City-break la Barcelona (iunie 2014)

Barcelona a devenit în ultimii ani una dintre cele mai îndrăgite destinaṭii de vacanṭă, ajungând chiar în topul celor mai vizitate oraṣe europene, alături de Paris, Roma ṣi Londra. Cei mai mulṭi turiṣti care vizitează Barcelona sunt atraṣi în cursele agenṭiilor de turism care au transformat oraṣul într-o marcă înregistrată Antoni Gaudi. Absolut toate pachetele turistice pentru city break-uri în Barcelona includ Sagrada Familia, Parcul Guell, Casa Milà (La Pedrera), Casa Battlo, Palau Guell, punând accent pe moṣtenirea lăsată oraṣului de unul dintre cei mai mari reprezentanṭi ai modernismului. Este adevărat că operele lui Gaudi vor rămâne pentru totdeauna principala atracṭie turistică a oraṣului, dar Barcelona înseamnă mult mai mult decât Sagrada Familia ṣi Casa Milà ṣi merită descoperită pas cu pas. Vei găsi aici un loc care să te reprezinte, o clădire care să te impresioneze sau cel puṭin o străduṭă pe care să doreṣti să te pierzi câteva ore din când în când.

Într-un city-break de 3-4 zile, vei putea descoperi ṣi bifa pe harta ta cele mai importante obiective turistice barceloneze pe care vei dori, cu siguranṭă, să le revezi ṣi într-o altă vizită, într-un alt sezon, peste un an sau peste zece. Poate vei fi norocos ṣi te vei întoarce în Barcelona ṣi peste 15 ani pentru a vedea Catedrala Sagrada Familia finalizată ṣi poate atunci o vei aprecia mai mult sau dimpotrivă. Barcelona te va impresiona oricum ṣi oricând indiferent de durata vizitei tale pentru că oraṣul este, pe bună dreptate, unul dintre cele mai spectaculoase oraṣe ale Europei.

Dacă vacanṭa ta în Barcelona are o durată de cel puṭin o săptămână, atunci vei reuṣi să te bucuri de toate minunile pe care oraṣul le adună – expuse pe străzi renumite, în pieṭe ṣi muzee sau ascunse în colṭuri umbrite ṣi pe străzi neumblate.

Vacanṭa noastră a durat doar 3 zile. Ar fi putut fi mai lungă, dar nu am vrut să ne prindă vara caniculară în oraṣ ṣi am preferat să fugim la mare depărtare, pe un mal de mare, unde să simṭim briza răcoritoare. Sperăm să mai avem ocazia să revenim în Barcelona ṣi să adăugăm noi obiective pe harta noastră, dar ne dorim ca acest lucru să se întâmple într-o săptămână de toamnă sau iarnă când oraṣul nu mai este atât de aglomerat, iar cozile de intrare la principalele muzee să nu depăṣească un metru. În luna iunie nu este posibil aṣa ceva. Oricât de devreme te-ai trezi – pentru a ajunge primul în faṭa muzeului tău preferat – vei constata că alṭi 100 de turiṣti au încercat acelaṣi lucru ca ṣi tine. Unii chiar au reuṣit, poate vei reuṣi ṣi tu într-o zi, dar nu în toate zilele vacanṭei tale.

În cele trei zile în care am vizitat oraṣul am încercat să stăm cât mai departe de acele obiective turistice supraaglomerate, preferând să le admirăm de la distanṭă, dar ne-am dorit cu orice preṭ să ne petrecem cât mai mult timp în mijlocul localnicilor pentru a ne integra mai bine în peisajul barcelonez. De aceea, am făcut plimbări lungi prin parcurile ṣi grădinile oraṣului, pe faleză, pe plajă ṣi pe malul portului (povestea aici). Am petrecut aproape o oră în fiecare seară pe Rambla, admirând artiṣtii ambulanṭi de tot felul, am vizitat câteva pieṭe ale oraṣului, revenind în fiecare seară în Mercat de la Boqueria ca să cumpărăm cele necesare pentru prepararea cinei. Am petrecut câteva ore în Pueblo Espaniol ṣi ne-am încheiat seara în aceeaṣi zonă, admirând jocurile de lumini ṣi sunete răspândite de Magic Fountain. Ṣi, pentru că orice oraṣ pare mult mai frumos ṣi mai grandios privit de la înălṭime, am căutat ṣi chiar am găsit câteva locuri care ne-au oferit o imagine panoramică de la câṭiva zeci de metri altitudine în diferite momente ale zilei. Am preferat să-l lăsăm pe Gaudi pentru o vizită viitoare, în speranṭa că Sagrada Familia va fi finalizată ṣi toate macaralele ṣi schelele alungate din peisaj.

Ceea ce urmează nu este nici pe departe un top, ci doar o înṣiruire de obiective turistice ṣi activităṭi pe care le recomandăm cu căldură tuturor celor care poposesc în Barcelona pentru câteva zile.

