să evadezi din lumea reală ṣi să te ascunzi în mijlocul naturii unde te vei simṭi cel mai aproape de paradis – un paradis accesibil ṣi atât de uṣor de atins.

 

  1. Cu barca printre insulele din Bacuit Bay

Bacuit Bay adăposteṣte un număr de 45 de insule ṣi insuliṭe, majoritatea nelocuite. Dintre acestea, ~ 15 insule se pot vizita în excursii cu bărci ce au ca punct de plecare plaja din centrul oraṣului El Nido. Unele insule mai mici se pot vizita pe cont propriu cu bărci închiriate cu plecare din Corong Corong sau alte sate din Nord (Pasadena, Bucana). Trei insule găzduiesc ṣi spaṭii de cazare ce pot fi rezervate prin agenṭiile de turism (Miniloc Island, Lagen Island, Pangulasian Island).

Absolut toate agenṭiile de turism din El Nido organizează tururi către insulele din Bacuit Bay la aceleaṣi preṭuri ṣi pe aproximativ aceleaṣi trasee. Tururile se mai pot rezerva ṣi prin intermediul spaṭiului de cazare care te găzduieṣte (la acelaṣi preṭ) ṣi toate au ca punct de pornire plaja din El Nido.

Majoritatea bărcilor au o capacitate de 20 de persoane, dar sunt ṣi unele mai mici care pot organiza excursii în cadru mai restrâns, cu maximum 7-8 turiṣti. Indiferent de capacitate, toate bărcile au un echipaj format din 3-4 persoane, dintre care unul este ghidul excursiei, unul este căpitanul ambarcaṭiunii ṣi ceilalṭi sunt marinari.

Toate excursiile încep între orele 8.30 ṣi 9.30 pe plaja din El Nido ṣi se termină în acelaṣi loc, în jurul orei 17. Preṭurile sunt diferite pentru fiecare tur în parte, dar toate tururile includ o masă de prânz de tip bufet care se serveṣte între ore 12 ṣi 13 pe una dintre insulele de pe traseu.

Înainte de a pleca într-o excursie cu barca printre insulele din Bacuit Bay, fiecare turist trebuie să plătească o taxă de 200 de pesos. Această taxă – denumită Eco-Tourism Development Fee – este destinată protejării mediului ṣi diminuării impactului pe care turismul îl are asupra sensibilului ecosistem marin. Taxa are o valabilitate de 10 zile ṣi se plăteṣte la sediul Biroului de Turism Local, dar ṣi în agenṭiile de turism care organizează excursii sau direct în anumite spaṭii de cazare.

Tururile către insule se adresează, în special, iubitorilor de mare ṣi de bălăceală. Majoritatea popasurilor au loc chiar pe plajă, permiṭând oamenilor să pună piciorul pe nisip ṣi chiar să-ṣi petreacă timpul pe un prosop, la soare. Câteodată însă, bărcile sunt nevoite să se oprească la câṭiva metri depărtare de mal pentru a evita distrugerea recifului de corali ṣi turiṣtii sunt nevoiṭi să coboare din barcă direct în apa de 2-3 metri adâncime. Din fericire, mulṭi turiṣti preferă astfel de ‘debarcări’ direct în mare ṣi pentru asta este foarte important să ṣtii să înoṭi. Dacă înotul nu este punctul tău forte, te poṭi bucura de bălăceală folosind vestele de salvare existente în barcă pentru a te menṭine la suprafaṭă.

Toate tururile au în traseu aceleaṣi insule, dar popasurile se desfăṣoară la ore diferite pentru a evita aglomeraṭia excesivă. Din această cauză, ordinea în care se vizitează insulele poate fi diferită de la o barcă la alta, dar ṣi de la o zi la alta. Cu toate acestea, din februarie până în aprilie ṣi în anumite zone de pe traseu, aglomeraṭia este imposibil de evitat ṣi imaginile cu sute de turiṣti (de cele mai multe ori cu veste portocalii în dotare) pot diminua (chiar distruge) aspectul paradisiac al peisajului. Trebuie să fim cu toṭii înṭelegători ṣi răbdători. Fiecare are dreptul să se bucure de frumuseṭile naturii ṣi nimeni nu este mai îndreptăṭit decât altul să ‘fure’ aceste minunăṭii numai pentru el. Totuṣi, dacă vrei să admiri acest peisaj de vis fără să fi înghesuit ṣi deranjat de zeci de turiṣti gălăgioṣi ṣi nu întotdeauna foarte respectuoṣi faṭă de natura înconjurătoare, poṭi să-ṭi încerci norocul ṣi să îṭi organizezi excursiile în perioada sezonului ploios când turiṣtii sunt mult mai puṭini în zonă, dar peisajele la fel de frumoase. Este adevărat că în această perioadă vremea poate fi rea ṣi foarte rea, dar chiar ṣi în sezonul ploios cuprins între octombrie ṣi decembrie pot fi zile superbe cu soare ṣi fără vânt.

