Charleston – 9 iulie 2013 – Fragment de jurnal HS Bach

          Plimbarea noastră prin Charleston a fost cam scurtă, într-adevăr, dar mă bucur că am reuşit să ajungem aici din nou, după cinci ani. În 2008, în timpul unui voiaj care ne-a purtat pe ambele coaste ale Statelor Unite, am vizitat pentru prima oară Charleston-ul, cel mai mare port al Statului Carolina de Sud. Acum, după un drum destul de lung din port (~30 de minute) cu maşina şi destul de scump (60$ dus-întors), taxi-ul ne-a lăsat în mijlocul unui peisaj foarte familiar şi îndrăgit – Piaţa Centrală, situată pe o importantă arteră comercială şi turistică – The Market Street. De aici a început plimbarea noastră şi tot aici s-a încheiat pentru că drăguţa şoferiţă afro-americană cu păr negru şi creţ, Sandra, care ne-a adus în oraş, a fixat ca punct de întȃlnire pentru întoarcere acelaşi loc din colţul pieţii.
          Primele două ore ale ‘vacanţei noastre’ le-am petrecut în această piaţă de artizani, plină de culoare şi de veselie.
Piata de artizani Charleston

 

Ne-am plimbat de la o tarabă la alta, am admirat o gama variată de produse tradiţionale, dar şi internaţionale, am fotografiat şi chiar am vorbit cu cȃţiva vȃnzători. Americanii sunt foarte amabili, vorbăreţi şi dornici să afle cȃt mai multe despre noi – de unde suntem, cȃt stăm, dacă ne place oraşul.

          Exact ca în urmă cu cinci ani, cel mai mult m-au atras tarabele cu împletituri din paie. Ştiu că unele obiecte sunt făcute din pănuşi de porumb, dar nu sunt sigură dacă toate erau din acelaşi material. Este posibil să fi fost făcute din alte tipuri de fibră naturală, dar erau, cu siguranţă, foarte frumoase şi diferite ca formă şi mărime. Şi preţurile erau pe măsură – de la 2-3 $ pentru cele mai simple flori din pănuşi pȃnă la 200-300$ pentru cele mai complicate coşuri. La majoritatea tarabelor care vindeau astfel de produse, vȃnzătorii, care erau, în acelaşi timp şi artizani, lucrau de zor la alte modele – coşuri cu capac şi fără capac, cutii, farfurii, tăvi, evantaie, flori, vaze pentru flori, papuci.
In Targul de artizani din Charleston

 

Cosuri impletite in Targul de artizani din Charleston
Obiecte lucrate din paie si panusi de porumb Charleston

 

Artizani locali in targul de artizani din Charleston

 

IMG_0112a

 

La alte tarabe se vindeau lumȃnări, bijuterii, jucării, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte, genţi şi portofele din piele, picturi şi postere, steaguri, obiecte decorative din mărgele sau lemn, decoraţii de brad, dulciuri şi fructe uscate şi multe altele.

 

IMG_0113a

Obiecte din piele in targul de artizani din Charleston

 

IMG_0126a

 

In Piata de artizani din Charleston

Decoratii din margelute in Piata de artizani din Charleston

 

Majoritatea produselor erau confecţionate de artizani locali, dar am văzut şi un stand cu îmbrăcăminte din Bali şi Nepal şi o altă tarabă cu coşuri din nuiele colorate confecţionate de triburile zulu din Africa de Sud.

Cosuri impletite zulu in Charleston

 

          Această piaţă este principala atracţie turistică a oraşului. În urmă cu peste 200 de ani o bogată familie din zonă a donat o parte din proprietate pentru a găzdui un tȃrg săptămȃnal de animale şi produse agricole cu o singură condiţie – aceea de a nu schimba niciodată destinaţia terenului. De atunci, piaţa a supravieţuit unui mare Război Civil, dar şi multor uragane, cutremure şi incendii şi a rămas pȃnă astăzi un punct de atracţie pe harta turistică a regiunii.
          În urmă cu cinci ani, din această piaţă am cumpărat frumoase decoraţii de brad – hand made- care ne înveselesc pomul de Crăciun şi ne poartă mereu cu gȃndul peste mări şi ţări. Am vrut să cumpărăm şi acum, dar nu ne-am putut hotărî să alegem din multitudinea de obiecte expuse pe tarabele specializate în astfel de produse. Ne-am mulţumit doar să le admirăm şi fotografiem.
IMG_0164a

 

Globuri de sticla in Piata de artizani din Charleston

 

Decoratii de Craciun in Piata de artizani din Charleston

 

Christmas decorations in Charleston Street Market

 