  1. Vizită într-o piaṭă

Există câte o piaṭă în fiecare cartier (Mercat de St. Antoni, Mercat del Ninot, Mercat de Galvani …), dar cea mai populară ṣi vizitată piaṭă este Mercat de la Boqueria. Situată pe Rambla, această piaṭă este un adevărat obiectiv turistic ṣi are, din acest motiv, cele mai ridicate preṭuri din întreaga Spanie la absolut orice produs. Inaugurată în 1840, dar renovată ṣi modificată de câteva ori până să ajungă la forma finală cunoscută astăzi, Piaṭa Boqueria poate fi vizitată în fiecare zi – între orele 8 ṣi 20. Este aglomerată la orice oră din zi, dar începe să se golească cu 1-1.5 ore înainte de închidere, datorită faptului că ṣi multe tarabe se închid după ora 18.30.

Barcelona Mercat de la Boqueria

O vizită de cel puṭin o oră prin această piaṭă este recomandată tuturor celor care doresc să admire culorile vii ale tarabelor încărcate cu fructe ṣi legume de provenienṭă locală sau exotice, mezeluri, brânzeturi ṣi dulciuri tradiṭionale, peṣte ṣi fructe de mare, vinuri ṣi fructe uscate, condimente ṣi mâncăruri tipice spaniole.

Barcelona Mercat de la Boqueria - fruits

Barcelona Mercat de la Boqueria - Hamon

Barcelona Mercat de la Boqueria - Spices

Barcelona Mercat de la Boqueria - traditional sweets

Dacă vizita ta are loc între orele 10 ṣi 16, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare pentru că acesta este intervalul de timp în care piaṭa primeṣte cei mai mulṭi vizitatori ṣi este posibil să nu fii prea plăcut impresionat de înghesuiala exagerată ṣi de feṭele puṭin plictisite (chiar supărate) ale vânzătorilor. Probabil nu este uṣor nici pentru ei – să reziste ore în ṣir într-un spaṭiu atât de aglomerat ṣi să facă mereu faṭă cererilor care vin din toate părṭile ṣi blitz-urilor camerelor foto care se declanṣază în fiecare minut – dar trebuie să recunosc că eu nu m-am simṭit prea binevenită în Mercat de la Boqueria, chiar dacă am cumpărat câte ceva de fiecare dată ṣi nu am fost foarte insistentă cu aparatul meu foto.

M-au încȃntat însă culorile vii ale fructelor şi ale acadelelor, mirosurile amestecate de mȃncare, peşte proaspat şi dulciuri artizanale, dar şi agitaţia continuă a vizitatorilor de toate naţionalităţile. Vȃnzătorii erau şi ei destul de animaţi şi încercau prin diferite mijloace să ne ademenească cu produse care de care mai încântătoare. Unii îşi prezentau marfa în gura mare, alţii ne ofereau direct pungi de plastic să încărcăm în ele dulciuri sau fructe. Cei mai originali, se plimbau printre tarabe cu platouri pe care expuneau fel de fel de produse culinare – fructe, salamuri, brȃnzeturi, dulciuri – şi ne îmbiau să gustăm şi apoi să cumpărăm, bineînţeles. Preţurile mi s-au părut foarte mari în comparaţie cu Italia sau chiar cu Valencia. Bananele erau 1.8 euro/kg, cele mai ieftine măsline costau ~ 20 euro/kg, iar prosciutto se vindea cu preţuri cuprinse între 21 şi 68 de euro/kg. O bucăṭică de ciocolată artizanală costa între 3 ṣi 5 euro, iar o punguliṭă de 100 de grame cu alune glazurate se vindea cu 11 euro. Cele mai ieftine produse din piaṭă erau sucurile de fructe (un fel de fresh-uri în pahare de plastic) care costau 1 euro ṣi niṣte mostre de mezeluri înṣirate pe beṭiṣoare din bambus care costau între 1 ṣi 1.5 euro.

Barcelona Mercat de la Boqueria - Fruit juices

Cea mai colorată ṣi populară zonă a pieṭii o reprezintă piaṭa de peṣte. Aici se pot admira ṣi chiar cumpăra (în special în prima parte a zilei) o mulṭime de soiuri de peṣte ṣi fructe de mare, majoritatea de provenienṭă mediteraneană (dar ṣi de import). Preṭurile erau destul de mari, dar comparabile cu cele pe care le-am văzut în toate pieṭele de peṣte din Europa.

Barcelona Mercat de la Boqueria- seafood

Barcelona Mercat de la Boqueria - lobster

Pentru foarte mulṭi turiṣti care vizitează Barcelona, piaṭa de peṣte nu reprezintă decât o atracṭie turistică ca oricare alta, dar, în condiṭiile în care beneficiezi de cazare într-un studio/apartament dotat cu bucătărie, atunci piaṭa de peṣte poate fi exact ceea ce îṭi trebuie. Poṭi experimenta diferite soiuri de peṣte proaspăt sau fructe de mare pe care nu ai ocazia să le întâlneṣṭi în piaṭa de peṣte de acasă ṣi poṭi contribui la micṣorarea cheltuielilor aferente vacanṭei, gătindu-ṭi singur cel puṭin o masă pe zi.