Există 4 tururi clasiceA, B, C ṣi D – cu trasee fixe ṣi general acceptate, dar sunt ṣi situaṭii în care unele insule sunt înlocuite cu altele, din diferite motive. De exemplu, anumite insule din zonă pot fi închiriate pe termen lung pentru diferite filmări (reality show-uri gen ‘Supravieṭuitorul’) ṣi, în aceste condiṭii, sunt eliminate din tururi, dar sunt înlocuite cu alte insule.

IF

Turul A – este cel mai popular tur, include insulele cele mai apropiate – Miniloc ṣi Simizu ṣi costă 1200 de pesos/persoană. Turul începe între 8 ṣi 9 dimineaṭa ṣi poate avea primul popas la plaja 7 Commando, situată pe coastă (El Nido), dar de partea cealaltă a Capului Buena Suerte, la ~ 25 de minute depărtare de plaja din El Nido.

In drum spre 7 Commando Beach, El Nido

IF

IF

IF

7 Commando Beach este o plajă frumoasă, închisă într-un mic golf ṣi este dotată cu umbrare din lemn (cottage) ce pot fi folosite gratuit.

IF

IF

Apa este bogată în viaṭă marină, dar câteodată este populată cu meduze mici care crează o uṣoară senzaṭie de discomfort.

IF

IF

IF

IF

IF

Popasul pe această plajă poate dura 45 de minute.

Următorul popas se face pe Insula Simizu, situată la ~ 25 de minute distanṭă de 7 Commando Beach, foarte aproape de Insula Miniloc.

IF

IF

Simizu Island este ideală pentru iubitorii de snorkeling pentru că reciful de corali este deosebit de bogat ṣi variat.

IF

IF

IF

IF

Snorkeling at Simizu Island, El Nido - Sergeant Fish

IF

IF

Plaja este îngustă ṣi foarte aglomerată, în special între orele 12 ṣi 13 deoarece foarte multe bărci organizează aici prânzul pentru turiṣtii lor.

IF

IF

IF

Unele bărci organizează masa de prânz direct la bord, altele amenajează spaṭii speciale pe plajă. Popasul pe această insulă este de ~ o oră ṣi jumătate.

IF

IF

IF

IF

Insula Miniloc este una dintre cele mai frumoase insule din Bacuit Bay ṣi este inclusă în Turul A cu trei popasuri distincte, în trei lagune – Secret Lagoon, Big Lagoon ṣi Small Lagoon.

Pe coasta de Sud a insulei Miniloc a fost construit în urmă cu mai mulṭi ani un resort ce a devenit unul dintre cele mai exclusiviste spaṭii de cazare din Palawan (o cameră costă câteva sute de euro/noapte). Din fericire, legile filipineze nu permit persoanelor particulare (sau companiilor) să deṭină insule în proprietate ṣi, chiar dacă acest resort a fost construit, restul insulei a rămas liber ṣi poate fi vizitat în continuare în excursii organizate.

Două din cele trei lagune care sunt incluse în traseul turului A se găsesc pe coasta de NE a insulei (Small Lagoon ṣi Big Lagoon), iar una se află în sud (Secret Lagoon).

Secret Lagoon – este o mică lagună ascunsă între pereṭii înalṭi ṣi stâncoṣi ai unui munte. Bărcile se opresc la câṭiva metri depărtare de o plajă îngustă, turiṣtii coboară, traversează apa ṣi apoi trebuie să pătrundă printr-o mică deschizătură în stâncă pentru a ieṣi de partea cealaltă.

Approaching Secret Lagoon, Miniloc Island, El Nido

IF

IF

IF

Laguna ce se deschide în interior are adâncimi de maximum doi metri ṣi este foarte frumoasă, în special datorită soarelui care o luminează de deasupra, din diferite unghiuri, în funcṭie de momentul zilei. Pereṭii verticali ai stâncilor ce înconjoară laguna pe toate părṭile sunt de natură calcaroasă ṣi, din loc în loc, găzduiesc plante mai mari sau mai mici ṣi diverse păsări.

IF

IF

Big Lagoon  – este o lagună deosebit de frumoasă, înconjurată de stânci de calcar de diferite forme ṣi mărimi ṣi binecuvântată cu o apă de culori incredibile, un amestec de verde smarald ṣi albastru azur, care se schimbă continuu în funcṭie de soare. Accesul până în lagună se face pe un canal lung de ~ 200 de metri în care apa are adâncimi mici, în special la maree joasă. Unele bărci mai mici pot traversa acest canal pentru a pătrunde în lagună, dar altele sunt nevoite să-ṣi debarce turiṣtii la intrare.