Mi-am amintit de un alt magazinaş special de Crăciun aşezat pe o latură a Pieţii de unde cumpărasem un simpatic  Moş Crăciun data trecută şi am pornit în căutarea lui. L-am găsit imediat şi, pentru următoarele 20 de minute, ne-am lăsat acaparaţi în totalitate de o caldă atmosferă de  sărbătoare, pe un fundal sonor de colinde americane autentice. Simpatica vȃnzătoare ne-a întȃmpinat încă de la intrare cu un zȃmbet larg şi o urare mai puţin obişnuită, cel puţin pentru mijlocul verii : ” Welcome, dear. There are only 168 days remaining until Christmas. ” Chiar nu ştiam şi nici nu am stat să le număr, dar e bine că am aflat, nu-i aşa? Cu greu ne-am putut decide să alegem un ornament de Crăciun din sutele de modele – din lemn, sticlă, scoici, hărtie, ceramică, materiale textile – toate destul de scumpe, dar majoritatea hand made. Am văzut şi unele obiecte chinezeşti care se deosebeau uşor de celelalte în primul rȃnd prin preţurile mai mici, dar şi datorită materialelor folosite, care erau, în general, diferite tipuri de plastic. Pe o latură a magazinului am admirat sute de obiecte din ceramică – Moşi Crăciuni şi Crăciuniţe, oameni de zăpadă, îngeraşi, zȃne şi Rudolfi cu nasul roşu – despre care am aflat că erau confecţionate de un domn, artist local, a cărui fotografie zȃmbea dintr-un tablou aşezat chiar lȃngă casa de marcat – un domn în vȃrstă, cu barbă albă autentică şi un zȃmbet jovial pe faţă, coborȃt parcă din cărţile cu poveşti de Crăciun. El era creatorul acestei minunate colecţii (care se vede şi în fotografie), dar era şi Moş Crăciun-ul oficial al oraşului, pentru evenimente oficiale, spectacole şi alte minunăţii. Frumoasă meserie, nu-i aşa?

 

In Magazinul Craciunului din Charleston

Cu părere de rău, dar puţin mai bogaţi sufleteşte, am părăsit tărȃmul fermecat al Crăciunului şi am ieşit din nou pe străzile înfierbȃntate ale oraşului pentru a ne continua scurta noastră aventură.

          Tot din apropierea Pieţei pleacă şi tururile turistice cu trăsurile trase de cai, dar şi bus-ul turistic gratuit.
          Un loc într-o trăsură costă în jur de 35$/persoană pentru un tur de o oră care te poartă pe străzile oraşului şi te introduce în viaţa colonială de la sfȃrşitul sec. al XIX-lea.

 

Turul istoric al orasului Charleston

Bus-ul turistic este gratuit şi te poartă prin centrul istoric, dar te duce şi spre periferii. Biletul este gratuit pentru turul clasic, strict turistic, dar costă 3$ pentru alte destinaţii.

 

Bus-ul turistic gratuit Charleston

 

La plimbare cu bus-ul turistic gratuit in Charleston

 

          Am fost puţin curioşi să vedem cum merge acest bus şi ne-am urcat şi noi în el. Nu ştiam încotro merge, pentru că nu aveam nicio hartă cu noi, dar am coborȃt la a treia staţie pentru că drumul se cam aglomerase şi nu vroiam să rămȃnem blocaţi în trafic.
          Apoi am ajuns într-un parc plin de rododendroni şi veveriţe şi am văzut că nu eram singurii iubitori de natură din zonă. Un nene fusese atȃt de plăcut impresionat de gazonul impecabil, încȃt îl îmbrăţişa la propriu, purtat în lumea viselor.
IMG_0217a

 

IMG_0225a

 

IMG_0243a

 

          Am plecat din nou pe străzi şi am ajuns pe o stradă comercială, plină de magazine şi restaurante, pe care mi-o aminteam bine de acum cinci ani.

          Am dat peste ‘Buba Schrimps’, faimosul lanţ de restaurante apărut după filmul ‘Forest Gump’ şi am avut surpriza să găsim în faţă chiar şi banca pe care a folosit-o Tom Hanks la filmări. Cu toate că filmările s-au făcut în Savannah, cei de la restaurant pretind că banca este cea adevărată. Nu aş fi chiar atȃt de sigură, dar atrăgea, fără îndoială mulţi turişti.
IMG_0290a

 

Nu am vrut să mȃncăm acolo, pentru că nu suntem fanii restaurantelor de tip fast -food, aşa că am mai căutat şi am găsit, pȃnă la urmă, un restaurant cu terasă pe acoperiş – The Crab House – şi am servit un prȃnz delicios, cu crabi şi creveţi. Mȃncarea a fost excelentă, atmosfera destul de încinsă pe acoperiş, dar noi ne aşezasem lȃngă umidificatorul de aer şi ne mai răcoream din cȃnd în cȃnd.