Barcelona Mercat de la Boqueria - buying fresh shells

Barcelona Mercat de la Boqueria - tasteful dinner selfmade

  1. Admirarea oraṣului de la înălṭime

De fiecare dată când vizitez un oraṣ nou, încerc să găsesc un loc la înălṭime din care să privesc peste intinderea de acoperiṣuri colorate ṣi să admir totul de un nivel superior. În Barcelona există, din fericire, mai multe variante pentru realizarea acestui obiectiv, oferindu-ṭi o panoramă deosebită asupra oraṣului, din locuri ṣi unghiuri diferite.

–         Castelul Montjuic

Castelul a fost construit în anul 1640, într-un timp record de 30 de zile, pentru a bloca avansarea trupelor regale împotriva noii Republici Catalonia. Trecând prin diferite perioade ṣi sub diferite dominaṭii, având rol de apărare, dar ṣi de închisoare, garnizoană ṣi loc de execuṭii, Castelul a trecut sub controlul direct al Consiliului Local barcelonez abia în anul 2007.

Castel Montjuic vazut din port– Castelul Montjuic privit dinspre port –

Aṣezat în vârful Dealul Montjuic, la o înalṭime de ~ 200 de metri deasupra nivelului mării, Castelul este astăzi un obiectiv touristic important pe harta pasionaṭilor de istorie ṣi a ajuns în forma actuală după mai multe etape de reconstrucṭie, remodelare ṣi lărgire. Accesul vizitatorilor este permis în interior pentru a admira bastioane, turnuri, tunuri ṣi chiar celule în care era ṭinuṭi prizonierii.

Barcelona - Castelul Montjuic (2)

Barcelona - Castelul Montjuic

Barcelona Castel  Montjuic

Terasa superioară oferă o panoramă deosebită asupra oraṣului.

Barcelona - vedere din castelul Montjuic

Barcelona - vedere dinspre castelul Montjuic (2)

Barcelona - vedere dinspre Castelul Montjuic (3)

Barcelona - vedere dinspre Castelul Montjuic

Barcelona viw over the port

–         Telefericul Montjuic

Telefericul Montjuic este un mod practic ṣi foarte spectaculos de transport care te duce spre Castelul Montjuic, aṣezat pe Dealul cu acelaṣi nume. Are pe traseul său trei staṭii – Mirador, Castel ṣi Parcul Montjuic ṣi funcṭionează în fiecare zi, între orele 10 – 18 (cu program prelungit în lunile de vară). Un bilet pentru o călătorie costă 7.50 euro ( 5.80/copil) ṣi o călătorie dus-întors costă 10.80 euro (7.80/copil). O plimbare cu acest teleferic este deosbit de romantică aproape de apusul soarelui ṣi foarte spectaculoasă la orice oră din zi ṣi în orice anotimp.

Telefèric de Montjuïc

–         Telecabina Port Vell

Cunoscută sub numele de Teleferico del Puerto Barcelona sau Aeri del Port, telecabina roṣie face legătura dintre Portul Turistic Vell ṣi Dealul Montjuic ṣi oferă o deosebită panoramă de la o înălṭime de ~ 90 de metri. A fost construită cu ocazia Expoziṭiei Universale din 1929, dar a fost deschisă publicului în 1963. Are trei staṭii  – San Sebastian ( pe plajă, lângă staṭia de metrou Barcelonetta), Jaume I (o staṭie intermediară) ṣi Montjiuc. Un bilet simplu costă 11 euro (16.50 dus-întors).

Transbordador Aeri del Port (2)

Transbordador Aeri del Port

–         Mirador de Colom

Situată în extremitatea Sudică a celui mai faimos boulevard barcelonez, Statuia lui Columb se înalṭă 60 de metri deasupra nivelului mării ṣi a fost construită cu ocazia Expoziṭiei Universale din 1881. Dedicată lui Cristofor Columb – care a ales Barcelona drept port de debarcare după expediṭia care a dus la descoperirea Americii – această statuie are înălṭimea de 7.5 metri ṣi este susṭinută pe o coloană înaltă de 51 de metri. Accesul în vârf se face cu ajutorul unui lift pentru care se plăteṣte o taxă de 4 euro.

Barcelona - Mirador Colom

De sus, panorama se deschide spre toate punctele cardinale. Spre Nord, se întinde Cartierul Gotic cu principalele lui atracṭii turistice – Rambla, Catedrala – ṣi, puṭin mai departe, Sagrada Familia.

Barcelona - vedere spre Rambla din Mirador Colom

Barcelona - Vedere din Mirador Colom spre Cartierul Gotic

Spre Est, urmărind linia coastei, se poate admira noul Cartier Forum.

Barcelona - vedere din Mirador Colom

Chiar la piciorul monumentului se găsesc Olympic Marina, Portul Vell ṣi Portul Industrial, iar spre Sud, sus pe deal, Castelul Montjuic.

