City break la Roma

Dacă vizita ta la Roma este doar un city break de 3-4 zile ( sau mai mare) vei fi nevoit să-ţi întocmeşti un plan în baza căruia să porneşti în cucerirea oraşului, ţinȃnd cont, în primul rȃnd de propriile tale preferinţe şi priorităţi. Vei dori, cu siguranţă, să vezi cȃt mai mult în acest scurt timp sau te vei axa doar pe cȃteva obiective turistice care te interesează în mod particular.

          Fiecare dintre noi avem propriile preferinţe cȃnd vine vorba de o vizită într-un oraş, indiferent de mărimea şi importanţa lui, dar întotdeauna încercăm să vizităm toate acele obiective turistice despre care am citit în ghiduri sau pe care le-am văzut descrise în documentare la televizor. Încercăm să vedem totul, chiar dacă asta presupune alergătură de la ora 7 dimineaţa pȃnă la miezul nopţii. Ajungem acasă întotdeauna mai obosiţi decȃt am plecat în vacanţă, dar mai împliniţi şi mai bogaţi sufleteşte. Cȃteodată este chiar imposibil să vezi totul, oricȃt de mult ai încerca. Într-un oraş ca Roma un city-break de 3-4 zile nu este absolut deloc suficient pentru a vedea cele mai importante obiective turistice. Dacă city-break-ul are loc în timpul sezonului estival, atunci cu atȃt mai grav. Mai mult de jumătate din timp îl vei petrece doar stȃnd la cozile de intrare. Dacă mergi la Roma în perioada octombrie – aprilie, un city-break de 5 zile ţi-ar fi suficient pentru a vizita cele mai importante obiective turistice, unele pe îndelete şi altele doar în trecere. Dacă vacanţa ta se întinde pe durata unei săptămȃni, atunci vei reuşi să parcurgi întregul oraş de la un capăt la celălalt şi să vizitezi toate acele obiective turistice care te interesează, insistȃnd în mod evident asupra celor care necesită mai multă atenţie (de exemplu, Vaticanul).

          Indiferent cȃt de scurtă este vacanţa ta romană încearcă să nu omiţi de pe lista ta de ‘must see’:

          1. Tur al oraşului cu double-decker-ul

          Dacă vizita ta la Roma este foarte scurtă, atunci un tur al oraşului cu bus-ul turistic hop on hop off este foarte potrivit pentru tine.

 

Double decker bus in Rome

          Biletele se pot procura de pe internet sau de la vȃnzătorii ambulanţi răspȃndiţi prin oraş. Un bilet valabil o zi întreagă costă intre 19 şi 28 de euro, in functie de companie. Există mai multe companii de autobuze care oferă trasee similare ce acoperă majoritatea obiectivelor turistice, incluzȃnd şi bilete de intrare la unele muzee (mai puţin vizitate) sau tururi ghidate ale oraşului.

Vei putea astfel să faci cunoştinţă cu oraşul şi să vezi, chiar dacă, fugitiv, cele mai importante obiective turistice:

 • Columna lui Traian

Columna lui Traian

 • Piazza Venezia – Monumentul dedicat lui Vittorio Emanuelle II

Roma

 • Via dei Fori Imperiali
 • Colosseo

Colosseo 8

 • Arco di Constantino

Roma

 

 

 • Palatino

Palatino

 • Capitolino
 • Chiesa del Gesu

Chiesa di Jesu

 • Piazza Compo dei Fiori

Campo dei Fiori

 • Piazza Navona

Piazza Navona 2

 • Pantheon

Pantheon Roma

 • Via della Conciliazione
 • Piazza San Pietro (Basilica San Pietro)

Piazza San Pietro Vatican - view from the roof of Basilica

 • Castel San’ Angello

Castel San' Angelo

 • Piazza del Parlamento
 • Fontana di Trevi

Fontana di Trevi (2)

 • Piazza di Spagna (Trinita dei Mondi)

Basilica Trinita dei Mondi Piazza di Spagna Roma

Treptele Spaniole Piazza Spagna Roma

 • Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

 • Villa Borghese
 • Piazza Barberini

Piazza Barberini

          În unele cazuri, bus-ul turistic trece chiar foarte aproape de aceste obiective. Vei putea astfel să fotografiezi şi să admiri unele obiective turistice fără să fii nevoit să cobori, mai ales dacă timpul nu îţi permite. Dacă vrei să vezi Piazza Spagna, atunci va trebui să cobori la Fontana di Trevi şi de acolo să mai mergi cȃteva minute pe jos, traversȃnd Via del Tritone. Din Piazza di Spagna, dacă continui drumul pe Via del Corso sau Via del Babuino, vei ajunge în Piazza del Popolo.

