Crăciunul ȋn Singapore

Christmas Singapore

Crăciunul acesta m-a găsit ȋn Singapore. Nu a fost alegerea mea să petrec Crăciunul singură pe străzile din Singapore, chiar dacă acesta este orasul meu preferat din Asia … dar aşa s-a ȋntȃmplat. Aş fi preferat să-l petrec oriunde alături de familia mea – aşa cum am făcut mulţi ani la rȃnd, ȋn Azuga – sau să mă ȋmbarc pe ALS Fauna la timp şi să sărbătoresc Crăciunul la bord, alături de soţul meu şi de ȋntregul echipaj. Din păcate, o ȋntȃrziere neprăvăzută ȋn portul precedent mi-a permis ȋmbarcarea abia două zile după Crăciun. Cum romȃnul e optimist din fire, am zis şi eu ‘bine că nu a fost şi mai tȃrziu’ sau ‘bine că vaporul a ajuns, pȃnă la urmă …ce contează o mică ȋntȃrziere’.

Trebuie să recunosc că ȋntȃrzierea asta m-a ȋntristat puţin. Mi-a fost teamă că nu voi simţi magia Crăciunului departe de familia mea, dar, ȋntr-o anumită măsură, chiar am simţit-o. Pentru mine, Crăciunul ȋnseamnă, ȋntr-adevăr, familie – acasă sau pe mare – ȋnseamnă colinde, cadouri, brad ȋmpodobit, amintiri, ȋnseamnă iubire – oferită şi primită, ȋn egală măsură. Crăciunul ȋnseamnă toate acestea la un loc. Un singur element lipsă ar putea ruina magia Crăciunului. (Pentru unii dintre voi, Crăciunul ȋnseamnă şi zăpadă. Nu şi pentru mine. Indiferent de temperaturile de afară, Crăciunul meu este la fel de minunat).

Pȃnă la urmă, am fost singură de Crăciun, dar nu foarte tristă – aşa cum aş fi crezut. Oraşul meu preferat din Asia nu mi-a lăsat prea mult timp să realizez faptul că sunt singură şi – chiar după trei vacanţe petrecute aici (2011, 2015 şi 2017) –  a ştiut să mă surprindă din nou. De ȋndată ce am sosit, atmosfera locului m-a acaparat ca un magnet şi nu m-a lăsat să mă desprind din vrăjile ei pȃnă ȋn ultima zi.

M-a purtat ca ȋntr-un vis pe străzi şi prin parcuri de dimineaţa pȃnă după miezul nopţii, m-a dus prin locuri cunoscute de care ȋmi era dor şi mi-a făcut cunoştinţă cu altele noi, m-a aruncat ȋn mijlocul unui amalgam de rase, culori şi religii ȋn care m-am simţit binevenită, deşi atȃt de diferită. Ei, alături de familii, eu singură şi, totuşi, fericită. Venisem ȋn Singapore hotărȃtă să fiu tristă, dar nu am reuşit.

Cum să fii trist pe străzile colorate de pe insula Sentosa, printre brazi ȋmpodobiţi, reni şi  podoabe fel de fel?

Christmas Singapore

Christmas Singapore

Cum să fii trist pe Orchard Road la ceas de seară, printre milioane de beculeţe şi zeci de mii de oameni aparţinȃnd tuturor raselor şi culturilor lumii. Şi mai ales, cum să fii trist cȃnd ȋnsuşi Moş Crăciun te alege din mulţime pentru a-ţi oferi un cadou (fie el cȃt de mic) .

Christmas Singapore

Unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume, Singapore se ȋmbracă ȋn haine de sărbătoare – ȋncă din luna noiembrie – pentru a  marca una dintre cele mai importante zile din calendarul creştin. O face pentru locuitorii ei – singaporezi, malaiezieni, chinezi, indieni sau de alte naţionalităţi (chiar dacă Crăciunul nu are nicio semnificaţie religioasă pentru ei) – dar şi pentru zecile de mii de turişti europeni, americani, asiatici sau australieni care sosesc ȋn oraş ȋn această perioadă.