Barcelona - vedere spre Portul Vell

Barcelona - vedere din Mirador Colom spre port

  1. Plimbare prelungită prin parcuri ṣi grădini

Dacă vacanṭa ta barceloneză are loc într-o vară toridă, vei avea nevoie de câteva ore de răcoare la mijlocul fiecărei zile, atunci când temperaturile ating cote alarmante. Ṣi unde te poṭi ascunde mai bine de soarele nemilos, dacă nu la umbra unui copac, pe o bancă într-un parc sau într-o grădină plină de flori? Vei avea, cu această ocazie, posibilitatea să înṭelegi mai bine spiritul acestui popor, admirând zecile de tineri localnici care îṣi petrec timpul tolăniṭi pe iarbă, citind, socializând cu prietenii sau exersând diferite activităṭi în aer liber. (Citeṣte mai multe despre parcurile ṣi grădinile barceloneze aici).

Barcelona Parc della Ciutadella playing instruments

Barcelona Parc della Ciutadella reading on a bench

Barcelona playing the guitar in the park

  1. Plimbare pe Rambla

Rambla este cel mai popular boulevard al Barcelonei. Are o lungime de ~ 1.5 km ṣi face legătura între Placa de Catalunya ṣi Mirador de Colom (Statuia lui Cristofor Columb), situat în apropierea Portului Vell.

Rambla este o stradă de promenadă – flancată pe ambele părṭi de câte două benzi de circulaṭie în fiecare sens – ṣi reprezintă locul de întâlnire al turiṣtilor ṣi al localnicilor în absolut orice anotimp. Pe timpul verii, aglomeraṭia atinge cote maxime, iar preṭurile practicate în zonă – restaurante, magazine de suveniruri, tarabe de orice fel – sunt cele mai ridicate din întreaga Spanie. Cu toate acestea, în lunile călduroase de vară, cu greu găseṣti un loc liber la o terasă pentru a savura o bere într-o halbă uriaṣă (5-6 euro) sau un pahar de Sangria (10-12 euro). Aceleaṣi băuturi le poṭi găsi la orice terasă din oraṣ, la un preṭ mult mai mic, dar nicăieri nu vei beneficia de aceeaṣi atmosferă deosebită ṣi unică.

Venind dinspre Piaṭa Catalunyei ṣi pornind spre Sud, către mare, Rambla te îmbie la fiecare pas ṣi te ademeneṣte cu fel de fel de oferte, care de care mai tentante. O mulṭime de tarabe de flori ṣi suveniruri, terase, restaurante ṣi cafenele, gherete de îngheṭată ṣi clătite se aliniază cuminṭi de-a lungul străzii ṣi atrag ca un magnet zeci de mii de turiṣti în fiecare zi, până târziu în noapte. Unii trec în viteză pe lângă chioṣcurile împodobite cu flori sau suveniruri, sătui să admire aceleaṣi produse în absolut toate oraṣele turistice europene, cu singura deosebire că aici acestea sunt mult mai scumpe. Cu toate acestea, chiar ṣi cei mai economi turiṣti se îndură să cheltuie câṭiva euro pe câteva suveniruri tradiṭionale care să le aminteasă de vizita lor barceloneză.

Barcelona Rambla souvenirs

Cea mai animată ṣi admirată zonă a Ramblei o reprezintă ultima parte a străzii, situată la limita dinspre Statuia lui Columb. Aici se adună, în special după amiaza ṣi seara, o mulṭime de artiṣti ambulanṭi care oferă culoare ṣi savoare atmosferei. Cei mai numeroṣi sunt oamenii-statuie care se fotografiază în ipostaze haioase cu toṭi turiṣtii darnici ṣi care se aliniază de-o parte ṣi de alta a străzii, cu cutiuṭele de donaṭii amplasate strategic ṣi cu feṭele zâmbitoare, gata să răsplătească orice monedă care aterizează în puṣculiṭa lor.

O categorie aparte de artiṣti o reprezintă pictorii de portrete ṣi de caricaturi. Aceṣtia sunt foarte aglomeraṭi – în special în lunile de vară – ṣi realizează, sub privirile admirative ale trecătorilor ṣi ale camerelor foto, unele dintre cele mai reuṣite portrete pe care le-am văzut vreodată. Realizarea unui astfel de portret durează ~ o oră ṣi costă 50 de euro – o sumă relativ mică, pentru adevărate capodopere.

Barcelona Rambla - street artists

Barcelona Rambla- street artists

Spectacolul străzii  te va atrage ca un magnet ṣi te va binedispune, dar trebuie să fii cu băgare de seamă. Rambla este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari ‘trapole’ turistice din Barcelona – dovadă stau preṭurile uriaṣe la absolut orice – dar este, în acelaṣi timp ṣi un loc foarte frecventat de hoṭi de buzunare ṣi infractori de tot felul.

Barcelona Rambla

 

  1. Vizită în Pueblo Espaniol

Situat în una dintre zonele cele mai emblematice ale Barcelonei, la doar câṭiva metri depărtare de Magic Fountain, Pueblo Espanyol este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume.

EnteringPueblo Espanio Barcelona

Întins pe o suprafaṭă de 40.000 mp, satul a fost construit în 1929, cu ocazia Expoziṭiei Universale, ca o sinteză a diversităṭii ṣi bogăṭiei arhitecturale spaniole ṣi a fost declarat Patrimoniu al Umanităṭii de către UNESCO în anul 1984. O vizită de câteva ore prin acest ‘sat’ te va purta prin cele mai cunoscute regiuni spaniole, pe alei ṣi străduṭe unde vei putea admira replici ale unor clădiri ce aparṭin diferitelor zone geografice.