          Dacă vrei să vezi Pantheon-ul şi Piazza Navona, cel mai bine este să cobori tot în staţia Fontana di Trevi.

         După ce ai făcut o tură a oraşului şi ai trecut în revistă cele mai importante obiective turistice de la înălţimea double-decker-ului, vei şti cum să-ţi organizezi zilele următoare de vacanţă, ce anume doreşti să vizitezi şi în ce ordine.

          2.Vizită la Coloseum

          Colosseum-ul este, cu siguranţă, simbolul Romei şi unul dintre cele mai vizitate locuri din capitala Italiei (alături de Vatican).

Colosseo 5

          Pentru a vizita Colosseum-ul se plăteşte un bilet unic de intrare (15.50 euro) care permite accesul atȃt în Colosseum, cȃt şi în Forul Roman şi în Palatino.

         Construit în mai puţin de zece ani în primul secol al erei noastre, din iniţiativa Împăratului Vespasian, Colosseum-ul te uimeşte încă de la prima vedere prin grandoare. Avȃnd forma unei elipse – cu o lungime de 188 m şi o lăţime de 156m, această arenă a găzduit lupte cu gladiatori şi animale sălbatice pȃnă în secolul al V-lea. La aceste spectacole, peste 55.000 de spectatori erau prezenţi în tribune, aşezaţi în funcţie de statutul social.

Colosseo

Colosseo 2

Colosseo 3

Colosseo 4

Colosseo 5

Colosseo 6

          Chiar în faţa intrării principale, este aşezat Arcul lui Constantin, ridicat în anul 315 pentru a celebra victoria lui Constatin cel Mare într-o bătălie împotriva lui Maxentius.

Arco di Constantino

          Forul Roman reprezenta centrul vieţii din Roma Antică, în ultimele secolele înainte erei noastre, unde se desfăşurau activităţile de zi cu zi ale oraşului – comerţ, afaceri, procese, ritualuri religioase. Mai tȃrziu, în perioada Împăratului Cezar şi apoi în cea a lui Augustus, rolul Forului s-a schimbat, căpătȃnd o importanţă strict religioasă. Este aşezat într-o vale şi înconjurat de Dealurile Palatine, Capitoline şi Esquiline.

          Chiar dacă nu eşti un pasionat de istorie şi arheologie, poţi admira aici Arco di Septimius Severus, Templul lui Saturn, Biserica Sf. Luca, Templul lui Antonius si al Faustinei şi îţi poţi imagina cum se trăia în acest oraş în urmă cu mai mult de 2000 de ani.

Forul Roman

Forul Roman 2

Forul Roman 3– Templul lui Antonius si al Faustinei –

Temple of Saturn– Templul lui Saturn –

Arch pf Septimius Severus – Arcul lui Septimius Severus –

          3. Vizită la Vatican

          Orice vacanţă în Roma, oricȃt de scurtă ar fi ea, trebuie să includă o vizită la Vatican. Indiferent că mergi la Vatican să te rogi în Piaţa San Pietro, să vizitezi Basilica şi să te urci în Dom sau să admiri operele de artă expuse în Muzeele Vaticanului,  trebuie să acorzi acestei vizite cel puţin o zi întreagă sau mai multe ore în mai multe zile consecutive. (citiţi mai multe despre Vatican aici).

         4. Vizită la Pantheon

          Această superbă construcţie care datează de ~ 1900 de ani, îţi oferă o imagine clară a modului în care arăta Roma în acea perioadă. A supravieţuit în mod miraculos şi, chiar dacă a mai fost renovată de multe ori şi nu toată marmura din interior este cea originală, arată aproape la fel ca în secolul II cȃnd a fost terminată construcţia.