In drum spre Big Lagoon, Miniloc Island, Bacuit Bay (3)– In drum spre Big Lagoon

In drum spre Big Lagoon, Miniloc Island, Bacuit Bay (4)

IF

IF

IF

În interior, apa este adâncă ṣi are temperaturi mai scăzute, dar este foarte curată, chiar dacă nu este foarte bogată în viaṭa marină. Cea mai bună perioadă din zi pentru a vizita Big Lagoon este în prima parte a zilei, în timpul mareei joase deoarece foarte puṭine bărci pot pătrunde în interior ṣi este mult mai liniṣte. Dacă barca ta este mai mică, va putea pătrunde în interior, dacă nu, vei fi nevoit să parcurgi canalul pe jos. La maree joasă, canalul are adâncimi de sub un metru, oferindu­-ṭi posibilitatea de a admira culorile incredibile ṣi cameleonice ale fundului nisipos, presărat din loc în loc, cu fragmente de corali. Vei fi nevoit să porṭi încălṭări care să te protejeze de coralul spart ṣi pentru a-ṭi permite să te deplasezi în siguranṭă, dar ṣi cu o oarecare viteză. Popasul în interiorul lagunii este de ~ 45 de minute.

Cu kayak-ul in Big Lagoon, Insula Miniloc, Bacuit Bay

IF

IF

IF

In Interiorul Big Lagoon, Insula Miniloc, El Nido

IF

La plecare, se porneṣte pe acelaṣi canal, folosind partea dreaptă a acestuia, în timp ce alṭi turiṣti înaintează din sens invers, în bărci sau prin apă pentru a ajunge în lagună.

IF

IF

Small Lagoon – este accesibilă doar înot sau cu kayak-ul . Barca face un popas într-o zonă mai largă care este este ideală pentru bălăceală ṣi sărituri.

IF

IF

De aici, pentru a ajunge în Small Lagoon, trebuie să înoṭi câteva sute de metri ṣi apoi să treci printr-o deschidere în stâncă.

IF

Poṭi închiria ṣi un kayak – de pe un ponton special amenajat – pentru a parcurge distanṭa în timp mai scurt, dar pătrunderea în interiorul lagunei cu kayak-ul este destul de dificilă, din cauza valurilor ṣi nu se poate realiza atunci când marea este agitată. Atât în lagună, cât ṣi în afară ei, în locul unde opresc bărcile, apa este adâncă, foarte curată ṣi are culoarea verde smarald. Coralul este mort în mare parte, în special din cauza poluării produse de bărci ṣi viaṭa marina nu este foarte bogată. Peisajul este, însă, incredibil de frumos în toate părṭile, atât în interiorul lagunii, cât ṣi în afara ei. În lagună, formaṭiunile calcaroase au forme ṣi mărimi diferite ṣi pot fi admirate de aproape. Apa are adâncimi diferite ṣi poate fi explorată atât înot, cât ṣi cu kayak-ul.

IF

IF

Cel mai bun moment al zilei pentru a vizita Small Lagoon este dimineaṭa devreme sau după amiaza târziu. Între orele 11 ṣi 14, zona este foarte aglomerată ṣi foarte mult timp se pierde aṣteptând (la coadă) pătrunderea în interior. Dacă vrei să intri în lagună cu kayak-ul, este bine să fii experimentat ṣi să fii stăpân pe miṣcările tale, chiar ṣi în condiṭii mai grele (vânt, valuri, curenṭi) pentru a nu îngreuna ‘traficul’. Vei vedea că foarte mulṭi turiṣti (în special asiatici) închiriază caiace fără a avea nicio idee în legătură cu acest mod de deplasare ṣi ajung, de cele mai multe ori, să se lovească de pereṭii înconjurători sau de alte ambarcaṭiuni. Noroc că există turiṣti amabili care sar mereu în ajutorul lor, eliberând zona ṣi ‘descongestionând’ traficul.

Insula Miniloc se poate vizita ṣi în cadrul unui tur organizat cu caiacele. Un astfel de tur costă 8500 de pesos (patru persoane) ṣi include Small and Big Lagoon. Este un mod mult mai plăcut ṣi relaxant de a explora aceste frumuseṭi ale naturii ṣi are avantajul unei libertăṭi mai mari de miṣcare.

 

Turul B – include insulele situate la Sud de El Nido ṣi costă 1300 de pesos/persoană. Este cel mai puṭin cunoscut tur ṣi, din această cauză, ṣi cel mai rar efectuat.

Insulele incluse în excursie sunt:

–  Snake Island – o insulă care are, la mareea joasă, forma unui ṣarpe.

Insula Lagen – una dintre cele trei insule din Bacuit Bay ce oferă ṣi spaṭii de cazare;

Insula Inabuyatan – este una dintre cele mai îndepărtate insule (~ o oră ṣi 15 minute durează drumul direct până la ea de pe plaja din El Nido). Această insulă poate fi admirată ṣi de pe plaja Las Cabanias.

 

Turul C – include cele mai frumoase ṣi îndepărtate insule – Insula Matinloc ṣi Insula Tapiutan – situate la Vest de El Nido. De cele mai multe ori, în acest tur este inclusă ṣi Insula Dilumacad.

Turul C costă 1400 de pesos ṣi este cel mai frumos tur. Din cauza faptului că insulele incluse în această excursie sunt mai departe de coastă, acest tur are nevoie de aprobări speciale de la Paza de Coastă, aprobări ce se acordă doar în condiṭii de vreme bună – cu vânt moderat.