Aşadar, dacă paşii te poartă – voit sau din ȋntȃmplare – ȋn Singapore, ȋn perioada Crăciunului, trebuie să ştii că vei găsi aici toate ingredientele necesare petrecerii unui Crăciun minunat, chiar şi fără zăpadă. Important este să nu fi singur. Sau, dacă eşti singur, să te laşi dus de euforia generală care se respiră pe străzi şi pe oriunde şi să te bucuri de magia Crăciunului alături de oamenii din jurul tău, chiar dacă ȋţi sunt străini. Veţi găsi, cu siguranţă, cel puţin un lucru ȋn comun care să vă aducă inimile mai aproape – un colind, o melodie oarecare, un zȃmbet de copil, un brad plin de luminiţe colorate, o trupă de dansatori ambulanţi deghizaţi ȋn reni, un Moş Crăciun darnic care ȋmparte cadouri ȋn Mall. Le vei găsi pe toate pe străzile din Singapore. Tot ce trebuie să faci este să-ţi deschizi inima şi să fii fericit. Cu siguranţă ai multe motive să fii fericit şi recunoscător pentru tot ceea ce ai primit ȋn anul care se ȋncheie şi multe vise de ȋmplinit ȋn anul care vine.

Pentru mine, cea de-a patra vacanţă ȋn Singapore a ȋnsemnat:

  1. Spectacolul Fȃntȃnior muzicale din Marina Bay

Inaugurate ȋn vara lui 2018, Fȃntȃnile Muzicale reprezintă acum principala atracţie turistică a oraşului alături de Garden Rhapsody din Gardens by the Bay.

Christmas Singapore
Christmas Singapore

 

Spectra Light and Water Show – este un spectacol minunat de lumini, lasere şi muzică proiectate pe o fȃntȃnă plutitoare din Marina Bay.

**Acest spectacol este oferit gratuit tuturor turiştilor care ajung pe promenada din faţa hotelului Marina Bay Sands, ȋn fiecare seară, cu ȋncepere de la  orele 20 şi 21   ( ȋn week-end şi ȋn perioada sărbătorilor, un al treilea show ȋncepe la ora 22).

Un show durează ~ 15 minute şi cel mai bun loc pentru a fi admirat este Event Plaza.

Christmas Singapore

 

  1. Plimbare, la ceas de seară, pe Orchard Road

Orchard Road este una dintre cele mai populare străzi din oraş, paradisul iubitorilor de cumpărături, dar şi locul de desfăşurare al celor mai multor spectacole stradale realizate de artişti ambulanţi.

Ȋn perioada sărbătorilor de tot felul (Crăciun, Anul Nou, Halloween, Anul Nou Chinezesc, Dewali Festival) aici se pot admira cele mai frumoase jocuri de lumini răspȃndite de milioane de beculeţe colorate ce ȋmpodobesc străzile, copacii şi faţadele ȋnalte ale clădirilor din zonă, dar şi alte podoabe şi decoraţii specifice fiecărei sărbători ȋn parte. Ȋntreaga zonă este foarte animată, ȋn special ȋntre orele 20 şi 24.