Barcelona - Pueblo Espaniol

Barcelona - Pueblo Espaniol (4)

Barcelona - Pueblo Espaniol (2)

Barcelona - Pueblo Espaniol - beautiful house

Barcelona - Pueblo Espaniol (6)

Barcelona - Pueblo Espaniol (5)

Barcelona - Pueblo Espaniol (3)

Printre case ṣi clădiri transformate acum în magazine sau restaurante, se pot admira peste 40 de ateliere meṣteṣugăreṣti în care diverṣi artiṣti populari îṣi expun produsele tradiṭionale. Meṣteri sticlari, lutieri, bijutieri, producători de îmbrăcăminte sau de dulciuri, de vinuri ṣi de miere, pot fi admiraṭi la lucru, în atelierele lor.

Pueblo Espaniol Barcelona - artisan shop

Barcelona Pueblo Espaniol - craftman shop

Barcelona - Pueblo Espaniol - atelier de mestesugari

Mulṭi dintre artizani sunt foarte prietenoṣi ṣi dornici să fie admiraṭi ṣi apreciaṭi de către vizitatori, dar unii – plictisiṭi, probabil, sau doar obosiṭi – nu permit turiṣtilor să facă fotografii în atelierele lor ṣi nu sunt prea încântaṭi să primească oaspeṭi în interior. În atelierele de sticlărie, poṭi asista la întreaga operaṭiune care duce la transformarea unui glob incandescent într-un superb obiect de décor ṣi poṭi chiar să-ṭi achiziṭionezi câteva suveniruri, direct de la cei care le produc.

Pueblo Espaniol Barcelona - glass artisan (2)

Pueblo Espaniol Barcelona - fabrica de sticla

Pueblo Espaniol Barcelona - glass souvenirs

În interiorul satului se poate vizita ṣi un muzeu ce expune o colecṭie particulară din care nu lipsesc câteva obiecte de artă semnate de Picasso, Dali sau Miro, alături de alṭi artiṣti contemporani.

După o plimbare epuizantă de câteva ore, o pauză la una dintre terasele –restaurant este mai mult decât binevenită. Urmărind aceeaṣi idee a diversităṭii culturale care caracterizează întregul  Pueblo Espanyol, ṣi restaurantele oferă o gamă diversificată de mâncăruri aparṭinând unor regiuni diferite spaniole.

Biletul de intrare în Pueblo Espanyol costă 12 euro/adult (7 euro/copil). 

  1. O seară la Magic Fountain

Construită cu ocazia Expoziṭiei Universale din 1929 alături de Pueblo Espanyol, Magic Fountain mai este cunoscută ṣi sub numele the Fântâna Montjuic ṣi reprezintă una dintre cele mai populare atracṭii turistice barceloneze. Această construcṭie gigantică a fost ridicată în faṭa Muzeului Naṭional de Artă al Cataluniei, după planurile arhitectului Carlos Buigas ṣi atrage milioane de turiṣti în fiecare an. Privită pe timpul zilei, fântâna este deosebit de spectaculoasă – coborând în trepte ṣi flancată de brazi decupaṭi după modelul grădinilor englezeṣti.

Barcelona - Montjuic Fontain

Barcelona - Scari rulante spre Muzeul de Arta Catalona

Barcelona Fantana Montjuic

Seara, odată cu jocurile de lumini care dansează pe muzică clasică sau de orice fel, Fântâna capătă o aură aproape ireală. Spectacolele de muzică ṣi lumini au loc de joi până duminică (doar vinerea ṣi sâmbăta din octombrie până în aprilie), cu începere de la ora 21. Fiecare show durează 30 de minute ṣi cel mai spectaculos este ultimul, care începe la ora 23. Dacă vrei să ai o vizibilitate bună asupra întregului décor luminat, trebuie să ajungi în zonă cu cel puṭin o jumătate de oră înainte de începerea primul show pentru a ocupa o poziṭie strategică care să-ṭi permită aceeaṣi bună vizibilitate ṣi la ultimul show, când toată zonă este luată cu asalt de zeci de mii de turiṣti care nu mai ṭin cont de nicio regulă de bun simṭ ṣi se caṭără prin pomi, pe garduri ṣi pe oriunde.

Jocurile de lumini debutează puṭin mai timid la început – la fel ṣi muzica de pe fundal – dar totul creṣte în intensitate odată cu lăsarea întunericului. Ultimele două show-uri sunt, cu adevărat, superbe, oferindu-ṭi posibilitatea să fotografiezi schimbările bruṣte de culoare ṣi diversele forme care se modifică la fiecare câteva secunde, culminând cu o explozie vizuală, dar ṣi audio, împrăṣtiind munṭi de stropi coloraṭi în aer – ṣi chiar la propriu, pe turiṣtii mai curajoṣi care se găsesc în imediata vecinătate a fântânii – pe un fundal de muzică clasică sau modernă, amplificată de vocile a zeci de mii de persoane în delir. În repertoriul muzical al spectacolului sunt incluse arii celebre din opera, dar ṣi melodii mai moderne ṣi foarte cunoscuta Barcelona, cantată de Freddie Mercury ṣi Montserrat Caballe.