Pantheon

          Cupola este o adevărată capodoperă de inginerie. Este mai mare decȃt cupola Basilicii San Pietro din Vatican şi este una dintre cele mai mari construcţii de beton din lume – una dintre cele mai mari bolte fără susţinere. În mijloc, tavanul cupolei are o gaură – denumită Ochiul Cupolei. Această gaură permite iluminarea naturală a interiorului şi oferă o interesantă imagine, mai ales pe timp de ploaie.

Roma

Pantheon Cupola

          Din secolul al XVII-lea, construcţia a devenit Biserică, fiind sfinţită cu numele de Santa Maria ad Martyres.

Inside Pantheon

Inside Pantheon Rome

         În interior se găsesc mormintele lui Rafael şi a doi Regi italieni – Umberto I şi Vittorio Emanuelle I.

Tomba di Raffaello Pantheon Roma– Mormȃntul lui Raffaello Sanzio-

Tomba di Umberto Re d'Italia Pantheon Roma– Mormȃntul lui Umberto, Regele Italiei –

          Pantheon-ul se găseşte în Piazza della Rotonda, foarte aproape de Piazza Navona şi Fontana di Trevi şi se poate vizita gratuit.

          5. Fontana di Trevi

          Fontana di Trevi a fost construită între anii 1732 – 1762 pentru Papa Clement al XII-lea. Aşezată pe o latură a Palatului Poli, Fontana di Trevi şi-a luat numele de la ‘tre vie’ – cele trei străzi care se intersectează în această zonă.

          În centrul fȃntȃnii se ridică Statuia lui Neptun – Zeul Mării – flancată de tritoni care simbolizează marea furtunoasă sau calmă (furtunoasă cel din stȃnga, calmă cel din dreapta). Celelalte statui reprezintă Sănătatea, Abundenţa şi cele patru anotimpuri.

Fontana di Trevi

          Fontana di Trevi este, probabil, cel mai romantic loc din Roma, lăudat şi descris în multe cărţi şi filme. Este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice ale oraşului şi este vizitat la orice oră din zi şi din noapte, în orice anotimp.

          Este destul de dificil să te fotografiezi cu fȃntȃna, fără să incluzi în cadru şi alte personaje străine, dar şi asta poate face parte din magia locului. Oriunde priveşti în jurul tău, vezi doar turişti agitaţi şi grăbiţi care fac fotografii, aruncă cȃte o monedă în apă şi apoi pleacă repede mai departe. Unii se opresc din alergat şi se aşază pe marginea fȃntȃnii pentru cȃteva minute sau pe scările din faţă pentru a admira statuile şi apa care coboară în trepte.

Roma

Fontana di Trevi Roma 2

Fontana di Trevi Roma

          Priveliştea este mult mai emoţionantă şi mai captivantă seara, cȃnd luminile se aprind, iar reflectoarele nu prea puternice crează o atmosferă de vis, o imagine care îţi va rămȃne în suflet pentru totdeauna.

Fontana di Trevi Roma 4

          6. Plimbare prin principalele pieţe

          Pieţele romane au un farmec aparte şi ai avea nevoie de o vacanţă adevărată de cȃteva zile pentru a le vizita şi admira pe toate, în diferite momente ale zilei.

          Dintre toate Pieţele oraşului cele mai renumite şi îndrăgite atȃt de turişti, cȃt şi de localnici sunt Piazza di Spagna, Piazza Navona, Piazza del Popolo, Piazza Venezia, Piazza Campo dei Fiori, Piazza del Parlamento, Piazza Barberini, Piazza della Liberta, Piazza del Risorgimento.

          Piazza di Spagnia şi Treptele Spaniole, alături de Basilica Trinita dei Monti reprezintă o imagine reprezentativă a Romei turistice de astăzi. Această imagine – cu treptele încărcate de oameni, cu Biserica în fundal şi Fȃntȃna Barcaccia în prim plan – este un simbol al oraşului şi poate fi recunoscută pe multe pliante, vederi, calendare, tricouri şi alte suveniruri. Renumele pieţii a crescut şi datorită faptului că a fost menţionat în multe filme – ca loc de întȃlnire dintre protagonişti, dar şi-a pierdut din farmec astăzi tocmai din cauza acestui suprarenume.