De obicei, turul începe cu un popas pe Insula Dilumacad, cunoscută mai mult sub numele de Helicopter Island, datorită formei sale care seamănă foarte bine cu un elicopter (privit de la o oarecare distanṭă).

Helicopter Island, El Nido - Tour A Island Hopping

Barca va opri pe o plajă foarte frumoasă ṣi lungă de ~ 300 de metri ce se aglomerează în special în prima parte a zilei. Popasul pe această insulă este de ~ o oră, timp în care te poṭi bucura în voie de apele calde ṣi deosebit de bogate în viaṭă marină.

IF

IF

??????????????????????????????????????????????????????????????????

IF

IF

IF

Turul se continuă apoi cu Insula Matinloc – cea mai lungă insula din Bacuit Bay -pe care vor avea loc două (dacă eṣti norocos, chiar trei) popasuri distincte. Prima oprire are loc pe Plaja Talisay, o plajă foarte frumoasă, unde majoritatea bărcilor fac popas pentru masa de prânz.

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

Zona poate deveni deosebit de aglomerată între orele 12 ṣi 14, dar plaja este suficient de lungă ṣi lată pentru a primi pe toată lumea, găzduieṣte ṣi câṭiva palmieri în umbra cărora te poṭi relaxa ṣi se continuă în partea dreaptă cu câteva stânci ṣi pietroaie mai mici ce pot fi explorate, în special la mareea joasă. Apa este mică la mal, se adânceṣte treptat, este foarte limpede ṣi curată, nu foarte bogată în viaṭă marina, dar deosebit de spectaculoasă datorită adâncimilor diferite ṣi pietrelor ce sunt răspândite pe fundul nisipos.

IF

IF

IF

IF

IF

Cea mai frumoasă ṣi ascunsă ‘comoară’ din acest tur – poate chiar din întregul Bacuit Bay – poartă numele de Secret Beach ṣi este aṣezată în partea de SV a insulei. Cu câteva sute de turiṣti ce o vizitează zilnic de mai mulṭi ani încoace, această plajă nu mai este de mult secretă, dar ‘poarta’ de intrare către ea este ascunsă pe timpul mareei înalte, de aici ṣi numele.

Spre deosebire de Secret Lagoon (Turul A) pentru care turiṣtii au posibilitatea să păṣească întâi pe nisip, înainte de a pătrunde prin deschizătura în stâncă, pentru a avea acces la Secret Beach, turiṣtii trebuie să înoate prin ‘poarta’ lată de aproape un metru.

IF

IF

Bărcile opresc la câṭiva zeci de metri depărtare de stâncă ṣi debarcă turiṣtii direct în apa de peste 3 metri adâncime. Dacă marea este agitată, intrarea ṣi ieṣirea prin deschizătura în stâncă sunt foarte periculoase. În general, ghizii se postează de-o parte ṣi de alta a acestei ‘porṭi’ pentru a-i ajuta pe turiṣti să treacă dincolo, dar, dacă marea este agitată, această operaṭiune este foarte dificilă, în special pentru cei care nu ṣtiu foarte bine să înoate. Este aproape imposibil să pătrunzi prin îngusta poartă de intrare atunci când marea este agitată ṣi dacă porṭi vesta de salvare. Dacă marea este foarte agitată, vizita la Secret Beach se anulează pentru toată lumea din motive de siguranṭă.

Dacă ai reuṣit să pătrunzi în interiorul lagunei, vei avea parte de un peisaj spectaculos care te va lăsa fără cuvinte. Îṭi vei dori, cu siguranṭă, să-ṭi petreci întreaga zi într-un astfel de paradis ṣi fără cei câṭiva zeci de turiṣti care miṣună în toate direcṭiile ṣi de care vei încerca, în zadar, să ‘scapi’ măcar în două-trei fotografii. În interior, apa nu este adâncă ṣi se poate traversa în mers, dar vei avea nevoie de încălṭări pentru a te feri de pietricele ṣi corali sparṭi. Vei putea observa câṭiva peṣti coloraṭi în apropierea pietrelor ṣi pe lângă pereṭii înalṭi care înconjoară plaja.

IF

IF

IF

Popasul în interiorul lagunei este de ~ o jumătate de oră, fără a pune la socoteală drumul.

După Secret Beach, excursia se continuă cu Insula Tapiutan unde are loc un popas pe una dintre plajele cu nisip impecabil aṣezate pe coasta de Est – Hidden Beach. Câteodată aceaste plaje sunt rezervate pentru diferite filmări ṣi sunt scoase din circuitul turistic pentru o perioadă de timp. În aceste condiṭii, bărcuṭele fac un popas în Tapiutan Strait, fâṣia îngustă de apă ce desparte Insula Tapiutan de Insula Matinloc. Această oprire este ideală pentru pasionaṭii de sărituri ṣi înot, dar nu poate fi savurată cu adevărat de turiṣtii care nu ṣtiu să înoate. Apa este deosebit de curată ṣi are niṣte culori incredibile ce se amestecă ṣi se modifică în funcṭie de razele soarelui ṣi de pietrele risipite din loc în loc.