 

Cei mai buni creveti - Crab House Charleston

 

Cei mai buni crabi - Crab House Charleston

 

Masa noastră avea vedere chiar spre stradă, vizavi de piaţă şi spectacolul străzii a fost foarte interesant pentru ochii mei şi pentru camera foto, ca întotdeauna. După masă, am plecat din nou la plimbare, pe străzi, de data asta spre mare.

          Pe faleză erau foarte mulţi oameni şi foarte mulţi copii. Unii dintre ei pescuiau, dar nu prea prindeau peşte, alţii se plimbau.
Charleston faleza

 

IMG_0372a

 

IMG_0402a

La pescuit in Charleston

 

          În jur de 10-15 copii se răcoreau în fȃntȃna arteziană în faţa căreia făcusem şi eu o poză în urmă cu cinci ani. Acum era mult mai cald afară în comparaţie cu acum cinci ani şi mi-ar fi plăcut şi mie să mă răcoresc puţin. Copiii nu se răcoreau ci făceau, de fapt, baie la propriu. La început mai timizi, se udau doar pe picioare şi încercau să acopere cu palmele jeturile puternice care aruncau apa de pe margini spre interior. Bineînţeles că nu reuşeau să oprească presiunea, dar reuşeau perfect să se stropească din cap pȃnă în picioare, atȃt pe ei, cȃt şi pe toţi cei care treceau prin apropiere. De pe margine, unii părinţi îi sfătuiau să nu se ude prea tare, ceea ce era cam dificil. Alţi părinţi, mai relaxaţi după ce atingeau şi ei apa şi se convingeau că este caldă, îi împingeau pe copii spre centrul fȃntȃnii, acolo unde toate cele peste 12 jeturi de apă se uneau într-o adevărată ploaie torenţială. Priviţi de pe margine, era aproape imposibil să mai distingi un copil de altul – dintre cei care stăteau chiar în mijloc – şi toţi păreau doar nişte omuleţi mişcători, cocoşaţi de la presiunea apei care se revărsa peste ei, dar veseli şi neobosiţi. Unii dintre ei mai schimbau locurile, din cȃnd în cȃnd, şi veneau pe margine pentru cȃteva minute, acolo unde jeturile erau mult mai puternice, dar măcar nu îi invadau chiar complet. Mai ieşeau şi afară acolo unde părinţii sau bunicii îi aşteptau cu snack-uri şi băuturi răcoritoare. Alţii însă, au stat în mijlocul fȃntȃnii, fără să se mişte, minute în şir. În jurul lor, ceilalţi copii se mai mişcau, mai ieşeau la aer sau chiar luau pauze de masă, dar cȃţiva copii au continuat să stea în centrul ‘uraganului’ pentru foarte mult timp. Probabil că era o senzaţie plăcută. Un adevărat jacuzzi, cu cȃteva zeci de jeturi care te gȃdilă, mai firav sau mai puternic, în toate părţile corpului. E bine să fii copil, nu-i aşa?

 

IMG_0352a

IMG_0356a

IMG_0424a

IMG_0439a

IMG_0460a

I-am părăsit pe copii şi am mai făcut o plimbare pe faleză, am văzut case frumoase cu vedere la mare, fete ce făceau plajă pe iarba verde şi cȃţiva adulţi şi copii ce se răcoreau într-o altă fȃntȃnă arteziană în formă de ananas.

IMG_0497a

 

IMG_0486a

IMG_0472a

 

I-am lăsat pe toţi să se bucure în continuare de această frumoasă zi de marţi – pe străzi, prin parcuri, magazine şi fȃntȃni – iar noi am pornit-o înapoi spre casă, adică spre vapor, casa noastră de pe mare pentru perioada aceasta.

Galerie foto:

Please follow and like us:
You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Charleston – 9 iulie 2013 – Fragment de jurnal HS Bach”

  1. Mioara Danilovici says:

    Foarte frumoasa prezentare a orasului Charleston,0 zona turistica deosebit de atragatoare!Cladiri,strazi,parcuri cu gazon impecabil,targ cu obiecte de artizanat traditionale,oameni placuti si copiii,care-ti incanta sufletul prin veselia jocurilor de la originalele fantani arteziene! Felicitari Oana!!!

Leave a Reply


error

Enjoy this blog? Please spread the word :)