Piazza di Spagna - Basilica Trinita dei Mondi– Basilica Trinita dei Mondi –

Roma– Fȃntȃna Barcaccia –

Roma– Treptele Spaniole –

           Locul ei a fost luat de mult mai frumoasa şi eleganta Piazza Navona, aflată în imediata vecinătate a Pantheon-ului. Piazza Navona este mult mai largă decȃt Piazza di Spagna şi atrage ca un magnet vizitatorii, la orice oră şi indiferent de vreme. Cele două fȃntȃni – care reprezintă atracţia principală pentru pasionaţii de artă – au fost realizate de Lorenzo Bernini, în secolul al XVII-lea -Fontana dei Quatro Fiumi (în centru) şi Fontana del Moro (în partea de SE a pieţii).

Piazza Navona (2)

Fontana del Moro Piazza Navona Roma– Fontana del Moro-

Fontana dei Quatro Fiumi Piazza Navona Roma– Fontana dei quatro fiumi –

           Piaţa Navona este locul preferat şi de pictori care îşi expun aici lucrările sau îşi oferă serviciile celor doritori, pentru realizarea unui portet sau a unei caricaturi.

Piazza Navona

          Una dintre cele mai mari pieţe din Roma este Piazza Venezia, dominată de Monumentul dedicat lui Vittorio Emanuelle al II-lea.

Piazza Venezzia

          Piazza del Campidoglio este aşezată pe Dealurile Capitoline şi găzduieşte astăzi sediul Guvernului italian, Palazzo Senatorio – Sediul Consiliul local al oraşului, Palazzo dei Conservatori –  Muzeul de Artă Capitoline şi Palazzo Nuovo – Muzeul Capitoline. Tot în aceasta piaţă se găseşte şi faimoasa statuie – Lupoaica cu Romulus şi Remus.

          Aflată în partea de Nord a oraşului, Piazza del Popolo este localizată chiar la Poarta de intrare dinspre Nord (Porta Flaminia) şi este una dintre pieţele cele mai iubite de către localnici.

Porta Flaminia Piazza del Popolo Roma– Porta Flaminia , Basilica Santa Maria del Popolo –

          Din anul 1589, Piaţa găzduieşte în centrul ei Obeliscul Flaminio, construit în jurul anului 1232 î.e.n în Egipt şi adus de acolo de Împăratul Augusto.

Roma

Piazza del Popolo - Obelisco Flaminio Roma

          În afară de obelisc, patru trei obiective turistice foarte importante mai sunt găzduite în această piaţă – Biserica Santa Maria del Popolo, Biserica Santa Maria dei Miracoli, Biserica Santa Maria de Montesanto  şi Grădinile Vilei Borgheze.

Piazza del Popolo Roma

Piazza del Popolo Roma 2

          Piazza Campo de’ Fiori

          Cu mai multe secole în urmă, în Campo de’ Fiori aveau loc curse de cai şi execuţii – dintre care cea mai faimoasă este arderea pe rug a lui Giordano Bruno. Din 1869, piaţa a început să găzduiescă tȃrguri săptămȃnale de fructe şi legume şi a devenit în scurt timp cea mai frumoasă şi importantă piaţă de acest fel din Roma. Este deschisă de luni pȃnă sȃmbătă, de la 7 la 14 şi este foarte aprovizionată, în special la primele ore ale dimineţii.

Campo dei Fiori

          În Roma sunt foarte multe pieţe mai mici, toate deosebite în felul lor. Dacă vrei să faci cunoştintă cu toate, trebuie să porneşti la pas, cu harta în mȃnă şi să te opreşti în fiecare spaţiu puţin mai larg, aflat la intersecţia mai multor străzi sau alei. Dacă acel spaţiu găzduieşte şi o fȃntȃnă sau doar o statuie, să ştii că poartă numele de piaţă (Piazza) şi merită un popas şi o fotografie.