IF

IF

IF

IF

Popasul în Tapiutan Strait este de ~ o oră, timp în care poṭi explora în voie împrejurimile fără să fii nevoit să te depărtezi prea mult de barcă. Viaṭa marină este deosebit de animată, reciful de corali este foarte bogat ṣi variat, populat cu o mulṭime de vieṭuitoare colorate.

IF

IF

IF

IF

IF

Dacă vrei să ai o priveliṣte de ansamblu asupra întregii zone, următorul popas îṭi va oferi exact ceea ce îṭi doreṣti. După ~ 5 minute de mers cu barca, are loc următorul popas ṣi, de fapt, chiar ultimul din acest tur – Matinloc Shrine, mănăstirea catolică construită în anii ’80 ṣi abandonată după ~ zece ani. Din păcate, întreaga construcṭie – ce includea ṣi spaṭii de cazare – arată deplorabil ṣi diminuează puṭin din frumuseṭea locului.

IF

IF

IF

IF

Capela din piatră este, însă, în stare bună ṣi se încadrează perfect în decorul paradisic care o înconjoară.

IF

IF

Dacă nu îṭi este teamă de înălṭime, poṭi urca scările din piatră din partea dreaptă, până vei ajunge în vârful unei stânci ce priveṣte spre Strâmtoarea Tapiutan ṣi spre insula cu acelaṣi nume. Priveliṣtea de sus te va lăsa fără cuvinte ( vei fi, oricum, ṣi foarte obosit după urcuṣul destul de anevoios) ṣi va trebui imortalizată în multe fotografii. Ghizii vor fi mereu aproape de tine ṣi te vor ajuta atât la urcare, cât ṣi la coborâre.

IF

IF

 

Turul D

Unele agenṭii de turism includ în acest tur insula Dilumacad, Insula Cadlao ṣi micuṭa Insulă Bocal. Alte agenṭii organizează Turul D doar pe insula Cadlao, incluzând plimbări cu kayak-ul pe patru plaje distincte ṣi într-o lagună. Un astfel de tur cu kayak-ul costă 1900 de pesos/persoană sau 8500 de pesos pentru un grup restrâns de maximum 4 persoane (cu caiace incluse).

Insula Cadlao este cea mai mare ṣi cea mai înaltă insulă din Bacuit Bay, dar ṣi cea mai apropiată de plaja din El Nido. Din această cauză, este mult mai uṣor de explorat pe cont propriu ṣi foarte rar inclusă în tururi organizate.

IF

Cu doar 700 de pesos/pe zi poṭi închiria un kayak de pe plaja din El Nido ṣi cu el poṭi explora întreaga insulă. Coasta sudică este mai uṣor accesibilă ṣi poate fi atinsă după ~ 25 de minute de vâslit. Trei plaje foarte frumoase se aliniază de-a lungul ṭărmului  Bocal Point, Natnat Beach ṣi Paradise Beach – ṣi pot fi explorate în voie, distanṭele dintre ele fiind parcurse în ~ 10-15 minute. Foarte puṭini turiṣti se aventurează prin aceste locuri ṣi plajele acestea rămân aproape pustii tot timpul anului. Cel mai bun moment al zilei pentru un popas pe coasta sudică a insulei Cadlao este la apusul soarelui.

IF

IF

IF

IF

Pe coasta de NE se găseṣte Sabang Beach, ideală pentru snorkeling. Accesul pe această latură a insulei este mai dificil ṣi nu este recomandat începătorilor în ale vâslitului, deoarece întreaga zonă este deschisă ṣi în bătaia vânturilor.

Amatorii de drumeṭii montane, pot explora întreaga insulă Cadlao. Există câteva trasee semnalizate ṣi foarte multe alte drumeṭii se pot realiza cu un ghid însoṭitor.

Insula Cadlao poate fi o destinaṭie ideală pentru petrecerea unei zile (sau a mai multora) în perfectă solitudine, în mijlocul unei naturi impecabile, nealterate ṣi deosebit de primitoare. Apele care scaldă coasta sudică nu sunt foarte bogate în viaṭă marina, dar sunt perfecte pentru bălăceală, având adâncimi mici la mal.

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

 

Recomandări pentru Island Hoping:

– Nu pleca niciodată în excursie cu barca fără echipamentul de snorkeling, încălṭările de apă ṣi crema solară. Labele de înot nu sunt necesare ṣi pot fi chiar dificil de folosit, în special în zonele în care coralii sunt foarte aproape de suprafaṭă. Dacă, totuṣi, foloseṣti labele de înot, încearcă să nu faci miṣcări prea bruṣte cu ele ṣi să nu calci peste corali;

– Cel mai bine este să rămâi acoperit cu un tricou pe toată durata excursiei pentru a te feri de razele puternice ale soarelui chiar ṣi atunci când intri în apă. Ideale sunt bluzele speciale pentru înot (cu protecṭie UV) – aṣa cum vei observa că poartă majoritatea ghizilor;

– Dacă nu eṣti obiṣnuit cu plimbările cu barca, poṭi avea rău de mare, chiar ṣi în condiṭiile în care valurile nu depăṣesc un metru înalṭime din cauza faptului că bărcile sunt foarte micuṭe ṣi miṣcarea este amplificată. Pentru a evita sau diminua efectele neplăcute ale răului de mare, încearcă să priveṣti continuu valurile din jurul tău – pentru a ajuta creierul să conṣtientizeze miṣcarea.