Barcelona Fantana Montjuic (2)

Barcelona Fantana Montjuic 3

Barcelona Fantana Montjuic (7) Barcelona Fantana Montjuic (6)

Barcelona Fantana Montjuic (5)

Barcelona Fantana Montjuic (4)

Barcelona Fantana Montjuic (8)

Barcelona Fantana Montjuic (9)

Barcelona Fantana Montjuic (10)

Barcelona Fantana Montjuic (11)

Barcelona Fantana Montjuic (12)

Barcelona Fantana Montjuic (16)

Barcelona Fantana Montjuic (14)

Seara la Magic Fountain se poate repeta pe toată durata sejurului tău barcelonez ṣi te va încânta de fiecare data. Înainte de finalul spectacolului, trebuie neapărat să urci toate treptele – pe o parte sau pe cealalată a fântânii – ṣi să admiri spectacolul luminos ṣi din altă perspectivă, de la înălṭime, privind spre oraṣ. Poṭi folosi, în acest scop, scările rulante care circulă de-o parte ṣi de alta a uriaṣei fântâni în trepte.

Barcelona Fantana Montjuic (15)

Dacă vrei să te bucuri de acest spectacol unic de lumini ṣi sunete trebuie să îṭi programezi vizita în Barcelona ṭinând cont de programul de funcṭionare al fântânii, astfel încât sejurul tău să includă cel puṭin o zi de week-end.

  1. Vizită în Parcul Guell

Parcul Guell este cel mai iubit ṣi mai renumit parc al Barcelonei ṣi face parte din Patrimoniul Universal UNESCO din anul 1984. Este foarte popular printre localnici, dar ṣi printre turiṣtii care vizitează oraṣul ṣi care îi dedică întotdeauna cel puṭin o dimineaṭă (sau o după amiază) din preṭiosul lor timp. Cea mai mare parte a parcului este deschisă publicului larg, fără taxă, fiind catalogat drept parc public. Cea mai vizitată ṣi faimoasă zonă este cea care poartă amprentele geniului creator al lui Antoni Gaudi – ṣi care poate fi accesată prin cele trei intrări – C.d’Olot, Placa de la Natura ṣi Ptge. Sant Josep de la Muntanya.

Fiind aṣezat într-o poziṭie strategică, într-o zonă cunoscută sub numele de Muntanya Pelada, cu vedere spre mare, dar ṣi spre restul oraṣului, acest parc a fost la origine doar un proiect ambiṭios de zonă rezidenṭială pentru bogătaṣii care se înmulṭeau tot mai mult la începutul secolului al XX-lea pe măsură ce oraṣul devenea o adevărată putere economică. Eusebi Guell, om de afaceri cu valeităṭi artistice, protector al artelor ṣi vizionar, a încrediṭat acest proiect de arhitectură lui Antoni Gaudi, sperând să realizeze o zonă rezidenṭială – cu case individuale – în care familiile bogate să se mute, după modelul parcurilor rezidenṭiale englezeṣti. Proiectul presupunea realizarea unui număr de 60 de case, legate între ele prin alei pietruite, scări ṣi viaducte pentru a face faṭă terenului în pantă. Deṣi lucrările au progresat destul de bine în primii ani, în 1914, proiectul a fost abandonat din cauza dificultăṭilor materiale ṣi a lipsei de interes din partea celor care ar fi trebuit să beneficieze de el. După moartea lui Guell, Consiliul local a cumpărat întregul teren de la moṣtenitorii acestuia ṣi l-a transformat în parc public, protejând într-o zonă specială acea parte din proiect care a reuṣit să fie finalizată. Chiar această zonă reprezintă principala atracṭie turistică a parcului ṣi pentru a o vizita, turiṣtii trebuie să plătească o taxa de 8 Euro.

Cea mai spectaculoasă intrare în parc este cea dinspre C. d’Olot. De-o parte ṣi de alta a acestei intrări se găsesc două căsuṭe ca de poveste care au fost construite între 1901 ṣi 1903. Cunoscute sub numele de Casa del Guarda, cele două edificii – construite în stil catalan tradiṭional – au fost proiectate pentru a-l găzdui  pe portarul complexului rezidenṭial ṣi drept spaṭiu de primire ṣi aṣteptare pentru musafiri. Piesa de rezistenṭă a acestor construcṭii este acoperiṣul deosebit de original, acoperit cu bucăṭi de gresie colorată în stilul trencadis – mozaic din gresie – unul dintre stilurile preferate de Gaudi, stil pe care l-a folosit de nenumărate ori, în decorarea faṭadelor unor case, devenite adevărate ‘bijuterii’ ṣi răspândite prin întreg oraṣul. Cele două căsuṭe de la intrarea în Parcul Guell sunt, cu siguranṭă, adevăratele comori ale parcului, fotografiate de milioane de turiṣti ṣi imortalizate din toate unghiurile posibile. De oriunde le-ai privi, mai ales dacă ṣi soarele te ajută puṭin, par două căsuṭe desprinse dintr-o poveste cu zâne ṣi pitici năzdrăvani.