          7. Vizită la Castel Sant’Angelo

          Acest castel fortăreaţă a fost construit în secolul al II-lea e.n. pentru Împăratul Hadrian, din dorinţa acestuia de a avea un mausoleu şi un loc de îngropăciune. Mai tȃrziu a devenit reşedinţă papală, loc de refugiu pentru surghiuniţi şi chiar închisoare. Castel San'Angelo

          Este legat printr-un tunel subteran de Vatican pentru că a reprezentat principala ascunzătoare pentru papi în perioadele sȃngeroase. În prezent găzduieşte un important muzeu foarte bogat în picturi renascentiste, dar şi în arme de război. În ultimii ani a căpătat o importanţă deosebită şi datorită panoramei deosebite pe care o oferă (de la nivelul ultimul etaj) către Basilica San Pietro care este situată de partea cealaltă a Rȃului Tibru.

View from Castel San'Angelo Roma– vedere spre Vatican –

          8. Columna lui Traian

          Columna lui Traian este cel mai bine păstrat monument din Forul Roman, al cărui proiect de construcţie a aparţinut lui Apolodor din Damasc şi a fost realizat în secolul II e.n. Aşezată în partea stȃngă a Capitoliului, Columna are o înălţime de 40 de metri şi este construită din 25 de blocuri de marmură decorate cu basoreliefuri ce descriu povestea victoriei lui Traian împotriva dacilor conduşi de Decebal. Iniţial, în vȃrful columnei a fost aşezată Statuia Împăratului Traian care a fost înlocuită cu Statuia Sf. Petru (în secolul al XVI-lea).

Columna lui Traian Roma

Columna lui Traian - detaliu -Roma

          9. Podurile peste rȃul Tibru

          Considerat fluviul sacru al Imperiului Roman, Tibrul este martorul unei istorii zbuciumate – ce a cunoscut mărire şi decădere. Fluviul lung de peste 400 de km îşi are izvoarele în Munţii Apenini, la graniţa dintre Toscana şi Emilia Romagna şi traversează Roma, în drumul lui către mare. Traversat de foarte multe poduri, Fluviul Tibru este o adevărată atracţie turistică la orice oră din zi şi în orice anotimp.

          Dacă vrei să-l priveşti şi să-l admiri mai de aproape, trebuie să porneşti de pe un mal şi să-l traversezi de pe o parte pe alta pe cele mai importante poduri. Fiecare pod în parte este o adevărată operă de artă, nu numai o simplă cale de acces.

          Cele mai frumoase poduri sunt:

 • Ponte Vittorio Emanuelle

Ponte Vittorio Emanuelle

 • Ponte Sant Angelo

Ponte Sant Angelo

 • Ponte Umberto

 

Ponte Umberto Roma

 • Ponte Garibaldi

Ponte Garibaldi

 • Ponte Sisto

Ponte Sisto

          Dacă timpul îţi permite, completează această listă şi cu alte obiective turistice importante sau lasă pentru o vizită următoare:

 • Boca della Verita
 • Isola Tiberina
 • Cartierul Trastevere
 • Teatro Marcelo
 • Forumurile imperiale – Forumul lui Traian, Forumul lui Augusto, Forumul lui Cezar, Forumul lui Vespasian
 • Palazzo Barberini
 • Vila Borghese
 • Terme di Caracalla
 • Via Apia Antica
 • Basilica Santa Maria Maggiore
 • Musei Capitolini

          Indiferent cȃt ai reuşit să vizitezi în Roma, îţi vei dori, cu siguranţă, să te reîntorci. Vizita următoare îţi va completa lista de obiective rămase necunoscute, dar nu ezita să te reîntorci iar şi iar prin locurile pe care le cunoşti deja. Le vei descoperi mereu noi faţade, le vei privi mereu cu alţi ochi şi îti vei dori să le faci cunoscute unei lumi întregi, chiar dacă această lume se reduce la familia şi prietenii tăi de acasă. Chiar dacă crezi că le cunoşti foarte bine, ele te vor uimi de fiecare dată şi te vor face să le respecţi şi să le iubeşti din ce în ce mai mult pentru că Roma are această calitate. Cu cȃt o cunoşti mai bine cu atȃt o iubeşti mai mult şi îţi doreşti să o vezi mai des.

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)