– Unii peṣti – sergeant fish, trigger fish – sunt teritoriali ṣi îṣi protejează cuiburile, ameninṭând pe cei care îi deranjează. Încearcă să nu zăboveṣti prea mult în zonele în care vezi astfel de peṣti, mulṭumindu-te să-i admiri doar în treacăt. În orice caz, informează-te în avans de la ghizi în legătură cu pericolele care pot apărea în apă ṣi consideră întotdeauna pericolul puṭin mai mare decât este el prezentat de aceṣtia. Obiṣnuiṭi de mici cu astfel de ape ṣi cu o mulṭime de pericole ce se ascund în ele, ghizii pot considera doar ‘amuzante’ anumite comportamente ale peṣtilor, ascunzând (intenṭionat sau nu) adevărul. Trigger fish este considerat a fi unul dintre cei mai periculoṣi locuitori ai recifurilor de corali – în special în perioada de înmulṭire, când masculii îṣi protejează cuibul cu hotărâre ṣi ajutat de câṭiva dinṭi destul de mari ṣi ameninṭători. Muṣcătura unui astfel de peṣte nu este, nici pe departe, foarte periculoasă, dar nici plăcută ṣi poate fi evitată, păstrând o distanṭă regulamentară. Alte creaturi periculoase pot fi ṣerpii de mare ṣi meduzele colorate. Astfel de meduze apar în anumite perioade doar în anumite zone ṣi unele sunt foarte uṣor de depistat din cauza tentaculelor lungi colorate. Altele sunt mici ṣi au tentacule foarte scurte ṣi invizibile, dar pot provoca senzaṭii neplăcute la atingere sau chiar adevărate răni în cazul în care persoana în cauză este alergică;

– Reciful de corali din Bacuit Bay nu adăposteṣte prădători mari (ca rechinii, de exemplu), dar în unele zone pot apărea grupuri de peṣti baracuda de dimensiuni considerabile, care pot deveni periculoṣi;

– Dacă vrei să te bucuri de peisajele marine spectaculoase, dar să fii ṣi în siguranṭă, nu te depărta niciodată prea mult de barca/grupul tău ṣi foloseṣte întotdeauna ochelarii de snorkeling pentru a observa eventualii peṣti care se apropie de tine.

 

  1. În vizită la plajele din apropiere

Dacă vacanṭa ta în El Nido este mai generoasă, vei avea posibilitatea să vizitezi ṣi plajele din apropiere, fără să fii nevoit să apelezi la un mijloc de transport pe apă pentru a ajunge la ele. Unele se găsesc la doar câteva minute de mers pe jos din centru, iar pentru altele este necesară folosirea unui triciclu ca mijloc de deplasare (scuter/motocicletă, bicicletă).

Plaja El Nido este deosebit de frumoasă la apus de soare ṣi o plimbare de-a lungul ei (atât spre Nord, cât ṣi spre Sud) este foarte romantică. Din păcate, apa nu este aici foarte curată – pentru că toate bărcile care organizează excursii către insule îṣi au punctul de pornire/sosire chiar pe această plajă.

IF

IF– la maree joasa –

IF

Cea mai apropiată plajă se numeṣte Corong Corong ṣi este situată în sud, de partea cealaltă a Capului  Buena Suerte. Cel mai scurt drum către Corong Corong este pe ṣoseaua principală, ~ 5 km spre Sud. Plaja este lată ṣi foarte curată, apa este puṭin adâncă la mal ṣi se adânceṣte în doar câṭiva metri. Din Corong Corong se pot închiria caiace, plăci de surf ṣi bărcuṭe cu vele.

IF

Cele mai frumoase ṣi populare plaje din apropierea lui El Nido sunt Maremegmeg Beach ṣi Las Cabanas Beach. Ambele plaje sunt situate la Sud de El Nido ṣi, pentru a ajunge la ele, trebuie să apelezi cu încredere la serviciile de transport oferite de un triciclu.

Pentru doar 150 de pesos, triciclul te va duce până la Las Cabanas Shed în ~ 10 minute.

IF

IF

De acolo, trebuie să urmezi cărarea care coboară, urcă ṣi iar coboară în pantă uṣoară spre plajă ṣi, după ~ 400 de metri, vei ajunge la nivelul mării. În partea dreaptă se întinde Plaja Maremegmeg, în partea stângă, se ajunge la Plaja Las Cabanas.

Dacă doreṣti să te relaxezi pe malul mării, pe o plajă frumoasă sau într-un hamac agăṭat între doi cocotieri, dar vrei să ṣi înoṭi în apa superbă ṣi foarte curată, trebuie să optezi pentru partea dreaptă. Aici, apa nu este bogată în viaṭă marină, dar este ideală pentru partide lungi de înot, fie de-a lungul ṭărmului, fie spre larg, până la pontonul amplasat la ~ 200 de metri depărtare. Plaja este suficient de lată ṣi foarte curată ṣi oferă spaṭii umbroase datorită cocotierilor înalṭi care se întind de-a lungul ei ṣi care pot deveni ṣi ‘stâlpii’ de susṭinere ai unui hamac.