Barcelona - Parcul Guell - vedere spre poarta de acces C. d’Olot.

Parcul Guell - trecandis roof

Barcelona - Parcul Guell - Casa de la Guarda

Barcelona - Parcul Guell - Casa de la Guarda (2)

Cea din partea stângă, găzduieṣte acum un mic magazin de souveniruri, iar cea din dreapta un muzeu – ce se poate vizita. Interiorul casei muzeu impresionează prin spaṭiile foarte generoase ale camerelor ṣi prin culorile deosebit de vii care acoperă pereṭii ṣi tavanele, o abordare destul de curajoasă în amenajările interioare chiar ṣi pentru secolul XXI.

Barcelona - inside Casa de la Guarda

Turul parcului se continuă cu scările duble care urcă spre Hypostyle Room.

Parc Guell - scarile

Aceste scări sunt deosebit de populare ṣi iubite de turiṣti pentru că oferă ṣi o imagine de ansamblu asupra intrării flancate de cele două căsuṭe colorate (Casa del Guarda), dar ṣi datorită unor piese foarte importante ce poartă amprenta lui Gaudi, toate realizate în stilul lui preferat – trencadis. Scările sunt împărṭite în două sectoare, străbătute prin mijloc de o cădere de apă în trepte, acoperită cu flori ṣi decorate cu patru construcṭii originale ṣi foarte colorate – un cap de ṣarpe, un dragon, un ansamblu format din trei ṣerpi ṣi o bancă circulară.

Barcelona - Parcul Guell - dragonul colorat

Parcul Guell - the three snakes fontain

Parcul Guell Barcelona

Toate aceste patru elemente sunt acoperite cu mozaic colorat ṣi sunt flancate de un zid, care urcă uṣor, paralel cu căderea de apă, de-o parte ṣi de alta a scărilor, acoperit, la rândul lui, cu bucăṭi de gresie albă ṣi decorat din loc în loc cu bucăṭi de gresie colorată.

Barcelona Parcul Guell trecandis wall

Deasupra acestor scări se găseṣte Teatro Grec, o esplanadă menită să găzduiască spectacole în aer liber ṣi mărginită pe trei laturi de o bancă ṣerpuitoare, construită din blocuri prefabricate de beton, acoperite cu mozaic din gresie colorată. În această zonă au avut loc – la începutul secolului al XX-lea – o mulṭime de serbări ṣi întâlniri populare, întreceri sportive ṣi spectacole muzicale. Acum, banca acoperită cu mozaic atrage privirile tuturor turiṣtilor care ṭin neapărat să se fotografieze cu fiecare segment în parte deorece este, cu adevărat, greu să alegi doar o singură porṭiune, din moment ce fiecare desen este unic ṣi merită o atenṭie deosebită.

Barcelona - parcul Guell Teatro Grec-

Barcelona Parc Guell - Teatro Grec

Barcelona Parcul Guell - Teatro Grec

De la înălṭimea acestei esplanade se poate admira întregul parc ṣi chiar mai departe, peste acoperiṣurile caselor, până la mare.

Un alt punct de interes major al parcului, se află în partea stângă a esplanadei ṣi îl reprezintă Portico – un fel de alee pietruită ṣi acoperită cu un tavan din piatră sustinut de o mulṭime de stâlpi. Aceṣti stâlpi sunt construiṭi din piatră neṣlefuită ce crează o falsă impresie de fragilitate, dar  sunt, în realitate, foarte rezistenṭi ṣi reprezintă chiar baza peste care ṣerpuieṣte una dintre ṣoselele ce fac legătura cu oraṣul.

Barcelona - parcul Guell Portico (2)

Barcelona - parcul Guell Portico (3)

Barcelona - parcul Guell Portico (4)

Barcelona - parcul Guell Portico

La poarta de ieṣire spre Ptge. de St. Josep de la Muntanya se găseṣte Casa Larrard, reṣedinṭa familiei Guell, ce găzduieṣte din 1931 Ṣcoala Municipală Baldiri Reixac.

Barcelona - Parcul Guell - Scoala Municipala

În partea dreaptă a zonei care reprezintă Teatro Grec se întind Grădinile Austriece în care sunt adăpostite două case ce nu poartă semnătura lui Gaudi, dar una dintre ele a fost reṣedinṭa marelui arhitect ṣi găzduieṣte acum un muzeu dedicat memoriei acestuia.

Barcelona - Parcul Guell - Muzeul Gaudi

Plimbarea prin Parcul Guell se poate continua ṣi în afara gardului care delimitează spaṭiul protejat, pe alei pline de flori colorate ṣi frumos mirositoare, unde se poate petrece o după amiază liniṣtită, departe de freamătul oraṣului ṣi acompaniat de muzica artiṣtilor ambulanṭi care experimentează diferite stiluri de muzică cu ajutorul unei game foarte largi de instrumente muzicale.