Christmas Singapore

Christmas Singapore

  1. Spectacole de muzică la Esplanade şi ȋn Pieţele de Crăciun

Obişnuită cu atmosfera Pieţelor de Crăciun pe care le-am vizitat ȋn anii precedenţi prin Europa, nu mi-am ȋnchipuit că se poate organiza ceva asemănător ȋntr-un oraş aşezat pe 1˚ latitudine Nordică şi cu o temperatură medie de 30˚. Nici prin cap nu-mi trecea să caut aşa ceva ȋn Singapore, şi tare m-am mirat cȃnd un simpatic domn ȋn vȃrstă – localnic singaporez – m-a ȋntrebat, pur şi simplu, ȋn metrou, dacă mă duc la Christmas Village. I-am răspuns că nu am auzit de aşa ceva, dar că aş vrea să mă duc, dacă aş şti unde e. Atunci, domnul mi-a explicat ce traseu să urmez, unde să schimb metroul şi unde să cobor ca să ajung chiar ȋn mijlocul distracţiei. Şi aşa am ajuns ȋn Orchard Road, ȋn faţa Mall-ului Ngee Ann, la cel mai colorat, gălăgios şi vesel Christmas Market pe care l-am vizitat vreodată. Nu am găsit aici tarabele cu suveniruri şi decoraţii de brad, nici vinul fiert sau ciocolata caldă atȃt de apreciate ȋn tȃrgurile de Crăciun europene pentru a ȋncălzi spiritele şi pentru a ȋnmuia puţin gerul, dar am găsit, ȋn schimb, o atmosferă veselă şi molipsitoare, care m-a făcut să uit că sunt singură …şi că ar fi trebuit să fiu chiar tristă …

Am petrecut aici două seri minunate alături de oameni frumoşi, veseli şi iubitori de distracţii care au cȃntat şi dansat pȃnă după miezul nopţii, pe ritmuri de muzică sud-americană, dar şi pe alte hit-uri internationale ale momentului.

Christmas Singapore

Christmas Singapore

**Ȋn Singapore, pe toată durata lunii decembrie, mai multe Mall-uri organizează Pieţe de Crăciun, denumite ‘Christmas Village’ care ȋşi deschid porţile pentru amatorii de distracţie de toate vȃrstele. Ȋn fiecare seară, aici au loc spectacole live oferite de trupe locale sau invitaţi internaţionali care ȋntreţin atmosfera de distracţie şi voie bună.

Un alt Christmas Village era organizat ȋn aceeaşi perioadă ȋn Gardens by the Bay, la baza copacilor uriaşi, Super Tree. Aici, ȋntreaga zonă era ȋngrădită şi bine păzită, accesul fiind permis doar ȋn baza unui bilet de intrare care ȋţi permitea o plimbare la ȋnălţime, pe pasarelele din lemn care unesc o parte dintre copacii uriaşi, dar şi participarea la concertele organizate pe scena amplasată ȋn mijlocul parcului.

Cum plimbarea la ȋnălţime o făcusem de mai multe ori ȋn timpul vacanţelor precedente, m-am mulţumit acum doar cu o privire de ansamblu asupra uriaşilor metalici coloraţi ȋn toate culorile curcubeului.

Christmas Singapore

**Dacă vrei să ai parte de o experienţă muzicală deosebită, ȋncearcă să participi la unul dintre concertele live oferite de Esplanade – clădirea ȋn formă de fruct durian ce se găseşte ȋn zona Marina Bay.

Christmas Singapore

Această bijuterie arhitectecturală este construită după modelul unui Teatru de Operă European, oferind una dintre cele mai bune acustici din lume. Găzduieşte mai multe săli de spectacole – ȋn interior, dar şi ȋn aer liber – ȋn care au loc frecvent Festivaluri de muzică şi dans, concerte de muzică tradiţională aparţinȃnd diferitelor culturi ale lumii, concerte de muzică simfonică sau jazz susţinute de artişti consacraţi sau mai puţin cunoscuţi.  Pentru unele spectacole este necesară procurarea unui bilet ȋn avans, pentru altele nu este nevoie de nicio rezervare (dar este necesară prezentarea la spectacol cu cel puţin o oră ȋnainte pentru a ocupa un loc).

Christmas Singapore

Christmas Singapore

**Ȋn perioada Crăciunului, aici au loc diferite spectacole, majoritatea fiind oferite gratuit publicului. Programul spectacolelor este afişat la intrarea ȋn clădire, dar şi ȋn mai multe zone din oraş şi ȋn ghiduri şi diferite pliante.