Maremegmeg Beach El Nido (1)

IF

IF

IF

IF

IF

Maremegmeg Beach El Nido

IF

Informaṭii utile:

– Pentru a ajunge la Maremegmeg Beach, poṭi merge cu triciclul până la Bayside View Hotel ṣi de acolo să cobori treptele din ciment până la nivelul mării.

IF

De cele mai multe ori, este preferabil să iei triciclul pentru întoarcere chiar de la această staṭie pentru că poṭi negocia un preṭ mai bun, în comparaṭie cu staṭia ce este situată doar câteva sute de metri mai departe ṣi este cunoscută sub numele de Las Cabanias;

Trebuie să ai întotdeauna grijă unde îṭi amplasezi prosopul sau hamacul pe această plajă. Vântul poate dărâma nucile de cocos din pomi ṣi ultimul lucru pe care ṭi-l doreṣti este să fii lovit de o asemenea greutate. Cocotierii de pe plajă nu sunt foarte bine întreṭinuṭi ṣi, câteodată, crengile uscate pot cădea pe plajă, punând în pericol vieṭile turiṣtilor;

– Accesul în apă poate fi mai dificil în partea de Nord a plajei din cauza faptului că la mal sunt foarte multe pietre ṣi scoici (papucii de plajă sunt foarte utili);

– La capătul dinspre Nord al plajei, există un bar de unde îṭi poṭi cumpăra băuturi ṣi mâncare, la preṭuri decente.

Dacă urmezi drumul din partea stângă a potecii de acces dinspre strada principală, vei trece pe lângă mai multe resort-uri, cabane ṣi terase ṣi vei ajunge în ~ 10 minute la capătul plajei.

Chiar acolo se află Las Cabanas Beach, denumită astfel după resort-ul pe care îl găzduieṣte. Această plajă este foarte frumoasă ṣi curată, dar este ṣi aglomerată. În această zonă, apa este foarte mică pe o distanṭă mare de la mal, este bogată în viaṭă marină ṣi ideală pentru snorkeling.

IF

IF

IF

IF

IF

IF

Dacă eṣti iubitor de sporturi extreme, poṭi încerca experienṭa unică a unui zip line (500 de pesos/ un drum sau 900 de pesos/dus-întors), al cărui traseu trece chiar peste Plaja Las Cabanias ṣi se opreṣte pe Insula Depeldet.

IF

Informaṭii utile:

– Barul ce aparṭine resort-ului Las Cabanas, oferă fresh-uri de fructe deosebit de gustoase la doar 150 de pesos;

– Dacă faci baie în această zonă, vei avea posibilitatea să descoperi mai multe tipuri de steluṭe de mare, scoici ṣi melci de diferite forme;

– Dacă continui drumul spre Sud, vei ajunge la Dolarog Resort de unde vei avea o frumoasă priveliṣte spre Insula Pinagbuyutan;

– De la Las Cabanias Resort poṭi închiria un kayak (700 de pesos/zi) cu care să porneṣti în explorarea zonei;

– Micuṭa insulă Depeldet este, pe timpul mareei joase, legată de plaja Las Cabanas printr-o aglomerare de pietre ṣi corali (majoritatea morṭi). Insula este acoperită de o natură sălbatică ṣi poate fi explorată de pasionaṭii de drumeṭii.

 

  1. Explorând Nordul Insulei

Pentru a vizita satele din nordul insulei trebuie să beneficiezi de un mijloc de transport. Poṭi opta pentru închirierea unui scuter sau a unei motociclete sau poṭi alege un mod mai comod de transport – triciclul – pentru care vei fi nevoit să plăteṣti mai mult.

Un scuter se poate închiria cu 600-700 de pesos/zi, motocicletele mai puternice pot ajunge ṣi la 1000-1200 de pesos/zi ṣi bicicletele costă doar 400-450 de pesos/zi. Dacă ṭi-ai făcut un plan de vizitare al satelor din nordul oraṣului El Nido, poṭi să cauṭi un ṣofer de triciclu amator să te conducă prin aceste locuri ṣi să-ṭi devină ṣi ghid pentru o zi sau două. Preṭurile diferă în funcṭie de distanṭa parcursă, dar o înṭelegere (închiriere) pentru câteva zile îṭi poate garanta un discount subsṭanṭial ṣi un preṭ convenabil. Circulând cu triciclul te poṭi bucura în voie de peisajele pe lângă care treci ṣi o astfel de călătorie este mult mai puṭin obositoare sau stresantă, justificând, într-un fel, preṭul mare pe care îl plăteṣti.