Barcelona Parcul Guell - Austrian gardens

Barcelona Park Guell Russian woman playing the xylophone

 

Recomandări ṣi sfaturi pentru un city- break în Barcelona:

–         Dacă vrei ca vacanṭa ta barceloneză să îṭi ofere în timp scurt posibilitatea de a vizita cât mai multe obiective turistice, trebuie să o programezi în afara perioadei de sezon maxim. Dacă ajungi în Barcelona în diferite luni ale anului, ai putea spune că oraṣul se află permanent în sezon maxim, dar lunile mai, iunie, iulie, august ṣi septembrie reprezintă chiar vârfurile unui sezon care nu ṭine, nici pe departe cont de temperaturile extraordinar de ridicate din termometre. Din mai până în septembrie, temperatura variază între 30 ṣi 40 de grade, iar cozile de intrare în faṭa principalelor obiective turistice se întind pe sute de metri. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Barcelona poate fi în lunile martie-aprilie ṣi octombrie-noiembrie, când temperaturile sunt deosebit de plăcute ṣi turiṣtii sunt mai puṭini. Chiar ṣi lunile de iarnă sunt foarte potrivite, pentru că în Barcelona nu plouă prea mult iar soarele străluceṣte multe ore pe cer.

–         Spaṭiile de cazare sunt printre cele mai scumpe din Europa, în special în perioadele de sezon, ṣi chiar cu mult mai scumpe decât alte oraṣe spaniole. Deoarece ṣi mâncarea este destul de scumpă ṣi nu neapărat foarte diversificată (după părearea mea), cea mai bună opṭiune rămâne închirierea unui studio/ apartament cu bucătărie proprie. În aceste condiṭii, ai posibilitatea să-ṭi diversifici meniul zilnic, preparându-ṭi singur cel puṭin o masă pe zi, folosind produse proaspete ṣi de foarte bună calitate, cumpărate direct din piaṭă. Pe timpul zilei, între un muzeu ṣi altul, îṭi poṭi amăgi foamea cu câte o porṭie de tapas sau o paella – dacă eṣti amator de astfel de mâncăruri sau te poṭi delecta cu fel de fel de gustări oferite de comercianṭii de pe stradă.

Barcelona - Burritos

Barcelona - Mercat de Boqueria snacks

             Sejurul nostru barcelonez a avut loc la începutul lunii iunie ṣi pentru un apartament cu două camere ṣi o bucătărie (situat în cartierul Gràcia, în apropierea staṭiei de metrou Fontana) am plătit 50 de euro.

–         Pentru a te deplasa prin oraṣ, poṭi folosi cu încredere serviciile companiei de transport local. Un bilet pentru o călătorie simplă costă 2.15 euro, un abonament Barcelona Card (HOLA BCN) se poate procura pentru 2,3,4 sau 5 zile ṣi este valabil pe toate liniile interne – metrou, autobus, tramvai – dar ṣi pentru trenul care te va duce la aeroport. Un astfel de abonament costă între 14 euro (2 zile) ṣi 30.50 euro (5 zile) ṣi este valabil ṣi pentru funicularul care te va duce spre Montjuic. Acest funicular (Montjuic Funicular) a fost construit de către compania de Metro pentru a face legătura între staṭia de Metro Parallel ṣi telecabina (Teleférico Montjuic) care urcă la Castelul Montjuic.

Barcelona - Montjuic Funicular

Barcelona Montjuic Funicular

Atunci când cumperi un abonament pentru metrou trebuie să ṣtii că el este valabil pentru zile consecutive, ziua validării fiind considerată zi întreagă, indifferent de ora la care are loc validarea. Deci, dacă ai validat cartela la ora 8 dimineaṭa, ea va fi valabilă doar până la miezul nopṭii, nu până la ora 8 a zilei următoare. Mai grav este atunci când o validezi la ora 22, pentru că cele două ore care îṭi mai rămân până la finalul zilei vor reprezenta exact cât o zi întreagă.

–         Pentru a vizita Parcul Guell, cel mai bine este să îṭi începi ziua foarte devreme. Vei evita astfel cozile foarte lungi care se formează după ora 11 ṣi care implică formarea de grupuri. Pentru că parcul nu este foarte mare, aleile se aglomerează foarte uṣor ṣi, din acest motiv, se permite accesul în interior în funcṭie de numărul de persoane care părăsesc parcul. Când un anumit număr de persoane termină vizita ṣi ies din parc, acelaṣi număr de persoane primeṣte cale liberă pentru a pătrunde în interior. Dacă foloseṣti intrarea dinspre Ptge. De St. Josep de la Muntanya, vei coborî la staṭia de metrou Vallcarca ṣi vei urma drumul care urcă spre parc, pe alei înguste, străbătute de scări fără sfârṣit. Mult mai rapide ṣi mai folositoare sunt scările rulante, care urcă pe mijlocul acestor alei, ajungând până la poarta de intrare în parc.

Barcelona - in drum spre Parcul Guell

La plecare, cea mai potrivită ieṣire din parc este cea dinspre Plaça de la Natura, de unde se poate lua un autobuz până la cea mai apropiată staṭie de metrou.

PHOTO GALLERY

Please follow and like us:
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)