  1. Admirarea oraşului de la ȋnălţime

Ȋntotdeauna ȋmi place să admir un oraş de la ȋnălţime şi de aceea caut mereu un loc care să-mi ofere această perspectivă – indiferent că este vorba despre un deal, o turlă de biserică, un turn de televiziune sau terasa de la ultimul etaj al unui zgȃrie nori. Ȋmi pare că acestă imagine de ansamblu este singura care poate cuprinde ȋn ea pulsul ȋntregului oraş, reprezentȃnd, ȋn acelaşi timp, pentru mine un fel de invitaţie de a vizita un anumit loc (sau de-al ocoli pe altul).

Ȋncercasem şi cu alte ocazii să urc pe Observation Deck din hotelul Marina Bay Sands, dar ȋntotdeauna, un motiv sau altul, m-a ȋmpiedicat să ajung acolo, sus. Ȋn urmă cu cȃţiva ani, accesul pe Observation Deck era restricţionat la un anumit număr de persoane/zi şi, pentru a ajunge sus, erai nevoit să ȋţi rezervi un loc cu cȃteva zile ȋn avans (pentru care plăteai o sumă modică). Acum, accesul este ȋncă restricţionat, dar biletul de intrare a fost majorat la 23SG$ şi se poate procura pe internet (pȃnă la o lună ȋn avans) sau de la ghişeu, ȋn ziua vizitei. Din cauza preţului ridicat al biletului, accesul pe Observation Deck este mult mai facil acum, cozile la intrare lipsind aproape cu desăvȃrşire pe timpul zilei şi fiind, relativ, mici, la apus de soare.

Priveliştea de sus este, cu adevărat, măreaţă şi cuprinde toate atracţiile turistice ale oraşului, din plan apropiat sau mai ȋndepărtat. Ȋntr-o zi cu vizibilitate foarte bună, de sus se pot vedea porturile de cargo şi de pasageri şi apele care ȋnconjoară oraşul, pȃnă ȋn Strȃmtoarea Singapore.

Christmas Singapore

Christmas Singapore

Christmas Singapore

** Accesul spre Marina Bay Sky Park se face din Tower 3 al Hotelului Marina Bay Sands – cu un lift care urcă pȃnă la etajul 57 ȋn doar cȃteva secunde. Biletul de intrare ȋţi permite să rămȃi pe Observation Deck un timp nelimitat (ȋntre orele 9:30 şi 22, cu o oră mai mult ȋn week-end).

** Pe timp de ploaie torenţială şi vȃnt puternic, accesul pe Observation Deck nu este permis;

** Dacă vrei să urci pe Observation Deck ȋn noaptea de Anul Nou pentru a admira focurile de artificii, trebuie să ştii că un bilet costă 70SG$ şi necesită rezervare cu mai mult timp ȋnainte.

  1. O zi la plajă, pe insula Sentosa

Plajele de pe insula Sentosa nu se ridică la nivelul altor plaje tropicale din Asia, dar sunt, totuşi, frumoase, acoperite cu nisip auriu şi scăldate de ape foarte calde (acum din ce ȋn ce mai curate datorită unui sistem foarte strict de control al deşeurilor).

Una dintre cele mai frumoase astfel de plaje se numeşte Palawan Beach. Este o plajă lată, dotată cu umbrele (pe o latură) şi legată, printr-un pod din lemn, de Insula Palawan – recunoscut a fi cel mai sudic punct al Asiei continentale.

Christmas Singapore Christmas Singapore

** Plajele de pe Insula Sentosa se găsesc pe coasta Vestică şi Sud-Vestică a acesteia, la ultima staţie de pe traseul Monorail-ului.

** Apele care scaldă aceste ȋntinderi de nisip sunt foarte calde şi se adȃncesc ȋn doar cȃţiva metri, fiind sărace ȋn viaţă marină.

 

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)