Dacă alegi să fii tu însuṭi propriul tău ṣofer ṣi ghid ṣi închiriezi un scuter (o motocicletă), vei plăti o sumă mai mică, vei avea o libertate mult mai mare de miṣcare ṣi de decizie, dar vei fi supus la un oarecare stres din cauza drumurilor avariate ṣi a traficului de care trebuie să ṭii cont.

O călătorie de câteva ore cu scuterul pe drumurile de pământ sau pietriṣ din Nord te poate obosi peste măsură, dar efortul tău va fi răsplătit pe deplin ṣi vei constata, la sfârṣitul zilei, că ai luat decizia cea bună.

Cele mai populare trasee din Nord sunt:

El Nido – Villa Libertad (unde se găseṣte aeroportul);

El Nido – Pasadena;

El Nido – Barutuan;

El Nido – Bucana;

El Nido – San Fernando.

Traseul întreg El Nido – San Fernando are o lungime de ~ 60 km ṣi se poate parcurge într-un singur drum fără popas.

Dacă vrei să te bucuri de frumoasele plaje ṣi peisaje de pe traseu, cel mai bine este să împarṭi această călătorie în mai multe etape, oferindu-ṭi astfel posibilitatea să faci popasuri ṣi să vizitezi toate plajele care îṭi ies în cale.

În Pasadena (~ 15 km nord de El Nido), poṭi opta pentru o vizită la plaja din apropiere sau poṭi închiria un ghid care să te ducă la cascada Nagkalit – Kalit în ~ 45 de minute. Până la cascadă, drumul trece printr-o junglă deasă ṣi poate fi dificil pentru cei neexperimentaṭi cu drumeṭiile montane.  Cascada este foarte frumoasă ṣi bogată în anotimpul ploios, dar drumul prin junglă până la ea este deosebit de interesant indiferent de anotimp.

Chiar la intrarea în Pasadena, pe partea stângă, porneṣte un drum foarte îngust care trece peste un pod, pe lângă câteva case ṣi intră în junglă, printre cocotieri, banani ṣi fel de fel de alte plante. Cărarea este greu vizibilă în anumite zone, dar te va scoate după ~ 20 de minute, pe o plajă superbă, flancată de cocotieri înalṭi.

IF

IF

IF

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Plaja aceasta este foarte frumoasă ṣi pustie, apa nu este foarte bogată în viaṭă marină, dar este ideală pentru bălăcit. Accesul în apă este mai dificil în anumite zone din cauza pietrelor, dar chiar ṣi aceste pietre merită explorate deoarece pot ascunde fel de fel de vieṭuitoare interesante – scoici, melci ṣi crabi.

Pasadena Beach El Nido - marine life (1)

Pasadena Beach El Nido - marine life (2)

Pasadena Beach El Nido - marine life (3)

Pasadena Beach El Nido Palawan (1)

IF

Pasadena Beach El Nido Palawan (3)

Dacă mergi în stânga de-a lungul plajei, vei ajunge la Penangantengan Beach de unde vei avea posibilitatea să închiriezi un kayak cu care să ajungi la Insula Maapdet. Dacă continui ṣi mai mult drumul pe plajă (spre sud) vei ajunge la El Nido Cove Resort.

El Nido Cove Beach Palawan

Din Pasadena, continuând drumul cu scuterul pe ṣoseaua principală, vei ajunge în Barutuan, de unde vei putea porni într-o excursie cu ghid spre Makinit Hot Springs. Traseul este foarte uṣor ṣi presupune o drumeṭie de ~ 15 minute din strada principală, prin câmpurile de orez.

IF

IF

IF

IF

Din Barutuan, spre stânga, ai posibilitatea să vizitezi trei dintre cele mai frumoase plaje din întreaga insulă.

Nacpan Beach, Duli Beach ṣi Verde Safari Beach sunt plaje late, acoperite cu nisip fin, foarte frumoase ṣi aproape pustii, indiferent de sezon. Dintre toate, Nacpan Beach este cea mai populară ṣi poate fi puṭin mai aglomerată în comparaṭie cu celelalte chiar dacă accesul până la ea este cel mai dificil. Nacpan Beach este situată la ~ 25 de km nord de El Nido, ultima porṭiune de ~ 5 km de drum fiind acoperită cu pământ ṣi pietriṣ.

IF

IF

Verde Safari Beach este cea mai îndepărtată (~ 30 km Nord de El Nido) ṣi găzduieṣte un frumos resort cu restaurant.

Verde Safari Beach El Nido Palawan (2)

Verde Safari Beach El Nido Palawan (3)

Verde Safari Beach El Nido Palawan (4)

În timpul unei excursii cu scuterul prin Nordul insulei, nu ezita să faci popasuri ṣi în satele de pe traseu pentru a face cunoṣtinṭă cu localnicii. Te vor primi întotdeauna cu zâmbetul pe buze ṣi vor fi mereu dispuṣi să-ṭi ofere informaṭii ṣi sfaturi utile în legătură cu obiectivele turistice (mai cunoscute sau nu) din apropiere.

 

Te invităm să urmăreṣti un filmuleṭ realizat de noi în timpul vacanṭei ṣi încărcat pe youtube. Îl găseṣti aici.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)